preskoči na sadržaj

Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Login
PODACI O ŠKOLI

 Osnovna škola
Stjepana Radića
Brestovec Orehovički

 Brestovec Orehovički 40
49221 BEDEKOVČINA
OIB: 34947430654

 elektronička pošta:
os-s.radica@kr.t-com.hr

 tel. 049 238 149

fax. 049 238 250

E-dnevnik

e-Dnevnik za učitelje

e-Dnevnik za učenike

Koliko je sati?

Koliko je sati?

 

Vremenska prognoza

 
Digitalni materijali

Sportske vijesti

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 10. 2012.

Ukupno: 1951175
Ovaj mjesec: 1929
Ovaj tjedan: 484
Danas: 9
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vizija škole

Naša je škola oaza zajedništva,
nepresušni izvor znanja
i nadahnuće za budućnost...

VC u nastavi

Prevoditelj

Bojanka za djecu

PROLISTAJ

MUDRA MISAO

 

U ljudskoj prirodi je da kreira, gradi, stvara i da se transformira.

                                                                                                                                                                      

Anketa (mala)
Pred nama su proljetne radionice za maštovite, kreativne i talentirane učenike.
Dolaziš li?
ZANIMLJIVOSTI

Jelovnik

Glazbena škola Bonar

  

RASPORED ZVONA
Priloženi dokumenti:
RASPORED ZVONA.doc

Na današnji dan

HRABRI TEFEFON
 
 
Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon nudi pomoć i podršku iputem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman, a dostupan je na stranici www.hrabritelefon.hr.
Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć!
PROLISTAJ

PITALICE

     IZUMI I IZUMITELJI

     Kviz izumi   

    KNJIGE I AUTORI

     Kviz knjige

       SVEMIR

    Kviz svemir

ZNAKOVI U PROMETU

      Kviz promet

Vijesti
Sveti Nikola darivao sve naše učenike
Zdenko Kobeščak / datum: 10. 12. 2018. 19:01

Već je poznato da su učenici OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički jako vrijedni i lijepog ponašanja.
To je došlo i do sv. Nikole koji je u četvrtak, 6. prosinca, na sam blagdan sv. Nikole, posjetio i darivao sve naše učenike, uključujući i one koji će to tek postati, a trenutno idu u "Malu školu".

Ipak, sv. Nikola je prije darivanja postavio brojna pitanja našim učenicima, ali i našim djelatnicima i dobio gotovo 100% točnih odgovora.
A to zaslužuje pohvalu koju ovim putem, na zamolbu sv. Nikole, upućujemo svim našim učenicima i djelatnicima.

Naravno, sv. Nikola podsjeća sve naše malene i velike da dobar prijatelj i marljiv učenik treba biti cijele godine, te već najavljuje svoj novi dolazak za godinu dana i darivanje svih onih koji će se truditi takvi i biti u godini koja je pred nama.


[OPŠIRNIJE]HSCB radionice Tehničke kulture
Zdenko Kobeščak / datum: 10. 12. 2018. 18:14

U organizaciji Hrvatskog saveza CB klubova i Zajednice tehničke kulture u našoj su školi u petak, 30. studenog održane tri radionice Tehničke kulture:

 1. radionica CB komunikacije i elektrotehnike uz rukovanje i uporabu CB i PMR stanice koju je vodio g. Tomislav Memedović.
  Zainteresirani učenici su učili međunarodnu fonetsku abecedu, uspostavljali DX veze te radili s lemilicom na štampanoj pločici.
 2. radionica Orijentacije uz stjecanje osnova uporabe karte i kompasa, a koju je vodio g. Davor Marković.
  Učenici naše škole su učili praktične vještine korištenja karte i kompasa, azimuta i kontraazimuta, mjerenja udaljenosti te pronalaska određenih točaka.
 3. radionica Modelarstva u kojoj su učenici radili s modelarskim strojem "Unimat 1" i izrađivali prekrasni božićni nakit od šperploče, a koju je vodio g. Đuka Pelcl, predsjednik nacionalnog Hrvatskog saveza CB klubova

Na radionicama je marljivo radilo tridesetak učenika naše škole, predvođeno učiteljem Tehničke kulture, Krunoslavom Borošom, a ovim putem još jednom najtoplije zahvaljujemo našim prijateljima iz Požege koji su angažirano i inspirativno realizirali navedene radionice.


[OPŠIRNIJE]

[ uredi | obriši | mapiraj | ukloni | dozvole | ]


1. Susret Dobre volje na Televiziji Zapad
Zdenko Kobeščak / datum: 10. 12. 2018. 14:43

S velikim zadovoljstvom i ovim putem zahvaljujemo predstavnicima 11 veleposlanstva koji su svojim predstavljanjem iskustava i primjera dobre prakse obogatili naše učenike, školu i zajednicu novim spoznajama i idejama u vezi s brigom za očuvanje okoliša.

Između brojnih medijskih napisa ovdje izdvajamo prilog Televizije Zapad kojeg možete pogledati u priloženom videozapisu (prilog počinje na 7:46 min):

https://bit.ly/2QIoBM5


[OPŠIRNIJE]I Veleposlanstvo Kazahstana sudjelovalo na 1. Susretu Dobre volje
Zdenko Kobeščak / datum: 10. 12. 2018. 14:24

U netom završenoj fazi velikog volonterskog projekta naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održao 1. Susret Dobre volje u kojem je sudjelovao i g. Arsen Moldakim iz Veleposlanstvo Kazahstana u Hrvatskoj.

Kazahstan je brzo rastuća euroazijska zemlja koja posjeduje veliko bogatstvo energetskih, ali i obnovljivih izvora, te se velika pažnja posvećuje upravo promišljanju održivog razvoja!

Stoga nas je izuzetno razveselio dolazak kuturnog atašea iz Veleposlanstva Kazahstana, g. Arsena Moldakima, koji je predstavio pozitivna iskustva Kazahstana u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Večer matematike 2018.
Maja Trbušić / datum: 9. 12. 2018. 18:28

Večer matematike skup je interaktivnih radionica kojima se matematika želi povezati  s igrom, suradnjom učenika i roditelja, smijehom i zabavnim zadacima. Zahvaljujući dvjema učiteljicama matematike - idejnim začetnicama projekta, Tanji Soucie te Ivani Katalenac, manifestacija se jednom godišnje održava u školama koje se prijave.

U našoj se školi Večer matematike održala u četvrtak, 6.12.2018. u 18 sati. Sudjelovali su učenici predmetne nastave te zainteresirani učenici razredne nastave sa svojim roditeljima. Materijale su pripremile učiteljice matematike, Andreja i Maja, dok su u samoj provedbi pomogle i učiteljice Ana K., Ana P., Jasna, Zrinka, Iva, Mirjana i Marjeta.

Svi smo lijepo surađivali, zabavili se i dobili već neke nove ideje za sljedeću godinu...

Večer matematike organizira Hrvatsko matematičko društvo, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Glavni ovogodišnji sponzor bio je IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih.


[OPŠIRNIJE]Učenik Franjo Kolarić, 6.b rangiran u 10% najboljih na Dabru!
Andrea Haramustek / datum: 28. 11. 2018. 19:31
Učenici u tijeku natjecanja, Franjo Kolarić i Karlo Pavetić, 6.b

Od 12.-16.11.2018. održavalo se natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja - DABAR za cijelu Hrvatsku. Školu je za natjecanje prijavila učiteljica Andrea Haramustek, a njoj su se pridružili učitelji: Dejan Mišar, Andreja Juranić-Knezić i učiteljica Višnjica Lacković. I nismo požalili! Naš učenik, FRANJO KOLARIĆ, 6.b rangiran je među 10% NAJBOLJIH u cijeloj Hrvatskoj u kategoriji KILODABAR, za učenike 5.i 6. razreda. BRAVO FRANJO!

Pohvaljujemo sve učenike i učitelje koji su se prijavili na natjecanje i ohrabrujemo za svako drugo slično natjecanje.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a. Natjecanje podržava Ministarstva znanosti i obrazovanja

                                                                                       


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Norveške na 1. Susretu Dobre volje
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 14:35

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Hrvatskoj.

Norveška kontinuirano djeluje na podizanju svijesti o važnosti brige o okolišu, većem korištenju obnovljivih izvora energije, te razvija svoju državu kao prepoznatljivu ekološku turističku destinaciju s najmanjom razinom CO2 u svijetu.

Stoga nas raduje činjenica da nam iz Veleposlanstva dolaze zamjenik veleposlanice, g. Christian Grotnes Halvorsen, savjetnik, a u pratnji su i dva vježbenika iz Norveške, koji će predstaviti pozitivna iskustva Norveške u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Švedske na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 12:09

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Hrvatskoj.

Švedska reciklira 99% otpada, a 52% potrebe za energijom podmiruje iz obnovljivih izvora!

Stoga nas raduje dolazak predstavnice Veleposlanstva, gđe. Mirne Jurić, koja će predstaviti pozitivna iskustva Švedske u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Slovenije na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 12:05

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Slovenija je (pre)poznata kao jedna od 5 europskih zvijezda ekološke održivosti!

Stoga nas raduje dolazak predstavnice Veleposlanstva, gđe. Jožice Bračun Bokor; ministrice savjetnice, koja će predstaviti pozitivna iskustva Slovenije u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Portugala na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 12:00

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj.

Portugal izuzetno mnogo ulaže u edukaciju mladih na temu zaštite okoliša, te su mladi u Portugalu snažno uključeni u rješavanje svakodnevnih ekoloških problema, a poseban je primjer pošumljavanje velikih opožarenih površina!

Stoga nas raduje činjenica da nam na Susret dolazi Veleposlanik Portugala,  Nj. E. JORGE MANUEL DA SILVA LOPES, koji će predstaviti pozitivna iskustva Irske u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.

 

[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Poljske na 1. Susretu Dobre volje
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 11:55

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj.

Poljska upravo provodi sjajan projekt GreenEvo kojim promiče korištenje "čistih" tehnologija!

Stoga nas raduje činjenica da nam iz Veleposlanstva dolaze g. Bartosz Marcinkowski, I. tajnik i zamjenik konzula i gđa Monika Cegnar Jurjević, stručnjakinja za ekonomska pitanja, koji će predstaviti pozitivna iskustva Poljske u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Irske na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 11:51

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Republike Irske u Hrvatskoj.

Irska upravo provodi veliku reformu upravljanja otpadom, investicija u vodnu infrastrukturu, te projekt Natura 2000!

Stoga nas raduje dolazak Veleposlanice Republike Irske, Nj.E. gđe OLIVE HEMPENSTALL, koja će predstaviti pozitivna iskustva Irske u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Indije na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 11:46

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Indije u Hrvatskoj.

Indija je, premda je druga najmnogoljudnija zemlja svijeta, napravila velike korake i u pitanju zaštite okoliša!

Stoga nas raduje dolazak predstavnika Veleposlanstva Indije, g. Pradeep Urs T koji će predstaviti pozitivna iskustva Indije u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Crne Gore na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 11:42

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Republike Crne Gore u Hrvatskoj.

Crna Gora je, premda još nije članica Europske Unije, prihvatila legislativu EU i razvija nacionalnu strategiju na temu zaštite okoliša!

Stoga nas raduje dolazak predstavnika Veleposlanstva Crne Gore, koji će predstaviti pozitivna iskustva Crne Gore u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Brazila na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 11:36

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Brazila u Hrvatskoj.

Brazil je jedan od najvećih svjetskih proizvođača hidroenergije (obnovljivi izvori) i zaštitnik bioraznolikosti!

Stoga nas raduje činjenica da nam dolazi predstavnika Veleposlanstva, g. Vicente de Azevedo, Prvi tajnik Veleposlanstva, koji će predstaviti pozitivna iskustva Brazila u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Austrije na 1. Susretu Dobre volje!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2018. 11:27

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S tom svrhom će se u OŠ Stjepana Brestovec Orehovički u srijedu, 5.12. u 5 do 12, održati 1. Susret Dobre volje u kojem će sudjelovati i Veleposlanstvo Republike Austrije u Hrvatskoj.

Austrija reciklira više od 60% otpada!

Stoga nas raduje dolazak predstavnice Veleposlanstva, gđe. Klenner-Auvillain, zamjenice veleposlanika, koja će predstaviti pozitivna iskustva Austrije u promicanju održivog razvoja i uključivanju djece i mladih u voloterski rad s ciljem (o)čuvanja Zemlje za buduće generacije.


[OPŠIRNIJE]Prva nagrada za našu Učionicu na otvorenom!
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 11. 2018. 17:13

U petak, 23. studenog 2018. Hrvatska radiotelevizija je u Zagrebu proglasila pobjednike i dodijelila nagrade najljepšim školskim vrtovima u Hrvatskoj.

Riječ je o ekološko-obrazovnom projektu kojeg pod imenom „Najljepši školski vrtovi“ Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. Pokroviteljica je ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada bila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Prvu nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog.
Konkretno, riječ je o našoj Zelenoj učionici u šumi "Šarov jarek", a prosudbeno Povjerenstvo se izrazito pohvalno referiralo na "Escape Forest" i druge inovativne oblike poučavanja u toj učionici.
Nagradu je dodijelila državna tajnica prof.dr.sc. Branka Ramljak, a primio ju je Zdenko Kobeščak, ravnatelj škole, u nazočnosti djelatnika škole, načelnika općine Bedekovčina Darka Bana i zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije, Jasne Petek.

Osim besplatnog kupanja u Krapinskim Toplicama škola će biti nagrađena i s 10.000 kuna.

Inače, u projektu „Najljepši školski vrtovi“ sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a sudjelovalo je više od 100 ustanova.
Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

Još jednom Vam zahvaljujem svima na uloženom angažmanu i podršci kojom su nas pratili i ohrabrivali u ovom i sličnim projektima, a posebno Hrvatskim šumama, te se nadamo da će i u ovoj školskoj godini najljepša hrvatska Učionica na otvorenom odzvanjati radosnim dječjim smijehom i razigranošću uslijed brojnih nastavnih i izvannastavnih ativnosti.


[OPŠIRNIJE]Krenulo je... novi internacionalni projekt, treći korak
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 11. 2018. 17:06

„5 do 12 je: povežimo srca i prigrlimo Zemlju"


Poštovani,
             rečenica s početka ovog pisma nastala je u našoj maloj seoskoj školi u srcu Hrvatskog Zagorja. U njoj prepoznajemo zajedničku ideju da sačuvamo Zemlju za buduće generacije. Krajnji je čas da prijeđemo s riječi na djela.
I mi, učenici i učitelji, želimo dati svoj doprinos: probuditi srca, zasukati rukave i zaliječiti rane majčice Zemlje.

Stoga se radujemo Vašem odazivu na

1. Susret Dobre volje

koji će se održati

u srijedu, 5. 12. 2018. u 5 do 12 h (11:55)

u osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom.

Molimo Vas da prigodom Međunarodnog dana volontera našim učenicima i učiteljima volonterima prenesete pozitivna iskustva svoje domovine u brizi za budućnost Zemlje.

Adresa: Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina
Link Google Maps:
https://goo.gl/maps/TqYjXgqbxDL2

Radujemo se susretu sa sudionicima 1. Susreta Dobre volje koji su, dosad, potvrdili svoje sudjelovanje, a dolaze iz: Austrije, Brazila, Crne Gore, Indije, Poljske, Portugala, Slovenije, Švedske…

Organizacijski odbor 1. Susreta Dobre volje


[OPŠIRNIJE]Odgovor Veleposlanstva Republike Poljske
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 11. 2018. 16:59

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.

S radošću i zahvalnošću donosimo odgovor Veleposlanstva Repubike Poljske  u Hrvatskoj:

Poštovani,
na početku, ispričavam se na kasnom odgovoru.

Ujedno bih ovim putem željela zahvaliti na pozivu i uime Nj. E. Andrzeja Jasionowskog, veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, pohvaliti inicijativu organiziranja 1. Susreta Dobre volje u Vašoj školi.

Veseli nas jako činjenica da se s djecom od najmanjih nogu potiče rasprava o očuvanju okoliša.

Svijet u kojem će naša djeca odrastati mnogo se razlikuje od onoga koji su nama ostavili naši djedovi i bake, a ekološke teme nešto su s čime će nove generacije morati odrastati i pritom biti prisiljene odgovoriti na najveće i najteže izazove koji pred nama stoje. Stoga podizanje svijesti o situaciji u kojoj se Zemlja trenutno nalazi kroz razne projekte, događanja, informiranje o zelenim tehnologijam i mogućnostima koje nam daje znanost,  vrlo je važan korak prema tome kako bi i naša djeca jednoga dana mogla ovaj naš Planet ostaviti i svojim unucima.

Posebno nas veseli to što Vam se sviđa projekt GreenEvo te da ste odabrali Poljsku kao primjer zemlje u kojoj mnoge firme, institucije i stručnjaci iz različitih područja djeluju na račun zaštite okoliša. Stoga nam je čast biti dio Vašeg događanja i prisustvovati 1. Susretu Dobre volje u Vašoj školi.

Veleposlanstvo Republike Poljske na 1. Susretu Dobre volje predstavit će sljedeće osobe:

Bartosz Marcinkowski, I. tajnik i zamjenik konzula

Monika Cegnar Jurjević, stručnjak za ekonomska pitanja

Iako je datum 5.12. i vrijeme početka događanja (5 do 12) simboličan način da se uputi upozorenje svima nama da je vremena malo, veselimo se što zajedno s Vama, Vašim profesorima i učenicima, možemo pokušati biti dio rješenja za zeleniju i ljepšu budućnost.

Srdačan pozdrav,

Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu


[OPŠIRNIJE]CRISS - novi projekt u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 11. 2018. 15:54

Zahvaljujući našoj učiteljici informatike, Andrei Haramustek, naša se škola uključila u novi projekt stjecanja naprednih digitalnih kompetencija - CRISS.

Provedba projekta CRISS je započela u rujnu 2018. godine odvija se u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije OBZOR 2020 i ima za svrhu razvoj i pilot implementaciju digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certifikaciju digitalnih kompetencija učenika. 

U sklopu projekta razvijena je platforma za personalizirano učenje i poučavanje digitalnih kompetencija koja korisnicima pruža otvorene i skalabilne mogućnosti digitalnog poučavanja putem oblaka. 

Inače, u projektu na području Hrvatske sudjeluje 20 škola, od čega je sedam osnovnih i 13 srednjih. Trenutno su u onsite projekt uključena 1082 učenika i 80 nastavnika koji će tijekom cijele školske godine 2018./2019. testirati rad platforme i implementirati i vrednovati digitalne kompetencije svojih učenika. U radu s učenicima, nastavnici će putem platforme koristiti dostupne scenarije poučavanja koji će im pomoći u cjelokupnom procesu vrednovanja digitalnih kompetencija.

Čestitamo učiteljici Andrei kao i drugim učiteljima i učiteljicama koje će joj se još pridružiti u provođenju projekta te im svima želimo puno uspjeha u daljnjem radu.


[OPŠIRNIJE]U prodaji adventski vjenčići naših zadrugara!
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 11. 2018. 15:46

Približava se, po mnogima, najljepše vrijeme u godini - Božićno vrijeme.
Sljedeće nedjelje, 2. prosinca, počinje Advent ili Došašće, a kod mise Zornice i Poldanjice bit će blagoslov adventskih vjenčića.

Vrijedne ruke naših malih i velikih zadrugara, predvođenih vjeroučiteljicama Petrom Horvat i Natalijom Martinek, pripremili su za dobrotvornu prodaju mnoštvo prekrasnih i unikatnih adventskih vjenčića.

Vjenčiće možete razgledati i kupiti svakog dana u ulaznom holu naše škole.

Toplo zahvaljujemo svima koji su izradili ove vjenčiće, kao i onima koji će ih kupiti te tako podržati dobrotvorni karakter ove prigodne prodaje, kao i rad naših zadrugara.


[OPŠIRNIJE]Odluka o odabiru ponude za organizaciju Škole u prirodi
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 11. 2018. 15:39

OSNOVNA ŠKOLA
STJEPANA RADIĆA
BRESTOVEC OREHOVIČKI

KLASA: 602-02/18-01/101
URBROJ: 2197/02-380-2-18-9
Brestovec Orehovički, 26.11.2018.

ODLUKA O ODABIRU PONUDE PO POZIVU 1/2018.

Dana 23. studenog 2018. godine u 18.00 sati roditelji, učiteljica voditeljica i učiteljica pratiteljica su, jednoglasno, odabrali ponudu turističke agencije TRAKOSTYAN - TOURS d.o.o., Gornja Voća 91, 42245 Donja Voća za organizaciju Škole u prirodi, za učenike 4.ab razreda.

Odluka roditelja je konačna.

                                                                                           Ravnatelj
                                                                                           Zdenko Kobeščak

Tekst odluke nalazi se u priloženom dokumentu:

Odluka o odabiru ponude po pozivu 1/2018.


[OPŠIRNIJE]PRVI SNIJEG
Višnja Borovčak / datum: 20. 11. 2018. 19:12

Prvi snijeg zabijelio je i naš brijeg i neodoljivom snagom pozvao prvašiće da ga dodirnu, osjete njegovu mekoću i hladnoću. Crvene im se obrazi i ruke, ali oni ne mare. Trče, skaču,smiju se..lete grude! Dovoljno im bilo desetak minuta da bi se nakon toga smirili u toploj učionici crtajući najdraže snježne aktivnosti.

Eto, tako smo na Svjetski dan djeteta pozdravili zimu koja nam je,doduše,stigla prerano, ali prvi snijeg je djeci uvijek velika radost.


[OPŠIRNIJE]Vukovar u srcu, 18.11.1991. - 18.11.2018.
Zdenko Kobeščak / datum: 17. 11. 2018. 19:57

 

Učenici i učitelji OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički zapalili su lampione u znak sjećanja na strašnu žrtvu grada Vukovara prije 27 godina.

Grad je razoren, ali Vukovar to smo svi mi i taj grad nitko nikada neće moći razoriti. Za taj i takav Vukovar, uvijek ćemo, zajedno s pjesnikom H. Hegedušićem, moći ponosno zapjevati:

Stoji grad...

...Iz majčinog krika sloboda se rađa

I uskoro bijela zaplovit će lađa

Do sunca

Iz krvi i bola niknut će cvijeće

I nikada narod zaboravit neće

V U K O V A R !


[OPŠIRNIJE]Odabrane ponude za izvanučioničku nastavu
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 11. 2018. 16:15

POPIS ODABRANIH PONUDA ZA IZVANUČIONIČKU NASTAVU

Temeljem članka 14. stavak 7. točke 6. i 7. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole (NN br. 67/14. i 81/15.) Povjerenstvo za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude za Školu u prirodi, nakon otvaranja ponuda, po pozivu br. 1/2018., na sastanku održanom 15.11.2018. u 18,00 sati odabralo je četiri (4) ponude koje će biti predstavljene roditeljima učenika i to:

1.
TRAKOSTYAN - TOURS d.o.o., Donja Voća
2. DND-RADOST DJECI d.o.o., Sveti Križ Začretje
3. PRESEČKI GRUPA d.o.o., Krapina
4. VIA MAGNIFICA d.o.o., Zabok


Predstavljanje potencijalnih davatelja usluge biti će
23. studenog 2018. (petak) u 18.00 sati, u prostorijama škole, na roditeljskom sastanku roditelja učenika za koje se organizira Škola u prirodi.
Predstavljanje će biti prema navedenom redoslijedu.
Prezentacija ponude po davatelju usluge trajat će po 10 minuta, s pauzom između predstavljanja od 5 minuta.
Zahvaljujemo svim ponuditeljima na poslanim ponudama.

Predsjednica Povjerenstva: Božena Osrečak Petric


[OPŠIRNIJE]"Uzmi olovku, kameru, kist... za okoliš čist"
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 11. 2018. 16:04

U našoj se školi već drugu godinu provodi projekt "Moj okoliš, moja budućnost" koji se financira sredstvima osiguranim iz Europskog socijalnog fonda.

U skladu s planiranim aktivnostima, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Forum za slobodu odgoja (FSO) su raspisali natječaj „Uzmi olovku, kameru, kist… za okoliš čist“ s ciljem promicanja volontiranja za održivu lokalnu zajednicu te poticanja djece i mladih na promišljanje pojmova klime, okoliša i održivog razvoja za budućnost.

Natječajem se želi potaknuti djecu da promisle, istraže i izraze svoje stavove, vjerovanja, probleme, rezultate istraživanja o čuvanju okoliša, smanjenju klimatskih promjena i održivom razvoju, ali i način na koji način oni kao učenici mogu doprinijeti očuvanju okoliša.

Natječaj je otvoren od 5. studenog 2018. godine do 31. siječnja 2019. godine.

Na natječaj se mogu prijaviti svi učenici osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije.
Na natječaj se najprije morate prijaviti on-line stoga vas molimo da pažljivo pročitate pravila natječaja kako bi svi radovi na vrijeme bili poslani na ispravnu adresu.

Nakon što podnesete elektroničku prijavu, na adresu elektroničke pošte koja je navedena u prijavi bit će proslijeđen e-mail u kojem će se nalaziti redni broj prijave te informacije o prijavi. Važno je zapamtiti da radovi koji neće imati priloženu ispisanu prijavu, neće biti evaluirani.

Navedene je podatke potrebno ispisati i priložiti radu koji se šalje poštom na adresu:
Društvo za oblikovanje održivog razvoja,
za natječaj „Volontiranje za klimu, okoliš i održivi razvoj“
Lička 33
10000 Zagreb

Više informacija dostupno je na internetskoj stranici projekta http://www.moj-okolis.net/2018/11/05/objavljen-natjecaj-uzmi-olovku-kameru-kist-za-okolis-cist/ .


[OPŠIRNIJE]Jeste li primjetili mlade hrastove kraj škole?
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 11. 2018. 15:50

Jeste li primjetili novoposađene hrastiće između dvaju puteljaka na prilazu našoj školi? Ili u Zelenoj učionici "Šarov jarek"?

Ako jeste, sigurno ste se pitali kako su se tu stvorili.
Riječ je o donaciji firme Menda nanotehnologije iz Zlatar Bistrice koja je u vlasništvu dr. sc. Danijela Đureka, a u doniranje se uključila i OŠ Zlatar Bistrica na čelu s ravnateljicom Jasnom Kokot Pelko.

Mlade hrastove su posadile naše volonterke koje vodi koordinatorica volontera u projektu "Moj okoliš, moja budućnost", Tanja Gulija Jujnović, a velik doprinos dalo je i naše školsko tehničko osoblje.

Zahvaljujemo donatorima i volonterima, a mladim hrastovima želimo dug i postojan život.


[OPŠIRNIJE]Lončarska radionica za učenike 2. razreda
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 11. 2018. 15:40

Brojne su aktivnosti koje provode naše učiteljice u razrednoj nastavi, a često nam se pridruže i majstori starih zanata.
Tako je krajem listopada, zahvaljujući našoj učiteljici Višnjici Lacković, održana Lončarska radionica za učenike 2.b razreda kojima su se priključili i učenici 2.a razreda s učiteljicom Andrejom Juranić Knezić.

Voditelj radionice bio je gospodin Božek Androić koji je nestrpljive učenike upoznao s nekad vrlo poznatom, u današnje vrijeme gotovo zaboravljenom umjetnošću lončarstva. Voditelj je učenicima demonstrirao te objasnio način izrade proizvoda na lončarskom kolu te daljnje postupke obrade proizvoda. Zainteresirani su se učenici, uz pomoć voditelja, samostalno okušali u radu na lončarskom kolu.  Nastale su razne vrste zdjelica i tanjurića koje su učenici samostalno uredili. Aktivnosti rada s glinom  nastavile su se i na Stvaralačkoj skupini gdje su učenici pripremljene zvončiće ukrasili prigodnim božićnim motivima.

Zahvaljujemo vrijednim učenicima, učiteljicama i voditelju radionice na zabavnoj i vrlo edukativnoj radionici te se preporučujemo i iduće godine.


[OPŠIRNIJE]Odgovor Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Hrvatskoj
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 11. 2018. 07:44

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.

S radošću i zahvalnošću donosimo odgovor Veleposlanice Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, Njezine Ekselencije, gđe Astrid Versto:

Dear volunteers of Stjepan Radić Elementary School,

Thank you for setting ecological sustainability on the agenda. I will happily answer your questions.

1. Schools in Norway are doing several things to raise the awareness around climate change and ecological sustainability. This is being done national and international, and both theoretical and practical.

An annual project, called “Operation Day`s work” is an annual event, where pupils all over Norway are working (at home or in a business) for one day of school to collect money for charity projects aimed at youth in other countries. The project in 2017 was to highlight the effects of unsustainable developments, for example related to oil spill, to the youth in Nigeria.

Another project is to develop awareness around waste management, which school all over Norway participate in every year. They do this by picking up waste in and around their schools and local communities.

2. As I mentioned, it is important to increase the awareness of sustainable development. Some years ago, I worked in The Norwegian Agency for Development Cooperation (NORAD), which has substantial knowledge on climate and environmental work in many countries. I have learned that it is important to work together on the sustainability principles, not only in a national context, but also in an international, regional and local context. The promotion of change on all these levels requires a basic cornerstone, which is to give people, and especially children, the faith that they can make a difference on environmental matters. I would here like to highlight an organization for children in Norway, called the “Environmental Agents”. The organization works on giving children faith in themselves and the future, and teaches them that it is useful to do something for the environment. Much of their work concerns waste management in the oceans. Raising awareness through knowledge, and in a practical way as the children are a part of the waste management process. Pollution of the oceans represents challenges for both Norway and Croatia, so it is important that we work together on these matters.

Best regards
Astrid

Royal Norwegian Embassy in Zagreb


[OPŠIRNIJE]Odgovor Veleposlanstva Republike Makedonije
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 11. 2018. 07:37

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.
S radošću i zahvalnošću donosimo odgovor Veleposlanstva Republike Makedonije u Hrvatskoj:

Poštovani,

Veliko zadovoljstvo nam je primiti Vašu poruku i ujedno čestitati Vam za Vaše aktivnosti i edukaciji koje prakticirate s mladom generacijom u očuvanju životne sredine.

Životna sredina važna je nama i našoj djeci u R. Makedoniji kao što je i Vama važna u Republici Hrvatskoj. I u Makedoniji imamo slične aktivnosti, organiziranje i edukacija svakako imamo u obrazovnim programima za osnovnu školsku djecu, no i za ostale van školskog sustava.

Od profesionalnog aspekta imao sam sreću i priliku raditi na puno globalnih pitanja, između ostalog i zaštitu životne sredine, a prije svega klimatskih promjena u okviru organizaciji Ujedinjenih naroda. Htio bih Vas informirati da globalna briga o našoj planeti, njezino zagađivanje je veliko. Projekti postoje, a zemlje ih moraju pojedinačno primjenjivati.

Ja sam duboko uvjeren da Hrvatska, Vaša Domovina je pozitivni primjer u odnosu zaštite životne sredine.

S poštovanjem,
M.Sc. Nazif XHAFERI
Minister Counsellor-Charge d'Affaires a.i. at the Embassy of the Republic of Macedonia in Zagreb


[OPŠIRNIJE]Veleposlanstvo Republike Finske daruje naše volontere
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 11. 2018. 17:16

Poznato je da se dobre vijesti brzo šire, ali je iznenađujuća brzina kojom putuju dobri darovi dobrih ljudi dobrim volonterima naše škole!

Naime, samo jedan dan nakon što su se naši volonteri obratili Veleposlanstvu Republike Finske u Hrvatskoj, naši su volonteri primili poklon paket kojim ih je izuzetno razveselilo to isto veleposlanstvo.

A u poklon paketu, osim platnenih torbi s originalnim i engleskim nazivom Finske (Suomi i Finland) - čak 50 izuzetno zanimljivih, zabavnih, razigranih i poučnih radnih bilježnica za volontere.

Svi, naravno, željno iščekujemo upoznavanje Finske kroz listanje i ispunjavanje brojnih zagonetki, križaljki, pitalica, spajalica...

Veliko hvala Veleposlanstvu Republike Finske!


[OPŠIRNIJE]Odgovor Veleposlanstva Republike Slovenije
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 11. 2018. 12:18

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.

S radošću i zahvalnošću donosimo odgovor Veleposlanice Republike Slovenije u Hrvatskoj, Njezine Ekselencije, gđe Smiljane Knez:

Poštovani,

Iskreno zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje u projektu
„5 do 12 je: povežimo srca i prigrlimo Zemlju“.
U slovenskim osnovnim školama izvodi se niz aktivnosti kojima se jača svijest o značenju zaštite prirode.

U dobrim praksama željela bih izdvojiti sljedeće:

 • Zdrava prehrana s naglaskom na lokalno uzgojenoj prehrani i brižno postupanje s prirodom
 • Pčele (pčele su od ključnog značenja za očuvanje prirodnog okoliša; na inicijativu Slovenije UN proglasili su 20. svibanj Svjetskim danom pčela)
 • Postupanje otpadom (u osnovnim školama komunalna poduzeća organiziraju različite programe, npr. EKO DAN s radionicama, posjete deponijima i razvrstavanju te preradi otpada, djeca se uključuju u akcije čišćenja)

Postoji još niz drugih aktivnosti. U svakom slučaju spremna sam se odazvati na vaš poziv i prenijeti iskustva vašim dobrovoljcima. Također bih predložila da se na ovu temu razmišlja o povezivanju i suradnji s jednom od slovenskih osnovnih škola.

Srdačan pozdrav.
Dr. Smiljana Knez
veleposlanica

Veleposlaništvo Republike Slovenije
v Zagrebu


[OPŠIRNIJE]Odgovor Veleposlanstva Republike Finske
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 11. 2018. 08:33

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.

S radošću i zahvalnošću donosimo odgovor Veleposlanstva Republike Finske u Hrvatskoj:

Poštovani (...),

Drago nam je da ste nam se obratili, u ime veleposlanika Finske šaljemo vam sljedeći odgovor. (...)

 • Osmoškolci na sjeveru Finske  uče kako sačuvati okoliš i o klimatskim promjenama putem dramskih vježbi: “učenici 6. razreda Veeti i Siiri iz Viirikangas škole sudjeluju u vježbi gdje se o klimatskim promjenama uči putem glume. Oni glume ugljični dioksid koji zaustavlja toplinsko zračenje da ode u svemir.” (https://yle.fi/uutiset/3-10087482)
 • Svatko u svom svakodnevnom životu može raditi ekološki prihvatljive stvari: reciklirati, ne bacati smeće na zemlju ili u vodu, hodati ili voziti bicikl umjesto vožnje autom, jesti više povrća, pogotovo lokalno uzgojenu hranu. Učitelji i roditelji imaju važnu zadaću obrazovanja djece o tim stvarima. I djeca i odrasli mogu dati sve od sebe kako bi očuvali okoliš s donoseći bolje svakodnevne životne odluke, kao i s osvješteniji  pogled na život. Kao zajednica, na primjer, možete organizirati edukativne događaje o zaštiti okoliša - za djecu i odrasle.

   S poštovanjem,
   Embassy of Finland

Napominjemo da je Veleposlanstvo Republike Finske PRVO koje nam je poslalo svoj odgovor, a najavilo je i ugodno iznenađenje za naše volontere te im se na svemu najtoplije zahvaljujemo.


[OPŠIRNIJE]Znanstvenik svjetskog glasa u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:58

Svjetski poznati znanstvenik, prof. dr.sc. Ivica Puljak (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu) , u našoj, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, danas, u utorak, 13. studenog, u 12.00 sati održao učenicima sedmih i osmih razreda izvrsno i intrigantno predavanje „Priča o svemiru“.

Učenici i učitelji su s izuzetnom pozornošću i zainteresiranošću pratili predavanje koje je vrvilo nevjerojatnim paralelama između mikrokozmosa i makrokozmosa u kojem smo mi, svatko od nas - jedinstvena i neponovljiva zvijezda!

Nadamo se da će se ovakvo ili slično predavanje u našoj školi ponoviti, a za sve doživljeno našem današnjem gostu upućujemo svoju veliku zahvalu i čestitke.

Inače, predavač Ivica Puljak je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica u Parizu. Član je dviju velikih međunarodnih kolaboracija, CMS u CERN-u i MAGIC na Kanarskim otocima. Aktivno je sudjelovao u otkriću Higgsovog bozona, a osim znanstvenog rada bavi se promocijom i popularizacijom znanosti.


[OPŠIRNIJE]Krenulo je... novi internacionalni projekt, drugi korak
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:41

U vrijeme kada se cijeli svijet nalazi pred novim, a nepoznatim izazovima, naši vrijedni mali i veliki volonteri postavljaju pred sve nas izazov društvene odgovonosti za svoju budućnost i budućnost Majke Zemlje.

Što ja mogu učiniti?

To je pitanje koje postavljamo sebi i cijelom svijetu, vjerujući da ćemo, osim deklarativnog odgovora, dobiti i onaj pravi - djelatni, u vidu konkretnog zauzimanja za budućnost Zemlje i čovječanstva.

U projektu pod mottom: "5 do 12 je: povežimo srca i prigrlimo Zemlju" obraćamo se svim veleposlanstvima stranih zemalja u Hrvatskoj i molimo njihov odgovor i savjet, postavljajući dva pitanja:

 1. Možete li nam reći primjer inovativne dobre prakse, koji provode djeca i mladi - naši vršnjaci, u Vašoj domovini s ciljem promicanja očuvanja prirode i održivog razvoja?

 2. Biste li bili voljni, temeljem Vašeg velikog osobnog životnog i profesionalnog iskustva stečenog u različitim državama svijeta, savjetovati naše volontere (učenike, učitelje i roditelje) o mjerama i aktivnostima koje mi možemo provesti u našoj lokalnoj zajednici i dati doprinos očuvanju Zemlje na načelima održivog razvoja?

U velikoj radosti i zahvalnosti javljamo da odgovori stižu...


[OPŠIRNIJE]Regionalni stručni skup u Varaždinu
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:30

Više od dvadeset naših učitelja/ica i stručnih suradnika/ica sudjelovalo je na velikom Regionalnom stručnom skupu o predmetnim kurikulumima koji je u subotu, 10. studenog, održan u Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

Skup je organiziran u sklopu projekta „Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme (CKR)“ koji se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020.  Europskog socijalnog fonda.

Na početku skupa svima se obratila ministrica Blaženka Divjak te svima zahvalila na pozitivnom i proaktivnom doprinosu u provođenju eksperimentalnog programa najavivši da iduće školske godine isti ulazi frontalno u sve škole.

Najveći dio dana naši su učenici proveli na radionicama i predavanjima koja su za sve sudionike bila organizirana po predmetima, te su učitelji/ice i stručni suradnici/e mogli osvježiti svoja znanja, steći kvalitetniji uvid u nove oblike poučavanja, ali i dobiti odgovore na svoja pitanja i nedoumice.

Nepodijeljeno je zaključno mišljenje nazočnih da je održavanje ovakovog skupa hvalevrijedan poticaj našem radu te ga u takvom obliku treba - ponoviti.


[OPŠIRNIJE]Novi projekt internacionalnog povezivanja, prvi korak
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:19

Već uobičajeno, približavanjem kraja jedne godine, uzbude se naša srca, ručice polete i vrijedne ruke naših učenika i djelatnika volontera počinju stvarati mala čuda znakova dobre volje.
Takva kreativna radionica ostvarena je u četvrtak i petak, 8. i 9. studenog, kada je nepresušna mašta, spojena s živahnošću velikih i malih volonterskih ruku, stvorila stotinjak malih i velikih licitarskih srdaca.

Kome su srca namjenjena?
Kakva ih poruka prati?
A odgovori?

O novom, velikom, uzbudljivom internacionalnom volonterskom projektu moći ćete uskoro iz dana u dan čitati na našim školskim internetskim stranicama.


[OPŠIRNIJE]Drugi savjetnički posjet
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:09

U sklopu provođenja Eksperimentalnog programa "Škola za život" ostvaren je i Drugi savjetnički posjet članica radnih skupina predmetnih kurikuluma našoj školi u utorak, 30. listopada, te je isti dan održan i roditeljski sastanak za roditelja učenika koji su uključeni u provođenje eksperimentalnog programa.

Edukacija Promjena paradigme poučavanja se sastojala od općeg dijela i dvije radionice. Članice radnih skupina, gospođe Gordana Kralj, Katica Mikulaj Ovčarić, Irena SmolčecLjiljana Hanžek su nam pomogle u razumijevanju profesionalnog razvoja, korištenju digitalnih alata, te su kod naših učitelja potakle razvoj vlastitih kompetencija, dijeleći s nama svoje ideje, iskustva i primjere dobre prakse te odgovarajući na pitanja i nedoumice.

Također, nakon edukacije za učitelje, organiziran je, za djelatnike i roditelje učenika uključenih u eksperimentalni program „Škola za život“, Promotivni roditeljski sastanak. Tijekom sastanka članice radnih skupina, gospođe Gordana Kralj i Ana Lopac Groš upoznale su roditelje s načinom i ciljevima provedbe eksperimentalnog programa „Škola za život“.


[OPŠIRNIJE]Novi natječaj za zapošljavanja stručnog suradnika/ice
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 17:27

Na temelju članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17. i 68/18.) Osnovna škola Stjepana Radića,  Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina, raspisuje

N A T J E Č A J
za radno mjesto

1.  STRUČNI/A SURADNIK/CA PSIHOLOG/INJA – 1 izvršitelj/ica na puno, određeno radno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci – putem mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva“.

 

Cijeli dokument s uvjetima natječaja možete pročitati na priloženoj poveznici:

Natječaj za zapošljavanje stručnog suradnika/ice psihologa/inje


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKA RAZINA ČITANJA NAGLAS
LJUBICA GORIČKI / datum: 13. 11. 2018. 00:06

 

U srijedu, 7. studenoga, održana je županijska razina Natjecanja u čitanju naglas. Natjecanje je održano u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, a natjecalo se 17 učenika iz deset osnovnih škola naše županije. Pobjednica natjecanja u mlađoj kategoriji je Paulina Švaljek iz OŠ Marija Bistrica, a u starijoj kategoriji Jana Šalec iz OŠ Oroslavje.

Natjecatelji su ispred stručnog povjerenstva, sastavljenog od profesorice hrvatskog jezika Ivančice Tomorad, umirovljene učiteljice hrvatskog jezika Marije Micak i direktora Radija Marija Bistrica Elvisa Lackovića, trebali predstaviti sebe i pročitati ulomak iz odabrane knjige. Cilj natjecanja je pokazati čitalačko umijeće i prenijeti svoju ljubav prema čitanju.

Našu školu predstavljala je Lora Končić, učenica 5. a razreda, koja je, zadivivši članove povjerenstva, osvojila visoke ocjene te u mlađoj kategoriji zauzela drugo mjesto u županiji. Čestitamo joj na tome!

Lora ističe da je čitanje dio nje, a čita svakog dana! Knjigu koju je odabrala za natjecanje toplo svima preporučuje. Riječ je o knjizi  Pobuna Pauline P. autorice Sanje Polak.

Inicijator natjecanja, prozvanog svečanošću knjige i čitanja, Narodna je knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac iz Siska u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom. Cilj natjecanja je popularizacije knjige i čitanja.

Željka Meštrović Kruhak


[OPŠIRNIJE]Ususret županijskom Natjecanju u čitanju naglas
Ivana Kranjčec / datum: 4. 11. 2018. 08:37

Predstavnici naše škole, Lora Končić i Filip Franc, prošlog su tjedna pokazali svoje čitalačko umijeće na općinskom Natjecanju u čitanju naglas.

Natjecanje je održano u Općinskoj knjižnici i čitaonici Bedekovčina. Sudjelovalo je petero učenika iz dviju osnovnih škola naše općine, a natjecali su se u mlađoj i starijoj kategoriji. Na županijsku razinu plasirale su se Lora Končić, učenica 5. a razreda naše škole, te Roberta Mohač, učenica 8. r. Osnovne škole Bedekovčina.

Radujemo se nastavku druženja uz dobru knjigu na županijskom Natjecanju u čitanju naglas koje će se 7. studenoga održati u Mariji Bistrici.

Čestitamo svim sudionicima i njihovim mentorima!

Željka Meštrović Kruhak


[OPŠIRNIJE]Novi proizvodi naše Učeničke zadruge za blagdan Svih svetih
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 10. 2018. 14:07

Vrijedne ruke naših mladih zadrugara pripremile su za nadolazeće blagdane Svih svetih i Dušni dan svoje nove proizvode.

Riječ je o dekorativnim instalacijama koje se mogu staviti na grobna mjesta naših dragih pokojnika, ali i uljepšati svaki dom.

Svječice na brezovim ploškama i košarice s cvijećem naši su učenici izradili pod mentorskim vodstvom nove voditeljice učeničke zadruge "Zviranjek", vjeroučiteljice Petre Horvat, te učiteljice Josipe Petric.

Na nama je da podržimo trud i kreativnost naših mladih zadrugara i u ovih par dana do blagdana otkupimo sve njihove proizvode!


[OPŠIRNIJE]Naša škola u "Pooljoprivrednom savjetniku" Mreže TV
Zdenko Kobeščak / datum: 27. 10. 2018. 11:32

Naša škola se već niz godina uključuje u projekt Ministarstva poljoprivrede "Školska shema" kojim se želi povećati unos svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, te voća i povrća u prehrani djece.

U sklopu tog projekta Hrvatska poljoprivredno-šumarsko Savjetodavna služba provodi i niz pratećih mjera kojima se želi educirati djecu o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, značaju ekološke proizvodnje te o sprečavanju rasipanja hranom. 

U specijaliziranoj emisiji "Poljoprivredni savjetnik" koju redovito emitira Mreža TV objavljen je prilog o navedenim pratećim mjerama te je pokazan primjer dobre prakse u našoj školi i našem školskom vrtu.

Cijeli prilog možete pogledati u priloženom videoisječku:

 


[OPŠIRNIJE]Javni poziv za organizaciju "Škole u prirodi"
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 10. 2018. 12:58

Objavljuje se Poziv za organizaciju višednevne iznaučioničke nastave za učenike četvrtih razreda OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički (tzv. "Škola u prirodi"- 2018./2019. šk. godina).

Dokument se nalazi na priloženoj poveznici:

OBRAZAC POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE - "ŠKOLA U PRIRODI 2019."


[OPŠIRNIJE]Roditeljski sastanak za roditelje učenika u 1., 5. i 7. razredu
Zdenko Kobeščak / datum: 25. 10. 2018. 18:32

U sklopu provođenja eksperimentalnog programa "Škola za život", koji se od ove školske godine provodi u našoj školi, planirano je i nekoliko savjetničkih posjeta mentorskih timova koji su formirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U sklopu 2. savjetničkog posjeta koji će se realizirati u utorak, 30. listopada, planiran je i roditeljski sastanak svih učenika koji su uključeni u provođenje eksperimentalnog programa.

Stoga pozivamo sve roditelja naših učenika u 1.a, 1.b, 5.a, 5.b, 7.a i 7.b da se svakako odazovu na zajednički roditeljski sastanak koji će se održati u utorak, 30. listopada 2018. s početkom u 18 sati u auli OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Na tom će sastanku, između ostalog, od članova Mentorske skupine imati prilike čuti sve relevantne informacije o tijeku provođenja eksperimentalnog programa, ali i imati mogućnost postavljanja pitanja s ciljem otklanjanja eventualnih nepoznanica ili nejasnoća.


[OPŠIRNIJE]7 orehe za orehovičkije srce Zagorja!
Zdenko Kobeščak / datum: 24. 10. 2018. 16:40

"Sedam oraha svakog dana - za srce bez ikakvih mana!" (narodna)

U sklopu EU projekta "Moj okoliš, moja budućnost" planirane su brojne akcije s ciljem volonterskog uključivanja djece i mladeži u promicanje brige za održivi razvoj naše lokalne sredine i šire.

Zadnji tjedan u listopadu mjesecu, točnije od 25. do 31. listopada provodit će se volonterska akcija prikupljanja domaćih plodova oraha (u ljusci) s ciljem stvaranja "Banke oraha" odnosno skupljanja naših starih zagorskih sorti oraha kako bismo iste posadili i od njih uzgojili nove sadnice oraha.

Osim toga želimo zabilježiti sve karakteristike i svojstva naših oraha: veličinu, debljinu i tvrdoću ljuske, količinu jestivog dijela oraha, otpornost na mraz, bolesti...  kako bismo boljim poznavanjem oraha spriječili njegovo nestajanje s naših brežuljaka i iz naših voćnjaka.

Konačno, želimo stvoriti i našu domaću "Orehovu kuharicu" u kojoj bismo prikupili sve recepte za jela i pića na bazi oraha.

Zato vas molimo za pomoć:
Pozivamo sve da se odazovete i tijekom sedmodnevne doneste 7 ORAHA u OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički!

I, za kraj, ne zaboravimo, posebno mi, koji živimo u orehovičkom kraju:
"U kameno doba čovjek se hranio žirevima, a bogovi - orasima!" (narodna)


[OPŠIRNIJE]Natjecanje u čitanju naglas
Ivana Kranjčec / datum: 24. 10. 2018. 10:52

U petak je u našoj školi održana školska razina Natjecanje u čitanju naglas. Natjecanje se provodi već šestu godinu zaredom, a inicijator i organizator je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac iz Siska. Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda, a provodi se u dvije kategorije – mlađoj (3. - 5. razred) i starijoj (6. - 8. razred). To je svečanost knjige i čitanja.

Ciljevi natjecanja su: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas te razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena.

Učenici su sami morali odabrati djelo iz kojeg su čitali naglas kako bi prenijeli svoju ljubavi prema čitanju i dobroj knjizi. Prije samog čitanja morali su se što kreativnije predstaviti.

Učenike je žiri (Ivana Kranjčec, Jelena Mlakar, Željka Meštrović Kruhak, Ana Končić, Božena Osrečak Petric i Marija Komar) vrednovao u pet kategorija: kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Natjecanju je pristupilo tridesetak učenika. U mlađoj kategoriji najdojmljivija je bila Lora Končić, učenica petog razreda (mentorica Ž. M. Kruhak), a za njom slijede Jelena Kobeščak (5. r.) i Lana Presečki (4. r.). U starijoj kategoriji najvještiji čitač bio je Filip Franc iz osmog razreda (I. Kranjčec), a za njim slijede Mario Jurina (6. r.) i Sandra Kobeščak (8. r.).

Čestitamo pobjednicima, a ostalima želimo još divnih trenutaka uz dobru knjigu!

Željka Meštrović Kruhak


[OPŠIRNIJE]Europski tjedan programiranja u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 10. 2018. 20:03

U Europski tjedan programiranja (Europe Code Week 2018.) uključila se, zahvaljujući zainteresiranim učenicima i učiteljici informatike, Andrei Haramustek, i naša škola.

Ovaj tjedan se u cijeloj Europi organizirao po 7. put s ciljem da se potakne učenike osnovnih i srednjih škola u oblikovanju novih digitalnih vještina, te ih se motivira da ožive svoje ideje programiranjem na zanimljiv i zabavan način.

Ovome treba dodati da i ove godine u našoj školi djeluje Robotička grupa koju vodi učitelj Dejan Mišar te pozivamo sve zainteresirane učenike naše škole od 1. do 8. razreda da se uključe u rad, a uskoro će početi i natjecanja.

Za uspješan rad i angažman u Europskom tjednu programiranja naša je škola primila i Certifikat organizatora (na slici).

 


[OPŠIRNIJE]Školski kurikulum OŠ Stjepana Radića za 2018./2019.
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 10. 2018. 19:15

Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/2008; 86/09; 92/10; 105/10; 90/11; 5/12; 16/12; 86/12; 126/12; 94/13, 152/14; 07/17; 68/18), Školski odbor Osnovne škole Stjepana Radića, Brestovec Orehovički na 23. sjednici održanoj 5.10.2018. godine, na prijedlog ravnatelja i Učiteljskog vijeća, te pozitivnog mišljenja Vijeća roditelja od 4.10.2018.                        

donio je

Školski kurikulum
za 2018./2019. školsku godinu

Navedeni dokument možete pregledati na priloženoj poveznici:

 

Školski kurikulum OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički


[OPŠIRNIJE]Godišnji plan i program OŠ Stjepana Radića za 2018./2019.
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 10. 2018. 19:05

Temeljem članka 118., stavka 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/2008; 86/09; 92/10; 105/10; 90/11; 5/12; 16/12; 86/12; 126/12; 94/13; 152/14; 07/17; 68/18), Školski odbor Osnovne škole Stjepana Radića, Brestovec Orehovički na 23. sjednici održanoj 5.10.2018. godine u 18.00 sati, razmatrao je Godišnji plan i program rada za školsku godinu 2018./2019.

Godišnji plan i program dobio je svaki član Školskog odbora, a na dodatna pitanja članova odbora odgovarao je ravnatelj škole Zdenko Kobeščak.

Nakon kraće rasprave, a na prijedlog ravnatelja i uvažavajući pozitivno mišljenje Učiteljskog vijeća od 2.10.2018. i Vijeća roditelja od 4.10.2018.   Školski odbor OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički jednoglasno je usvojio i donosi:     

Godišnji plan i program rada
OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički
za 2018./2019. školsku godinu

Navedeni dokument možete pregledati na priloženoj poveznici:

Godišnji plan i program rada OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički


[OPŠIRNIJE]Novo "parkiralište" za bicikle
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 10. 2018. 08:50

Zahvaljujući vrijednim djelatnicima Bravarije Siketić iz Brestovca Orehovičkog, naši su učenici dobili adekvatan natkriven prostor za parkiranje svojih bicikala.

Ova nabava je financirana iz EU projekta "Moj okoliš, moja budućnost" s ciljem da se naši učenici što više koriste biciklom kao prijevoznim sredstvom za dolazak u školu. S druge strane želja nam je, koliko je to moguće, da roditelji svoju odraslu djecu što manje dovoze svojim osobnim automobilima do pred samog ulaza u školu.

Na taj način želimo ostvariti dvostruku korist: učenici će se više kretati i koristiti blagodati zdravog života, a roditeljima će se smanjiti troškovi goriva za korištenja auta.

Pozivamo, stoga, posebno učenike koji imaju vozačku dozvolu za korištenje bicikala, da koriste, kadgod je to moguće, svoje bicikle za dolazak u školu, a parkiralište ih čeka!


[OPŠIRNIJE]OTVORENI SAT PROGRAMIRANJA
Andrea Haramustek / datum: 15. 10. 2018. 13:30
Dragi učenici,
Obavještavam Vas da će se povodm TJEDNA PROGRAMIRANJA u PETAK, 19.10. u 12:40-13.20 održati OTVORENI SAT u kojem ćemo na kreativan i zanimljiv način programirati na stranicama CODE.ORG.
 
Svi koji su zainteresirani, neka se zapišu na plakat ispred INFORMATIČKE UČIONICE. Nakon održanog sata, učenici dobivaju POTVRDE O SUDJELOVANJU te PLUS iz vježbi na informatici.
 
Učiteljica Andrea Haramustek

[OPŠIRNIJE]Mala ilirska škola Ivan Krizmanić
Ivana Kranjčec / datum: 3. 10. 2018. 18:21

Nedavno je stigla i vijest o rezultatima natječaja Male ilirske škole Ivan Krizmanić koji organizira Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Općine Marija Bistrica uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Riječ je o likovno-literarnom natječaju koji je bio raspisan tijekom prošle školske godine na temu optičkih iluzija, odnosno grafičke poezije i zagonetki u stihu. Naša se škola prijavila s literarnim ostvarajima zagonetki u stihu.

Od ukupno 169 radova učenika iz 21 škole diljem Hrvatske, stručno je povjerenstvo (čija je predsjednica prof. Dubravka Težak,  a članice prof. Ivančica Tomorad i prof. Anita Klemar) rad naše učenice Ane Galic nagradilo trećim mjestom u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda. 

Ana je učenica 6. a razreda, a rad je u lipnju, kad je Ana još bila 5. razred, na natječaj poslala Ivana Kranjčec, učiteljica Hrvatskoga jezika, tadašnja Anina mentorica. Čestitamo Ani na postignutom uspjehu, zahvaljujući kojem sudjeluje na svečanoj dodjeli u subotu, 13. listopada, u Domu kulture u Mariji Bistrici, a nagrađena je i izletom po Hrvatskom zagorju.


[OPŠIRNIJE]Zelena učionica u Regionalnom dnevniku HTV-a
Zdenko Kobeščak / datum: 3. 10. 2018. 17:12

Hrvatska radiotelevizija svake godine organizira natječaj "Najljepši školski vrtovi" na kojeg se naša matična i područna škola radovito prijavljuju.

U spomenutom natječaju više je kategorija u kojima se nagrađuju najbolje škole, a ove je godina naša škola prijavila učionicu na otvorenom, konkretnije, Zelenu učionicu "Šarov jarek".

Nedavno nas je posjetila snimateljska ekipa HTV-a i napravila prilog koji je emitiran u utorak, 2. listopada, u emisiji Regionalni dnevnik.

Prilog možete i sami pogledati na priloženom poveznici.

Prilog o našoj školi počinje od 35.58 minute.

Zelena učionica "Šarov jarek"


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan tablice množenja
Ivana Kranjčec / datum: 3. 10. 2018. 17:12

U našoj je školi u petak, 28. rujna, obilježen i Svjetski dan tablice množenja (WMDT – World Multiplication Table Day) koji nastoji popularizirati zabavne oblike učenja matematike. Zanimanje za matematičke sadržaje i ugodno rješavanje zadataka potiče i naša učiteljica Matematike Maja Trbušić-Hlad koja je pripremila zanimljivu aktivnost obilježavanja. Tako su polaznici dodatne nastave, učenici 5. razreda, u suradnji s polaznicima Radijsko-televizijske grupe proveli kratko istraživanje.

Mladi su matematičari pripremili nekoliko računskih zadataka te provjerili poznavanje tablice množenja u školi i u središtu Brestovca Orehovičkoga. Radijsko-televizijski novinari snimali su i fotografirali njihov projekt te zabilježili odgovore ispitanika o važnosti matematike te o njezinoj ulozi u svakodnevnom životu.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava već osmu godinu zaredom u organizaciji izdavača „Grabowski Cards“ iz Poljske, producenta didaktičkih materijala za podučavanje matematike, a pokreće ga Andzej Grabowski, matematički entuzijast i poklonik neobičnih oblika učenja i rješavanja zadataka. U Hrvatskoj je ostvaren drugu godinu zaredom, s time da se prošle godine uključila samo jedna škola. U Brestovcu je program proveden po prvi put te se naša škola, zahvaljujući učiteljici Matematike, može istaknuti kao jedna od 59 hrvatskih, odnosno jedna od triju zagorskih uključenih u obilježavanje.

Aktivnosti su se nastavile i na satu Matematike provjerom poznavanja tablice množenja, a najbolji su učenici nagrađeni diplomom s titulom stručnjaka u matematičkim zadacima množenja.


[OPŠIRNIJE]Jumicar u Brestovcu Orehovičkom
Ivana Kranjčec / datum: 3. 10. 2018. 16:16

U našoj je školi u četvrtak,  27. rujna, proveden "Program prometne kulture za najmlađe" koji organizira Jumicar Hrvatska s partnerima. U održanoj edukaciji sudjelovali su i učenici OŠ Sveti Križ Začretje i OŠ Bedekovčina, tako da je ukupno stotinjak učenika drugih razreda iskušalo svoja znanja i vještine snalaženja u prometu.

Program je počeo u dvorani gdje je održano multimedijsko predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, nakon čega je uslijedio praktični dio. Na školskom igralištu postavljen je prometni poligon na kojem su djeca doživjela iskustvo vožnje u malim automobilima. Na prometnom poligonu učenici su naučili osnove vožnje automobila od Jumicar instruktora. Po prvi put su učenici mogli uočiti sve poteškoće u upravljanju motornim vozilima i opasnostima iz perspektive vozača. Stjepan Tovernić iz PP Zabok učenicima je pokazao policijska kola, a bio im je i velika potpora na simuliranoj prometnici.

Osim predavanja o prometu, učenici su učili i o prvoj pomoći od svojih kolega  iz Podmlatka HCK OŠ Stjepana Radića. Radionice i predavanja pod vodstvom mentora Davora Žažara održale su Tihana Tovernić, Domagoj Bedić, Ines Galic, Sandra Kobeščak i Magdalena Pavlek. Radionice pružanja prve pomoći provedene su  u suradnji s Gradskim društvom Crvenoga križa Zabok na čelu s ravnateljicom Željkom Vukić i Tatjanom HorvatUčenice Leona Pavetić i Gabriela Pavetić iz školske prometne jedinice pomogle su u izvedbi praktičnog dijela edukacije.

Edukaciji se pridružilo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Brestovec Orehovički na čelu s predsjednikom Josipom Siketićem, zapovjednikom Antoniom Vidičekom, tajnikom  Tomicom Gulijom te Krunoslavom Siketićem i Josipom Šaronjom. Učenicima su pokazali što sve rade vatrogasci, sadržaj vatrogasnog vozila i naučili ih ponešto o prevenciji od požara.

Sudionike edukacije pozdravio je ravnatelj OŠ Stjepana Radića, Zdenko Kobeščak, a pedagoginja Ljubica Gorički brinula se o koordinaciji i organizaciji cijelog događanja. Manifestaciju je posjetio i zamjenik načelnika Općine Bedekovčina Janko Buzjak  i simbolično podijelio diplome.

(Davor Žažar)


[OPŠIRNIJE]Odluka o odabiru najpovoljnije ponude za nabavu prijenosnih računala
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 9. 2018. 14:19

Poštovane/i,

još jednom iskreno zahvaljujemo svima koji su nam pozitivno odgovorili i poslali ponude za nabavu prijenosnih računala. Premda možda zvuči kao fraza, uvjereni smo da ažurnost i profesionalnost svih ponuditelja predstavlja dobru osnovu za buduću zajedničku suradnju. Uostalom, u svim ponuditeljima koji su nam dostavili svoje kvalitetne ponude doista prepoznajemo visoko profesionalne „user friendly“ orijentirane potencijalne partnere.

Ovim putem sve ponuditelje obavještavamo da je Povjerenstvo za provođenje postupka jednostavne nabave i odabir ponude prijenosnih računala odabralo ponudu ponuditelja HANGAR 18 d.o.o. iz Koprivnice, te je na temelju tog odabira donesena odgovarajuća Odluka (poveznica u prilogu).

Još jednom svima toplo zahvaljujemo te se nadamo budućoj suradnji i zajedničkim susretima u okviru novih projekata, a kojih će zasigurno biti sve više u vremenu koje je pred nama.

Odluka o odabiru najpovoljnije ponude


[OPŠIRNIJE]Zajednički roditeljski sastanak
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 9. 2018. 09:56

Dragi roditelji naših učenika!

S radošću vas pozivamo na zajednički roditeljski sastanak koji će se održati u auli OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički u petak, 14. rujna 2018. god. s početkom u 17.30 sati.
Predviđeno trajanje sastanka je oko 70 minuta, a nakon zajedničkog dijela roditelji će se javiti razrednicima svoje djece radi nastavka sastanka u okviru svojih razrednih odjela.

Za sastanak je predviđen sljedeći Dnevni red:

 • "Darovito je - što s njim?", Tko su daroviti pojedinci?, izlaganje pedagoginje škole;
 • Županijski projekt "Lumen" u našoj školi, izlaganje edukatora-rehabilitatora, voditeljice pilot-projekta;
 • Zakonska regulativa vezana uz početku školske godine;
 • "Moj okoliš, moja budućnost", informacije o projektu, predstavnici DOOR-a i FSO-a;
 • Eksperimentalni program "Škola za život", izlaganje ravnatelja škole;
 • Osnovne smjernice za školsku godinu 2018./2019., izlaganje ravnatelja škole.

Pozivamo sve roditelje naših učenika da se svakako odazovu ovom sastanku!
Radujemo se novom susretu i nastavku naše suradnje!


[OPŠIRNIJE]"World CleanUp Day" u našoj školi i okolišu škole
Zdenko Kobeščak / datum: 7. 9. 2018. 12:36

I u novoj školskoj godini koja je započela, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički ne samo da nastavlja sa školskim planom i programom, već i s aktivnostima zaštite okoliša. Ponovno izlazimo iz školskog dvorišta i uključujemo se u našu lokalnu zajednicu te akcijom čišćenja okoliša našu djecu uključujemo u život zajednice i dajemo pozitivan primjer svim članovima.

Ponosno najavljujemo kako ćemo sudjelovati u svjetskoj akciji ''World Cleanup Day'' koja se održava u cijelom svijetu. Akcija se održava diljem svijeta 15.9.2018.
Mi ćemo malo uraniti i započeti u petak 14.9. Sudjelovat će svi učenici naše škole sa svojim učiteljima. Akcija će obuhvatiti okoliš škole, centar Brestovca Orehovičkog i našu Zelenu učionicu u šumi Šarov jarek.

Predvodnici akcije biti će iskusni volonteri Eko sekcije volonterskog kluba koji su prošle školske godine sudjelovali u mnogim akcijama u sklopu projekta "Moj okoliš, moja budućnost". Gosti, koji će također ''zasukati rukave'' u akciji, biti će naše partnerske organizacije u projektu DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) I FSO (Forum za slobodu odgoja).

Nakon spomenute akcije, u 17.30 sati, održat će se roditeljski sastanak gdje ćemo našim roditeljima predstaviti dosadašnje rezultate projekta "Moj okoliš, moja budućnost", ali im predstaviti i daljnje planove.

Pozivamo sve da se priključe našoj djeci u ovoj akciji i da doprinesu promjeni koju naši učenici uspješno predvode.

Vidimo se u petak!

P.S. Više informacija o svjetskoj akciji možete pročitati na:

https://www.worldcleanupday.org/


[OPŠIRNIJE]Poziv za dostavu ponuda za nabavu prijenosnih računala
Zdenko Kobeščak / datum: 6. 9. 2018. 15:35

Poštovani,

Naručitelj Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina (dalje: Škola), pokrenula je postupak jednostavne nabave – NABAVE PRIJENOSNIH RAČUNALA te vam upućujemo ovaj Poziv na dostavu ponude.

Sukladno čl.12., Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16) Naručitelj nije obavezan provesti jedan od postupaka propisan Zakonom o javnoj nabavi s obzirom da je procijenjena vrijednost nabave roba manja od 70.000,00 kn bez PDV-a.

1.            OPIS PREDMETA NABAVE

Predmet nabave: PRIJENOSNA RAČUNALA (MINIMALNO 14 komada)

Procijenjena vrijednost nabave (bez PDV-a): 33.600,00 kn.

2.            UVJETI NABAVE

Vaša ponuda treba ispunjavati sljedeće uvjete:

-              Način izvršenja: Ugovor
-              Rok za dostavu ponude: 5 dana od primitka Poziva za dostavu ponude
-              Rok valjanosti ponude: 8 dana (broj dana od dana otvaranja ponude)
-              Mjesto izvršenja: OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina
-              Kriterij odabira ponude: najbliže propisanim specifikacijama ili bolje od njih

3.            SASTAVNI DIJELOVI PONUDE:

Ponude molimo dostaviti poštom na adresu elektroničke pošte:
os-s.radica@kr.t-com.hr, i/ili
os.stjepana.radica.brestovec.orehovicki@kr.t-com.hr,
ili zemaljskom poštom ili osobno na adresu:

OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina

4.            DOKUMENTACIJA
Sva potrebna dokumentacija nalazi se u priloženim dokumentima:


[OPŠIRNIJE]Prvi dan eksperimentalnog programa "Škola za život"
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 13:18

S početkom nove školske i nastavne godine počelo je i provođenje eksperimentalnog programa "Škola za život."
O samom programu možete više saznati na poveznici:
Škola za život

Stoga je i prvi dan nastave u našoj školi bio poseban.
Učenici Područne škole u Orehovici, predvođeni učiteljicama Jasnom i Jasminkom, te učenici matične škole u Brestovcu Orehovičkom, predvođeni učiteljicama Mirjanom i Boženom su pripremili kratki, ali "slatki" program dobrodošlice svim našim učenicima, a posebno prvašićima.

U sklopu programa svima nama se obratila i Arjana Blažić, menotrica, imenovana od strane nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, za provođenje Eksperimentalnog programa "Škola za život".

U zasebnim razgovorima s učiteljima naše škole, a napose s brižnim roditeljima naših prvašića, detaljnije nas je upoznala s planom i provedbom eksperimentalnog programa te odgovarala na postavljena pitanja.

Jednodušan je stav da nas na putu provođenja eksperimentalnog programa čekaju brojni izazovi, ali ne takvi da ih zajedničkom suradnjom i podrškom svih zainteresiranih dionika ne bi mogli svladavati.

U toj atmosferi poziva na zajedništvo i suradnju upućujemo još jednom svim našim učenicima, učiteljima, roditeljima i drugim zainteresiranim dionicima najljepše želje i pozdrave zazivajući uspješan početak, ali i tijek nove nastavne i školske godine!


[OPŠIRNIJE]Okrugli stol: Školstvo u susretu sa starim/novim izazovima
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 12:23

Zadnjeg dana protekle školske godine, u petak, 31. kolovoza 2018. u našoj je školi održan veliki Okrugli stol na temu "Odgojno-obrazovne ustanove u susretu sa starim/novim izazovima".

U raspravama i promišljanjima na zadanu temu sudjelovali su profesori/ce s Pedagoškog odjela Sveučilišta u Zadru na čelu s rektoricom Dijanom Vican, ravnatelji/ice dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske te članovi Učiteljskog vijeća OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Važnu ulogu u raspravi je imao i prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog Vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja.

U sklopu ovog susreta naši su stručni suradnici (Marija Lončar, Ljubica Gorički i Davor Žažar) prezentirali i eksperimentalni rad naših učitelja/ica i stručnih suradnika/ica u trijadama tijekom prošle školske godine.

U praktičnom dijelu ovog stručnog i edukativnog susreta naši su gosti i sami isprobali Escape Forest (pripremili su i proveli učiteljica Zrinka Gregurić Ferenček i učitelj Krunoslav Boroš) te raznovrsne team-building aktivnosti.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli uspjehu ovog skupu i jednodušno izraženom zadovoljstvu svih sudionika.


[OPŠIRNIJE]Završnica projekta: Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 12:02

U četvrtak, 30. kolovoza 2018., u Rijeci je održana završnica projekta "Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda" u kojem, osim OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, sudjeluje i OŠ Zlatar Bistrica te Institut PAR iz Rijeke koji je bio i prijavitelj projekta.

Domaćini su pripremili bogat cjelodnevni program u kojem se moglo naći za svakog ponešto, a finale se realizirao na Trsatu (na Trsatskoj Gradini) na kojem se istovremeno odvijao i pravi Poduzetnički kamp.

Zahvaljujemo našim domaćinima na gostoprimstvu te se radujemo nastavku suradnje u novim poduzetničkim projektima!


[OPŠIRNIJE]ZALOGAJČEK 3
LJUBICA GORIČKI / datum: 4. 9. 2018. 10:18

Poštovani roditelji!

U kriterije osiguravanja školske prehrane u projektu Zalogajček ove godine spada i kriterij :  Djeca iz višečlane obitelji (obitelj s troje i više djece, sva djeca koja žive u zajedničkom kućanstvu).

 Ukoliko imate troje ili više djece (a do sada niste imali prehranu preko projekta) javite se koordinatorici projekta za našu školu Ljubici Gorički, pedagoginji.

Ukoliko ste već obavješteni o mogućnosti ne morate se više javljati.

DANAS ili SUTRA! (utorak, srijeda)


[OPŠIRNIJE]Program "S odbojkom u školu"
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 10:00

Naša škola se, uz OŠ Mače, OŠ Zabok, OŠ Bedekovčinu i OŠ Krapinske Toplice, od ove godine uključila u program "S odbojkom u školu". Riječ je o programu učenja, vježbanja i igranja mini-odbojke za djevojčice uzrasta od sedme/osme do desete godine života.

Cilj programa je da se u što većem broju djevojčicama u manjim sredinama omogući bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću kroz redovito treniranje odbojke, a što će znatno pridonijeti očuvanju psihofizičkog zdravlja.

Program je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za šport Republike Hrvatske, te Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Stoga pozivamo sve naše učenice, djevojčice od 1. do 4. razreda koje su zainteresirane za igranje mini odbojke da se što prije jave učitelju Srećku Pavloviću ili u upravu škole.

Svim budućim odbojkašicama u našem budućem odbojkaškom klubu želimo puno uspjeha u daljnjem radu!


[OPŠIRNIJE]Projekt LUMEN - poziv za učenike 7. i 8. razreda
Zdenko Kobeščak / datum: 3. 9. 2018. 12:53

Pozivaju se učenici sedmih i osmih razreda, koji su testirani u okviru projekta LUMEN (prošle školske godine) na zajednički sastanak i dogovor o daljnjem radu.

Sastanak će se održati u utorak, 4. rujna 2018. u međusmjeni u učionici biologije/kemije.

Voditeljica: Natalija Ilić, učiteljica prirode i biologije


[OPŠIRNIJE]Raspored sati za prvi dan nastave
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 8. 2018. 12:41

Prvi dan nastave, u ponedjeljak, 3. rujna 2018., učenici će raditi prema sljedećem rasporedu:

RAZRED
UJUTRO
1. 2. 3. 4. 5. 6. RAZRED
POPODNE
1. 2. 3. 4. 5.
5.a IN PO TZK M EJ   1.a VJ        
5.b TZK IN M EJ PO   2.a       VJ  
6.a HJ EJ PO IN M NJJ 2.b     VJ    
6.b EJ HJ IN PO NJJ M 3.a         VJ
              4.a GK VJ NJJ    
7.a HJ HJ K EJ TK TK 7.a   NJJ      
7.b EJ K HJ HJ LK LK 7.b NJJ        
Krunoslav Boroš,
Mirjana Horvat
Andrea Haramustek
            Gordana Čičko,
Višnjica Lacković
         
1/2     EJ                  
3/4     EJ                  

[OPŠIRNIJE]ŠKOLA ZA ŽIVOT, udžbenici
LJUBICA GORIČKI / datum: 28. 8. 2018. 15:07

 

Poštovani roditelji, dragi učenici (sudionici eksperimentalnog programa)!

   Evo najnovijih vijesti iz Ministarstva (o udžbenicima):

" Želimo Vas informirati kako je postupak nabave nastavnih materijala u tijeku te bi nastavni materijali trebali biti u školama u prvom tjednu nastavne godine. Ministarstvo vodi računa i o eventualnoj okolnosti kašnjenja isporuke nastavnih materijala te je pripremilo i drugu opciju koja će učiteljima i nastavnicima osigurati nesmetani početak Škole za život.

     Ministarstvo će Vas u petak 31. kolovoza izvijestiti o učinjenom te načinu organizacije nastave u prvom tjednu nastavne godine."

Pratite nas dalje...srdačan pozdrav!

pedagogica Ljubica, koordinatorica programa za školu


[OPŠIRNIJE]Raspored prijevoza učenika u 2018./2019. školskoj godini
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 8. 2018. 08:23

Školski autobus će prevoziti učenike naše škole prema sljedećem rasporedu:

RASPORED PRIJEVOZA UČENIKA ŠKOLSKIM AUTOBUSOM
PN ujutro: učenici od 5. do 8. r. su na nastavi ujutro, a učenici od 1. do 4. r. popodne
RN ujutro: učenici od 1. do 4. r su na nastavi ujutro, a učenici od 5. do 8. r. popodne
RELACIJA DOVOZ u školu ODVOZ iz škole
Kebel - Brestovec PN ujutro - 6.55; 13.05
RN ujutro - 6.55; 11.25; 13.05
PN ujutro - 12.50; 15.05; 18.00
RN ujutro - 11.10; 12.50; 18.45
Grabe - Brestovec PN ujutro - 7.00; 13.00
RN ujutro - 7.00; 11.30; 13.00
PN ujutro - 12.50; 15.05; 18.00
RN ujutro - 11.10; 12.50; 18.45
Vojnić - Brestovec PN ujutro - 6.30; 12.25
RN ujutro - 6.30, 11.00; 12.25
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.15
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10
Orehovica - Brestovec PN ujutro - 6.30; 12.15
RN ujutro - 6.30; 11.00; 12.15
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.15
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10
Meštrovići - Orehovica PN ujutro - 6.20; 12.15
RN ujutro - 6.20; 10.50; 12.15
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.15
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10
Tenšeki - Orehovica PN ujutro - 6.25; 12.10
RN ujutro - 6.25; 10.55, 12.10
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.10
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10

Napominjemo da prvi tjedan nastave koji počinje u ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine ujutro na nastavu dolaze učenici predmetne nastave, a popodne učenici razredne nastave.

Učenici Područne škole u Orehovici na nastavu dolaze ujutro.


[OPŠIRNIJE]Raspored učionica za razredne odjele i nastavne predmete
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 8. 2018. 07:33

U novoj, 2018./2019. školskoj godini naši će učenici u razrednoj nastavi imati nastavu u učionicama prema sljedećem rasporedu:

1.a - učionica u lijevom krilu škole, dolje, lijevo
2.a - učionica u lijevom krilu škole, gore, lijevo
2.b - učionica u desnom krilu škole, dolje, lijevo
3.a - učionica u lijevom krilu škole, dolje, desno
4.a - učionica u desnom krilu škole, dolje, desno

Učenici viših razreda (predmetna nastava) će imati nastavu u sljedećim (polu)specijaliziranim učionicama:

geografija/povijest - učionica u lijevom krilu škole, dolje, desno
vjeronauk/likovna kultura - učionica u lijevom krilu škole, gore, lijevo
informatika - informatički praktikum u hodniku u lijevom krilu škole
hrvatski jezik - učionica u oblaku u hodniku u desnom krilu škole
matematika/fizika - STEM učionica u desnom krilu škole, dolje, lijevo
engleski i njemački jezik - učionica u desnom krilu škole, dolje, desno
glazbena i tehnička kultura - učionica u desnom krilu škole, gore, lijevo
priroda/biologija/kemija - STEM učionica u desnom krilu škole, gore, desno

Videokonferencijska učionica je namjenjena za radovnu i izbornu nastavu koja se neće moći realizirati u (polu)specijaliziranim učionicama, za održavanje izvannastavnih aktivnosti, za realizaciju videokonferencijskih povezivanja s drugim školama, održavanje roditeljskih sastanaka, Vijeća roditelja, Vijeća učenika, sjednica Učiteljskih vijeća i slično.


[OPŠIRNIJE]Raspored smjena u prvom tjednu nastave
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 8. 2018. 07:16

Od ove školske godine naša će škola raditi po novom rasporedu smjena.

U ponedjeljak, 3. rujna 2018., ujutro, na nastavu dolaze svi učenici predmetne nastave, dakle: 5.ab, 6.ab, 7.ab i 8.ab.
Nastavni dan započinje u 7.25 pjevanjem državne himne i pozdravom ravnatelja.

U ponedjeljak, 3. rujna 2018., popodne dolaze na nastavu svi učenici razredne nastave, dakle: 1.a, 2.ab, 3.a i 4.a.
Nastavni dan započinje u 13.25 pjevanjem državne himne i kratkim kulturno-umjetničkim programom kojeg pripremaju učenici i učitelji naše škole. Na toj svečanosti obilježavanja službenog početka nove školske godine očekuje se i nazočnost jednog od mentora/ica u okviru provođenja Eksperimentalnog programa "Škola za život".

Područna škola Orehovica će i dalje raditi samo ujutro te će prvi dan nastave započeti u ponedjeljak, 3. rujna 2018. intoniranjem himne i kratkim programom dobrodošlice kojeg pripremaju učenici i učiteljice orehovičke škole.


[OPŠIRNIJE]ŠKOLA ZA ŽIVOT, udžbenici
LJUBICA GORIČKI / datum: 27. 8. 2018. 15:43

 

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Udžbenici za učenike prvog i petog razreda (koji sudjeluju u eksperimentalnom programu Škola za život) doći će u školu. Prvi dan škole dočekat će učenike na školskim klupama.

   Pratite obavijesti na ovoj stranici, jer ukoliko stignu ranije organizirat ćemo podjelu kako bi ih učenici pregledali i radovali se svojim udžbenicima i prije početka nastave.

Srdačan pozdrav!

Ljubica Gorički, koordinatorica programa za školu

Pogledajte promotivni video:

https://skolazazivot.hr/promotivni-video-skola-za-zivot/


[OPŠIRNIJE]Naša škola - DIGITALNO ZRELA ŠKOLA (5)!
Zdenko Kobeščak / datum: 6. 8. 2018. 09:13

Analizom rezultata vanjskog vrednovanja po svim područjima naša je škola ostvarila izvrstan rezultat te je ocijenjena kao DIGITALNA ZRELA ŠKOLA (5)!

U ovom trenutku u Hrvatskoj ima manje od 4% takvih škola!

Opis razine:
U školi se vrlo jasno prepoznaje važnost primjene IKT-a u učenju, poučavanju i poslovanju škole. Djelatnici škole provode integraciju vizije i dugoročnih ciljeva primjene IKT-a u sve svoje strateške dokumente, kao i u sve aspekte svog djelovanja. Praksa upravljanja se oslanja na integraciju i dobivanje podataka iz svih informacijskih sustava koje škola posjeduje. Razvoju digitalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika i učenika se pristupa sustavno kroz kontinuirane programe usavršavanja za odgojno-obrazovne djelatnike te dodatne nastavne aktivnosti za učenike. Odgojno-obrazovni djelatnici koriste IKT za napredne načine poučavanja, razvijanje novih nastavnih sadržaja i vrednovanja znanja te davanje povratnih informacija učenicima. Odgojno–obrazovni djelatnici i učenici redovito štite autorskim pravom svoje digitalne sadržaje. Postoji i zajednički repozitorij sadržaja koji mogu koristiti odgojno-obrazovni djelatnici i učenici. Pristup IKT resursima je osiguran u svim prostorijama škole. Škola samostalno planira i nabavlja IKT resurse. U cijeloj školi je razvijena mrežna infrastruktura. Razvijen je sustav informacijske sigurnosti te se sustavno provodi kontrola i planira licenciranje programske potpore. Školu karakterizira vrlo raznolika IKT projektna aktivnost, suradnja odgojno-obrazovnih djelatnika i učenika te suradnja škole i drugih dionika korištenjem online komunikacijskih alata i informacijskih sustava škole.


