2017-11-22 15:44:37

60 sadnica joste u našem školskom dvorištu!

Zahvaljujući donaciji OPG Stjepana Kraljića iz Špičkovine naše je školsko dvorište od danas bogatije za čak 60 sadnice joste!

Što je josta?

Josta je znanstveno stvoreni hibrid, odnosno križanac crnog ribizla (Ribes nigrum) i ogrozda (Ribes uva-crispa). Ime JO+STA dolazi od početnih slova dvije njemačke riječi Johannisbeere (crni ribizl) i Stachelbeere (ogrozd).

Josta nije zahtjevna za uzgoj, raste kao grm visine do 2 metra, otporna je na bolesti i sadi se u proljeće ili jesen jednostavnim zabadanjem grančica u zemlju. Plod je crne boje i sazrijeva u lipnju, srpnju i kolovozu mjesecu. Nasuprot roditeljima, josta znatno manje poboljeva, ima blažu aromu od crnog ribizla, a bobice su višestruko krupnije. Na grozdu se nalazi 3-5 bobica promjera do 15 mm.

Josta za razliku od ogrozda nema bodljikavo trnje, otporana je na hladnoću i blago je kiselkasta. Sadrži brojne minerale i puno vitamina C. Konzumiranje joste se preporuča kod slijedećih bolesti: slabokrvnost, krvarenje desni, bolesti bubrega, za podizanje imuniteta, prehlade i gripe, bolesti jetre itd. Može se uzimati: svježa, smrznuta, termički obrađena ili u obliku vina.

Josta voli vlažno tlo za razliku od drugog voća kojem odgovaraju brdski krajevi. Sadnice se sade na 2 metra razmaka pri čemu jedan grm može dati do 5 kilogram plodova koji se najbolji svježi, a odlični su za spravljanje: džemova, sokova i nadaleko poznatog vina od joste.

Zahvaljujemo gospođi Darinki Kraljić na donaciji i savjetima, a našem tehničkom osoblju na sadnji ove hvalevrijedne voćke od koje puno očekujemo. Sretno!


Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički