preskoči na sadržaj

Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Login
PODACI O ŠKOLI

 Osnovna škola
Stjepana Radića
Brestovec Orehovički

 Brestovec Orehovički 40
49221 BEDEKOVČINA
OIB: 34947430654

 elektronička pošta:
os-s.radica@kr.t-com.hr

 tel. 049 238 149

fax. 049 238 250

E-dnevnik

e-Dnevnik za učitelje

e-Dnevnik za učenike

Koliko je sati?

Koliko je sati?

 

Vremenska prognoza

 
Digitalni materijali

Sportske vijesti

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 10. 2012.

Ukupno: 1947119
Ovaj mjesec: 2125
Ovaj tjedan: 617
Danas: 6
Tražilica
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vizija škole

Naša je škola oaza zajedništva,
nepresušni izvor znanja
i nadahnuće za budućnost...

VC u nastavi

Prevoditelj

Bojanka za djecu

PROLISTAJ

MUDRA MISAO

 

U ljudskoj prirodi je da kreira, gradi, stvara i da se transformira.

                                                                                                                                                                      

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Anketa (mala)
Pred nama su proljetne radionice za maštovite, kreativne i talentirane učenike.
Dolaziš li?
ZANIMLJIVOSTI

Jelovnik

Glazbena škola Bonar

  

RASPORED ZVONA
Priloženi dokumenti:
RASPORED ZVONA.doc

Na današnji dan

HRABRI TEFEFON
 
 
Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon nudi pomoć i podršku iputem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman, a dostupan je na stranici www.hrabritelefon.hr.
Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć!
PROLISTAJ

PITALICE

     IZUMI I IZUMITELJI

     Kviz izumi   

    KNJIGE I AUTORI

     Kviz knjige

       SVEMIR

    Kviz svemir

ZNAKOVI U PROMETU

      Kviz promet

Kutak za roditelje

Pubertetske promjene u životu dječaka i mladića

U obitelji mojih susjeda kao da se zbiva nekakva mala revolucija. Svi su uzbuđeni, pomalo iznenađeni i zabrinuti, euforični, obraćaju mi se šapatom kao da prenose nešto što se događa vrlo ozbiljno i važno. Najprije mi se povjerila majka: „Znate, gospođo doktorice, naš sin se promijenio! Satima je pred ogledalom, ima novu frizuru, dugačiji glas, osjetljiviji je nego obično“. Kćerka Ana, koja je budno pratila sve što njezina mama govori, zajedljivo je dodala: „Ima i curu, moju prijateljicu Zrinku!“

Autor: Diana Kostanjšek

Više na: http://www.skole.hr/roditelji/savjeti?news_id=7696

 

Savjeti za uspješan razgovor između roditelja i tinejdžera

Autor: Gordana Benat

Roditelj ste tinejdžera? Onda zasigurno znate koliko je teško uspostaviti zajednički jezik i porazgovarati s njima o bilo čemu. Svaki razgovor smatraju potencijalnom prijetnjom i očekuju da će biti zasuti drvljem i kamenjem, pa ga apriori odbijaju. Iako je biti roditelj tinejdžera težak posao, postoje načini kako prevladati komunikacijsku barijeru. Donosimo nekoliko savjeta i prijedloga koje možete pokušati primijeniti u razgovoru s tinejdžerom.

Slušanje - ključ efikasnog razgovora

Slušajte tri puta više no što govorite. Pozorno slušanje je učinkovit način na koji tinejdžerima pokazujemo koliko ih cijenimo i brinemo o njihovom samopoštovanju. Sposobnost dobrog slušanja se ne može savladati teoretski. To je vještina koja se može usavršiti samo vježbom.

Izbjegavajte izravno predložiti želju za razgovorom. Pomno izaberite pravi trenutak i mjesto, najbolje kad ni jedno od vas nije pod stresom, kad niste umorni ili jedva čekate da se usredotočite na nešto drugo. Najbolje vrijeme za to je kad nešto zajedno radite.Budite oprezni s pitanjima, umjesto njih koristite tvrdnje tipa „Primijetila sam da jutros nisi pojela doručak. Možda jednostavno nisi bila gladna? Znam da ja nikad nisam željela jesti prije nekog ispita.“ Umjesto „Zašto nisi pojela doručak? … Jesi li zabrinuta zbog ispita?“Razumljivo je da je teško kontrolirati loše navike u procesu slušanja, posebno kada ste pod jakim stresom ili emotivno upleteni, ali važno je pokušati jer su koristi mnogostruke. Zašto je slušanje važno? Ono je najučinkovitiji način na koji tinejdžeru možete pokazati da ga cijenite i brinete o njegovom samopoštovanju. Tijekom razvojnih godina djeteta, većina se roditelja iznenadi jer su uvjereni da dobro poznaju svoje dijete, ali trebaju uzeti u obzir da su tinejdžeri pod stalnim utjecajem fizičkih i mentalnih promjena, što znači da roditelji trebaju neprestano nadopunjavati svoje spoznaje o njima.

Više na: http://www.skole.hr/roditelji/odgoj?news_id=7717

Nasilje preko interneta – cyberbullying

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona.

Vršnjačko nasilje preko interneta

Kako radi internet?

Za internet kažemo da je svjetska komunikacijska mreža. To znači da se na njemu sve odvija međusobnom komunikacijom. Kao što korisnici komuniciraju jedni s drugima putem elektronske pošte ili chata, tako i računala komuniciraju međusobno, što nam omogućuje posjećivanje stranica, slanje i primanje elektronske pošte i sve ostalo što radimo na internetu.

Pružatelji internetskih usluga (provideri) su tvrtke koje omogućuju pristup korisnicima interneta na svjetsku mrežu. U Hrvatskoj su to, među ostalim, T-com, CARNet, Iskon, Vipnet, Globalnet i Vodatel. Svaki korisnik (pojedinac ili organizacija) odabire jednog pružatelja usluga, koji mu dodjeljuje korisničko ime i lozinku. Na taj je način računalu korisnika omogućena komunikacija s računalima providera, koji ga “propuštaju” na globalnu mrežu – internet.

Kad utipkamo adresu stranice koju želimo posjetiti, zapravo šaljemo signal računalu (poslužitelju) na kojem se ta stranica nalazi, putem računala posrednika (servera) našeg poslužitelja. Server prima zahtjev našeg računala za tom stranicom, preusmjerava ga do poslužitelja na kojem je ta web stranica. Tako se stvara veza između našeg računala i poslužitelja tražene internetske stranice.

 

http://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/nasilje-preko-interneta/

 

Zaštitimo djecu

Što ako sumnjate da vaše dijete komunicira s online predatorom?

Što ako sumnjate da vaše dijete komunicira s online predatorom?

Premda online svijet ostvara mnoštvo mogućnosti za djecu jer otvara njihove vidike i omogućava im uvid u različite kulture i načine života, djeca također mogu biti izložena i nekim opasnostima na toj informatičkoj autocesti.

Taktika online predatora često je puta predvidljiva. Predvidljiva nama odraslima, ali ne i djeci. Kako to rade, pokušat ćemo ukratko skicirati. Velika većina online predatora pokušava seksualno iskoristiti djecu na način da im se prvo približe preko online servisa i interneta.

Neke osobe u tu svrhu postepeno zavode svoje žrtve bilo da im skreću pažnju, bilo da prema njima pokazuju nježnost ili ljubaznost ili im čak kupuju poklone. Ti pojedinici su često spremni posvetiti znatne količine vremena, novca i energije u tom procesu. Oni će duži vremenski period slušati i suosjećati s problemima djece. Bit će upoznati s najnovijom glazbom, hobijima i interesima koje imaju djeca.
 

Takvi online predatori pokušat će u određenom trenutku umanjiti dječje inhibicije polako uvodeći seksualni kontekst i sadržaj u njihove razgovore. Nakon toga slijedi ponuda da se i "uživo" vide i sl. Čak i da se uživo nikada ne sretnu, roditelji trebaju znati da djeca mogu biti zlostavljana i putem konverzacije, primjerice preko "chata", kao i seksualno eksplicitnim sadržajima i materijalom.

 

Više : http://danas.net.hr/hrvatska/kako-zastititi-djecu-na-internetu

 
preskoči na navigaciju