[OPŠIRNIJE]VIDI: Naša škola uvrštena u eŠkole budućnosti!
Zdenko Kobeščak / datum: 2. 8. 2018. 12:20

U najnovijem broju specijaliziranog časopisa za različite aspekte primjene računala u suvremenom društvu, VIDI, u temi "eŠkole budućnosti" uvrštena je i opisana i naša škola. Autorima je posebno zanimljiva naša "Učionica u oblaku", a cijeli tekst možete pročitati na priloženoj poveznici:

/upload/os-sradica-brestovec/images/newsimg/2094/File/BriefingMediji_Objave_31_07_18.pdf

Također, sadržaj časopisa i druge zanimljive informacije možete pronaći na poveznici:

http://www.vidi.hr/Racunala/Novosti/Novi-VIDI-IOT-revolucija-je-pocela


[OPŠIRNIJE]Domaća zadaća iz meteorologije
Ivana Kranjčec / datum: 6. 7. 2018. 21:19

Učenici sedmih i osmih razreda, odvažite se za rješavanje zadatka Nikole Vikić-Topića! Imate snažnu motivaciju, a vjerujemo da sad imate i vremena i volje. Rješenja pošaljite učiteljici Fizike Zrinki Gregurić Ferenček kojoj se, prema dogovoru, možete obratiti i ako imate kakvih pitanja, poteškoća ili nedoumica (na adresu: zrinka.greguric-ferencek@skole.hr)

1. zadatak: Temperatura

Skupljajte podatke o temperaturi zraka na svojoj meteorološkoj postaji svaki dan, jedan cijeli mjesec (od prvog do zadnjeg dana u mjesecu). Temperaturu izmjerite (ili očitajte s računala) u 7, 14 i 21 sat. Izračunajte srednju dnevnu temperaturu za svaki dan po sljedećoj formuli:

tsr = (t7+t14+2*t21)/4

Nacrtajte graf srednjih temperatura. Na x-os stavite dane u mjesecu, a na y-os stavite temperaturu. Koji je dan u tom mjesecu bio najtopliji? Koji najhladniji?

Izračunajte još srednju mjesečnu temperaturu zraka tako da zbrojite sve srednje dnevne temperature i podijelite s brojem dana u mjesecu.

Koliko ste dobili? Usporedite te podatke sa službenim klimatološkim podatcima za najbližu postaju (Zabok) koje će vam dati vaša profesorica. Je li mjesec bio topliji ili hladniji od prosjeka?

2. zadatak: Kako naučiti oblake?

Svaki dan: ujutro, poslijepodne i prije zalaska sunca, pogledaj prema nebu. Promatraj oblake, osobito njihovu:

 1. Debljinu
  1. Skrivaju li sunce ili ne?
 2. Visinu
  1. Čine li ti se blizu Zemljinoj površini ili daleko?
 3. Oblik
  1. Jesu li grudasti poput vate?
  2. Čine li sloj preko poput?

Uđi u kuću i zapiši što si opazio. Je li taj dan padala kiša?

Pokušaj pronaći isti takav oblak tako da pretražuješ različite vrste oblaka na internetu. Zapiši mu ime.

Na kraju odgovori na pitanja:

 • Koji su se oblaci pojavili na nebu dan prije kiše?
 • Kojih je oblaka bilo ujutro na dan kad je padala kiša?
 • Iz kojih je oblaka padala kiša?
 • Koji je jedini oblak koji daje grmljavinu, munje i tuču

Sretno!

         učiteljica Zrinka Gregurić Ferenček


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za 2018./2019. školsku godinu
Zdenko Kobeščak / datum: 5. 7. 2018. 09:21

U novoj 2018./2019. školskoj godini će se u našoj školi provoditi Eksperimentalni program "Škola za život". Za uspješno provođenje tog programa naši učenici budućih prvih i petih razreda dobit će potrebne udžbenike i tablete. Eksperimentalni program će se provoditi i u predmetima fizike, kemije i biologije u sedmim razredima te će i ti učenici dobiti tablete i udžebnike za navedene predmete.

Napominjemo da će naši učenici za potrebe nastave Likovne kulture koristiti Profilove likovne mape, a učenici razredne nastave Zbirku zadataka koju je izdala Školska knjiga.

Popis ostalih potrebnih udžbenika donosimo u priloženom dokumentu:

POPIS UDŽBENIKA


[OPŠIRNIJE]RTV Srce Zagorja na YouTube kanalu
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 5. 2018. 11:25
RTV Srce Zagorja

Kao što je i najavljeno, u sklopu nove Učionice u oblaku počinje raditi i TV studio internetske školske televizije pod imenom TV Srce Zagorja. Zajedno s već uhodanim Radijem Srce Zagorja naša škola je formirala Radioteleviziju Srce Zagorja (RTV Srce Zagorja).

U prvoj fazi rada naša će televizija svoj program realizirati unutar škole, a gledatelji će je moći pratiti na zasebnom YouTube kanalu.

U ovom trenutku već su producirane dvije dokumentarne emisije: jedna koja prikazuje svečanost otvaranja Učionice u oblaku i druga - intervju s pomoćnicom ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidijom Kralj.

Obje emisije možete pogledati na priloženoj poveznici, ali se isto tako možete pretplatiti i za naše buduće televizijske priloge.

Zahvaljujemo i ovom prilikom svima koji su ugradili jako puno truda i vremena da uspostavimo RTV sustav u našoj školi, a posebno izdvajamo Daria Odobašića iz HRTV-a, te našu učiteljicu hrvatskog jezika, prof. Ivanu Kranjčec, te članove RTV novinarske grupe naše škole.

Pogledajmo njihove prve TV uratke:

RTV Srce Zagorja


[OPŠIRNIJE]Što dobivaju naša škola, učenici, roditelji?
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 3. 2018. 09:58

Nakon što je naša škola odabrana za provođenje Eksperimentalnog programa "Škola za život" postavlja se pitanje što time dobiva naša škola, naši učenici, roditelji...

Evo djelomičnog odgovora (preuzeto i prilagođeno sa stranica Ministarstva):

Škola:

 • Novi eksperimentalni kurikulumi
 • Novi nastavni materijali (uključujući i digitalne)
 • Stručno usavršavanje
 • Opremanje škola
  • ono što pojedina škola treba: sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema
  • besplatni pristup internetu te tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike - podrška svih telekomunikacijskih tvrtki
  • promjene okruženja za učenje
 • Stvaranje poticajnog okruženja za sve
 • Nema dodatnog financijskog opterećenja za škole

Ravnatelji

 • Podrška u organizacijskim procesima
 • Profesionalni razvoj i podizanje kompetencija
 • Povezivanje u timove
 • Podrška u provedbi eksperimentalnog programa
 • Prepoznatljivost škole, poticanje izvrsnosti

Roditelji

 • Radionice i predavanja kako bi bili informirani o tijeku eksperimentalnog programa i bili njegovi aktivni sudionici
 • Uključivanje u aktivnosti eksperimentalnog programa
 • Nema dodatnog financijskog opterećenja za roditelje

Učitelji i nastavnici

 • Priprema
 • Podrška
 • Savjetnički posjeti, supervizija
 • Kontinuiran suradnja
 • Opremanje

Pripremanje učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja

Profesionalni razvoj učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja

 • uživo
  • zajednički stručni skup za sve djelatnike eksperimentalnih škola
  • državni stručni skup za voditelje ŽSV Informatike
  • stručni skupovi na županijskoj razini za učitelje i nastavnike svih predmeta
  • državni stručni skupovi za predmete, međupredmetne teme, stručne suradnike, ravnatelje
 • online
  • posebno osmišljeno virtualno okruženje za učenje komunikaciju i suradnju
  • po predmetima, razredima, vrstama škola
  • interaktivni sadržaji i zadaci za kontinuirano, višemjesečno usavršavanje
  • potvrde s navedenim temama, ishodima i trajanjem
  • umrežavanje učitelja i škola
  • dijeljenje primjera dobre prakse i stvaranje zbirke aktivnosti i sadržaja

Savjetodavna podrška školama

 • najmanje 4 posjete svakoj eksperimentalnoj škole
 • rad u malim skupinama
 • supervizijska podrška i kritički prijatelji
 • na raspolaganju svim eksperimentalnim školama i u online okruženju
 • podršku pružaju članovim mentorske skupine, radnih skupina te agencija

[OPŠIRNIJE]Novi web za naš projekt!
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 11. 2017. 14:08

Projekt „Moj okoliš, moja budućnost!“ dobio je i svoje zasebne web stranice.

Možete ih pronaći na poveznici:
Moj okoliš, moja budućnost!

Inače, projekt "Moj okoliš, moja budućnost" provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (nositelj projekta) u partnerstvu s Forumom za slobodu odgoja i Osnovnom školom Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Ciljevi projekta su izgraditi kapacitete zaposlenika OCD-a i javnih ustanova za menadžment volontera, izraditi, provesti i diseminirati program školskog volontiranja za okoliš, klimu i održivi razvoj za osnovne škole te povećati broj djece i mladih koji volontiraju.

TRAJANJE PROJEKTA:
24 mjeseca počevši od 1. kolovoza 2017.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA:
1.140.212,86 HRK

IZVORI FINANCIRANJA:
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


[OPŠIRNIJE]Nova usluga za naše učenike i roditelje - Live chat!
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 11. 2017. 08:43

U želji da vama, dragi učenici i roditelji, omogućimo brzu i kvalitetnu informaciju, na naše školske web stranice smo instalirali novu aplikaciju - Pozzito live chat.

Live chat vam omogućava da dobijete brz i kvalitetan odgovor na vaša pitanja koja se tiču škole, nastave, prijevoza...

Kako se aktivira ova usluga?

U donjem desnom uglu naših web stranica nalazi se ikona - crveni kružni isječak s bijelim balončićem. Kad mišem kliknete na taj oblačić aktivirat ćete uslugu live chat, slijedi vaša prijava i postavljanje pitanja, a nakon toga ćete uskoro moći razgovarati s djelatnikom naše škole i dobiti odgovore na svoja pitanja.

Ova nova usluga naše škole, namijenjena našim učenicima i roditeljima, ostvarena je uz pomoć firme Sedam IT i njihovog startup-a Pozzito te im na tome zahvaljujemo i radujemo se uspješnoj suradnji.

Dakle, tko pita - ne skita!
Za sva vaša pitanja vezana uz život i rad škole - javite se na Pozzito live chat!


[OPŠIRNIJE]Uživajte u zvucima Srca Zagorja
Ivana Kranjčec / datum: 11. 10. 2017. 20:19

Naši učenici polaznici Radijske novinarske grupe vrijedno rade i neumorno pripremaju program školskoga radija Srce Zagorja.

Poslušajte njihove emisije te saznajte sve o budućim planovima. Najnovije informacije također možete primiti upravo putem njihovih vijesti, a s njima se možete i opustiti uz odličnu glazbu. Potrebna vam je samo internetska veza i volja za slušanjem raznovrsne glazbe i svakodnevnih vijesti iz naše škole.

Čekamo vas na adresi:

RADIO SRCE ZAGORJA.

I poruke učenika vrlo brzo i radosno stižu baš iz srca Zagorja u vaša srca jer je  radio, kao što i sami novinari kažu, uvijek s vama, uz vas i za vas.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju