preskoči na sadržaj

Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Login
PODACI O ŠKOLI

 Osnovna škola
Stjepana Radića
Brestovec Orehovički

 Brestovec Orehovički 40
49221 BEDEKOVČINA
OIB: 34947430654

 elektronička pošta:
os-s.radica@kr.t-com.hr

 tel. 049 238 149

VIRTUALNA ŠKOLA

VIRTUALNI RAZREDI

5.A 5.B 6.A 6.B

7.A 7.B 8.A 8.B

VIRTUALNA ZBORNICA

e-Dnevnik za učitelje

e-Dnevnik za učenike

TELEVIZIJA SRCE ZAGORJA

RADIO SRCE ZAGORJA

Vremenska prognoza

 
Digitalni materijali

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 10. 2012.

Ukupno: 2106171
Ovaj mjesec: 1469
Ovaj tjedan: 300
Danas: 28
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vizija i misija naše škole

 V I Z I J A

Naša je škola
OAZA zajedništva,
nepresušni IZVOR znanja
i KAMEN TEMELJAC
uspješne budućnosti naših dionika: 
učenika, učitelja, roditelja i lokalne zajednice.

M I S I J A

Prepoznajemo,
podržavamo i razvijamo

POTENCIJAL svakog dionika,
kroz kvalitetno PERSONALIZIRANO
i TIMSKO-SURADNIČKO učenje i poučavanje
u
SIGURNOM, POTICAJNOM I KREATIVNOM
ambijentu naše škole.

VC u nastavi

Prevoditelj

Bojanka za djecu

MUDRA MISAO

Uzmite koliko vam treba!
Ne gradimo školu za mene ili za vas, već za budućnost ove djece i ovog kraja!

(Župnik Petar Vitković orehovičkom učitelju, g. Antunu Kantoliću, prigodom darivanja župske zemlje za proširenje škole u Orehovici.)

Anketa (mala)
Prilagodio/prilagodila sam se uvjetima rada u školi, a koji su uvedeni zbog skrbi za zdravlje.
ZANIMLJIVOSTI

RASPORED ZVONA
Priloženi dokumenti:
RASPORED 2020 2021.doc

HRABRI TEFEFON
 
 
Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon nudi pomoć i podršku iputem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman, a dostupan je na stranici www.hrabritelefon.hr.
Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć!
PITALICE

     IZUMI I IZUMITELJI

     Kviz izumi   

    KNJIGE I AUTORI

     Kviz knjige

       SVEMIR

    Kviz svemir

ZNAKOVI U PROMETU

      Kviz promet

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
CSI BRESTOVEC OREHOVIČKI - ZIMSKA ŠKOLA FORENZIKE
Autor: Zdenko Kobeščak, 28. 2. 2022.

2022. godina je jubilarna!
Slavi se 150. godišnjica postojanja i djelovanja OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Tijekom cijele 2022. godine će se u školama u Orehovici i Brestovcu Orehovičkom održavati raznovrsna događanja kojima je cilj obilježavanje jubileja, ali i podizanje razine kvalitete učenja i poučavanja učenika i uvođenja inovativnih načina poučavanja.

Tako je u drugom dijelu zimskih praznika, 23. i 24. veljače 2022. godine, po prvi put u Zagorju i okolici, proveden inovativni projekt inspiriran poznatim televizijskim kriminalističkim CSI serijama.

CSI: Brestovec Orehovički je naziv dvodnevne zimske škole forenzike u kojoj je bilo uključeno desetak izuzetno zainteresiranih i motiviranih učenika škole. Ideja za ovaj projekt je nastala suradnjom dviju učiteljica koje rade u OŠ Stjepana Radića, Petre Međeral Ozimec (biologija) i Jasne Benčić (informatika).
Želja im je bila da učenike u interdisciplinarnom okruženju upoznaju sa biologijom i informatikom, ali i drugim izvedenim STEM područjima, posebno kriminalistikom.

Prvi dan zimske škole otvorila je učiteljica Petra Međeral Ozimec sa predavanjem o hrvatskom znanstveniku svjetskog glasa, Ivanu Vučetiću, izumitelju daktiloskopije i začetniku današnje forenzike. 

Nakon predavanja o Ivanu Vučetiću slijedio je praktični dio koji su vodili naši vanjski suradnici iz Krapinsko - zagorske policije i Centra „Ivan Vučetić“ iz Zagreba. 
Na poziv škole, prvog dana su se na radionicu aktivno uključili voditeljica Službe daktiloskopije i identifikacije Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ Ministarstva unutarnjih poslova Ivanka Mavrek, viši kriminalistički tehničar Krešimir Iveković, te policijska službenica za prevenciju Policijske uprave krapinsko-zagorske Andreja Jurić.  

Ivanka Mavrek je tijekom svog ‘on-line’ gostovanja upoznala prisutne učenike i njihove učitelje s osnovama daktiloskopije i identifikacije, načinima detekcije i izuzimanja tragova papilarnih linija na mjestu događaja, te njihove kasnije obrade i identifikacije osoba temeljem dostavljenih tragova.

Policijski službenik za kriminalističku tehniku Krešimir Iveković je kroz osobni kontakt i konkretne primjere učenicima prikazao kako se kriminalistički tehničar oprema za izlazak na mjesto događaja, na koji način pronalazi, izuzima i obrađuje pronađene otiske papilarnih linija, kako se nevidljivi tragovi mogu učiniti vidljivima, kako se izuzimaju otisci prstiju i dlanova osoba, kojim priborom se pri tom služi, a svaki je učenik imao priliku uzeti otisak svog prsta te ga usporediti s ostalim učenicima kako bi se uvjerili po čemu se svi razlikujemo jedni od drugih.

Cilj radionice bio je upoznavanje učenika sa zanimanjem policijskih službenika i forenzičara, snažan poticaj prevenciji neželjenih ponašanja djece i mladih. Također, radionicom je poslana  snažna poruku o štetnosti kriminaliteta kao negativne društvene pojave jer koliko god se počinitelj trudio prikriti svoje nedjelo, kad-tad će biti otkriven.

Učenici su u praktičnom dijelu imali prilike naučiti kako pravilno: uzimati otiske, označiti mjesto zločina i kako ispitati osumnjičene. 

 

Nakon toga su uslijedile dvije praktične radionice koje su održale učiteljice Petra i Jasna. Učiteljica Petra je održala radionicu iz daktiloskopije i identifikacije, a učiteljica Jasna je održala radionicu iz računalne sigurnosti i digitalne forenzike. Znanje koje su učenici stekli tijekom prvog dana morali su primijeniti u drugom danu zimske škole rješavajući slučaj koji su im zadale učiteljice.

Konkretno, drugi dan su učenici rješavali slučaj „izbrisanog testa iz biologije“. Učiteljice su upoznale učenike sa detaljima počinjenog zločina - odvele su ih na mjesto zločina i opisale što se dogodilo.

Učenici su se podijelili u dva tima: tim za daktiloskopiju i identifikaciju i tim za digitalnu forenziku. Tim za daktiloskopiju i identifikaciju dobio je zadatak da prikupi podatke od potencijalnih osumnjičenika i da otkrije tko je mogući počinitelj zločina. Za to vrijeme tim za digitalnu forenziku je pokušao oporaviti izbrisani ispit iz biologije pomoću Recuva alata.

Nakon prikupljanja i obrade podataka učenici su morali napraviti izvješća odnosno rekonstrukciju događaja u obliku prezentacije.

Učenici su bili vrlo uspješni forenzičari i kriminalisti te se kvalitetnim istraživanjem došli do počinitelja ovog „gnjusnog zločina“ – nestanka iz testa iz biologije.

Počinitelj se i danas nalazi u školi, a riječ je, ni manje ni više nego o – učiteljici biologije.

 

U planu je da se ovaj, djeci vrlo zanimljivi projekt nastavi i dogodine.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju