preskoči na sadržaj

Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Login
PODACI O ŠKOLI

 Osnovna škola
Stjepana Radića
Brestovec Orehovički

 Brestovec Orehovički 40
49221 BEDEKOVČINA
OIB: 34947430654

 elektronička pošta:
os-s.radica@kr.t-com.hr

 tel. 049 238 149

VIRTUALNA ŠKOLA

VIRTUALNI RAZREDI

5.A 5.B 6.A 6.B

7.A 7.B 8.A 8.B

VIRTUALNA ZBORNICA

e-Dnevnik za učitelje

e-Dnevnik za učenike

TELEVIZIJA SRCE ZAGORJA

RADIO SRCE ZAGORJA

Vremenska prognoza

 
Digitalni materijali

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 10. 2012.

Ukupno: 2106177
Ovaj mjesec: 1475
Ovaj tjedan: 306
Danas: 34
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vizija i misija naše škole

 V I Z I J A

Naša je škola
OAZA zajedništva,
nepresušni IZVOR znanja
i KAMEN TEMELJAC
uspješne budućnosti naših dionika: 
učenika, učitelja, roditelja i lokalne zajednice.

M I S I J A

Prepoznajemo,
podržavamo i razvijamo

POTENCIJAL svakog dionika,
kroz kvalitetno PERSONALIZIRANO
i TIMSKO-SURADNIČKO učenje i poučavanje
u
SIGURNOM, POTICAJNOM I KREATIVNOM
ambijentu naše škole.

VC u nastavi

Prevoditelj

Bojanka za djecu

MUDRA MISAO

Uzmite koliko vam treba!
Ne gradimo školu za mene ili za vas, već za budućnost ove djece i ovog kraja!

(Župnik Petar Vitković orehovičkom učitelju, g. Antunu Kantoliću, prigodom darivanja župske zemlje za proširenje škole u Orehovici.)

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Anketa (mala)
Prilagodio/prilagodila sam se uvjetima rada u školi, a koji su uvedeni zbog skrbi za zdravlje.
ZANIMLJIVOSTI

RASPORED ZVONA
Priloženi dokumenti:
RASPORED 2020 2021.doc

HRABRI TEFEFON
 
 
Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon nudi pomoć i podršku iputem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman, a dostupan je na stranici www.hrabritelefon.hr.
Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć!
PITALICE

     IZUMI I IZUMITELJI

     Kviz izumi   

    KNJIGE I AUTORI

     Kviz knjige

       SVEMIR

    Kviz svemir

ZNAKOVI U PROMETU

      Kviz promet

Kutak za roditelje

KAKO ZAŠTITITI DJECU NA INTERNETU

Program Zaštita sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija pokrenut je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te u partnerstvu s Hrvatskom poštom. Program se provodi već nekoliko godina s ciljem upoznavanja učenika s pravilima ponašanja u Virtualnome svijetu i prevencijom elektroničkog nasilja te informiranja o sigurnosti na Internetu. On pruža dodatnu pomoć sustavnom obrazovanju, uz davanje potrebnih informacija roditeljima o odgovomom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija.

U nastavku se nalazi HAKOM-ov video o zaštiti djece na Internetu dostupan na poveznici http://bit.ly/HAKOM5 , a čija je glavna namjena upućivanje djece o prihvatljivom i odgovornom komuniciranju na Internetu te stvaranju odnosa povjerenja u kojem se djeca odraslima uvijek mogu obratiti ako se zbog korištenja Interneta osjećaju nelagodno, ustrašeno ili ugroženo. Video je prezentiran s ciljem postizanja što veće svjesnosti o mogućim opasnostima, kao i o zaštiti djece na Internetu ali i poštivanja pravne odrednice pri korištenju digitalnom tehnologijom u svakodnevnome životu. Djeca, kao najranjiviji korisnici Interneta, mogu biti izložena neprimjerenim sadržajima ili ponašanjima na Internetu i zbog toga im je potrebna potpora odraslih, odnosno roditelja, neovisno o tome što djeca o temi sigurnosti i ponašanja na Internetu često znaju više od samih roditelja.

Brošura "Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona" dostupna je na    http://bit.ly/HAKOM4

Više informacija o programu, dostupnim materijalima i aktivnostima potražite na http://bit.ly/HAKOM1

10 puta NE gaziranim sokovima     
                            
 
Zasigurno ste već na više mjesta pročitali da su gazirani sokovi zlo za dječji organizam, ali ne samo dječji. Osim što su puni šećera, dugoročna i obilna konzumacija ovih napitaka punih mjehurića, može nanijeti ozbiljnu štetu organizmu.
Koje sve opasnosti kriju?
 
 1. Debljaju
 
Gazirani i slatki sokovi uvelike pridonose pretilosti. Ako svakog dana popijemo limenku soka (oko 3 dcl), možemo se udebljati do jednog kilograma mjesečno. I ne treba se zavaravati da napitci s oznakom dijetna, zero, light ili bez šećera ne debljaju. Ljudi koji piju dijetne sokove, jednostavno ne mršave. Umjetna sladila uzrokuju cijeli niz fizioloških i hormonalnih reakcija koje dovode do gomilanja kilograma.
 
2. Oštećenje jetre
 
Gazirani sokovi oštećuju jetru i dugogodišnja konzumcija može dovesti do ciroze baš kao kod kroničnih alkoholičara.
 
3. Trulež zubi
 
Gazirani sokovi oštećuju zubnu caklinu i utrostručavaju proces truljenja zubi. Kiselina gaziranih sokova još je pogubnija za zube, od bijelog šećera u slatkišima. Ne uživanje u soku punom mjehurića!
 
PORUKA RODITELJIMA:
 
Roditelji, ne dajte djeci da prečesto i previše piju gaziranih pića !!!!!!!!!!!!

Pubertetske promjene u životu dječaka i mladića

U obitelji mojih susjeda kao da se zbiva nekakva mala revolucija. Svi su uzbuđeni, pomalo iznenađeni i zabrinuti, euforični, obraćaju mi se šapatom kao da prenose nešto što se događa vrlo ozbiljno i važno. Najprije mi se povjerila majka: „Znate, gospođo doktorice, naš sin se promijenio! Satima je pred ogledalom, ima novu frizuru, dugačiji glas, osjetljiviji je nego obično“. Kćerka Ana, koja je budno pratila sve što njezina mama govori, zajedljivo je dodala: „Ima i curu, moju prijateljicu Zrinku!“

Autor: Diana Kostanjšek

Više na: http://www.skole.hr/roditelji/savjeti?news_id=7696

 

Savjeti za uspješan razgovor između roditelja i tinejdžera

Autor: Gordana Benat

Roditelj ste tinejdžera? Onda zasigurno znate koliko je teško uspostaviti zajednički jezik i porazgovarati s njima o bilo čemu. Svaki razgovor smatraju potencijalnom prijetnjom i očekuju da će biti zasuti drvljem i kamenjem, pa ga apriori odbijaju. Iako je biti roditelj tinejdžera težak posao, postoje načini kako prevladati komunikacijsku barijeru. Donosimo nekoliko savjeta i prijedloga koje možete pokušati primijeniti u razgovoru s tinejdžerom.

Slušanje - ključ efikasnog razgovora

Slušajte tri puta više no što govorite. Pozorno slušanje je učinkovit način na koji tinejdžerima pokazujemo koliko ih cijenimo i brinemo o njihovom samopoštovanju. Sposobnost dobrog slušanja se ne može savladati teoretski. To je vještina koja se može usavršiti samo vježbom.

Izbjegavajte izravno predložiti želju za razgovorom. Pomno izaberite pravi trenutak i mjesto, najbolje kad ni jedno od vas nije pod stresom, kad niste umorni ili jedva čekate da se usredotočite na nešto drugo. Najbolje vrijeme za to je kad nešto zajedno radite.Budite oprezni s pitanjima, umjesto njih koristite tvrdnje tipa „Primijetila sam da jutros nisi pojela doručak. Možda jednostavno nisi bila gladna? Znam da ja nikad nisam željela jesti prije nekog ispita.“ Umjesto „Zašto nisi pojela doručak? … Jesi li zabrinuta zbog ispita?“Razumljivo je da je teško kontrolirati loše navike u procesu slušanja, posebno kada ste pod jakim stresom ili emotivno upleteni, ali važno je pokušati jer su koristi mnogostruke. Zašto je slušanje važno? Ono je najučinkovitiji način na koji tinejdžeru možete pokazati da ga cijenite i brinete o njegovom samopoštovanju. Tijekom razvojnih godina djeteta, većina se roditelja iznenadi jer su uvjereni da dobro poznaju svoje dijete, ali trebaju uzeti u obzir da su tinejdžeri pod stalnim utjecajem fizičkih i mentalnih promjena, što znači da roditelji trebaju neprestano nadopunjavati svoje spoznaje o njima.

Više na: http://www.skole.hr/roditelji/odgoj?news_id=7717

Nasilje preko interneta – cyberbullying

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona.

Vršnjačko nasilje preko interneta

Kako radi internet?

Za internet kažemo da je svjetska komunikacijska mreža. To znači da se na njemu sve odvija međusobnom komunikacijom. Kao što korisnici komuniciraju jedni s drugima putem elektronske pošte ili chata, tako i računala komuniciraju međusobno, što nam omogućuje posjećivanje stranica, slanje i primanje elektronske pošte i sve ostalo što radimo na internetu.

Pružatelji internetskih usluga (provideri) su tvrtke koje omogućuju pristup korisnicima interneta na svjetsku mrežu. U Hrvatskoj su to, među ostalim, T-com, CARNet, Iskon, Vipnet, Globalnet i Vodatel. Svaki korisnik (pojedinac ili organizacija) odabire jednog pružatelja usluga, koji mu dodjeljuje korisničko ime i lozinku. Na taj je način računalu korisnika omogućena komunikacija s računalima providera, koji ga “propuštaju” na globalnu mrežu – internet.

Kad utipkamo adresu stranice koju želimo posjetiti, zapravo šaljemo signal računalu (poslužitelju) na kojem se ta stranica nalazi, putem računala posrednika (servera) našeg poslužitelja. Server prima zahtjev našeg računala za tom stranicom, preusmjerava ga do poslužitelja na kojem je ta web stranica. Tako se stvara veza između našeg računala i poslužitelja tražene internetske stranice.

 

http://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/nasilje-preko-interneta/

 

Zaštitimo djecu

Što ako sumnjate da vaše dijete komunicira s online predatorom? 

Premda online svijet ostvara mnoštvo mogućnosti za djecu jer otvara njihove vidike i omogućava im uvid u različite kulture i načine života, djeca također mogu biti izložena i nekim opasnostima na toj informatičkoj autocesti.

Taktika online predatora često je puta predvidljiva. Predvidljiva nama odraslima, ali ne i djeci. Kako to rade, pokušat ćemo ukratko skicirati. Velika većina online predatora pokušava seksualno iskoristiti djecu na način da im se prvo približe preko online servisa i interneta.

Neke osobe u tu svrhu postepeno zavode svoje žrtve bilo da im skreću pažnju, bilo da prema njima pokazuju nježnost ili ljubaznost ili im čak kupuju poklone. Ti pojedinici su često spremni posvetiti znatne količine vremena, novca i energije u tom procesu. Oni će duži vremenski period slušati i suosjećati s problemima djece. Bit će upoznati s najnovijom glazbom, hobijima i interesima koje imaju djeca.
 

Takvi online predatori pokušat će u određenom trenutku umanjiti dječje inhibicije polako uvodeći seksualni kontekst i sadržaj u njihove razgovore. Nakon toga slijedi ponuda da se i "uživo" vide i sl. Čak i da se uživo nikada ne sretnu, roditelji trebaju znati da djeca mogu biti zlostavljana i putem konverzacije, primjerice preko "chata", kao i seksualno eksplicitnim sadržajima i materijalom.

 

Više : http://danas.net.hr/hrvatska/kako-zastititi-djecu-na-internetu

 
preskoči na navigaciju