preskoči na sadržaj

Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Login
PODACI O ŠKOLI

 Osnovna škola
Stjepana Radića
Brestovec Orehovički

 Brestovec Orehovički 40
49221 BEDEKOVČINA
OIB: 34947430654

 elektronička pošta:
os-s.radica@kr.t-com.hr

 tel. 049 238 149

fax. 049 238 250

E-dnevnik

e-Dnevnik za učitelje

e-Dnevnik za učenike

Koliko je sati?

Koliko je sati?

 

Vremenska prognoza

 
Digitalni materijali

Sportske vijesti

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 10. 2012.

Ukupno: 1946781
Ovaj mjesec: 1787
Ovaj tjedan: 279
Danas: 36
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vizija škole

Naša je škola oaza zajedništva,
nepresušni izvor znanja
i nadahnuće za budućnost...

VC u nastavi

Prevoditelj

Bojanka za djecu

PROLISTAJ

MUDRA MISAO

 

U ljudskoj prirodi je da kreira, gradi, stvara i da se transformira.

                                                                                                                                                                      

Anketa (mala)
Pred nama su proljetne radionice za maštovite, kreativne i talentirane učenike.
Dolaziš li?
ZANIMLJIVOSTI

Jelovnik

Glazbena škola Bonar

  

RASPORED ZVONA
Priloženi dokumenti:
RASPORED ZVONA.doc

Na današnji dan

HRABRI TEFEFON
 
 
Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon nudi pomoć i podršku iputem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman, a dostupan je na stranici www.hrabritelefon.hr.
Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć!
PROLISTAJ

PITALICE

     IZUMI I IZUMITELJI

     Kviz izumi   

    KNJIGE I AUTORI

     Kviz knjige

       SVEMIR

    Kviz svemir

ZNAKOVI U PROMETU

      Kviz promet

Vijesti
Odgovor Veleposlanstva Republike Finske
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 11. 2018. 08:33

U novom volonterskom projektu naše škole zamolili smo veleposlanike raznih država da nam prenesu svoja iskustva u odgoju i obrazovanju djece i mladih u promicanju brige za budućnost Zemlje.

S radošću i zahvalnošću donosimo odgovor Veleposlanstva Republike Finske u Hrvatskoj:

Poštovani (...),

Drago nam je da ste nam se obratili, u ime veleposlanika Finske šaljemo vam sljedeći odgovor. (...)

 • Osmoškolci na sjeveru Finske  uče kako sačuvati okoliš i o klimatskim promjenama putem dramskih vježbi: “učenici 6. razreda Veeti i Siiri iz Viirikangas škole sudjeluju u vježbi gdje se o klimatskim promjenama uči putem glume. Oni glume ugljični dioksid koji zaustavlja toplinsko zračenje da ode u svemir.” (https://yle.fi/uutiset/3-10087482)
 • Svatko u svom svakodnevnom životu može raditi ekološki prihvatljive stvari: reciklirati, ne bacati smeće na zemlju ili u vodu, hodati ili voziti bicikl umjesto vožnje autom, jesti više povrća, pogotovo lokalno uzgojenu hranu. Učitelji i roditelji imaju važnu zadaću obrazovanja djece o tim stvarima. I djeca i odrasli mogu dati sve od sebe kako bi očuvali okoliš s donoseći bolje svakodnevne životne odluke, kao i s osvješteniji  pogled na život. Kao zajednica, na primjer, možete organizirati edukativne događaje o zaštiti okoliša - za djecu i odrasle.

   S poštovanjem,
   Embassy of Finland

Napominjemo da je Veleposlanstvo Republike Finske PRVO koje nam je poslalo svoj odgovor, a najavilo je i ugodno iznenađenje za naše volontere te im se na svemu najtoplije zahvaljujemo.

 


[OPŠIRNIJE]Znanstvenik svjetskog glasa u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:58

Svjetski poznati znanstvenik, prof. dr.sc. Ivica Puljak (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu) , u našoj, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, danas, u utorak, 13. studenog, u 12.00 sati održao učenicima sedmih i osmih razreda izvrsno i intrigantno predavanje „Priča o svemiru“.

Učenici i učitelji su s izuzetnom pozornošću i zainteresiranošću pratili predavanje koje je vrvilo nevjerojatnim paralelama između mikrokozmosa i makrokozmosa u kojem smo mi, svatko od nas - jedinstvena i neponovljiva zvijezda!

Nadamo se da će se ovakvo ili slično predavanje u našoj školi ponoviti, a za sve doživljeno našem današnjem gostu upućujemo svoju veliku zahvalu i čestitke.

Inače, predavač Ivica Puljak je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica u Parizu. Član je dviju velikih međunarodnih kolaboracija, CMS u CERN-u i MAGIC na Kanarskim otocima. Aktivno je sudjelovao u otkriću Higgsovog bozona, a osim znanstvenog rada bavi se promocijom i popularizacijom znanosti.


[OPŠIRNIJE]Krenulo je... novi internacionalni projekt, drugi korak
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:41

U vrijeme kada se cijeli svijet nalazi pred novim, a nepoznatim izazovima, naši vrijedni mali i veliki volonteri postavljaju pred sve nas izazov društvene odgovonosti za svoju budućnost i budućnost Majke Zemlje.

Što ja mogu učiniti?

To je pitanje koje postavljamo sebi i cijelom svijetu, vjerujući da ćemo, osim deklarativnog odgovora, dobiti i onaj pravi - djelatni, u vidu konkretnog zauzimanja za budućnost Zemlje i čovječanstva.

U projektu pod mottom: "5 do 12 je: povežimo srca i prigrlimo Zemlju" obraćamo se svim veleposlanstvima stranih zemalja u Hrvatskoj i molimo njihov odgovor i savjet, postavljajući dva pitanja:

 1. Možete li nam reći primjer inovativne dobre prakse, koji provode djeca i mladi - naši vršnjaci, u Vašoj domovini s ciljem promicanja očuvanja prirode i održivog razvoja?

 2. Biste li bili voljni, temeljem Vašeg velikog osobnog životnog i profesionalnog iskustva stečenog u različitim državama svijeta, savjetovati naše volontere (učenike, učitelje i roditelje) o mjerama i aktivnostima koje mi možemo provesti u našoj lokalnoj zajednici i dati doprinos očuvanju Zemlje na načelima održivog razvoja?

U velikoj radosti i zahvalnosti javljamo da odgovori stižu...


[OPŠIRNIJE]Regionalni stručni skup u Varaždinu
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:30

Više od dvadeset naših učitelja/ica i stručnih suradnika/ica sudjelovalo je na velikom Regionalnom stručnom skupu o predmetnim kurikulumima koji je u subotu, 10. studenog, održan u Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

Skup je organiziran u sklopu projekta „Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme (CKR)“ koji se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020.  Europskog socijalnog fonda.

Na početku skupa svima se obratila ministrica Blaženka Divjak te svima zahvalila na pozitivnom i proaktivnom doprinosu u provođenju eksperimentalnog programa najavivši da iduće školske godine isti ulazi frontalno u sve škole.

Najveći dio dana naši su učenici proveli na radionicama i predavanjima koja su za sve sudionike bila organizirana po predmetima, te su učitelji/ice i stručni suradnici/e mogli osvježiti svoja znanja, steći kvalitetniji uvid u nove oblike poučavanja, ali i dobiti odgovore na svoja pitanja i nedoumice.

Nepodijeljeno je zaključno mišljenje nazočnih da je održavanje ovakovog skupa hvalevrijedan poticaj našem radu te ga u takvom obliku treba - ponoviti.


[OPŠIRNIJE]Novi projekt internacionalnog povezivanja, prvi korak
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:19

Već uobičajeno, približavanjem kraja jedne godine, uzbude se naša srca, ručice polete i vrijedne ruke naših učenika i djelatnika volontera počinju stvarati mala čuda znakova dobre volje.
Takva kreativna radionica ostvarena je u četvrtak i petak, 8. i 9. studenog, kada je nepresušna mašta, spojena s živahnošću velikih i malih volonterskih ruku, stvorila stotinjak malih i velikih licitarskih srdaca.

Kome su srca namjenjena?
Kakva ih poruka prati?
A odgovori?

O novom, velikom, uzbudljivom internacionalnom volonterskom projektu moći ćete uskoro iz dana u dan čitati na našim školskim internetskim stranicama.


[OPŠIRNIJE]Drugi savjetnički posjet
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 18:09

U sklopu provođenja Eksperimentalnog programa "Škola za život" ostvaren je i Drugi savjetnički posjet članica radnih skupina predmetnih kurikuluma našoj školi u utorak, 30. listopada, te je isti dan održan i roditeljski sastanak za roditelja učenika koji su uključeni u provođenje eksperimentalnog programa.

Edukacija Promjena paradigme poučavanja se sastojala od općeg dijela i dvije radionice. Članice radnih skupina, gospođe Gordana Kralj, Katica Mikulaj Ovčarić, Irena SmolčecLjiljana Hanžek su nam pomogle u razumijevanju profesionalnog razvoja, korištenju digitalnih alata, te su kod naših učitelja potakle razvoj vlastitih kompetencija, dijeleći s nama svoje ideje, iskustva i primjere dobre prakse te odgovarajući na pitanja i nedoumice.

Također, nakon edukacije za učitelje, organiziran je, za djelatnike i roditelje učenika uključenih u eksperimentalni program „Škola za život“, Promotivni roditeljski sastanak. Tijekom sastanka članice radnih skupina, gospođe Gordana Kralj i Ana Lopac Groš upoznale su roditelje s načinom i ciljevima provedbe eksperimentalnog programa „Škola za život“.


[OPŠIRNIJE]Novi natječaj za zapošljavanja stručnog suradnika/ice
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 11. 2018. 17:27

Na temelju članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17. i 68/18.) Osnovna škola Stjepana Radića,  Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina, raspisuje

N A T J E Č A J
za radno mjesto

1.  STRUČNI/A SURADNIK/CA PSIHOLOG/INJA – 1 izvršitelj/ica na puno, određeno radno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci – putem mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva“.

 

Cijeli dokument s uvjetima natječaja možete pročitati na priloženoj poveznici:

Natječaj za zapošljavanje stručnog suradnika/ice psihologa/inje


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKA RAZINA ČITANJA NAGLAS
LJUBICA GORIČKI / datum: 13. 11. 2018. 00:06

 

U srijedu, 7. studenoga, održana je županijska razina Natjecanja u čitanju naglas. Natjecanje je održano u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, a natjecalo se 17 učenika iz deset osnovnih škola naše županije. Pobjednica natjecanja u mlađoj kategoriji je Paulina Švaljek iz OŠ Marija Bistrica, a u starijoj kategoriji Jana Šalec iz OŠ Oroslavje.

Natjecatelji su ispred stručnog povjerenstva, sastavljenog od profesorice hrvatskog jezika Ivančice Tomorad, umirovljene učiteljice hrvatskog jezika Marije Micak i direktora Radija Marija Bistrica Elvisa Lackovića, trebali predstaviti sebe i pročitati ulomak iz odabrane knjige. Cilj natjecanja je pokazati čitalačko umijeće i prenijeti svoju ljubav prema čitanju.

Našu školu predstavljala je Lora Končić, učenica 5. a razreda, koja je, zadivivši članove povjerenstva, osvojila visoke ocjene te u mlađoj kategoriji zauzela drugo mjesto u županiji. Čestitamo joj na tome!

Lora ističe da je čitanje dio nje, a čita svakog dana! Knjigu koju je odabrala za natjecanje toplo svima preporučuje. Riječ je o knjizi  Pobuna Pauline P. autorice Sanje Polak.

Inicijator natjecanja, prozvanog svečanošću knjige i čitanja, Narodna je knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac iz Siska u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom. Cilj natjecanja je popularizacije knjige i čitanja.

Željka Meštrović Kruhak


[OPŠIRNIJE]Ususret županijskom Natjecanju u čitanju naglas
Ivana Kranjčec / datum: 4. 11. 2018. 08:37

Predstavnici naše škole, Lora Končić i Filip Franc, prošlog su tjedna pokazali svoje čitalačko umijeće na općinskom Natjecanju u čitanju naglas.

Natjecanje je održano u Općinskoj knjižnici i čitaonici Bedekovčina. Sudjelovalo je petero učenika iz dviju osnovnih škola naše općine, a natjecali su se u mlađoj i starijoj kategoriji. Na županijsku razinu plasirale su se Lora Končić, učenica 5. a razreda naše škole, te Roberta Mohač, učenica 8. r. Osnovne škole Bedekovčina.

Radujemo se nastavku druženja uz dobru knjigu na županijskom Natjecanju u čitanju naglas koje će se 7. studenoga održati u Mariji Bistrici.

Čestitamo svim sudionicima i njihovim mentorima!

Željka Meštrović Kruhak


[OPŠIRNIJE]Natječaj za zapošljavanje stručnog suradnika/ice
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 10. 2018. 13:57

Na temelju članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17. i 68/18.) Osnovna škola Stjepana Radića, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina, raspisuje

N A T J E Č A J
za radno mjesto

1.  STRUČNI/A SURADNIK/CA PSIHOLOG/INJA – 1 izvršitelj/ica na određeno, puno radno vrijeme – „Stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva“.

Cijeli dokument s uvjetima natječaja možete pročitati na priloženoj poveznici:

Natječaj za zapošljavanje stručnog suradnika/ice psihologa/inje


[OPŠIRNIJE]Novi proizvodi naše Učeničke zadruge za blagdan Svih svetih
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 10. 2018. 14:07

Vrijedne ruke naših mladih zadrugara pripremile su za nadolazeće blagdane Svih svetih i Dušni dan svoje nove proizvode.

Riječ je o dekorativnim instalacijama koje se mogu staviti na grobna mjesta naših dragih pokojnika, ali i uljepšati svaki dom.

Svječice na brezovim ploškama i košarice s cvijećem naši su učenici izradili pod mentorskim vodstvom nove voditeljice učeničke zadruge "Zviranjek", vjeroučiteljice Petre Horvat, te učiteljice Josipe Petric.

Na nama je da podržimo trud i kreativnost naših mladih zadrugara i u ovih par dana do blagdana otkupimo sve njihove proizvode!


[OPŠIRNIJE]Naša škola u "Pooljoprivrednom savjetniku" Mreže TV
Zdenko Kobeščak / datum: 27. 10. 2018. 11:32

Naša škola se već niz godina uključuje u projekt Ministarstva poljoprivrede "Školska shema" kojim se želi povećati unos svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, te voća i povrća u prehrani djece.

U sklopu tog projekta Hrvatska poljoprivredno-šumarsko Savjetodavna služba provodi i niz pratećih mjera kojima se želi educirati djecu o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, značaju ekološke proizvodnje te o sprečavanju rasipanja hranom. 

U specijaliziranoj emisiji "Poljoprivredni savjetnik" koju redovito emitira Mreža TV objavljen je prilog o navedenim pratećim mjerama te je pokazan primjer dobre prakse u našoj školi i našem školskom vrtu.

Cijeli prilog možete pogledati u priloženom videoisječku:

 


[OPŠIRNIJE]Javni poziv za organizaciju "Škole u prirodi"
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 10. 2018. 12:58

Objavljuje se Poziv za organizaciju višednevne iznaučioničke nastave za učenike četvrtih razreda OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički (tzv. "Škola u prirodi"- 2018./2019. šk. godina).

Dokument se nalazi na priloženoj poveznici:

OBRAZAC POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE - "ŠKOLA U PRIRODI 2019."


[OPŠIRNIJE]Roditeljski sastanak za roditelje učenika u 1., 5. i 7. razredu
Zdenko Kobeščak / datum: 25. 10. 2018. 18:32

U sklopu provođenja eksperimentalnog programa "Škola za život", koji se od ove školske godine provodi u našoj školi, planirano je i nekoliko savjetničkih posjeta mentorskih timova koji su formirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U sklopu 2. savjetničkog posjeta koji će se realizirati u utorak, 30. listopada, planiran je i roditeljski sastanak svih učenika koji su uključeni u provođenje eksperimentalnog programa.

Stoga pozivamo sve roditelja naših učenika u 1.a, 1.b, 5.a, 5.b, 7.a i 7.b da se svakako odazovu na zajednički roditeljski sastanak koji će se održati u utorak, 30. listopada 2018. s početkom u 18 sati u auli OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Na tom će sastanku, između ostalog, od članova Mentorske skupine imati prilike čuti sve relevantne informacije o tijeku provođenja eksperimentalnog programa, ali i imati mogućnost postavljanja pitanja s ciljem otklanjanja eventualnih nepoznanica ili nejasnoća.


[OPŠIRNIJE]7 orehe za orehovičkije srce Zagorja!
Zdenko Kobeščak / datum: 24. 10. 2018. 16:40

"Sedam oraha svakog dana - za srce bez ikakvih mana!" (narodna)

U sklopu EU projekta "Moj okoliš, moja budućnost" planirane su brojne akcije s ciljem volonterskog uključivanja djece i mladeži u promicanje brige za održivi razvoj naše lokalne sredine i šire.

Zadnji tjedan u listopadu mjesecu, točnije od 25. do 31. listopada provodit će se volonterska akcija prikupljanja domaćih plodova oraha (u ljusci) s ciljem stvaranja "Banke oraha" odnosno skupljanja naših starih zagorskih sorti oraha kako bismo iste posadili i od njih uzgojili nove sadnice oraha.

Osim toga želimo zabilježiti sve karakteristike i svojstva naših oraha: veličinu, debljinu i tvrdoću ljuske, količinu jestivog dijela oraha, otpornost na mraz, bolesti...  kako bismo boljim poznavanjem oraha spriječili njegovo nestajanje s naših brežuljaka i iz naših voćnjaka.

Konačno, želimo stvoriti i našu domaću "Orehovu kuharicu" u kojoj bismo prikupili sve recepte za jela i pića na bazi oraha.

Zato vas molimo za pomoć:
Pozivamo sve da se odazovete i tijekom sedmodnevne doneste 7 ORAHA u OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički!

I, za kraj, ne zaboravimo, posebno mi, koji živimo u orehovičkom kraju:
"U kameno doba čovjek se hranio žirevima, a bogovi - orasima!" (narodna)


[OPŠIRNIJE]Natjecanje u čitanju naglas
Ivana Kranjčec / datum: 24. 10. 2018. 10:52

U petak je u našoj školi održana školska razina Natjecanje u čitanju naglas. Natjecanje se provodi već šestu godinu zaredom, a inicijator i organizator je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac iz Siska. Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda, a provodi se u dvije kategorije – mlađoj (3. - 5. razred) i starijoj (6. - 8. razred). To je svečanost knjige i čitanja.

Ciljevi natjecanja su: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas te razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena.

Učenici su sami morali odabrati djelo iz kojeg su čitali naglas kako bi prenijeli svoju ljubavi prema čitanju i dobroj knjizi. Prije samog čitanja morali su se što kreativnije predstaviti.

Učenike je žiri (Ivana Kranjčec, Jelena Mlakar, Željka Meštrović Kruhak, Ana Končić, Božena Osrečak Petric i Marija Komar) vrednovao u pet kategorija: kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Natjecanju je pristupilo tridesetak učenika. U mlađoj kategoriji najdojmljivija je bila Lora Končić, učenica petog razreda (mentorica Ž. M. Kruhak), a za njom slijede Jelena Kobeščak (5. r.) i Lana Presečki (4. r.). U starijoj kategoriji najvještiji čitač bio je Filip Franc iz osmog razreda (I. Kranjčec), a za njim slijede Mario Jurina (6. r.) i Sandra Kobeščak (8. r.).

Čestitamo pobjednicima, a ostalima želimo još divnih trenutaka uz dobru knjigu!

Željka Meštrović Kruhak


[OPŠIRNIJE]Europski tjedan programiranja u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 10. 2018. 20:03

U Europski tjedan programiranja (Europe Code Week 2018.) uključila se, zahvaljujući zainteresiranim učenicima i učiteljici informatike, Andrei Haramustek, i naša škola.

Ovaj tjedan se u cijeloj Europi organizirao po 7. put s ciljem da se potakne učenike osnovnih i srednjih škola u oblikovanju novih digitalnih vještina, te ih se motivira da ožive svoje ideje programiranjem na zanimljiv i zabavan način.

Ovome treba dodati da i ove godine u našoj školi djeluje Robotička grupa koju vodi učitelj Dejan Mišar te pozivamo sve zainteresirane učenike naše škole od 1. do 8. razreda da se uključe u rad, a uskoro će početi i natjecanja.

Za uspješan rad i angažman u Europskom tjednu programiranja naša je škola primila i Certifikat organizatora (na slici).

 


[OPŠIRNIJE]Školski kurikulum OŠ Stjepana Radića za 2018./2019.
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 10. 2018. 19:15

Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/2008; 86/09; 92/10; 105/10; 90/11; 5/12; 16/12; 86/12; 126/12; 94/13, 152/14; 07/17; 68/18), Školski odbor Osnovne škole Stjepana Radića, Brestovec Orehovički na 23. sjednici održanoj 5.10.2018. godine, na prijedlog ravnatelja i Učiteljskog vijeća, te pozitivnog mišljenja Vijeća roditelja od 4.10.2018.                        

donio je

Školski kurikulum
za 2018./2019. školsku godinu

Navedeni dokument možete pregledati na priloženoj poveznici:

 

Školski kurikulum OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički


[OPŠIRNIJE]Godišnji plan i program OŠ Stjepana Radića za 2018./2019.
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 10. 2018. 19:05

Temeljem članka 118., stavka 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/2008; 86/09; 92/10; 105/10; 90/11; 5/12; 16/12; 86/12; 126/12; 94/13; 152/14; 07/17; 68/18), Školski odbor Osnovne škole Stjepana Radića, Brestovec Orehovički na 23. sjednici održanoj 5.10.2018. godine u 18.00 sati, razmatrao je Godišnji plan i program rada za školsku godinu 2018./2019.

Godišnji plan i program dobio je svaki član Školskog odbora, a na dodatna pitanja članova odbora odgovarao je ravnatelj škole Zdenko Kobeščak.

Nakon kraće rasprave, a na prijedlog ravnatelja i uvažavajući pozitivno mišljenje Učiteljskog vijeća od 2.10.2018. i Vijeća roditelja od 4.10.2018.   Školski odbor OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički jednoglasno je usvojio i donosi:     

Godišnji plan i program rada
OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički
za 2018./2019. školsku godinu

Navedeni dokument možete pregledati na priloženoj poveznici:

Godišnji plan i program rada OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički


[OPŠIRNIJE]Novo "parkiralište" za bicikle
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 10. 2018. 08:50

Zahvaljujući vrijednim djelatnicima Bravarije Siketić iz Brestovca Orehovičkog, naši su učenici dobili adekvatan natkriven prostor za parkiranje svojih bicikala.

Ova nabava je financirana iz EU projekta "Moj okoliš, moja budućnost" s ciljem da se naši učenici što više koriste biciklom kao prijevoznim sredstvom za dolazak u školu. S druge strane želja nam je, koliko je to moguće, da roditelji svoju odraslu djecu što manje dovoze svojim osobnim automobilima do pred samog ulaza u školu.

Na taj način želimo ostvariti dvostruku korist: učenici će se više kretati i koristiti blagodati zdravog života, a roditeljima će se smanjiti troškovi goriva za korištenja auta.

Pozivamo, stoga, posebno učenike koji imaju vozačku dozvolu za korištenje bicikala, da koriste, kadgod je to moguće, svoje bicikle za dolazak u školu, a parkiralište ih čeka!


[OPŠIRNIJE]Natječaj za zapošljavanje
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 10. 2018. 11:50

Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina, raspisuje

N A T J E Č A J
za radno mjesto

 1. učitelja/ice razredne nastave - 2 izvršitelja/ice na određeno, puno radno vrijeme

Cijeli tekst Natječaja nalazi se u dokumentu na priloženoj poveznici:

Natječaj za radno mjesto učitelja/ice razredne nastave - 2 izvršitelja/ice


[OPŠIRNIJE]OTVORENI SAT PROGRAMIRANJA
Andrea Haramustek / datum: 15. 10. 2018. 13:30
Dragi učenici,
Obavještavam Vas da će se povodm TJEDNA PROGRAMIRANJA u PETAK, 19.10. u 12:40-13.20 održati OTVORENI SAT u kojem ćemo na kreativan i zanimljiv način programirati na stranicama CODE.ORG.
 
Svi koji su zainteresirani, neka se zapišu na plakat ispred INFORMATIČKE UČIONICE. Nakon održanog sata, učenici dobivaju POTVRDE O SUDJELOVANJU te PLUS iz vježbi na informatici.
 
Učiteljica Andrea Haramustek

[OPŠIRNIJE]Mala ilirska škola Ivan Krizmanić
Ivana Kranjčec / datum: 3. 10. 2018. 18:21

Nedavno je stigla i vijest o rezultatima natječaja Male ilirske škole Ivan Krizmanić koji organizira Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Općine Marija Bistrica uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Riječ je o likovno-literarnom natječaju koji je bio raspisan tijekom prošle školske godine na temu optičkih iluzija, odnosno grafičke poezije i zagonetki u stihu. Naša se škola prijavila s literarnim ostvarajima zagonetki u stihu.

Od ukupno 169 radova učenika iz 21 škole diljem Hrvatske, stručno je povjerenstvo (čija je predsjednica prof. Dubravka Težak,  a članice prof. Ivančica Tomorad i prof. Anita Klemar) rad naše učenice Ane Galic nagradilo trećim mjestom u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda. 

Ana je učenica 6. a razreda, a rad je u lipnju, kad je Ana još bila 5. razred, na natječaj poslala Ivana Kranjčec, učiteljica Hrvatskoga jezika, tadašnja Anina mentorica. Čestitamo Ani na postignutom uspjehu, zahvaljujući kojem sudjeluje na svečanoj dodjeli u subotu, 13. listopada, u Domu kulture u Mariji Bistrici, a nagrađena je i izletom po Hrvatskom zagorju.


[OPŠIRNIJE]Zelena učionica u Regionalnom dnevniku HTV-a
Zdenko Kobeščak / datum: 3. 10. 2018. 17:12

Hrvatska radiotelevizija svake godine organizira natječaj "Najljepši školski vrtovi" na kojeg se naša matična i područna škola radovito prijavljuju.

U spomenutom natječaju više je kategorija u kojima se nagrađuju najbolje škole, a ove je godina naša škola prijavila učionicu na otvorenom, konkretnije, Zelenu učionicu "Šarov jarek".

Nedavno nas je posjetila snimateljska ekipa HTV-a i napravila prilog koji je emitiran u utorak, 2. listopada, u emisiji Regionalni dnevnik.

Prilog možete i sami pogledati na priloženom poveznici.

Prilog o našoj školi počinje od 35.58 minute.

Zelena učionica "Šarov jarek"


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan tablice množenja
Ivana Kranjčec / datum: 3. 10. 2018. 17:12

U našoj je školi u petak, 28. rujna, obilježen i Svjetski dan tablice množenja (WMDT – World Multiplication Table Day) koji nastoji popularizirati zabavne oblike učenja matematike. Zanimanje za matematičke sadržaje i ugodno rješavanje zadataka potiče i naša učiteljica Matematike Maja Trbušić-Hlad koja je pripremila zanimljivu aktivnost obilježavanja. Tako su polaznici dodatne nastave, učenici 5. razreda, u suradnji s polaznicima Radijsko-televizijske grupe proveli kratko istraživanje.

Mladi su matematičari pripremili nekoliko računskih zadataka te provjerili poznavanje tablice množenja u školi i u središtu Brestovca Orehovičkoga. Radijsko-televizijski novinari snimali su i fotografirali njihov projekt te zabilježili odgovore ispitanika o važnosti matematike te o njezinoj ulozi u svakodnevnom životu.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava već osmu godinu zaredom u organizaciji izdavača „Grabowski Cards“ iz Poljske, producenta didaktičkih materijala za podučavanje matematike, a pokreće ga Andzej Grabowski, matematički entuzijast i poklonik neobičnih oblika učenja i rješavanja zadataka. U Hrvatskoj je ostvaren drugu godinu zaredom, s time da se prošle godine uključila samo jedna škola. U Brestovcu je program proveden po prvi put te se naša škola, zahvaljujući učiteljici Matematike, može istaknuti kao jedna od 59 hrvatskih, odnosno jedna od triju zagorskih uključenih u obilježavanje.

Aktivnosti su se nastavile i na satu Matematike provjerom poznavanja tablice množenja, a najbolji su učenici nagrađeni diplomom s titulom stručnjaka u matematičkim zadacima množenja.


[OPŠIRNIJE]Jumicar u Brestovcu Orehovičkom
Ivana Kranjčec / datum: 3. 10. 2018. 16:16

U našoj je školi u četvrtak,  27. rujna, proveden "Program prometne kulture za najmlađe" koji organizira Jumicar Hrvatska s partnerima. U održanoj edukaciji sudjelovali su i učenici OŠ Sveti Križ Začretje i OŠ Bedekovčina, tako da je ukupno stotinjak učenika drugih razreda iskušalo svoja znanja i vještine snalaženja u prometu.

Program je počeo u dvorani gdje je održano multimedijsko predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, nakon čega je uslijedio praktični dio. Na školskom igralištu postavljen je prometni poligon na kojem su djeca doživjela iskustvo vožnje u malim automobilima. Na prometnom poligonu učenici su naučili osnove vožnje automobila od Jumicar instruktora. Po prvi put su učenici mogli uočiti sve poteškoće u upravljanju motornim vozilima i opasnostima iz perspektive vozača. Stjepan Tovernić iz PP Zabok učenicima je pokazao policijska kola, a bio im je i velika potpora na simuliranoj prometnici.

Osim predavanja o prometu, učenici su učili i o prvoj pomoći od svojih kolega  iz Podmlatka HCK OŠ Stjepana Radića. Radionice i predavanja pod vodstvom mentora Davora Žažara održale su Tihana Tovernić, Domagoj Bedić, Ines Galic, Sandra Kobeščak i Magdalena Pavlek. Radionice pružanja prve pomoći provedene su  u suradnji s Gradskim društvom Crvenoga križa Zabok na čelu s ravnateljicom Željkom Vukić i Tatjanom HorvatUčenice Leona Pavetić i Gabriela Pavetić iz školske prometne jedinice pomogle su u izvedbi praktičnog dijela edukacije.

Edukaciji se pridružilo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Brestovec Orehovički na čelu s predsjednikom Josipom Siketićem, zapovjednikom Antoniom Vidičekom, tajnikom  Tomicom Gulijom te Krunoslavom Siketićem i Josipom Šaronjom. Učenicima su pokazali što sve rade vatrogasci, sadržaj vatrogasnog vozila i naučili ih ponešto o prevenciji od požara.

Sudionike edukacije pozdravio je ravnatelj OŠ Stjepana Radića, Zdenko Kobeščak, a pedagoginja Ljubica Gorički brinula se o koordinaciji i organizaciji cijelog događanja. Manifestaciju je posjetio i zamjenik načelnika Općine Bedekovčina Janko Buzjak  i simbolično podijelio diplome.

(Davor Žažar)


[OPŠIRNIJE]Odluka o odabiru najpovoljnije ponude za nabavu prijenosnih računala
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 9. 2018. 14:19

Poštovane/i,

još jednom iskreno zahvaljujemo svima koji su nam pozitivno odgovorili i poslali ponude za nabavu prijenosnih računala. Premda možda zvuči kao fraza, uvjereni smo da ažurnost i profesionalnost svih ponuditelja predstavlja dobru osnovu za buduću zajedničku suradnju. Uostalom, u svim ponuditeljima koji su nam dostavili svoje kvalitetne ponude doista prepoznajemo visoko profesionalne „user friendly“ orijentirane potencijalne partnere.

Ovim putem sve ponuditelje obavještavamo da je Povjerenstvo za provođenje postupka jednostavne nabave i odabir ponude prijenosnih računala odabralo ponudu ponuditelja HANGAR 18 d.o.o. iz Koprivnice, te je na temelju tog odabira donesena odgovarajuća Odluka (poveznica u prilogu).

Još jednom svima toplo zahvaljujemo te se nadamo budućoj suradnji i zajedničkim susretima u okviru novih projekata, a kojih će zasigurno biti sve više u vremenu koje je pred nama.

Odluka o odabiru najpovoljnije ponude


[OPŠIRNIJE]Zajednički roditeljski sastanak
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 9. 2018. 09:56

Dragi roditelji naših učenika!

S radošću vas pozivamo na zajednički roditeljski sastanak koji će se održati u auli OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički u petak, 14. rujna 2018. god. s početkom u 17.30 sati.
Predviđeno trajanje sastanka je oko 70 minuta, a nakon zajedničkog dijela roditelji će se javiti razrednicima svoje djece radi nastavka sastanka u okviru svojih razrednih odjela.

Za sastanak je predviđen sljedeći Dnevni red:

 • "Darovito je - što s njim?", Tko su daroviti pojedinci?, izlaganje pedagoginje škole;
 • Županijski projekt "Lumen" u našoj školi, izlaganje edukatora-rehabilitatora, voditeljice pilot-projekta;
 • Zakonska regulativa vezana uz početku školske godine;
 • "Moj okoliš, moja budućnost", informacije o projektu, predstavnici DOOR-a i FSO-a;
 • Eksperimentalni program "Škola za život", izlaganje ravnatelja škole;
 • Osnovne smjernice za školsku godinu 2018./2019., izlaganje ravnatelja škole.

Pozivamo sve roditelje naših učenika da se svakako odazovu ovom sastanku!
Radujemo se novom susretu i nastavku naše suradnje!


[OPŠIRNIJE]"World CleanUp Day" u našoj školi i okolišu škole
Zdenko Kobeščak / datum: 7. 9. 2018. 12:36

I u novoj školskoj godini koja je započela, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički ne samo da nastavlja sa školskim planom i programom, već i s aktivnostima zaštite okoliša. Ponovno izlazimo iz školskog dvorišta i uključujemo se u našu lokalnu zajednicu te akcijom čišćenja okoliša našu djecu uključujemo u život zajednice i dajemo pozitivan primjer svim članovima.

Ponosno najavljujemo kako ćemo sudjelovati u svjetskoj akciji ''World Cleanup Day'' koja se održava u cijelom svijetu. Akcija se održava diljem svijeta 15.9.2018.
Mi ćemo malo uraniti i započeti u petak 14.9. Sudjelovat će svi učenici naše škole sa svojim učiteljima. Akcija će obuhvatiti okoliš škole, centar Brestovca Orehovičkog i našu Zelenu učionicu u šumi Šarov jarek.

Predvodnici akcije biti će iskusni volonteri Eko sekcije volonterskog kluba koji su prošle školske godine sudjelovali u mnogim akcijama u sklopu projekta "Moj okoliš, moja budućnost". Gosti, koji će također ''zasukati rukave'' u akciji, biti će naše partnerske organizacije u projektu DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) I FSO (Forum za slobodu odgoja).

Nakon spomenute akcije, u 17.30 sati, održat će se roditeljski sastanak gdje ćemo našim roditeljima predstaviti dosadašnje rezultate projekta "Moj okoliš, moja budućnost", ali im predstaviti i daljnje planove.

Pozivamo sve da se priključe našoj djeci u ovoj akciji i da doprinesu promjeni koju naši učenici uspješno predvode.

Vidimo se u petak!

P.S. Više informacija o svjetskoj akciji možete pročitati na:

https://www.worldcleanupday.org/


[OPŠIRNIJE]Poziv za dostavu ponuda za nabavu prijenosnih računala
Zdenko Kobeščak / datum: 6. 9. 2018. 15:35

Poštovani,

Naručitelj Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina (dalje: Škola), pokrenula je postupak jednostavne nabave – NABAVE PRIJENOSNIH RAČUNALA te vam upućujemo ovaj Poziv na dostavu ponude.

Sukladno čl.12., Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16) Naručitelj nije obavezan provesti jedan od postupaka propisan Zakonom o javnoj nabavi s obzirom da je procijenjena vrijednost nabave roba manja od 70.000,00 kn bez PDV-a.

1.            OPIS PREDMETA NABAVE

Predmet nabave: PRIJENOSNA RAČUNALA (MINIMALNO 14 komada)

Procijenjena vrijednost nabave (bez PDV-a): 33.600,00 kn.

2.            UVJETI NABAVE

Vaša ponuda treba ispunjavati sljedeće uvjete:

-              Način izvršenja: Ugovor
-              Rok za dostavu ponude: 5 dana od primitka Poziva za dostavu ponude
-              Rok valjanosti ponude: 8 dana (broj dana od dana otvaranja ponude)
-              Mjesto izvršenja: OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina
-              Kriterij odabira ponude: najbliže propisanim specifikacijama ili bolje od njih

3.            SASTAVNI DIJELOVI PONUDE:

Ponude molimo dostaviti poštom na adresu elektroničke pošte:
os-s.radica@kr.t-com.hr, i/ili
os.stjepana.radica.brestovec.orehovicki@kr.t-com.hr,
ili zemaljskom poštom ili osobno na adresu:

OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina

4.            DOKUMENTACIJA
Sva potrebna dokumentacija nalazi se u priloženim dokumentima:


[OPŠIRNIJE]Prvi dan eksperimentalnog programa "Škola za život"
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 13:18

S početkom nove školske i nastavne godine počelo je i provođenje eksperimentalnog programa "Škola za život."
O samom programu možete više saznati na poveznici:
Škola za život

Stoga je i prvi dan nastave u našoj školi bio poseban.
Učenici Područne škole u Orehovici, predvođeni učiteljicama Jasnom i Jasminkom, te učenici matične škole u Brestovcu Orehovičkom, predvođeni učiteljicama Mirjanom i Boženom su pripremili kratki, ali "slatki" program dobrodošlice svim našim učenicima, a posebno prvašićima.

U sklopu programa svima nama se obratila i Arjana Blažić, menotrica, imenovana od strane nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, za provođenje Eksperimentalnog programa "Škola za život".

U zasebnim razgovorima s učiteljima naše škole, a napose s brižnim roditeljima naših prvašića, detaljnije nas je upoznala s planom i provedbom eksperimentalnog programa te odgovarala na postavljena pitanja.

Jednodušan je stav da nas na putu provođenja eksperimentalnog programa čekaju brojni izazovi, ali ne takvi da ih zajedničkom suradnjom i podrškom svih zainteresiranih dionika ne bi mogli svladavati.

U toj atmosferi poziva na zajedništvo i suradnju upućujemo još jednom svim našim učenicima, učiteljima, roditeljima i drugim zainteresiranim dionicima najljepše želje i pozdrave zazivajući uspješan početak, ali i tijek nove nastavne i školske godine!


[OPŠIRNIJE]Okrugli stol: Školstvo u susretu sa starim/novim izazovima
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 12:23

Zadnjeg dana protekle školske godine, u petak, 31. kolovoza 2018. u našoj je školi održan veliki Okrugli stol na temu "Odgojno-obrazovne ustanove u susretu sa starim/novim izazovima".

U raspravama i promišljanjima na zadanu temu sudjelovali su profesori/ce s Pedagoškog odjela Sveučilišta u Zadru na čelu s rektoricom Dijanom Vican, ravnatelji/ice dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske te članovi Učiteljskog vijeća OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Važnu ulogu u raspravi je imao i prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog Vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja.

U sklopu ovog susreta naši su stručni suradnici (Marija Lončar, Ljubica Gorički i Davor Žažar) prezentirali i eksperimentalni rad naših učitelja/ica i stručnih suradnika/ica u trijadama tijekom prošle školske godine.

U praktičnom dijelu ovog stručnog i edukativnog susreta naši su gosti i sami isprobali Escape Forest (pripremili su i proveli učiteljica Zrinka Gregurić Ferenček i učitelj Krunoslav Boroš) te raznovrsne team-building aktivnosti.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli uspjehu ovog skupu i jednodušno izraženom zadovoljstvu svih sudionika.


[OPŠIRNIJE]Završnica projekta: Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 12:02

U četvrtak, 30. kolovoza 2018., u Rijeci je održana završnica projekta "Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda" u kojem, osim OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, sudjeluje i OŠ Zlatar Bistrica te Institut PAR iz Rijeke koji je bio i prijavitelj projekta.

Domaćini su pripremili bogat cjelodnevni program u kojem se moglo naći za svakog ponešto, a finale se realizirao na Trsatu (na Trsatskoj Gradini) na kojem se istovremeno odvijao i pravi Poduzetnički kamp.

Zahvaljujemo našim domaćinima na gostoprimstvu te se radujemo nastavku suradnje u novim poduzetničkim projektima!


[OPŠIRNIJE]ZALOGAJČEK 3
LJUBICA GORIČKI / datum: 4. 9. 2018. 10:18

Poštovani roditelji!

U kriterije osiguravanja školske prehrane u projektu Zalogajček ove godine spada i kriterij :  Djeca iz višečlane obitelji (obitelj s troje i više djece, sva djeca koja žive u zajedničkom kućanstvu).

 Ukoliko imate troje ili više djece (a do sada niste imali prehranu preko projekta) javite se koordinatorici projekta za našu školu Ljubici Gorički, pedagoginji.

Ukoliko ste već obavješteni o mogućnosti ne morate se više javljati.

DANAS ili SUTRA! (utorak, srijeda)


[OPŠIRNIJE]Program "S odbojkom u školu"
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 9. 2018. 10:00

Naša škola se, uz OŠ Mače, OŠ Zabok, OŠ Bedekovčinu i OŠ Krapinske Toplice, od ove godine uključila u program "S odbojkom u školu". Riječ je o programu učenja, vježbanja i igranja mini-odbojke za djevojčice uzrasta od sedme/osme do desete godine života.

Cilj programa je da se u što većem broju djevojčicama u manjim sredinama omogući bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću kroz redovito treniranje odbojke, a što će znatno pridonijeti očuvanju psihofizičkog zdravlja.

Program je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za šport Republike Hrvatske, te Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Stoga pozivamo sve naše učenice, djevojčice od 1. do 4. razreda koje su zainteresirane za igranje mini odbojke da se što prije jave učitelju Srećku Pavloviću ili u upravu škole.

Svim budućim odbojkašicama u našem budućem odbojkaškom klubu želimo puno uspjeha u daljnjem radu!


[OPŠIRNIJE]Projekt LUMEN - poziv za učenike 7. i 8. razreda
Zdenko Kobeščak / datum: 3. 9. 2018. 12:53

Pozivaju se učenici sedmih i osmih razreda, koji su testirani u okviru projekta LUMEN (prošle školske godine) na zajednički sastanak i dogovor o daljnjem radu.

Sastanak će se održati u utorak, 4. rujna 2018. u međusmjeni u učionici biologije/kemije.

Voditeljica: Natalija Ilić, učiteljica prirode i biologije


[OPŠIRNIJE]Raspored sati za prvi dan nastave
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 8. 2018. 12:41

Prvi dan nastave, u ponedjeljak, 3. rujna 2018., učenici će raditi prema sljedećem rasporedu:

RAZRED
UJUTRO
1. 2. 3. 4. 5. 6. RAZRED
POPODNE
1. 2. 3. 4. 5.
5.a IN PO TZK M EJ   1.a VJ        
5.b TZK IN M EJ PO   2.a       VJ  
6.a HJ EJ PO IN M NJJ 2.b     VJ    
6.b EJ HJ IN PO NJJ M 3.a         VJ
              4.a GK VJ NJJ    
7.a HJ HJ K EJ TK TK 7.a   NJJ      
7.b EJ K HJ HJ LK LK 7.b NJJ        
Krunoslav Boroš,
Mirjana Horvat
Andrea Haramustek
            Gordana Čičko,
Višnjica Lacković
         
1/2     EJ                  
3/4     EJ                  

[OPŠIRNIJE]ŠKOLA ZA ŽIVOT, udžbenici
LJUBICA GORIČKI / datum: 28. 8. 2018. 15:07

 

Poštovani roditelji, dragi učenici (sudionici eksperimentalnog programa)!

   Evo najnovijih vijesti iz Ministarstva (o udžbenicima):

" Želimo Vas informirati kako je postupak nabave nastavnih materijala u tijeku te bi nastavni materijali trebali biti u školama u prvom tjednu nastavne godine. Ministarstvo vodi računa i o eventualnoj okolnosti kašnjenja isporuke nastavnih materijala te je pripremilo i drugu opciju koja će učiteljima i nastavnicima osigurati nesmetani početak Škole za život.

     Ministarstvo će Vas u petak 31. kolovoza izvijestiti o učinjenom te načinu organizacije nastave u prvom tjednu nastavne godine."

Pratite nas dalje...srdačan pozdrav!

pedagogica Ljubica, koordinatorica programa za školu


[OPŠIRNIJE]Raspored prijevoza učenika u 2018./2019. školskoj godini
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 8. 2018. 08:23

Školski autobus će prevoziti učenike naše škole prema sljedećem rasporedu:

RASPORED PRIJEVOZA UČENIKA ŠKOLSKIM AUTOBUSOM
PN ujutro: učenici od 5. do 8. r. su na nastavi ujutro, a učenici od 1. do 4. r. popodne
RN ujutro: učenici od 1. do 4. r su na nastavi ujutro, a učenici od 5. do 8. r. popodne
RELACIJA DOVOZ u školu ODVOZ iz škole
Kebel - Brestovec PN ujutro - 6.55; 13.05
RN ujutro - 6.55; 11.25; 13.05
PN ujutro - 12.50; 15.05; 18.00
RN ujutro - 11.10; 12.50; 18.45
Grabe - Brestovec PN ujutro - 7.00; 13.00
RN ujutro - 7.00; 11.30; 13.00
PN ujutro - 12.50; 15.05; 18.00
RN ujutro - 11.10; 12.50; 18.45
Vojnić - Brestovec PN ujutro - 6.30; 12.25
RN ujutro - 6.30, 11.00; 12.25
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.15
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10
Orehovica - Brestovec PN ujutro - 6.30; 12.15
RN ujutro - 6.30; 11.00; 12.15
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.15
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10
Meštrovići - Orehovica PN ujutro - 6.20; 12.15
RN ujutro - 6.20; 10.50; 12.15
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.15
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10
Tenšeki - Orehovica PN ujutro - 6.25; 12.10
RN ujutro - 6.25; 10.55, 12.10
PN ujutro - 13.10; 15.25; 18.10
RN ujutro - 11.40; 13.10; 19.10

Napominjemo da prvi tjedan nastave koji počinje u ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine ujutro na nastavu dolaze učenici predmetne nastave, a popodne učenici razredne nastave.

Učenici Područne škole u Orehovici na nastavu dolaze ujutro.


[OPŠIRNIJE]Raspored učionica za razredne odjele i nastavne predmete
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 8. 2018. 07:33

U novoj, 2018./2019. školskoj godini naši će učenici u razrednoj nastavi imati nastavu u učionicama prema sljedećem rasporedu:

1.a - učionica u lijevom krilu škole, dolje, lijevo
2.a - učionica u lijevom krilu škole, gore, lijevo
2.b - učionica u desnom krilu škole, dolje, lijevo
3.a - učionica u lijevom krilu škole, dolje, desno
4.a - učionica u desnom krilu škole, dolje, desno

Učenici viših razreda (predmetna nastava) će imati nastavu u sljedećim (polu)specijaliziranim učionicama:

geografija/povijest - učionica u lijevom krilu škole, dolje, desno
vjeronauk/likovna kultura - učionica u lijevom krilu škole, gore, lijevo
informatika - informatički praktikum u hodniku u lijevom krilu škole
hrvatski jezik - učionica u oblaku u hodniku u desnom krilu škole
matematika/fizika - STEM učionica u desnom krilu škole, dolje, lijevo
engleski i njemački jezik - učionica u desnom krilu škole, dolje, desno
glazbena i tehnička kultura - učionica u desnom krilu škole, gore, lijevo
priroda/biologija/kemija - STEM učionica u desnom krilu škole, gore, desno

Videokonferencijska učionica je namjenjena za radovnu i izbornu nastavu koja se neće moći realizirati u (polu)specijaliziranim učionicama, za održavanje izvannastavnih aktivnosti, za realizaciju videokonferencijskih povezivanja s drugim školama, održavanje roditeljskih sastanaka, Vijeća roditelja, Vijeća učenika, sjednica Učiteljskih vijeća i slično.


[OPŠIRNIJE]Raspored smjena u prvom tjednu nastave
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 8. 2018. 07:16

Od ove školske godine naša će škola raditi po novom rasporedu smjena.

U ponedjeljak, 3. rujna 2018., ujutro, na nastavu dolaze svi učenici predmetne nastave, dakle: 5.ab, 6.ab, 7.ab i 8.ab.
Nastavni dan započinje u 7.25 pjevanjem državne himne i pozdravom ravnatelja.

U ponedjeljak, 3. rujna 2018., popodne dolaze na nastavu svi učenici razredne nastave, dakle: 1.a, 2.ab, 3.a i 4.a.
Nastavni dan započinje u 13.25 pjevanjem državne himne i kratkim kulturno-umjetničkim programom kojeg pripremaju učenici i učitelji naše škole. Na toj svečanosti obilježavanja službenog početka nove školske godine očekuje se i nazočnost jednog od mentora/ica u okviru provođenja Eksperimentalnog programa "Škola za život".

Područna škola Orehovica će i dalje raditi samo ujutro te će prvi dan nastave započeti u ponedjeljak, 3. rujna 2018. intoniranjem himne i kratkim programom dobrodošlice kojeg pripremaju učenici i učiteljice orehovičke škole.


[OPŠIRNIJE]ŠKOLA ZA ŽIVOT, udžbenici
LJUBICA GORIČKI / datum: 27. 8. 2018. 15:43

 

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Udžbenici za učenike prvog i petog razreda (koji sudjeluju u eksperimentalnom programu Škola za život) doći će u školu. Prvi dan škole dočekat će učenike na školskim klupama.

   Pratite obavijesti na ovoj stranici, jer ukoliko stignu ranije organizirat ćemo podjelu kako bi ih učenici pregledali i radovali se svojim udžbenicima i prije početka nastave.

Srdačan pozdrav!

Ljubica Gorički, koordinatorica programa za školu

Pogledajte promotivni video:

https://skolazazivot.hr/promotivni-video-skola-za-zivot/


[OPŠIRNIJE]Važne obavijesti za učenike viših razreda
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 8. 2018. 08:21

Pozivamo sve učenike 5. i 6. razreda u 2017./2018. šk. godini, koji su sudjelovali u Poduzetničkom kampu u našoj školi, a žele putovati u Rijeku na završnicu projekta da u petak, 24. kolovoza 2018. u 9 sati ujutro dođu u školu radi dogovora.

Pozivaju se roditelji učenika 7.a i 7.b koji krajem mjeseca putuju na maturalnu ekskurziju na zajednički roditeljski sastanak koji će se održati u ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. u 18 sati u školi radi dogovora o realizaciji maturalne ekskurzije.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama možete se javiti u upravu škole.


[OPŠIRNIJE]Natječaj za zapošljavanje
Zdenko Kobeščak / datum: 17. 8. 2018. 10:47

Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina, raspisuje

N A T J E Č A J
za radno mjesto

 1. učitelja/ice matematike - 1 izvršitelj/ica na neodređeno, puno radno vrijeme

Cijeli tekst Natječaja nalazi se u dokumentu na priloženoj poveznici:

Natječaj za učitelja/icu matematike


[OPŠIRNIJE]Besplatni internet za naše učenike i učitelje uključene u eksperimentalni program "Škola za život"
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 8. 2018. 11:41

Zahvaljujući Sporazumu o suradnji na eksperimentalnom programu "Škola za život", sklopljenom između Ministarstva znanosti i obrazovanja i sve tri telekomunikacijske kompanije koje pružaju usluge mobilnog interneta na području Republike Hrvatske (Hrvatski Telekom, Vipnet i Tele2) u našu su školu počele dolaziti SIM kartice za besplatan pristup i korištenje Interneta.

Tako će svaki naš učenik i učitelj koji se uključeni u provođenje eksperimentalnog programa "Škola za život" dobiti:

 • SIM karticu
 • besplatan pristup određenim mrežnim stranicama s obrazovnim sadržajima i platformama s eksperimenatlnim nastavnim materijalima
 • min 1 GB, a vjerojatno 2 GB, mjesečnog prometa nužnog za istraživački rad učenika u nastavnom procesu.

Više informacija možete pronaći na sljedećim stranicama:

Eksperimentalni program "Škola za život": https://skolazazivot.hr/

Hrvatski Telekom: https://www.simpa.hr/pogodnosti/skola-za-zivot

VIPNET: http://www.vipnet.hr/skola-za-zivot

TELE2: https://www.tele2.hr/privatni-korisnici/promocije/uci-i-surfaj-na-tele2-mrezi/p376/

Zahvaljujemo svima koji su omogućili ovaj iskorak u osuvremenjivanju odgojno-obrazovnog rada u nađšim školama.
Više informacija uskoro.

 


[OPŠIRNIJE]Vrijedni volonteri pomažu u uređenju Stare škole
Zdenko Kobeščak / datum: 9. 8. 2018. 10:08

U sklopu EU projekta "Moj okoliš, moja budućnost" planirane su i brojne volonterske akcija s ciljem aktivnog sudjelovanja mladih u brizi za očuvanje i unapređenje okoliša i životne sredine naše lokalne zajednice.

Dvadesetak mladića i djevojaka, uz participaciju tehničkog osoblja naše škole, iskopalo i odvezlo gornji sloj zemlje iz buduće učionice za igrifikaciju kako bi se ista pripremila za postavljanje armirano-betonske ploče.

Također su otukli ruiniranu žbuku sa zidova učionice kako bi se moglo postaviti odgovarajuće instalacije i izvršiti sanacija istih.

Obećali su da će se rado odazvati i u sljedećim akcijama, a najtoplije im zahvaljujemo na angažiranosti i marljivosti koju su pokazali u ovoj akciji!


[OPŠIRNIJE]Županija sufinancira nabavu udžbenika
Zdenko Kobeščak / datum: 9. 8. 2018. 09:51

Za sve kojima treba pomoć u sufinanciranju nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava radosna je vijest da, osim od općine Bedekovčina, pomoć mogu tražiti i od Krapinsko-zagorske županije.

Krapinsko–zagorska županija je osigurala sredstva za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola. Također, visina prosječnog mjesečnog prihoda za ostvarivanje ovog prava povećana je u odnosu na prošlu godinu za iznos od 300 kn po kućanstvu, ovisno o broju članova kućanstva.

Zahtjevi se primaju najkasnije do 31. listopada 2018. a dokumenti Odluke i Zahtjeva nalaze se na priloženim poveznicama:

/upload/os-sradica-brestovec/images/newsimg/2098/File/KZZ_Zahtjev_Izjava_Uzdbenici_2018.docx

/upload/os-sradica-brestovec/images/newsimg/2098/File/KZZ_Informacija_Pomoc%20u%20nabavi%20udzbenika.pdf


[OPŠIRNIJE]Rekordni prinosi na našem školskom vrtu
Zdenko Kobeščak / datum: 7. 8. 2018. 11:07

Premda je ova poljoprivredna godina klimatološki vrlo nepovoljna ipak su naši zadrugari, predvođeni školskim tehničkim osobljem, i ove godine uzgojili brojne povrtne kulture, ostvarujući pritom značajne rezultate i po količini i po kvaliteti uzgojenog povrća.

Novi rekordi su postavljeni u proizvodnji krastavaca (više od 50 kg), proizvodnji graha (više od 30 kg), te paprike (više od 50 kg).

Čestitamo svima koji su uložili puno truda i strpljenja, a sve zadrugare, kao i sve druge ljubitelje zdrave hrane pozivamo na "degustaciju" u novoj školskoj godini.


[OPŠIRNIJE]Naša škola - DIGITALNO ZRELA ŠKOLA (5)!
Zdenko Kobeščak / datum: 6. 8. 2018. 09:13

Analizom rezultata vanjskog vrednovanja po svim područjima naša je škola ostvarila izvrstan rezultat te je ocijenjena kao DIGITALNA ZRELA ŠKOLA (5)!

U ovom trenutku u Hrvatskoj ima manje od 4% takvih škola!

Opis razine:
U školi se vrlo jasno prepoznaje važnost primjene IKT-a u učenju, poučavanju i poslovanju škole. Djelatnici škole provode integraciju vizije i dugoročnih ciljeva primjene IKT-a u sve svoje strateške dokumente, kao i u sve aspekte svog djelovanja. Praksa upravljanja se oslanja na integraciju i dobivanje podataka iz svih informacijskih sustava koje škola posjeduje. Razvoju digitalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika i učenika se pristupa sustavno kroz kontinuirane programe usavršavanja za odgojno-obrazovne djelatnike te dodatne nastavne aktivnosti za učenike. Odgojno-obrazovni djelatnici koriste IKT za napredne načine poučavanja, razvijanje novih nastavnih sadržaja i vrednovanja znanja te davanje povratnih informacija učenicima. Odgojno–obrazovni djelatnici i učenici redovito štite autorskim pravom svoje digitalne sadržaje. Postoji i zajednički repozitorij sadržaja koji mogu koristiti odgojno-obrazovni djelatnici i učenici. Pristup IKT resursima je osiguran u svim prostorijama škole. Škola samostalno planira i nabavlja IKT resurse. U cijeloj školi je razvijena mrežna infrastruktura. Razvijen je sustav informacijske sigurnosti te se sustavno provodi kontrola i planira licenciranje programske potpore. Školu karakterizira vrlo raznolika IKT projektna aktivnost, suradnja odgojno-obrazovnih djelatnika i učenika te suradnja škole i drugih dionika korištenjem online komunikacijskih alata i informacijskih sustava škole.


[OPŠIRNIJE]Nova horizontalna i vertikalna signalizacija
Zdenko Kobeščak / datum: 3. 8. 2018. 08:04

Zahvaljujući dobrohotnosti nadležnih tijela, a napose Županijskoj upravi za ceste Krapinsko-zagorske županije, riješeno je postavljanje odgovarajuće horizontalne i vertikalne signalizacije (prometni znakovi, zebra...) pri našoj zgradi stare škole u Brestovcu Orehovičkom.
Na taj je način podignuta razina sigurnosti svih naših učenika i drugih korisnika koji će u nadolazećoj školskoj godini koristiti prostore multimedijske učionice, arhiva te učionice za igrifikaciju čije je uređenje u tijeku.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su se založili i dali doprinos da se poveća sigurnost u prometu svih sadašnjih i budućih korisnika naših školskih prostora.


[OPŠIRNIJE]VIDI: Naša škola uvrštena u eŠkole budućnosti!
Zdenko Kobeščak / datum: 2. 8. 2018. 12:20

U najnovijem broju specijaliziranog časopisa za različite aspekte primjene računala u suvremenom društvu, VIDI, u temi "eŠkole budućnosti" uvrštena je i opisana i naša škola. Autorima je posebno zanimljiva naša "Učionica u oblaku", a cijeli tekst možete pročitati na priloženoj poveznici:

/upload/os-sradica-brestovec/images/newsimg/2094/File/BriefingMediji_Objave_31_07_18.pdf

Također, sadržaj časopisa i druge zanimljive informacije možete pronaći na poveznici:

http://www.vidi.hr/Racunala/Novosti/Novi-VIDI-IOT-revolucija-je-pocela


[OPŠIRNIJE]Početak završetka radova - Classroom Gamification
Zdenko Kobeščak / datum: 2. 8. 2018. 12:13

Početkom kolovoza naši su djelatnici počeli s radovima uređenja Classroom Gamification (Učionice za igrifikaciju) u našoj zgradi stare škole u Brestovcu Orehovičkom. Konkretnije, izbacili smo dotrajali, truli drveni pod i započeli s pripremama za betoniranje betonske ploče.
Paralelno, nastavljamo i s drugim pripremnim radnjama s ciljem konačnog uređenja naših školskih prostora i stavljanjem u punu funkciju istih kako bismo se približili zadanim uvjetima života i rada škole sukladno Državnom pedagoškom standardu te provođenju eksperimentalnog programa "Škola za život".


[OPŠIRNIJE]Odluka o odabiru najpovoljnije ponude za nabavu tableta
Zdenko Kobeščak / datum: 27. 7. 2018. 11:12

Poštovani,

najtoplije zahvaljujemo svima koji su nam pozitivno odgovorili i poslali ponude. Uvjereni sam da vaša ažurnost i profesionalnost predstavlja dobru osnovu za buduću zajedničku suradnju.

Ovim putem vas obavještavamo da je Povjerenstvo za provođenje postupka jednostavne nabave i odabir ponude tableta (za učenike uključene u Eksperimentalni program „Škola za život“) odabralo ponudu ponuditelja HANGAR 18 d.o.o. iz Koprivnice, te je na temelju tog odabira donesena odgovarajuća Odluka (u prilogu).

Odluka o odabiru najpovoljnije ponude


[OPŠIRNIJE]Poziv za dostavu ponuda za nabavu tableta
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 7. 2018. 11:02

Poštovani,

            Naručitelj Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina (dalje: Škola), pokrenula je postupak jednostavne nabave – NABAVE TABLETA te vam upućujemo ovaj Poziv na dostavu ponude.

Sukladno čl.12., Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16) Naručitelj nije obavezan provesti jedan od postupaka propisan Zakonom o javnoj nabavi s obzirom da je procijenjena vrijednost nabave roba manja od 70.000,00 kn bez PDV-a.

 

 1. OPIS PREDMETA NABAVE

Predmet nabave: TABLETI (76 komada)

Procijenjena vrijednost nabave (bez PDV-a): 60.800,00 kn.

 

 1. UVJETI NABAVE

Vaša ponuda treba ispunjavati sljedeće uvjete:

 • Način izvršenja: Ugovor
 • Rok za dostavu ponude: 5 dana od primitka Poziva za dostavu ponude
 • Rok valjanosti ponude: 8 dana (broj dana od dana otvaranja ponude)
 • Mjesto izvršenja: OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina
 • Kriterij odabira ponude: najbliže propisanim specifikacijama ili bolje od njih

 

 1. SASTAVNI DIJELOVI PONUDE:

Ponude molimo dostaviti poštom na adresu:

OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Brestovec Orehovički 40, 49221 Bedekovčina

Ravnatelj:
Zdenko Kobeščak, univ.spec.act.soc.

Dokumentacija:

 1. Odluka o početku postupka jednostavne nabave
 2. Poziv za dostavu ponuda
 3. Obrazac troškovnika
 4. Ponudbeni list

 

 


[OPŠIRNIJE]OSMAŠI! ZAVRŠETAK JE PRIJAVA...
LJUBICA GORIČKI / datum: 10. 7. 2018. 09:10

Danas, 10. srpnja 2018. u 12:00 sati zaključat će se liste prioriteta kandidata i prijava obrazovnih programa više neće biti moguća.

Vjerujem da ste pratili svoj rang u izabranom programu i da ste na prvo mjesto stavili program za koji imate uvjete.

Sutra, 11.srpnja, vidimo se na potpisivanju PRIJAVNICA u vremenu od 10 do 12 te od 16 do 17 sati. Obavezno dolaze dijete i roditelj.

Naši učenici prijavnice dobivaju u školi.

Korak ste bliže upisu u željenu školu i zanimanje. Sretno i dalje!

vaša pedagogica

 


[OPŠIRNIJE]Znanstveni kutak
Ivana Kranjčec / datum: 10. 7. 2018. 08:45

Zahvaljujući već spomenutoj učiteljici Fizike Zrinki Gregurić Ferenček nastala je i nova radijska emisija. Znanstveni kutak donosit će razne zanimljivosti, objašnjavati prirodne pojave, tumačiti eksperimente, predstavljati fizikalne veličine…

U prvoj emisiji radijski novinari donose intervju sa znanstvenikom Dinkom Ferenčekom koji su snimili upravo tijekom njegova boravka u CERN-u, u Švicarskoj. CERN (Conseil européen pour la recherche nucléaire) – Europsko vijeće za nuklearna istraživanja međunarodna je institucija za nuklearna istraživanja u području fizike elementarnih čestica. Najveći je znanstveni laboratorij na svijetu, ima najsloženije znanstvene mjerne instrumente i okuplja najbolje svjetske znanstvenike.

Jedan je od tih znanstvenika i naš sugovornik – dr. sc. Dinko Ferenček. Radi kao znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković, u Zavodu za eksperimentalnu fiziku u Laboratoriju za fiziku visokih energija. O čemu je razgovarao s našim novinarima, možete čuti na radiju Srce Zagorja na kojem tijekom sada tijekom ljetnih praznika možete slušati sve dosad snimljene emisije.

Na ostvarenju ovoga velikog koraka još jednom zahvaljujemo učiteljici Zrinki i znanstveniku Ferenčeku.


[OPŠIRNIJE]Priredba za Dan škole
Ivana Kranjčec / datum: 6. 7. 2018. 21:36

Donoseći vijesti s posljednjega nastavnog tjedna, želimo da se prisjetite i naše priredbe povodom Dana škole. Naime, 15. lipnja, održana je završna priredba u kojoj su sudjelovali brojni učenici. Sa svojim su učiteljicama pripremili zanimljiv program.

U prvom su dijelu okupljenoj publici, učiteljima, djelatnicima, roditeljima i mnogim uglednim gostima pokazali svoja umijeća, nasmijali ih igrokazima, zabavili recitacijama i raspjevali pjesmama. Drugi je dio bio namijenjen dodjeli nagrada, priznanja i zahvala.

Ovogodišnja je priredba posebna i po tome što ju je prvi put snimao naš učenik – i to učenik 7. a razreda, izrazito vrijedan polaznik Radijske novinarske grupe – Matija Celjak.

Što je sve zabilježio kamerom, pogledajte na Youtube kanalu – RTV Srce Zagorja.


[OPŠIRNIJE]Domaća zadaća iz meteorologije
Ivana Kranjčec / datum: 6. 7. 2018. 21:19

Učenici sedmih i osmih razreda, odvažite se za rješavanje zadatka Nikole Vikić-Topića! Imate snažnu motivaciju, a vjerujemo da sad imate i vremena i volje. Rješenja pošaljite učiteljici Fizike Zrinki Gregurić Ferenček kojoj se, prema dogovoru, možete obratiti i ako imate kakvih pitanja, poteškoća ili nedoumica (na adresu: zrinka.greguric-ferencek@skole.hr)

1. zadatak: Temperatura

Skupljajte podatke o temperaturi zraka na svojoj meteorološkoj postaji svaki dan, jedan cijeli mjesec (od prvog do zadnjeg dana u mjesecu). Temperaturu izmjerite (ili očitajte s računala) u 7, 14 i 21 sat. Izračunajte srednju dnevnu temperaturu za svaki dan po sljedećoj formuli:

tsr = (t7+t14+2*t21)/4

Nacrtajte graf srednjih temperatura. Na x-os stavite dane u mjesecu, a na y-os stavite temperaturu. Koji je dan u tom mjesecu bio najtopliji? Koji najhladniji?

Izračunajte još srednju mjesečnu temperaturu zraka tako da zbrojite sve srednje dnevne temperature i podijelite s brojem dana u mjesecu.

Koliko ste dobili? Usporedite te podatke sa službenim klimatološkim podatcima za najbližu postaju (Zabok) koje će vam dati vaša profesorica. Je li mjesec bio topliji ili hladniji od prosjeka?

2. zadatak: Kako naučiti oblake?

Svaki dan: ujutro, poslijepodne i prije zalaska sunca, pogledaj prema nebu. Promatraj oblake, osobito njihovu:

 1. Debljinu
  1. Skrivaju li sunce ili ne?
 2. Visinu
  1. Čine li ti se blizu Zemljinoj površini ili daleko?
 3. Oblik
  1. Jesu li grudasti poput vate?
  2. Čine li sloj preko poput?

Uđi u kuću i zapiši što si opazio. Je li taj dan padala kiša?

Pokušaj pronaći isti takav oblak tako da pretražuješ različite vrste oblaka na internetu. Zapiši mu ime.

Na kraju odgovori na pitanja:

 • Koji su se oblaci pojavili na nebu dan prije kiše?
 • Kojih je oblaka bilo ujutro na dan kad je padala kiša?
 • Iz kojih je oblaka padala kiša?
 • Koji je jedini oblak koji daje grmljavinu, munje i tuču

Sretno!

         učiteljica Zrinka Gregurić Ferenček


[OPŠIRNIJE]Nikola Vikić-Topić u našoj školi
Ivana Kranjčec / datum: 6. 7. 2018. 21:02

Iako su nam učenici već na praznicima, moramo objaviti i važnu vijest iz posljednjega nastavnog tjedna. Naime, u srijedu je, 13. lipnja, našu školu posjetio poznati meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Osim što je sad poznat po radu na televiziji, našim je učiteljima i učenicima u sjećanju ostao baš po skromnosti i jednostavnosti. Prije pet godina kod nas je u Brestovcu Orehovičkom predavao Fiziku učenicima sedmih i osmih razreda, a sada je održao predavanje u kojem je meteorologiju povezao s fizikom. Učenicima je objašnjavao samu važnost meteorologije, tumačio prirodne pojave, govorio o fizikalnim veličinama…na jedan nadasve zanimljiv i privlačan način.

A privlačna je i nagrada koju je obećao učenicima sedmih i osmih razreda. Postavio im je zadatke koje vam donosimo u nastavku, a kao što smo spomenuli – nagrada je za rješavanje i više nego odlična. Zato se, dragi učenici, posvetite meteorologiji.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za 2018./2019. školsku godinu
Zdenko Kobeščak / datum: 5. 7. 2018. 09:21

U novoj 2018./2019. školskoj godini će se u našoj školi provoditi Eksperimentalni program "Škola za život". Za uspješno provođenje tog programa naši učenici budućih prvih i petih razreda dobit će potrebne udžbenike i tablete. Eksperimentalni program će se provoditi i u predmetima fizike, kemije i biologije u sedmim razredima te će i ti učenici dobiti tablete i udžebnike za navedene predmete.

Napominjemo da će naši učenici za potrebe nastave Likovne kulture koristiti Profilove likovne mape, a učenici razredne nastave Zbirku zadataka koju je izdala Školska knjiga.

Popis ostalih potrebnih udžbenika donosimo u priloženom dokumentu:

POPIS UDŽBENIKA


[OPŠIRNIJE]Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu besplatnih udžbenika
Zdenko Kobeščak / datum: 21. 6. 2018. 07:14

Na temelju članka 46. Statuta Općine Bedekovčina („Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije“ broj 06/13,24/14, 29/15  i 14/18), općinski načelnik Općine Bedekovčina raspisao je

JAVNI POZIV

ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU BESPLATNIH UDŽBENIKA U ŠKOLSKOJ GODINI 2018./2019.

I.

Pozivaju se roditelji učenika upisanih u jednu od osnovnih škola na području Općine Bedekovčina da u razdoblju od 20. lipnja 2018. godine do 10. srpnja 2018. godine podnesu Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Bedekovčina zahtjev za dodjelu besplatnih udžbenika.

II.

Kriterij za financiranje besplatnih udžbenika bit će mjesečni prosječni prihod po članu domaćinstva u tri mjeseca koja prethode podnošenju zahtjeva a koji ne može biti veći od 1.200,00 kuna mjesečno po članu domaćinstva, a za samohrane roditelje i jednoroditeljske obitelji 1.500,00 kuna (dohodovni cenzus).

Pojam samohranih roditelja i jednoroditeljskih obitelji definiran je Zakonom o socijalnoj skrbi.

Od dodjele će se izuzeti svi oni koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike po drugoj osnovi.

III.

Jedinstveni upravni odjel Općine Bedekovčina obradit će pristigle zahtjeve i utvrditi popis učenika koji ostvaruju pravo na financiranje besplatnih udžbenika.

Općina će nabaviti potreban broj udžbenika i podijeliti ih podnositeljima zahtjeva kojima je odobreno pravo na financiranje besplatnih udžbenika.

Udžbenici su vlasništvo Općine. Na kraju školske godine korisnici su dužni vratiti korištene udžbenika Općini odnosno nadoknaditi Općini štetu u slučaju namjernog oštećenja ili nevraćanja udžbenika.

OPĆINSKI NAČELNIK

Darko Ban, ing.građ.

Obrazac Zahtjeva za dodjelu besplatnih udžbenika


[OPŠIRNIJE]OUTDOOR CLASSROOM DAY U 2.A
LJUBICA GORIČKI / datum: 13. 6. 2018. 19:03

 

"Dana 6.6.2018. moj razred je posjetio zelenu učionicu. Bili smo podijeljeni u četiri skupine. Radili smo vjenčiće i okvire za slike. Svi smo se jako trudili oko zadatka. Učiteljica nas je pohvalila i zato mislim da smo zadatak dobro obavili." (učenica Sandra)

"Danas smo bili u zelenoj učionici, u šumi. Sa nama su bile učiteljica i pedagogica. Pričale su nam o prirodi i kako od biljaka možemo napraviti nakit, čajeve, sok." (učenica Andrea)

"Zadatak je bio napraviti okvir za slike od grančica drva, narukvicu i krunu od pšenice. Sav materijal za izradu našli smo u prirodi. Podijelili smo zaduženja. Mislim da smo zadatak uspješno obavili." (Učenik Leo)

Posljednji dani nastavne godine prilika su za zabavnu sistematizaciju gradiva u prirodnom okruženju i uz igru. Upravo tako jedan od dana proveli su učenici 2.a s učiteljicom Anom. Napisali su izvješća koja ste pročitali. yes

 


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava učenika petih razreda
Ivana Kranjčec / datum: 8. 6. 2018. 13:41

U utorak je, 5. lipnja, ostvarena terenska nastava učenika petih razreda u Bedekovčini s učiteljem Tehničke kulture Krunoslavom Borošem, pedagoginjom Ljubicom Gorički i učiteljicom Hrvatskoga jezika Ivanom Kranjčec. Kao što je i Školskim kurikulumom planirano, posjetili su tvornicu namještaja Grading i Općinsku knjižnicu i čitaonicu.

U Gradingu su učenici upoznali različite načine obrade drve, pogledali strojeve i različite materijale koji se koriste u proizvodnji brojnih vrsta namještaja. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo svim djelatnicima, a posebno voditelju proizvodnje gospodinu Daliboru Tadiću koji je bio naš vodič. Moramo istaknuti i susretljivost i strpljivo tumačenje prilikom obilaska tvornice i prodajnog salona te još jednom pohvaliti domaćina koji je nakon razgleda učenike i počastio.

I u knjižnici su naši petaši učili i uživali. Ravnateljica Vesna Šaronja predstavila im je ulogu knjižnice i knjižnu građu. Nakon toga, sudjelovali su u radionici „Kasting (casting) knjiga“ u kojoj su ocjenjivali knjige prema danim kriterijima (kreativnost naslova, grafička obilježja, odabrani ulomak...).

Iako su na početku učenici smatrali da im je Bedekovčina „preblizu“ za terensku nastavu, na kraju su zaključili da bi je rado ponovili i preporučili ostalima.

 


[OPŠIRNIJE]Pjesnička nagrada "Antun Mihanović"
Ivana Kranjčec / datum: 8. 6. 2018. 12:57

Naša je učenica 5. b razreda Antonia Ločarić nagrađena Posebnom nagradom u kategoriji osnovnih škola u sklopu natječaja Pjesničke nagrade "Antun Mihanović". Riječ je o  domoljubnim pjesmama, a naša je Antonia nagrađena za sljedeće stihove:

Moja domovina

Moja je domovina zlatno polje,

Moja je domovina brežuljak zeleni,

Moja je domovina more bistro,

Moja je domovina rijeka plava,

Moja je domovina slavuj što pjeva

i sunce što sja.

Eto, to je moja domovina.

U zborniku radova objavljeni su i ostali pjesnički ostvaraji naših učenika koje je na natječaj poslala učiteljica Hrvatskoga jezika Ivana Kranjčec.


[OPŠIRNIJE]IDE KRAJ SEZONE, OSMAŠI!
LJUBICA GORIČKI / datum: 7. 6. 2018. 19:13

 

"Anđeli smo kakvih nema.

U zbornici smo glavna tema."

  Tako piše na prednjoj strani ovih majica. Samo si vi tepajte, dragi naši.

Vidimo se na sportskom susretu učenika i učitelja u utorak!

Odoste nam i vi, pomalo. crying


[OPŠIRNIJE]Radost muziciranja
Ivana Kranjčec / datum: 5. 6. 2018. 15:13

Još uvijek pod dojmom velikoga sinoćnjeg događaja, već 12. koncerta "Radost muziciranja", čestitamo svim učenicima sudionicima i mentorima na sjajnom nastupu. 

Učiteljica Likovne kulture Marjeta Đurđek uredila je pozornicu kako bi učenici matične škole od 1. do 8. razreda s učiteljicom Glazbene kulture Mirjanom Horvat i voditeljicom Dramske skupine Željkom Meštrović Kruhak, uz učiteljice razredne nastave Gordanu Barilar, Vesnu Futivić, Anu Končić, Boženu Osrečak-Petric, Višnju Borovčak i Ivanu Kmetić, učitelja informatike Dejana Mišara te uz tehničku podršku domara Dragutina Čehulića mogli uprizoriti "Čarobnjaka iz Oza". Riječ je o zajedničkom projektu koji je rezultirao gotovo dvosatnim glazbeno-scenskim prikazom. 

Kao što je i ravnatelj Zdenko Kobeščak na kraju istaknuo, svi zaslužuju iskrene pohvale  jer imaju upravo ono što Limenom i Lavu (likovima u prikazu) nedostaje. Imaju srce i hrabrost, odnosno hrabro srce da svoju želju i ostvare. Baš u sveprisutnom poduzetničkom duhu istaknuli su, razradili i priveli svoju zamisao do gotovog čina. Upjeh je joši veći ako naglasimo da se u školi nitko već četrdesetak godina nije usudio započeti takvo nešto.

Učenici su pokazali svoja umijeća snalaženja na pozornici poput pravog kazališta. Naravno da bi rezultati bili i bolji da su imali više vremena za vježbanje, no ipak su zahtjevno djelo uspješno i u kratkom roku pripremili za izvođenje na sceni. I to uporno, odlučno, uz malo treme, ali bez razmišljanja o odustajanju. 

Ovaj će im projekt, zasigurno, dati krila za ostvarivanje budućih zamisli, a nadamo se i kojoj ponovljenoj izvedbi.  


[OPŠIRNIJE]Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda: Modul 3.
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 6. 2018. 16:46

"Hrvatska ima svijetlu budućnost! Danas sam je vidio! Veliko je zadovoljstvo bilo vidjeti agilne djelatnike škole kako prezentiraju projekt "Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda" u kojem djeca već od osnovne škole rade svoje poslovne projekte. Razvili su svoju prodajnu aplikaciju, na brainstorming sastancima u pola sata iznose 135 ideja od kojih nekoliko i realiziraju, imaju svoj radio, tv studio, “učionicu u oblaku”, uključeni su u Croatian Makers… Sami učenici prezentirali su projekte. Oduševljen sam razinom prezentacije i ozbiljnosti. Sretan sam jer ispod vidljive površine hrvatske negativnosti razvija se sasvim nova Hrvatska! To je Hrvatska kakvu želim i koja će za 10 godina bitno popraviti stvari za koje se danas borimo!”, izjavio je predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela, odnosno privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja (CRANE) - g. Davorin Štetner.

Ovo je sukus svega što se događalo u sklopu 3. modula provođenja projekta ranog učenja pouzetništva.

Treći dan je započeo pripremom učenika OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički za javni nastup i predstavljanje projekta zainteresiranoj javnosti.

U sklopu sam svečanosti predstavljanja projekta, nakon pozdrava gostiju od strane ravnatelja škola, Zdenka Kobeščaka i Jasne Kokot Pelko, Martina Jurković, iz Poslovne akademije Rijeka, je upoznala prisutne s temeljnim smjernicama razvoja Poduzetničkog učenja. Prisutnima su se obratili i zamjenik načelnika općine Bedekovčina, Janko Buzjak, te pročelnik Krapinsko-zagorske županije, Ivan Lamot uputivši riječi čestitke i pohvale.

U nastavku su učenici obiju osnovnih škola predstavili svoje novostečene poduzetničke vcještine i znanja.
Dekanica Poslovne akademije Rijeka, gospođa Gordana Nikolić, istaknula je nužnost ulaganja u poduzetničke kompetencije u sklopu najvažnije uloge škole - da priprema učenike za život.

Nakon predstavljanja aplikacije ePUZ za e-poslovanje učeničkih zadruga prisutnima se obratio i predjsednik Hrvatske obrtničke komore, g. Dragutin Ranogajec, koji je snažno podržao ovaj projekt osiguravši mu dugoročnu održivost na način da je donio Odluku kojom se osiguravaju financije za pokrivanje troškova izrade i diseminacije aplikacije ePUZ kako bi je mogle koristiti sve hrvatske učeničke zaduge koje to žele.

Sve u svemu, bio je to velik dan za našu školu, dan u kojem su naši gosti jednodušno pohvalili i čestitali svima koji su uspješno relaizirali projekt u kojem učenicima trasiramo poduzetnički put - iz našeg Poduzetničkog gnijezda - do zvijezda.

A zvijezde?
"To su mali svjetionici prema kojima upiremo svoje oči,
gledajući svjetlo usred noći."


[OPŠIRNIJE]ŠKOLA U PRIRODI U ISTRI
Višnja Borovčak / datum: 3. 6. 2018. 22:59

Učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama protekli tjedan proveli su u Školi u prirodi u Istri.

Naše putovanje započeli smo posjetom špilji Vrelo u Fužinama  te srednjovjekovnom gradu Motovunu.Smješteni smo bili u hotelu u Dugoj Uvali. Svaki dan smo u prijepodnevnim satima išli na izlete, a popodne smo uživali u kupanju. Na šljunčanoj plaži kao i u hotelskim sobama ponavljali smo obrađeno gradivo. Nacionalni park Brijune posjetili smo u utorak, a u srijedu smo upoznali znamenitosti Pule: veličanstvenu Arenu,slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, pulsko brodogradilište te akvarij. Zadnji dan smo posjetili Rijeku,našu najveću luku za prijevoz tereta te naše najstarije Marijansko svetište na Trsatu. 

Večernje sate smo provodili u zabavnim sadržajima uz animatora i koje smo sami osmislili te sportskim aktivnostima.

    Škola u prirodi omogućila je učenicima učenje cjelovitim doživljavanjem životnih i nastavnih sadržaja u neposrednoj stvarnosti, promatranje prirodnih promjena i uočavanje uzročno-posljedičnih odnosa. Promatranje prirodnih pojava u neposrednoj stvarnosti poticalo je učenike na razmišljanje i zaključivanje o čovjekovoj ulozi u prirodi i važnosti suživota čovjeka i prirode.

 


[OPŠIRNIJE]Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda: Modul 2.
Zdenko Kobeščak / datum: 1. 6. 2018. 17:10

U 2. modulu projekta "Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda" u utorak, 29. svibnja u OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom su se učenicima naše škole priključili mladi poduzetnici iz OŠ Zlatar Bistrica, predvođeni ravnateljicom škole, Jasnom Kokot Pelko i voditeljicom učeničke zadruge Marijom Hudi Hitrec.

Oni su uspješno usvojili temeljna znanja i mogućnosti e-poslovanja učeničke zadruge koje su, u sklopu ovog projekta, razvijene i integrirane u aplikaciji za pametne telefone i tablete pod imenom EPUZ. U stjecanju tih temeljnih znanja mentorima naše škole, Mariji Lončar i Krunoslavu Borošu, veliku je pomoć pružio i e-tehničar Zvonko Tušek,

Aplikacija EPUZ koristi i zasebnu web stranicu koja se nalazi na adresi:epuz.eu.

Želja nam je da ova aplikacija kao izniman rezultat rada na ovom projektu bude dobro prihvaćen kao značajan doprinos radu učeničkih zadruga diljem Hrvatske.

 

 


[OPŠIRNIJE]Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda: Modul 1.
Zdenko Kobeščak / datum: 1. 6. 2018. 15:04

Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda - naziv je projekta kojim se promiče rano učenje poduzetništva s ciljem stjecanja poduzetničkih kompetencija kod učenika osnovnih škola. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a provodi se u tripartitnom partnerstvu Instituta za cjeloživotno učenje Poslovne akademije iz Rijeke, te OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Prvog dana provođenja, u ponedjeljak, 28. svibnja, realiziran je prvi modul projekta, zasebno u svakoj partnerskoj osnovnoj školi.

U uvodnom dijelu predstavili su se poduzetnici koji djeluju na školskom području škole uključene u projekt, a našim zainteresiranim učenicima predstavili su se Štefica Gulija, vlasnica obrta za proizvodnju slastica "Tri užitka" i Dragutin Gulija, vlasnik firma za proizvodnju mlinaca "Zebrano". Govorili su o svojim iskustvima, uspjesima i izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom radu, ali i upoznali naše učenike s nekim ključnim pojmovima o poduzetništvu.

Nakon toga su učenici u dinamičnom i inspirativnom brainstormingu pokušali generirati što više poduzetničkih ideja koje bi se mogle realizirati u našem Poduzetničkom gnijezdu. Vjerovali ili ne, u manje od pola sata učenici su predložili čak 135 novih proizvoda koje bi sami mogli proizvesti!

Stvari nisu ostale samo na riječima već se krenulo u realizaciju čak dviju predloženih ideja - u proizvodnju prototipa škrinjice za nakit i domaćih rezanaca od Katičinih jaja!

Uz mentorstvo učiteljica Dijane Gubez, Vesne Futivić i Marije Lončar, učitelja Krunoslava Boroša i domara Dragutina Čehulića učenici su stvarno i proizveli prvu škrinjicu i nekoliko paketa domaćih "Zlatnih niti brestovečkih" - rezanaca od domaćih jaja.

Za izuzetan trud i rezultate koje su postigli u samo jednom danu, mladi poduzetnici i njihovi mentori zaslužuju veliko priznanje i čestitke!


[OPŠIRNIJE]Nova oprema, voćke i sjemenje za naš vrt!
Zdenko Kobeščak / datum: 1. 6. 2018. 13:53

U sklopu Sheme školskog voća koja se u suradnji sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede već par godina provodi u našoj školi idu i - Prateće mjere.

Prateće mjere obuhvaćaju aktivnosti kao što su: organiziranje kušanja voća i povrća, održavanje nastave u školskom vrtu, posjete poljoprivrednim gospodarstvima i slično. Cilj je da se djeca educiraju o poljoprivrednoj proizvodnji, zdravim prehrambenim navikama i zaštiti okoliša, kako bi se kod djece formirale zdrave prehrambene navike u razdoblju odrastanja i sprječilo rasipanje hrane.

U sklopu tih mjera naša je škola proteklih par tjedana primila 2 vrijedne donacije u vidu mladih voćki (orasi, jabuke, dunje, višnje...), ali i sredstava za rad na našem školskom vrtu (tačke, motike, lopate, prskalica..), potrošnog materijala (gnojiva, zemlje...) i sjemenskog materijala, a koji će naše vrijedno osoblje i učenici vrtlari korisno uključiti u proširenje i obogaćivanje našeg školskog vrta.

Stoga najtoplije zahvaljujemo Savjetodavnoj službi, na čijem se čelu nalazi g. Zdravko Tušek, a unaprijed pozivamo učenike na ogledno predavanje i kušanje voća koje će se u našoj školi organizirati u utorak, 5. lipnja 2018.


[OPŠIRNIJE]SEDMAŠI ISTRAŽUJU ZELENU UČIONICU ŠAROV JAREK
LJUBICA GORIČKI / datum: 1. 6. 2018. 12:40

 

U okviru nastave Biologije učenici 7.a razreda već su drugi put u mjesec dana nastavu odradili u Zelenoj učionici Šarov jarek.

   Prilikom prvog razgleda tražili su mahovine i papratnjače koje se nalaze u tom dijelu, uzeli prvi dio uzorka za herbarij i na prirodnom materijalu u prirodnom staništu upoznali mahovine i papratnjače.

  Ovaj tjedan tražili su golosjemenjače i kritosjemenjače te ih uspoređivali i utvrđivali znanje o njima. Učenici su se zabavili u istraživanju šume, a putem do Šarovog jarka istražili su i oranice i travnjake.

  Biljke koje smo uzeli za herbarij se prešaju, a nakon toga slijedi izrada herbarija biljaka naše Zelene učionice.

učiteljica Natalija Ilić


[OPŠIRNIJE]12. Radost muziciranja: Čarobnjak iz Oza!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 5. 2018. 12:18

Pravi spektakl pripremaju naši vrijedni učenici predvođeni svojim učiteljicama Mirjanom Horvat, Željkom Meštrović Kruhak, Ivanom Kranjčec, Marjetom Đurđek, učiteljicama razredne nastave i učiteljem Dejanom Mišarom...

Tradicionalni, 12. po redu, koncert pod imenom "Radost muziciranja", ove će se godine realizirati kao veliki glazbeno-scenski prikaz poznate bajke "Čarobnjak iz Oza".

Iza svega stoji veliki trud naših izvođača i mentora pa stoga pozivamo sve naše učenike, učitelje, roditelje, obitelji, susjede, znane i neznane... dođite i uživajte u glazbeno-scenskom prikazu "Čarobnjak iz Oza" koji će se održati u ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u 18.30 u auli OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički!


[OPŠIRNIJE]Novi projekt: Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 5. 2018. 07:52

Danas u našoj školi počinje provođenje glavnog dijela novog projekta "Poduzetništvo od gnijezda do zvijezda", a kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Riječ je o projektu kojim se promiče poduzetničko učenje, a zajedno ga provode Institut PAR (Poslovna akademija Rijeka) za cjeloživotno učenje, kao nositelj, te OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, kao partneri.

U sklopu provođenja projekta razvijena je inovativna i intuitivna aplikacija za pametne telefone i tablete ePUZ (e-Poslovanje učeničke zadruge) koja će omogućiti našim mladim poduzetnicima koji stvaraju u učeničkoj zadruzi stjecanje i primjenu temeljnih znanja i vještina u području poslovanja.

U projekt su uključeni većinom naši učenici 5. i 6. razreda kojim želimo puno uspjeha u sljedeća tri dana, uz napomenu da im se sutra i prekosutra u radu priključuju i njihovi vršnjaci iz OŠ Zlatar Bistrice.


[OPŠIRNIJE]Uspješno odrađena vježba evakuacije i spašavanja
Zdenko Kobeščak / datum: 25. 5. 2018. 16:38

U organizaciji Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina, a uz sudjelovanja DVD Brestovec Orehovički, DVD Orehovica, DVD Kebel, DVD Bedekovčina, DVD Kebel, Hitne pomoći i Policije u četvrtak, 24. svibnja 2018. u našoj je školi uspješno organizirana i odrađena zajednička velika vježba evakuacije i spašavanja.

Vježba je obuhvatila i organizirano napuštanje škole od strane naših učenika i djelatnika, ali i liječničko zbrinjavanje ozljeđenih.

U analizi po završetku vježbe istaknuta je opremljenost i organiziranost svioh koji su pomogli u provedbi vježbe, ali i naših učenika i djelatnika.


[OPŠIRNIJE]POLAZNICI IZBORNE NASTAVE NA IZLETU
LJUBICA GORIČKI / datum: 24. 5. 2018. 23:17

 

   Roditelji i učitelji udružili su snage kako bi učenici 7.i 8.razreda, polaznici izborne nastave njemačkog jezika, otputovali u Austriju i vidjeli mnoštvo novih i zanimljivih stvari. Bilo je to u subotu, 19.5.

   Ove godine učiteljica Gordana povela ih je u tvornicu čokolade Zotter u mjestu Riegersburg. Od samog početka orijentirala se na isključivo ekološku proizvodnju svih sirovina. Velika količina kreativnosti i mašte unijeta je u recepture pojedinih vrsta čokolade i u dizajn ambalaže i proizvoda.

   Program obilaska tvornice omogućio im je saznanja o kakaovcu i čokoladi, a za cijenu ulaznice kušali su mnogo vrsta čokolada u raznim oblicima, okusima i agregatnim stanjima. Čokoladni Theater posjećuje više turista nego obližnji srednjovjekovni dvorac Riegersburg. Oko tvornice na 27 hektara zemljišta prostire se eko-farma s autohtonim pasminama domaćih životinja.

  Drugo odredište bio im je Graz, jedan od europskih gradova kulture. Smješten je na rijecu Muri, glavni je grad pokrajine Štajerske, a tamo su vidjeli: Schlossberg (mali dvorac na vrhu brda), Uhrturm (s veeelikim kazaljkama i tri zvona koja dojavljuju požar), Hauptplatz (glavni trg s Gradskom vijećnicom i fontanom koja predstavlja četiri rijeke), Kunsthaus (od milja nazvan "prijateljski izvanzemaljac") te Murinsel (futuristički otok u obliku poluotvorene školjke). I još puuuno toga. Jer, veliki je to i krasan grad.

  Izlet je bio zanimljiv. Puno su đaci naučili o kulturi ovog kraja i poduzetništvu jedne obitelji. Njihovo pristojno ophođenje uočili su pratitelji i pohvalili ih.

 


[OPŠIRNIJE]Započinju prijave kandidata u NISpuSŠ sustav
LJUBICA GORIČKI / datum: 24. 5. 2018. 23:13

 

U skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. prve prijave kandidata u sustav NISpuSŠ započinju u petak, 25. svibnja 2018. godine, iza 12 sati. 

    Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i zaporku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, zaporku i PIN. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke.

Napomena: strpljivo pričekajte PIN jer će prvih dana biti gužva u sustavu. Sretno!


[OPŠIRNIJE]RTV Srce Zagorja na YouTube kanalu
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 5. 2018. 11:25
RTV Srce Zagorja

Kao što je i najavljeno, u sklopu nove Učionice u oblaku počinje raditi i TV studio internetske školske televizije pod imenom TV Srce Zagorja. Zajedno s već uhodanim Radijem Srce Zagorja naša škola je formirala Radioteleviziju Srce Zagorja (RTV Srce Zagorja).

U prvoj fazi rada naša će televizija svoj program realizirati unutar škole, a gledatelji će je moći pratiti na zasebnom YouTube kanalu.

U ovom trenutku već su producirane dvije dokumentarne emisije: jedna koja prikazuje svečanost otvaranja Učionice u oblaku i druga - intervju s pomoćnicom ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidijom Kralj.

Obje emisije možete pogledati na priloženoj poveznici, ali se isto tako možete pretplatiti i za naše buduće televizijske priloge.

Zahvaljujemo i ovom prilikom svima koji su ugradili jako puno truda i vremena da uspostavimo RTV sustav u našoj školi, a posebno izdvajamo Daria Odobašića iz HRTV-a, te našu učiteljicu hrvatskog jezika, prof. Ivanu Kranjčec, te članove RTV novinarske grupe naše škole.

Pogledajmo njihove prve TV uratke:

RTV Srce Zagorja


[OPŠIRNIJE]Nova volonterska akcija
Zdenko Kobeščak / datum: 21. 5. 2018. 14:53

Dragi učenici,
povodom Svjetskog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, Eko sekcija volonterskog kluba osmislila je novu akciju.
Naši volonteri, zajedno s učenicima 4. i 5. razreda, izlaze sutra, u utorak, 22. svibnja 2018. u 11 sati u školsko dvorište kako bi tabletima fotografirali i analizirali biljne vrste koje se nalaze u okolišu naše škole.
Želimo pokazati kako naša škola pridonosi bioraznolikosti i održivom razvoju naše zajednice. Iz dobivenih materijala izradit ćemo online herbarij. 

Znanstvena istraživanja pokazuju kako je čovjek najveći neprijatelj bioraznolikosti tj. kako je pod ljudskim utjecajem nestala velika količina vrsta.
Mi ćemo, pak, pokazati kako smo okruženi velikim bogatstvom biljnih vrsta na malom području školskog dvorišta. 

Veselimo se vašem dolasku i priključite našim volonterima u akciji.

Vidimo se!


[OPŠIRNIJE]ŽSV učitelja RN i kolumna Dinke Juričić
Zdenko Kobeščak / datum: 21. 5. 2018. 10:56
Dinka Juričić

U četvrtak, 17. svibnja 2018. je u našoj školi održan veliki skup županijskog stručnog vijeća učiteljica i učitelja razredne nastave Krapinsko-zagorske županije.

Na tom je skupu glavno predavanje održala već legendarna Dinka Juričić iz Školske knjige na temu poticanja likovne i glazbene pismenosti učenika u razrednoj nastavi.

Inače, prof. Dinka Juričić je zaposlena u Školskoj knjizi već dvadesetak godina. Prije toga rodila je četvero djece te desetak godina predavala hrvatski jezik u osnovnim i srednjim školama.    

Trenutačno uređuje gimnazijske čitanke, drži predavanja i radionice o motiviranju, komunikacijskim vještinama i brzome čitanju. Smišlja i testira materijale za brzo čitanje, brzo učenje i računalno potpomognuto učenje.

Živi u  drvenoj kućici na svom osamljenom seoskom imanju, a u slobodno vrijeme uživa u čitanju, učenju, vrtlarenju, eksperimentiranju sa začinskim biljem,  izradbi drvenog namještaja, lončarstvu, fotošopiranju i bezbrojnim drugim hobijima o kojima je sanjala cijelog života.

Stoga nam je posebno drago da je Dinka Juričić, nakon posjeta našoj školi, objavila i kolumnu u kojoj možemo iščitati velike komplimente koji su upućeni svim našim djelatnicima i učenicima.

Hvala joj!

Kako motivirati učenike? Učionica u oblaku...


[OPŠIRNIJE]Mural
Zdenko Kobeščak / datum: 21. 5. 2018. 10:44

U našoj školi, ad experimentum, djeluju 3 trijade koje povezuju učitelje i stručne suradnike naše škole u aktivnu zajednicu praktičara koji oplemenjuju nastavu novim idejama i pristupima.

U sklopu treće trijade promišljamo o projektima u koje će se uključiti naši učenici sedmih i osmih razreda. U ovom su trenutku u tijeku čak 4 takva projekta:

 1. Radost muziciranja, musical kojeg priprema tim predvođen učiteljicom glazbene kulture, dr.sc. Mirjanom Horvat;
 2. Mural, kojeg priprema realizira učiteljica likovne kulture Marjeta Đurđek s članovima likovne skupine i 7.b razreda;
 3. TV Srce Zagorja, kojeg realizira učiteljica hrvatskog jezika, prof. Ivana Kranjčec sa suradnicima;
 4. Escape Forest, kojeg priprema tim predvođen učiteljicom fizike, dr. sc. Zrinkom Gregurić - Ferenček.

Na priloženoj fotografiji možete vidjeti začetak impozantnog mural koji nastaje na bočnom zidu učionice stranih jezika i STEM učionice, a koji pokazuje interdisciplinarnost i umreženost znanja i vještina koje učenici stječu u našoj školi.

Mural već sada, u fazi izrade, privlači veliku pozornost prolaznika, stoga čestitamo učenicima i učiteljici Marjeti, te im želimo puno uspjeha u daljnjem radu!


[OPŠIRNIJE]Učionica u oblaku
Zdenko Kobeščak / datum: 18. 5. 2018. 10:20

Četvrtak, 10. svibnja 2018., ostat će zapisan kao iznimno važan dan u povijesti naše škole. Naime, toga dana su pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidija Kralj, te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, u nazočnosti načelnika općine Bedekovčina, Darka Bana i drugih uglednika, otvorile prvu hrvatsku "Učionicu u oblaku".

Riječ je o inovativnom proejktu naše škole kojeg su inicirale učiteljice hrvatskog jezika, Ivana Kranjčec i Željka Meštrović Kruhak, te učiteljica glazbene kulture, Mirjana Horvat, u želji da običnu učionicu pretvorimo u sigurno i poticajno okruženje u kojem će učenici moći razviji svoju kreativnost i potencijale koristeći suvremene IKT resurse.

Zamisao je da učenici kreiraju nove sadržaje, obrađuju ih i diseminiraju koristeći mogućnosti studija internetske školske televizije "Srce Zagorja" koji je sastavni dio Učionice u oblaku.

Kako to izgleda možete vidjeti na priloženoj poveznici Hrvatske televizije:

Prva hrvatska Učionica u oblaku otvorena u Brestovcu Orehovičkom

 


[OPŠIRNIJE]"Mojoj majci"
Ivana Kranjčec / datum: 16. 5. 2018. 22:38

Još nas je jedna nedavno pristigla vijest itekako razveselila. Riječ je o rezultatima natječaja „Mojoj majci“ koji je raspisalo Hrvatsko književno društvo. Natječaj je bio namijenjen učenicima od 4. do 8. razreda osnovne škole koji su trebali napisati lirsku pjesmu posvećenu majci.

Naša je škola poslala osam radova učenika petoga razreda i SVI su radovi odabrani za sudjelovanje na organiziranoj manifestaciji. Odabrani bi učenici tako sutra, 17. svibnja, sudjelovali na 1. dječjoj pjesničkoj manifestaciji "Mojoj majci" na kojoj će sami čitati svoje poetske ostvaraje.

Čestitamo ovim učenicima: Emmi Filipec, Ani Galic, Vladimiru Hrdelji, Lani Kozina i Tihomiru Meštroviću (5. a) te Luciji Čehulić Staniša, Klari Gorupec i Franji Kolariću (5. b) čije je radove na natječaj poslala učiteljica Hrvatskoga jezika Ivana Kranjčec.


[OPŠIRNIJE]Prinova
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 5. 2018. 12:09

U našem školskom dvorištu, osim zanimljivog i raznovrsnog biljnog svijeta u školskom vrtu, ljepotu i živahnost daje naše malo - životinjsko carstvo.

Proljeće je, život se budi, pa smo i u našem dvorištu primjetili nove stanovnike u prostoru gdje se nalaze naši Jureki i Katice.

Jedna je Katica 21 dan provela sjedeći na jajima i tako pomogla da ovih dana svijet ugleda već 7 malih Jureka i Katica. No to nije kraj jer se i dalje legu novi.

Na slici je prvi među njima kojemu je kuma naša spremačica Milka, a "dečko" (pretpostavljamo da je muško) je odmah dobio ime - Miljek.

Radujemo se zajedno s njihovom mamom Katicom, a Miljeku i njegovoj braći i sestrama želimo dug, zanimljiv i razigran život.


[OPŠIRNIJE]Majčin dan u Orehovici
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 5. 2018. 12:04

Vrijedni učenici PŠ Orehovica, prevođeni entuzijastičnim i marljivim učiteljicama Jasnom, Jasminkom i Nenom (u Maloj školi), pripremili su zanimljiv i kreativan kulturno-umjetnički program kojim su obilježili Majčin dan.

Naravno, pozvali su i svoje drage mame koje su, razdragane i sretne, uživale u pripremljenoj priredbi, ali i poklonima koje su im pripremila i predala zahvalna dječica.

Ovom prilikom čestitamo svima koji su sudjelovali u pripremi i izvođenju, ali i svim majkama naših učenika, kao i svim majkama svijeta - sretan i radostan Majčin dan!


[OPŠIRNIJE]Sastanak Povjerenstva za izradu Strategije digitalnog sazrijevanja
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 5. 2018. 16:55

U sklopu svečanosti otvaranja Učionice u oblaku u našoj je školi održan i sastanak državnog Povjerenstva za izradu Strategije digitalnog sazrijevanja hrvatskih odgojno-obrazovnih ustanova. Sastanku je nazočila i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidija Kralj.

Operativno je sastanak moderirala i vodila Dragana Kupres iz CARNet, a dijelom su sastanku mogli prisustvovati i učitelji naše škole. Tako su učiteljica Višnja Borovčak i dr. sc. Zrinka Gregurić Ferenček predstavile naša iskustva u sklopu akcijskog istraživanja o trijadnom načinu rada koji uključuju horizontalno povezivanje učitelja i vertikalno uključivanje stručnih suradnika koji rade u našoj školi.

Tom prilikom je, osim već tradicionalnog projekta Radost muziciranja kojeg vodi učiteljica glazbene kulture, dr. sc. Mirjana Horvat, ekskluzivno predstavljen i projekt izrade murala kojeg vodi učiteljica likovne kulture, Marjeta Đurđek, te projekt Escape forest kojeg priprema tim učitelja predmetne nastave koji predaju u 7. i 8. razredu.

Po završetku radnog sastanka svi su se uključeni vrlo pohvalno referirali na sve što su vidjeli i čemu su svjedočili u našoj školi.


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava učenika 7. i 8. razreda
Ivana Kranjčec / datum: 15. 5. 2018. 13:33

Učenici 7. i 8. razreda u ponedjeljak su, 14. svibnja, bili na terenskoj nastavi u Zagrebu. U kazalištu „Žar ptica“ gledali su predstavu “Kako je tata osvojio mamu“. Nakon predstave, posjetili su Zoološki vrt i sudjelovali na pripremljenoj radionici o smrtonosnim životinjama, a najhrabriji su se odvažili i dodirnuti (odnosno „podragati“) zmiju.

Iako je počela padati kiša, učenici su prošetali i razgledali mnoge životinje, upoznali njihov način života i usvojili zanimljive činjenice. Ostvareni su planirani ciljevi nastave Hrvatskog jezika, Biologije, Geografije i Engleskog jezika. Voditeljica i ostale učiteljice u pratnji bile su zadovoljne ponašanjem i poslušnošću učenika.

I ovog su puta vrijedni bili polaznici Radijske novinarske grupe koji su nakon predstave intervjuirali glumicu Dunju Fajdić. Zahvaljujemo Dunji na odvojenom vremenu i susretljivosti, i to nekoliko trenutaka prije sljedeće izvedbe.

 


[OPŠIRNIJE]Učionica iz bajke
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 5. 2018. 11:34

Zahvaljujući vrijednoj donaciji našeg velikog dobrotovora Jožeka Galica iz Zadravca naša je Područna škola u Orehovica obogaćena još jednom učionicom - iz bajke!

Tako sada naših 18 učenika i njihove učiteljice Jasna i Jasminka mogu učiti u hladu 147 godina stare školske zgrade, sjedeći svatko na svojoj "gljivi" i koristeći, poput srednjovjekovnih vitezova, okrugle stolove.

Našem dobrotvoru najtoplije zahvaljujemo, a vrijednim učiteljicama i učenicima želimo puno uspjeha u radu u učionici - iz bajke.


[OPŠIRNIJE]Pačja škola - nova generacija
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 5. 2018. 11:24

Sada već višegodišnji projekt Pačje škole dobio je svoj nastavak.

Premda je "zločesta lija" tijekom prošlih ljetnih praznika poharačila naše Pačje dvorište odnijevši 4 indijske trkačice - mi se ne predajemo i ne posustajemo.

Zahvaljujući donaciji Željka Hercega iz Brestovca Orehovičkog i našim patkama koje su prezimile u sigurnosti obiteljskog gospodarstva ponovo smo u naše školsko dvorište smjestili 2 para pataka.

Tako osim patka i patke indijskih trkačica u našem školskom dvorištu možete pronaći i rouanskog patka i patku.

Riječ je o projektu kojim pokušavamo stvoriti što prirodniji i samodrživi ambijent za uzgoj pataka koje, osim što su lijep ukras, imaju i svoju funkciju u smanjivanju broja nametnika kao što su invazivni španjolski puževi golaći.


[OPŠIRNIJE]Začinsko bilje u novim gredicama našeg školskog vrta
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 5. 2018. 11:03

Zahvaljujući suradnji s Poljoprivrednim učilištem Srednje škole Bedekovčina i Hrvatskom elektroprivredom naš smo školski vrt obogatili novim gredicama s 5 terasa u koje je posađeno posebno začinsko i lljekovito bilje.

Terase možete razgledati pokraj nove Učionice u oblaku, ali se i uključiti u rad naše Učeničke zadruge "Zviranjek" koja vodi brigu o školskom vrtu.

Još jednom toplo zahvaljujemo nastavnicima i učenicima Srednje škole Bedekovčina na čelu s ravnateljicom Verom Hrvoj, a posebno voditelju učilišta Slavku Vinkoviću te nastavnicima Ivanu Dedu, Nevenu Krušlju i Kristijanu Francu.


[OPŠIRNIJE]Robot Pepper posjetio školu
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 5. 2018. 10:40

U sklopu svečanosti otvaranja prve hrvatske Učionice u oblaku, na veliku radost naših učenika, svojom nas je nazočnošću počastio i robot Pepper.

Riječ je o prvom pravom velikom humonoidnom robotu u Hrvatskoj. Robot nazvan Pepper je prvi takav robot u cijeloj regiji koji je došao baš u Hrvatsku, a za cijeli projekt zaslužan je Bruno Podvezanec, direktor tvrtke BOKA koji je pokrenuo cijelu ideju. Bruno se bavi humanoidnom robotikom već tri i pol godine od kada i surađuje službeno sa japanskom korporacijom SoftBank koja je najveći proizvođač humanoidnih robota na svijetu. Bruno je osmislio idejni projekt u kojem je spojio tri strane: BOKA, FER (odjel robotike) i Hrvatski Telekom. "Još puno toga je u planu u skoroj budućnost" – kaže g. Podvezanec, "Drago nam je što je i Hrvatska postala dio naprednog svijeta i da više nismo dio svijeta u kojem uvijek kaskamo za drugima."

Osim g. Podvezancu našu veliku zahvalnost upućujemo i Krešimiru Jusupu, Branimiru Hebrangu te Sandri Kovačić Vešligaj iz Hrvatskog Telekoma za veliku pomoć u pripremi i otvaranju Učionice u oblaku. Drago nam je da je ovo tek početak velike i nadamo se, dugoročne, obostrano korisne suradnje.


[OPŠIRNIJE]"Haiku kraj mogile"
Ivana Kranjčec / datum: 9. 5. 2018. 12:02

Veseli nas nedavno pristigla vijest da je književni ostvaraj učenika 5. a razreda Marija Jurine prema odluci ocjenjivačkog suda uvršten u brošuru radova pristiglih na ovogodišnji natječaj "Haiku kraj mogile". Aikido klub Hohemi u partnerstvu s Gradom Oroslavjem raspisao je natječaj za haiku poeziju, odnosno za haiku i hajge s temom portala. Naš se učenik natjecao u kategoriji osnovnoškolaca od 5. do 8. razreda s haiku pjesmom:

Vrata su ta 

čarobna i malena

ko oka galeba. 

Podsjetimo - haiku je tradicionalni japanski pjesnički oblik sastavljen od najčešće sedamnaest slogova raspoređenih u tri stiha (5-7-5). Smatra se najkraćim oblikom poezije na svijetu, a njime se nastoji iskazati autorov trenutni doživljaj, očaranost ljepotom prirode.

Mario će zahvaljujući svom radu sudjelovati i na prigodnoj manifestaciji u Oroslavju u subotu, 19. svibnja, sa svojom mentoricom Ivanom Kranjčec, učiteljicom Hrvatskoga jezika. 

 


[OPŠIRNIJE]Opet na Zagorskom radiju
Ivana Kranjčec / datum: 9. 5. 2018. 08:47

Danas, 9. svibnja, u 13 sati na Zagorskom radiju poslušajte već šestu emisiju naše Radijske novinarske grupe. Pripremili smo zanimljiv program te uključili brojne učenike, razgovarali s učiteljicama te s koordinatoricom volontera. Jako su nam vrijedni bili i učenici trećeg razreda koji su se posvetili istraživanju prošlih razdoblja te nas zainteresirali i za život naših baka i djedova. Osim toga, u emisiji smo se osvrnuli i na obilježene Dane medijske pismenosti i volonterske akcije. No, najviše su nas ipak raznježili, priznajemo, stihovi naših prvašića iz kojih izvire istinska ljubav prema majci. Majčin su dan na radiju obilježili i učenici četvrtog i petog razreda. Poslušajte i kojim su nas mudrolijama nasmijali novinari.

Ako slučajno propustite današnji termin emisije za mlade, u nedjelju je, 13. svibnja, opet na programu Zagorskog radija.


[OPŠIRNIJE]MathFest 2018.
Ivana Kranjčec / datum: 4. 5. 2018. 10:09

Festival matematike Krapinsko-zagorske županije – ˝MathFest˝ održao se u petak, 27.travnja, u prostorijama Hotela "Well" u Tuheljskim Toplicama.

“MathFest” organizira Matematičko društvo Krapinsko – zagorske županije “MathKaj”, a podrazumijeva ekipno natjecanje iz matematike za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole.

Zamjenica župana Jasna Petek otvorila je skup na kojem se okupilo oko 700 učenika i njihovih mentora.

Učenici naše škole ove su godine po prvi put sudjelovali na Festivalu te ovim putem zahvaljuju školi na podršci.

U kategoriji Tim65 zadatke su zajedničkim snagama rješavali Lucija Čehulić Staniša, Karlo Pavetić, Leona Pavetić i Ivana Pavlek, dok su u kategoriji Tim87 snage udružili Patrik Boroš, Marko Meštrović, Lovro Jambrek i Magdalena Čehulić.

Cilj je naših učenika ostvaren – zauzeli su odlične pozicije za prvo sudjelovanje na MathFestu!  Tim petaša i šestaša zauzeo je 37. mjesto od ukupno 49 timova, dok je tim sedmaša i osmaša zasjao na 29. mjestu od prijavljena 34 tima.

Učiteljice matematike bile su najzadovoljnije vidjevši učenike kako nakon dvosatnog rješavanja zadataka izlaze s osmijehom na licu! Trud i želja bili su nagrađeni sladoledom i sokovima. Upoznavanje i druženje s učenicima i učiteljima iz ostalih škola te iskustvo sudjelovanja na nama novom obliku natjecanja svakako je neprocjenjivo i nastojat ćemo ga ostvariti i dogodine.

Učiteljice Ana i Maja


[OPŠIRNIJE]Dan medijske pismenosti
Zdenko Kobeščak / datum: 27. 4. 2018. 15:33

U Hrvatskoj se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja ove godine po prvi puta obilježava Dan medijske pismenosti. U sklopu te manifestacije učenici imaju priliku dobiti uvid u nastajanje medijskih sadržaja, ali i naučiti kritički promišljati ulogu medija u svakidašnjem životu.

Obilježavajući prve dane medijske pismenosti naši su učenici, članovi Radijske novinarske grupe, u goste pozvali dva iskusna novinarska "vuka": Mladena Knezića s Radije Stubice i Darka Fiketa sa Zagorskog radija. U dinamičnom razgovoru, odgovarajući na pitanja naših mladih novinara, gosti su sa svojim mlađim kolegama podijelili svoje bogato iskustvo rada na radiju.

Dio toga uskoro ćete moći čuti na na našem školskom internetskom radiju "Srce Zagorja", ali i u emisijama Radija Stubice i Zagorskog radija.


[OPŠIRNIJE]Sadnja jabuka, višanja, kupina...
Zdenko Kobeščak / datum: 25. 4. 2018. 15:00

U nastavku akcije posadili smo i jabuke, kupine, višnje...

Tako se, zahvaljujući projektu "Moj okoliš, moja budućnost" značajno povećao broj voćaka u neposrednom školskom okruženju. U ovom trenutku u okolišu škole nalazi se više od 200 stabala voćaka, odnosno grmolikih koštunićavih biljki.

Veliku zahvalu upućujemo volonterima koji u ove pomalo sušne dane zalijevaju biljke i brinu za njihovo preživljavanje nakon stresa presađivanja.

Naravno, zahvala ide i školskom tehničkom osoblju, kao i koordinatorici volontera.


[OPŠIRNIJE]Volonterska akcija sadnje oraha
Zdenko Kobeščak / datum: 24. 4. 2018. 08:34

U sklopu projekta "Moj okoliš, moja budućnost" planirane su edukacije budućih volontera za očuvanje okoliša i planiranje održivog razvoja, ali i konkretne volonterske akcije koje će se organizirati svakog mjeseca.

Prva u nizu takvih volonterskih akcija održana je u ponedjeljak, 23. travnja, povodom Dana Krapinsko-zagorske županije, ali i Dana planeta Zemlje.

Naši mladi volonteri, predvođeni koordinatoricom Tanjom Gulija i članovima udruga DOOR i FSO iz Zagreba, Petrom Andrić, Jelenom Lukić i Filipom Gospodnetićem, zatim našim spremačicama Višnjom Celjak i Ružicom Tovernić, te starijim volonterom Karlom Kobeščakom, odradili su sadnju 15 sadnica oraha oko travnatog igrališta iza vatrogasnog doma u Brestovcu Orehovičkom.

Orahe smo posadili i zbog simbolike imena naših sela. Naime, budući da su Orehovica, ali i Martinec Orehovički, Pustodol Orehovički, Lug Orehovički... ime dobili direktno ili indirektno po orasima, željeli smo zasaditi po jedan orah za svako naše selo i svaku našu školsku zgradu u ovom kraju kojeg od milja zovemo Srce Zagorja.

Neka ova akcija bude i poticaj svima nama da u svojim dvorištima i svojim voćnjacima svake godine zasadimo što više voćki, drveća, zelenila...


[OPŠIRNIJE]Digitalna meteorološka postaja Brestovec Orehovički
Zdenko Kobeščak / datum: 24. 4. 2018. 08:20

U sklopu projekta "Moj okoliš, moja budućnost" nabavljena je i digitalna meteorološka postaja koja je, uoči Dana planeta Zemlje, konačno u petak, 20. travnja, stavljena u funkciju.

Taj zahtjevan posao, koji uključuje i umreživanje naše postaje s drugim takvim postajama diljem svijeta, odradili su gospodin Zoran Dragić i naša koordinatorica volontera, Tanja Gulija.

Rad digitalne meteopostaje i prikupljene meteorološke podatke o smjeru i jačini vjetra, temperaturi i tlaku zraka, vrsti i količini padalina... možete svakodnevno i u realnom vremenu pratiti na specijaliziranom web portalu na adresi:

https://pljusak.com/


[OPŠIRNIJE]Međužupanijsko natjecanje u robotici
Zdenko Kobeščak / datum: 24. 4. 2018. 08:11

Croatian makers liga koja okuplja mlade robotičare iz cijele Hrvatske imala je u našoj školi u petak, 20. travnja, završnicu 3. kola lige za zagorsku regiju.

U tzv. fizičkom kolu u našoj je školi natupilo čak 13 ekipa s područja Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije. Zadatak je bio izuzetno zahtjevan i u predviđenom ga roku nisu uspjele savladati sve ekipe.

Stoga posebno čestitamo ekipama iz Zlatar Bistrice, Pregrade, Lobora, Bedekovčine i Visokog kojima je to pošlo za rukom.

Naše mlade i malo starije robotičare roboti ovaj put baš i nisu slušali, ali im svejedno čestitamo na upornosti te im želimo puno uspjeha u nastavku natjecanja.


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlja u PŠ Orehovica
Jasna Končić / datum: 22. 4. 2018. 22:03

U petak, 19.4. učenici PŠ Orehovica sa svojim učiteljicama i tetom kuharicom obilježili su Dan planeta Zemlja . Marljive ručice učenika očistile su okoliš škole, obojali lončiće za cvijeće i ogradice oko škole te uredili stazice u cvjetnjaku. Tako je školski tjedan završio na najbolji mogući način, podizanjem svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Nakon zajedničkog , u veselju provedenog  rada počastili smo se sladoledom. 


[OPŠIRNIJE]Noć knjige u Staroj školi
Ivana Kranjčec / datum: 20. 4. 2018. 21:01

I ove se godine u Brestovcu obilježava Noć knjige. Riječ je o manifestaciji popularizacije knjiga kojom se već tradicionalno sedmu godinu zaredom nastoji potaknuti interes za čitanje.

Povodom Dana hrvatske knjige i Međunarodnog dana knjige i autorskih prava u brojnim se kulturnim ustanovama diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne aktivnosti. Tako će u brestovečkoj Staroj školi u ponedjeljak, 23. travnja, u 19 sati započeti bogato pripremljen program namijenjem svim zainteresiranim ljubiteljima knjige i čitanja. 

Ovogodišnja je tema povezana sa životom i stvaralaštvom poznatoga književnika Mate Lovraka. Simboličnim nazivom susreta Lovrak na papiru i platnu potiče se i publiku i medije na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj tehnologije. Isto tako, ističe se i povezanost knjige i čitanja sa znanošću, izumima i inovacijama. 

Pozivamo vas da se ohrabrite za nove pustolovine. Vinimo se zajedno poput pravih libronauta u nove čitalačke pohode!


[OPŠIRNIJE]U susret proljeću
Jasna Končić / datum: 18. 4. 2018. 10:31
POZDRAV PROLJEĆU

U petak , 13.travnja učenici 1.i 2.r. MŠ i svi učenici PŠ realizirali su kurikularno planiran sadržaj " U susret proljeću ". Nakon što su učenici autobusom stigli u Orehovicu uslijedio je radni dogovor te su učenici podijeljeni u dvije radne skupine. Na taj smo način realizirali sadržaje HJ kroz pjesmicu o proljeću, sadržaj PID- a kroz izradu tematskog plakata te sadržaje LK izradom proljetnica kolažem, te upotrebom plastičnih čepova. Prije odlaska iz Orehovice učenici su kredom u boji na asfaltu školskog igrališta nacrtali svoje zadovoljstvo današnjim danom. Igralište je dakako bilo prepuno smješkića.

Volimo ovaj oblik nastave i jedva čekamo sljedeće proljeće.


[OPŠIRNIJE]Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa
Ivana Kranjčec / datum: 17. 4. 2018. 08:49

 

U subotu je, 14. travnja, u Lepoglavi održano X. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa. 

Gradsko društvo CK Zabok predstavljala je upravo ekipa naše škole.

U kategoriji Podmlatka, u jakoj konkurenciji osnovnih škola iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, naše su učenice osvojile deseto mjesto. Ekipu pod mentorstvom Davora Žažara čine: Domenika Valjak, Iva Škrlec, Ana Vuković i Valentina Kobeščak (učenice 8.razreda) te Tihana Tovernić i Ines Galic (učenice 7. razreda).

Članice su ekipe, uz iskustvo regionalnog natjecanja, bogatije za znanja i vještine koja ostaju za cijeli život.

stručni suradnik knjižničar

Davor Žažar

 


[OPŠIRNIJE]Državno natjecanje iz Tehničke kulture
Ivana Kranjčec / datum: 17. 4. 2018. 08:37

Prošlog je tjedna, od 9. do 12. travnja, u Poreču održano državno natjecanje iz Tehničke kulture. Ove je godine to bilo jubilarno 60. natjecanje mladih tehničara. Nakon odličnih rezultata na županijskoj razini u kategoriji Fotografija naša je učenica 7. a razreda Tihana Tovernić predstavljala Krapinsko-zagorsku županiju na državnoj razini.

U spomenutoj je kategoriji sudjelovalo dvadeset i četvero učenika, a Tihana je osvojila dvanaesto mjesto. Za natjecanje se pripremala s mentorom, učiteljem Tehničke kulture, Krunoslavom Borošem.

Ponosimo se ostvarenim uspjehom te čestitamo učenici i mentoru.


[OPŠIRNIJE]Festival životinjskog carstva
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 4. 2018. 12:44

Zahvaljujući vrckavom lutkarskom kazalištu "Suncokret" u našoj je školi u četvrtak, 12. travnja, održan pjevački festival u izvođenju raznih izvođača iz putujuće družine životinjskog carstva.

Sve je pjesme za taj festival autorski pripremio i produkcijski opremio poznati glazbenik iz Splita, Duško Mucalo, koji je u našoj školi ujedno i proslavio svoj rođendan kojeg smo mu svi čestitali uz prigodnu pjesmu i simboličnu tortu.

Naši učenici razredne nastave su uživali te su na kraju velikim pljeskom zahvalili svim izvođačima.


[OPŠIRNIJE]PORTUGALSKI PRIMJERI DOBRE PRAKSE U VOLONTIRANJU
LJUBICA GORIČKI / datum: 9. 4. 2018. 14:32

 

"Od 4.-8. ožujka 2018. godine bili smo na studijskom putovanju u Portugalu zajedno s kolegama i kolegicama učiteljima i zaposlenicima udruga iz Krapinsko-zagorske županije.

  U Lisabonu smo posjetili školu Colégio Valsassina gdje smo se upoznali s njihovim radom s djecom od vrtićke do srednjoškolske dobi, kao i s radom udruge Quercus - ANCN. Posjetili smo i grad Castelo Branco gdje su nas ljubazno ugostili profesori škole Escola Cidade de Castelo Branco i djelatnici lokalne samouprave i Caritasa. U školi smo vidjeli razne jednostavne i primjenjive primjere uvođenja “zelenih” tema i volontiranja u nastavu, a Caritas nam je predstavio svoj rad na aktualnim projektima u lokalnoj zajednici."

Vijest je ovo sa stranica DOOR-a. Nalazi se uz album s fotografijama. Pogledajte!

https://www.facebook.com/pg/DOOR.hr/photos/?tab=album&album_id=10156325830298573

http://www.fso.hr/2018/04/03/portugalski-primjeri-dobre-prakse-u-volontiranju-studijsko-putovanje-moj-okolis-moja-buducnost/

   Našu školu predstavljali su: Zdenko Kobeščak, ravnatelj / Tanja Gulija Jujnović, suradnica na projektu / Ljubica Gorički, koordinatorica Eko-škole.


[OPŠIRNIJE]SNJEŽNE RADOSTI
Višnja Borovčak / datum: 5. 4. 2018. 21:36

Iako je proljeće već stiglo s proljetnicama, donijelo nam dulje i toplije dane, zima nam je još uvijek u sjećanju. Ako pitate učenike vole li zimu i zašto je vole, odgovorit će vam da je vole zbog sanjkanja, snjegovića i grudanja s prijateljima. Učenici četvrtih razreda su sa svojim učiteljicama Ivanom i Višnjom nekoliko puta iskoristili priliku da osjete kako ih zima štipa za obraze i ledi im dah,čisti im misli i napunja pluća kisikom kako bi mogli nastaviti učiti u učionici. Evo kako su uživali...https://youtu.be/hf6vTQE3XV4


[OPŠIRNIJE]Poziv članovima eko sekcije volonterskog kluba
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 4. 2018. 09:20

Obavještavaju se svi članovi eko sekcije volonterskog kluba da su u školu stigli letci za razvrstavanje otpada koji će se dijeliti našim sumještanima za vrijeme provođenja volonterske akcije.

Stoga POZIVAMO sve eko volontere da što prije dođu u školu preuzeti letke kod koordinatorice volontera Tanje Gulija koja ih očekuje u vremenu od 9 do 13 sati.

Molimo sve učenike da ovu obavijest proslijede do onih kojih se to tiče.
Unaprijed zahvaljujemo i toplo vas pozdravljamo,

Tanja Gulija Jujnović


[OPŠIRNIJE]PROLJETNE RADIONICE ZA MAŠTOVITE, KREATIVNE, TALENTIRANE
LJUBICA GORIČKI / datum: 3. 4. 2018. 12:34

Na inicijativu Radne skupine za darovite učenike KZŽ "Futura" , upućen je poziv svim osnovnim školama o mogućnosti organizacije radionica za darovite, talentirane i motivirane učenike, u vrijeme proljetnih školskih praznika.

Naša škola se uključuje. Za učenike nudimo 4 aktivnosti:

1. POKRET POKREĆE NEURONE (mala odbojka) - voditelj je učitelj Srećko Pavlović

2. VJEŠTINA KOMUNIKACIJE  - voditeljica Marija Lončar

3. ESCAPE CLASSROOM 2 - voditeljica Zrinka Gregurić Ferenček

4. VJEŠTINA KREACIJE - voditeljica Ljubica Gorički

Vrijeme održavanja: četvrtak, 5.travnja u vremenu od 10-12 sati.

Uz podršku Županije za učenike je osigurana užina.

U privitku je poveznica za obavijest županije s tablicom u kojoj možete pronaći aktivnosti i u ostalim školama županije. Možda vas zainteresiraju:

http://www.kzz.hr/daroviti-radionice-2018


[OPŠIRNIJE]SVIJET 4 RIJEKE, TERENSKA NASTAVA
LJUBICA GORIČKI / datum: 30. 3. 2018. 10:34

 

28. ožujka  učenici 5.i 6.razreda (njih 47) sudjelovali su na terenskoj nastavi s ciljem obilaska Aquatike (prvog slatkovodnog akvarija) i obilaska starog grada Dubovca. Uz vodstvo učiteljica geografije, povijesti, prirode, likovne kulture te engleskog i hrvatskog jezika učenici su gledali, slušali, snimali i bilježili podatke. Bili su motivirani i zainteresirano pratili vodiče u akvariju, predavanje speleologinje te vodiče koji su pričali o povijesti Dubovca i grada Karlovca.

   U Aquatiki su vidjeli  40 endemskih vrsta riba, 25 akvarija, 5000 jedinki. Saznali da raspored bazena prati tok krške rijeke od izvora do ušća. Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kuturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka - Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre.

   Branič kula starog grada Dubovca mjesto je stalne izložbe na pet etaža u kojima su oblikovane simulacije pojedinih razdoblja: romanika (branič kula), gotika (crkva), renesansa (dvorac) i barok (soba generala). Na vrhu je vidikovac koji djeluje vrlo adrenalinski. Baš je visoooookooooo!

  U evaluacijskom listiću "Moji doživljaji" učenici su naveli svoje spoznaje i doživljaj nastave. Svi su oduševljeni i uskoro bi ponovili ovako zanimljiv dan učenja izvan učionice.

Fotografije pogledajte u foto-albumu!


[OPŠIRNIJE]Posjet osmih razreda Vukovaru
Ivana Kranjčec / datum: 27. 3. 2018. 14:15

Svi učenici osmih razreda naše škole i njihovi razrednici, Srećko Pavlović i Željka Meštrović Kruhak te pomoćnica u nastavi Ana Mutak, krajem prošlog tjedna bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi Povijesti u Vukovaru. Terensku nastavu provodi Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“, a njome su obuhvaćeni svi osmaši u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom dvodnevnog posjeta Vukovaru učenici su učili o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. Nakon uspostavljanja teorijskog okvira, učenici su posjetili memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje su kroz predavanja vodiča uvedeni u događaje koji su se tamo odigrali ratne 1991. godine. Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su učili i o povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara kroz posjet Gradskom muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici svojim domovima odnesu poruku mira, nenasilja i tolerancije te kvizom znanja za učenike. 


[OPŠIRNIJE]Što dobivaju naša škola, učenici, roditelji?
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 3. 2018. 09:58

Nakon što je naša škola odabrana za provođenje Eksperimentalnog programa "Škola za život" postavlja se pitanje što time dobiva naša škola, naši učenici, roditelji...

Evo djelomičnog odgovora (preuzeto i prilagođeno sa stranica Ministarstva):

Škola:

 • Novi eksperimentalni kurikulumi
 • Novi nastavni materijali (uključujući i digitalne)
 • Stručno usavršavanje
 • Opremanje škola
  • ono što pojedina škola treba: sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema
  • besplatni pristup internetu te tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike - podrška svih telekomunikacijskih tvrtki
  • promjene okruženja za učenje
 • Stvaranje poticajnog okruženja za sve
 • Nema dodatnog financijskog opterećenja za škole

Ravnatelji

 • Podrška u organizacijskim procesima
 • Profesionalni razvoj i podizanje kompetencija
 • Povezivanje u timove
 • Podrška u provedbi eksperimentalnog programa
 • Prepoznatljivost škole, poticanje izvrsnosti

Roditelji

 • Radionice i predavanja kako bi bili informirani o tijeku eksperimentalnog programa i bili njegovi aktivni sudionici
 • Uključivanje u aktivnosti eksperimentalnog programa
 • Nema dodatnog financijskog opterećenja za roditelje

Učitelji i nastavnici

 • Priprema
 • Podrška
 • Savjetnički posjeti, supervizija
 • Kontinuiran suradnja
 • Opremanje

Pripremanje učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja

Profesionalni razvoj učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja

 • uživo
  • zajednički stručni skup za sve djelatnike eksperimentalnih škola
  • državni stručni skup za voditelje ŽSV Informatike
  • stručni skupovi na županijskoj razini za učitelje i nastavnike svih predmeta
  • državni stručni skupovi za predmete, međupredmetne teme, stručne suradnike, ravnatelje
 • online
  • posebno osmišljeno virtualno okruženje za učenje komunikaciju i suradnju
  • po predmetima, razredima, vrstama škola
  • interaktivni sadržaji i zadaci za kontinuirano, višemjesečno usavršavanje
  • potvrde s navedenim temama, ishodima i trajanjem
  • umrežavanje učitelja i škola
  • dijeljenje primjera dobre prakse i stvaranje zbirke aktivnosti i sadržaja

Savjetodavna podrška školama

 • najmanje 4 posjete svakoj eksperimentalnoj škole
 • rad u malim skupinama
 • supervizijska podrška i kritički prijatelji
 • na raspolaganju svim eksperimentalnim školama i u online okruženju
 • podršku pružaju članovim mentorske skupine, radnih skupina te agencija

[OPŠIRNIJE]OSMAŠI ŠALJU POZDRAVE
LJUBICA GORIČKI / datum: 26. 3. 2018. 00:06

 

U četvrtak i petak naši osmaši i njihovi razrednici bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru.

Njihove spoznaje, razmišljanja i zaključke čitat ćete uskoro.

Za sada su nam poslali pozdrave. Hvala im!


[OPŠIRNIJE]Uskrs u PŠ Orehovica
Jasna Končić / datum: 23. 3. 2018. 21:16

Dolaskom proljeća stiglo je i dobro raspoloženje. Potaknuti nadolazećim blagdanom Uskrsa te toplinom i šarenilom proljeća učenici su uz pomoć roditelja i svojih učiteljica izradili pisanice , košarice , zečiće i velikog uskrsnog zeca. Mašte i kreativnosti nije nedostajalo jer svi znamo koliko se djeca vesele blagdanu Uskrsa. 


[OPŠIRNIJE]Naša škola odabrana za provođenje Eksperimentalnog programa
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 3. 2018. 12:53

Danas, u petak, 23. ožujka, ministrica Blaženka Divjak je objavila koje su škole odabrane za eksperimentalno provođenje kurikularne reforma koja kreće od jeseni pod nazivom "Škola za život".

Odabrane su 72 škole, od kojih 46 osnovnih i 26 srednjih, koje će, u vrijeme provođenja eksperimentalnog programa, pohađati 8.500 učenika i u kojima će poučavati 1.500 učitelja.

Među odabranim školama je i Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Škole koje su ušle u eksperimentalni program dobit će nove nastavne materijale te će se omogućiti stručno osposobljavanje nastavnika i opremanje škola i kabineta, kazala je ministrica Divjak.


[OPŠIRNIJE]Sastanak volontera u projektu MOMB
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 3. 2018. 08:04

Pozivamo sve naše učenike koji su se javili u Volontersku sekciju za provođenje projekta "Moj okoliš, moja budućnost" da u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. dođu na sastanak i radionicu koju će voditi predstavnici Društva za oblikovanje održivog razvoja i Foruma za slobodu odgoja iz Zagreba.

Sastanak će se održati u vremenu od 12 do 13.30 u ulaznom holu škole.

Napominjemo da je ovaj sastnak izuzetno važan i obavezan za sve dionike projekta budući da nam uskoro slijede praktične aktivnosti i volonterske akcije u okviru provođenja projekta.

Na slici gore: kišobrani za volontere i druge aktivne sudionike projekta


[OPŠIRNIJE]Nove vrtne gredice
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 3. 2018. 07:46

Zahvaljujući velikoj pomoći Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina naš je školski vrt obogaćen novim poligonom zasebnih gredica za uzgoj ljekovitog i začinskog bilja na zapadnoj strani školskog vrta.

Osim što će naši zadrugari i vrtlari dobiti lijepo uređene i omeđene gredice, taj dio vrta imat će i važnu edukativnu svrhu, budući da će se na tom dijelu vrta eksperimentirati sa malim količinama povrtnih kultura, a sve će se transparentno bilježiti i pratiti na školskoj ploči iznad mini-poligona.

Još jednom zahvaljujemo učenicima, djelatnicima i ravnateljici Srednje škole Bedekovčina, a našim mladim vrtlarima želimo puno uspjeha!


[OPŠIRNIJE]3. mjesto naših mlađih i starijih robotičara!
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 3. 2018. 07:34

Nakon održanog 2. kola Croatian makers lige i naši mlađi i naši stariji robotičari osvojili su treća mjesta u svojim dobnim skupinama u zagorskoj regiji.

Podsjećamo u ekipi robotičara razredne nastave sudjeluju: Lovro Tenšek, Robert Galic, Dino Celjak i Mia Ferdelja, a u ekipi robotičara predmetne nastave: Matija Celjak, Leo Tenšek, Karlo Pavetić i Lovro Jambrek, pod mentorstvom vanjskog suradnika škole Karla Kobeščaka.

Čestitamo im na dosadašnjim uspjesima te im želimo i takav nastavak!


[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN VODA
LJUBICA GORIČKI / datum: 22. 3. 2018. 16:19

 

Obradom pjesmice VODA učenici 1.b razreda obilježili su Svjetski dan voda. Hodanjem do potoka uočili su razne oblike i stanja vode: mraz, led, snijeg, tekućicu... A onda su kroz razgovor zaključili da je voda ŽIVOT.

   Tema Svjetskog dana voda  je Priroda za vodu.  Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

   Danas je započelo desetljeće voda koje završava  22. ožujka 2028. godine. Fokus mu je na održivom razvoju i integriranom upravljanju vodnim resursima.

   Kako smanjiti poplave, suše i onečišćenje vode? Koristeći rješenja koja smo već pronašli u prirodi. Odgovor je u prirodi!


[OPŠIRNIJE]NAŠI ŠARENI DOWN SUNCOKRETI
LJUBICA GORIČKI / datum: 22. 3. 2018. 15:58

 

Učitelji i učenici naše škole podržavaju svaku različitost i uče o njoj. Tako smo jučer naučili ponešto o osobama s Down sindromom i pokazali podršku nošenjem šarenih čarapa. Ne svi. No, veeeelika pohvala svima koji jesu.

   Simbol Dana su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

     Ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja: različite medicinske i rehabilitacijske postupke te posebne metode učenja.  Topli su, dobrodušni, vedri, veseli; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

   Sindrom je vrlo kompleksan te zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji.

 


[OPŠIRNIJE]Obilježen Svjetski dan šuma
Ivana Kranjčec / datum: 22. 3. 2018. 09:40

OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički i Hrvatske šume u srijedu su, 21. ožujka, obilježili Međunarodni dan zaštite (pra)šuma i drveća.

Tim su povodom djelatnici Šumarije Zlatar Željko Novak, Emil Čanžar i Franjo Šeremet održali prigodno predavanje učenicima četvrtih razreda brestovečke osnovne škole. U prostoru Stare škole okupljenih tridesetak učenika sa zanimanjem je pratilo predavanje te se upoznalo s važnom ulogom šuma koje pokrivaju čak 43,5 % ukupne površine Republike Hrvatske. Šumari su strpljivo odgovarali na pitanja znatiželjnih osnovaca, a kao uspomenu na susret svaki je učenik na poklon dobio primjerak časopisa „Hrvatske šume“.

Ovaj zanimljiv susret svoju završnicu imao je pred ulaskom na Poučnu stazu „Zelene učionice Šarov  jarek“, gdje su se zajednički fotografirali učenici i šumari. Zbog blatnjavog terena i prohladnog vremena učenici ovaj put nisu ulazili u šumu, no zasigurno će za to biti prilike s obzirom na namjeru Škole i Šumarije kojom će obilježavanje Svjetskog dana šuma postati tradicionalno događanje u Brestovcu.

stručni suradnik knjižničar

Davor Žažar


[OPŠIRNIJE]Dron s 4K kamerom!
Zdenko Kobeščak / datum: 20. 3. 2018. 10:52

Zbog potrebe snimanja situacije na terenu, a u vezi s mogućim onečišćenjima i zagađivanjem prirode, ali i video nadzora i kontrole povećanja broja nametnika poput španjolskih puževa, naša je škola, u sklopu projekta "Moj okoliš, moja budućnost" nabavila DRON s vrlo kvalitetnom 4K kamerom za snimanje.

Dron će, nakon obuke, koristiti volonteri u svojim praktičnim vježbama i akcijama.

Podsjećamo da je riječ o zajedničkom projektu kojeg, osim naše škole, provode i Društvo za oblikovanje održivog razvoja i Forum za slobodu odgoja iz Zagreba.


[OPŠIRNIJE]Taške za volontere
Zdenko Kobeščak / datum: 20. 3. 2018. 10:26

U sklopu projekta "Moj okoliš, moja budućnost" planirane su i brojne volonterske aktivnosti s ciljem realizacije praktičnog aktivizma djece i mladih u području brige za očuvanje okoliša i promicanja održivog razvoja zajednice.

U svakom od sljedećih mjeseci planirana je po jedna veća volonterska akcija.

Mladim sadašnjim i budućim volonterima dobro će doći i taške (kakvu vidite na slici), te stoga pozivamo sve učenike naše škole, koji se još žele uključiti, da se jave našoj koordinatorici Tanji Gulija.


[OPŠIRNIJE]Nabavljena digitalna meteorološka postaja!
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 3. 2018. 19:42

Zahvaljujući EU projektu "Moj okoliš, moja budućnost" kojeg naša škola provodi zajedno s partnerima, u školu je, prije par tjedana, stigla nova digitalna meteorološka postaja.

Na žalost, vremenske prilike nam nikako ne dozvoljavaju da je postavimo u okoliš škole i počnemo s njezinim korištenjem. Naravno, prikaz svih meteoroloških podataka prikupljenih s vanjske postaje će se prikazivati u našem unutarnjem školskom prostoru na zasebnom zaslonu.

Dok čekamo taj trenutak, pozivamo sve učenike naše škole, a posebno volontere u navedenom projektu, da istraže sljedeće pojmove iz meteorologije:

1. RADIJACIJA
2. TEMPERATURA
3. TLAK
4. SMJER I BRZINA VJETRA
5. VLAGA ZRAKA I EVAPORACIJA
6. NAOBLAKA I TRAJANJE SIJANJA SUNCA
7. OBORINE
8. SNJEŽNI POKRIVAČ

U budućem kvizu znanja, među boljim poznavateljima meteorologije izabrat ćemo učenika/učenicu koji/a će preuzeti ulogu "glavnog školskog meteorologa/inje"!


[OPŠIRNIJE]Krenuli radovi uređenja učionice budućnosti
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 3. 2018. 09:26

U želji da našim učenicima i učiteljima omogućimo suvremene i izaovne uvjete rada naša je škola započela s radovima uređenja učionice budućnosti.

U prvoj fazi uređenja i bojanja zidova veliku nam pomoć pruža Građevinsko učilište Srednje škole Bedekovčina. Majstor - mentor Franjo Šćapec, sa svojim učenicima, među kojima posebno pozdravljamo našeg bivšeg učenika Božidara Jakovića, svojski je prionuo sanaciji i bojanju zidova.

Ovom prilikom najtoplije zahvaljujemo Srednjoj školi Bedekovčina i ravnateljici Veri Hrvoj, a naše učenike pozivamo da se na licu mjesta informiraju o mogućnostima nastavka školovanja u bedekovčanskoj srednjoj školi.


[OPŠIRNIJE]Počeli proljetni radovi na školskom vrtu!
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 3. 2018. 12:33

Zahvaljujući našim dobrohotnim partnerima iz Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina, počeli su radovi na proširenju i obogaćivanju našeg školskog vrta.

Predvođeni mentorom Zoranom Vukićem, bedekovčanski su srednjoškolci, zajedno s našim dečkima, Drašom i Dragecom, počeli s postavljanjem novih 5 gredica za ljekovito i začinsko bilje te 2 velike povišene gredice za uzgoj krastavaca.

Uvjereni smo da će naši učenici, zajedno s voditeljicama Vrtlarske sekcije i Dječjeg foruma, Anom Končić i Višnjom Borovčak, te drugim voditeljima i članovima učeničke zadruge "Zviranjek", prepoznati nove mogućnosti unapređenja našeg školskog vrta.

Zahvaljujemo Srednjoj školi Bedekovčina, ravnateljici Veri Hrvoj i voditelju prakse Danijelu Borovčaku, a pozivamo naše učenike da iskoriste priliku te se iz prve ruke informiraju o mogućnostima nastavka školovanja u bedekovčanskoj srednjoj školi.


[OPŠIRNIJE]PROMJENA U VREMENIKU PISANIH PROVJERA
LJUBICA GORIČKI / datum: 13. 3. 2018. 16:11

 

Obavještavamo učenike i roditelje 6.razreda da je termin pisane provjere znanja iz MATEMATIKE planirane za 21.ožujka  promijenjen na 27.ožujka 2018.

  Do promjene je došlo zbog neodržavanja nastave u vrijeme snježne nepogode pa se planirani sadržaji pomiču.

učitelj Dejan Mišar, pedagoginja Ljubica

 


[OPŠIRNIJE]Šah uz školu
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 3. 2018. 14:12

Zahvaljujući zajedničkom projektu naše škole i šahovskog kluba e4 iz Zagreba, pod imenom "Šah uz školu", naša je škola primila vrijednu donaciju 6 šahovskih garnitura. Za ovu suradnju svoju posebnu zahvalnost upućujemo g. Zlatku Klariću, šahovskom velemajstoru, entuzijastu i predsjedniku Šahovskog kluba "e4".

Da podsjetimo:

 1. Šah se ubraja među sportove o kojima Europska Unija ima pozitivno mišljenje te potiče njihov razvoj;
 2. Budući da je šah igra koja je dostupna djeci iz svih društvenih skupina, može promicati socijalnu koheziju i pridonijeti ciljevima poput socijalne integracije, borbe protiv diskriminacije, smanjivanje stope kriminala pa čak i borbu protiv različitih oblika ovisnosti;
 3. Šah bez obzira na dob djece može poboljšati njihovu koncentraciju, strpljenje i upornost, pomaže u razvoju kreativnosti, intuicije, pamćenja, analitičkih vještina te sposobnosti donošenja odluka. Šah nas također podučava da budemo odlučni, motivirani te potiče sportski duh.

Upravo zbog svega navedenog pozivamo sve učenike da nauče igrati šah, a u najskorije vrijeme će se u našoj školi organizirati prvenstva razreda i prbvenstvo škole u šahu.

Najbolji učenici šahisti će biti nagrađeni!


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz Matematike
Ivana Kranjčec / datum: 13. 3. 2018. 13:41

Nismo još dosad objavili da smo i na županijskoj razini natjecanja iz Matematike imali predstavnika. Patrik Boroš, učenik 7. a razreda, sudjelovao je na županijskom natjecanju održanom 28. veljače u Osnovnoj školi Lijepa naša Tuhelj.  

Ukupno se ove godine natjecao 41 učenik iz 17 osnovnih škola naše županije u kategoriji od 4. do 8. razreda.  Zanimljivo je da su se učenici 4. razreda odlukom županije opet  priključili natjecanju s obzirom na to da nisu sudjelovali od 2011. godine.

Naš je Patrik svojim rezultatom osvojio četvrto mjesto. Čestitamo njemu i mentorici Ani Pavetić, učiteljici Matematike!

 

 


[OPŠIRNIJE]KAPLJICA IZ PORTUGALA
LJUBICA GORIČKI / datum: 12. 3. 2018. 18:32

 

 

U okviru projekta "Moj okoliš, moja budućnost" organizirano je studijsko putovanje u Portugal. Tamo smo saznali  kako ekologiju i volontiranje spajaju i provode u njihovim školama i vrtićima.

  U školi Escola Cidade de Castelo Branco sakupljanje plastičnih čepova jedna je od aktivnosti. U akciji s njima surađuje lokalna zajednica i Caritas. Izradili su ovakve kapljice za prikupljanje čepova. Istu aktivnost provodimo i u našoj školi.

   Zbog toga je ravnatelj naše škole osigurao jednu i za nas. Dakle, iz dalekog Portugala došla nam je kapljica u koju ćemo ubacivati plastične čepove. Smještena je u hodniku škole. Čeka vas.

Počnimo s punjenjem!


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika
Ivana Kranjčec / datum: 12. 3. 2018. 17:56

U ponedjeljak je, 5. ožujka, u OŠ Marija Bistrica održano županijsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika. Natjecanje se svake godine organizira za učenike sedmih i osmih razreda, a temelji se na poznavanju i primjeni gramatičkih i pravopisnih pravila te na razumijevanju povijesnog razvoja jezika.

Ove se godine ukupno natjecalo 25 učenika. Posebno nas veseli što je i naša škola sudjelovala. Lovro Končić, učenik 7. a razreda, na županijsku se razinu plasirao zahvaljujući odličnom rezultatu postignutom na školskoj razini.  Na županijskoj je razini postigao 15. mjesto, a pripremao se s mentoricom Ivanom Kranjčec, učiteljicom Hrvatskoga jezika.  


[OPŠIRNIJE]Prvo mjesto na Natjecanju Hrvatskoga Crvenog križa
Ivana Kranjčec / datum: 12. 3. 2018. 14:19

U subotu je, 10. ožujka, u Srednjoj školi  u Bedekovčini održano Gradsko natjecanje podmlatka Hrvatskog Crvenog križa, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok.

U konkurenciji osnovnih škola nastupile su tri ekipe: OŠ Začretje, PŠ Dubrovčan te ekipa OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog. Natjecatelji su pokazali svoje znanje na teorijskim i praktičnim zadacima o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, o Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te pružanju prve pomoći.

Najbolje su bile učenice naše škole ispred drugoplasirane PŠ Dubrovčan dok su predstavnice Začretja osvojile 3. mjesto. Ekipu čine Domenika Valjak, Ana Vuković, Iva Škrlec, Tihana Tovernić i Ines Galic. Ujedno su primile nagradu i za najljepši  rukopis. Uspjeh naših predstavnica upotpunila je učenica Valentina Kobeščak koja je ponijela titulu najuspješnije rezervne članice. Mentor je učenicama knjižničar Davor Žažar. Pobjednička ekipa predstavljat  će Gradsko društvo Crvenog križa Zabok na Međužupanijskom natjecanju iz prve pomoći 14. travnja 2018. u Lepoglavi.

Voditelj podmlatka HCK

Davor Žažar


[OPŠIRNIJE]Natječaj za zapošljavanje
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 3. 2018. 14:06

OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički raspisuje NATJEČAJ za radna mjesta:

 1. učitelja/ice matematike - 1 izvršitelj/ica na neodređeno, puno radno vrijeme;
 2. kuhara/ice - 1 izvršitelj/ica na određeno, puno radno vrijeme (zamjena za neplaćeni dopust)

Detaljni i ostali uvjeti Natječaja nalazi se u priloženom dokumentu:


Natječaj za radna mjesta učitelja/ice matematike i kuhara/ice


[OPŠIRNIJE]Intervju sa zagrebačkim gradonačelnikom
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 3. 2018. 10:28

Učenica Tihana Tovernić, članice naše vrijedne radijske novinarske grupe, koju vodi prof. Ivana Kranjčec, intervjuirala je u nedjelju, 11. ožujka 2018. i gosp. Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba.

Intervju sa zagrebačkim gradonačelnikom možete uskoro poslušati na našem školskom internetskom radiju "Srce Zagorja", ali i u emisiji za mlade koju pod imenom "Preobražaj" naši radijski novinari pripremaju za Zagorski radio, a emitirat će se u srijedu.


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje mladih tehničara
Ivana Kranjčec / datum: 9. 3. 2018. 11:12

U petak je, 2. ožujka, u Osnovnoj školi Krapinske Toplice održana županijska razina natjecanja iz Tehničke kulture.

Natjecanje se provodi u nekoliko kategorija, a naša se predstavnica Tihana Tovernić, učenica 7. razreda, istaknula u kategoriji Fotografija u kojoj se natjecalo ukupno petero učenika. 

Postignutim je brojem bodova ostvarila prvo mjesto. 

Veseli nas i uspjeh Martine Škvorc, učenice 6. razreda, koja je u kategoriji Graditeljstvo u kojoj se natjcalo jedanest učenika ostvarila šesto mjesto.

Čestitamo djevojkama i mentoru Krunoslavu Borošu!


[OPŠIRNIJE]Čitanjem do zvijezda
Ivana Kranjčec / datum: 28. 2. 2018. 22:01

U petak, 23. veljače, četiri učenice naše škole sudjelovale su na Županijskom natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“.

Riječ je o učenicama 8. a razreda, ljubiteljicama knjige i kreativnog izraza, koje su postigle najbolje rezultate na školskoj razini natjecanja te su se plasirale na županijsku razinu gdje su se ekipno natjecale u kvizu znanja temeljenom na trima zadanim knjigama. To su Magdalena Čehulić, Valentina Kobeščak i Ana Vuković. Četvrta je predstavnica Iva Škrlec koja se natjecala u kategoriji izrade kreativnog uratka – plakata i njegovoj prezentaciji. U kategoriji kviza djevojke su osvojile peto, a u kategoriji kreativnog uratka četvrto mjesto. Učenice je pripremala i vodila učiteljica Hrvatskog jezika Željka Meštrović Kruhak.

"Čitanjem do zvijezda" opisuje projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara kojim se potiče čitanje. U petak su se natjecali učenici predstavnici devet osnovnih škola KZŽ-a (Zlatar Bistrica, Tuhelj, Brestovec Orehovički, Oroslavje, Gornje Jesenje, Desinić, Mihovljan, Veliko Trgovišće i Stubičke Toplice) koje je ocjenjivao stručni žiri: Ines Krušelj-Vidas, Jasna Milički, Danica Pelko i Denis Vincek - ugledni knjižničari, mentori i savjetnici iz škola koje se ove godine nisu natjecale.

Na državnoj razini natjecanja našu će županiju predstavljati učenici koji su se ostvarili prva dva mjesta u obje kategorije – u kategoriji kviza to su OŠ Tuhelj i Zlatar Bistrica, a u kategoriji kreativnog uratka Zlatar Bistrica i Stubičke Toplice. 

Čestitamo sudionicima, a pročitane knjige preporučamo za čitanje!


[OPŠIRNIJE]Sutra nastava po redovnom rasporedu
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 2. 2018. 12:35

Obavještavamo sve učenike i roditelje učenika
da sutra, u četvrtak, 1. ožujka 2018. 
OŠ Stjepana Radića RADI po redovnom rasporedu

Nastava počinje u 7.25 u jutarnjoj smjeni
u matičnoj školi u Brestovcu Orehovičkom i u područnoj školi u Orehovici,
a u 13.25 u popodnevnoj smjeni u Brestovcu Orehovičkom!

Posebno obavještavamo roditelje čija djeca žive na obroncima Strugače, ali i ostale roditelje, da, zbog mogućih nepovoljnih prilika (ekstremno niske temperature i nepredvidive vremenske okolnosti) ne šalju djecu u školu prije nego provjere da li su putovi prohodni.

U ovim ekstremno teškim vremenskim prilikama sigurnost i zdravlje djece su na prvom mjestu.

Nadamo se da će roditelji imati razumijevanja za ovu situaciju i dobro procijeniti stanje prije nego pošalju djecu u školu.
Ista napomena važi i za petak , 2. ožujka, ukoliko situacija s vremenom ostane ista ili se pogorša.

Molimo sve učenike, učitelje i roditelje učenika da ovu informaciju, po mogućnosti, proslijede do svih kojih se to tiče!


[OPŠIRNIJE]SNIJEEEEEEEEG!!!!!
LJUBICA GORIČKI / datum: 26. 2. 2018. 17:42

 

Iako su proteklih dana mnogi razredi i razrednici bili na snijegu red je da se zna tko je ove godine započeo snježne radosti.

    2.a razred i razrednica Ana imaju dogovor: kada snijeg padne u školu se donosi potrebna odjeća i odmah se ide na grudanje, sanjkanje, radi se snješko...

Tako je i bilo. U dva sata radosti nastao je snješko , grudali su učiteljicu, napravili su spust za plastične saonice i jurili, jurili....

Bilo im je super, adrenalinski, zaigrano...obrašćići se zarumenili, hlače promočile, snijeg su "potrošili" (pa je bilo i sanjkanja po zemljici). A na kraju: pjesma.

Pogledajte!

https://www.facebook.com/100009916840491/videos/581813978825825/?id=100009916840491

 

 


[OPŠIRNIJE]SANJKANJEEEEEEEE!!!!!
LJUBICA GORIČKI / datum: 26. 2. 2018. 17:39

 

 

Snijeg, snijeg, snijeg... na sve strane sve je bijelo.

I onda naši đaci i njihove učiteljice imaju zlatno pravilo: snijeg se treba isprobati.

   3.a s učiteljicom Boženom testirao je kvalitetu snijega i dobro se zabavio u petak.

   Vjerujemo da im je i vikend s roditeljima bio jednako zabavan. smiley


[OPŠIRNIJE]Pohvale na LiDraNu
Ivana Kranjčec / datum: 16. 2. 2018. 20:26

Danas su, 16. veljače, polaznici Dramske skupine naše škole sudjelovali na Županijskoj smotri LiDraNo u Krapini. Nastupili su s dramsko-scenskom igrom Antibajka autorice Majde Tometić, a pod vodstvom učiteljice Željke Meštrović Kruhak.

Stručni žiri sastavljen od istaknutih dramskih umjetnica, Stephany Jamnicky, Marije Borić i Mirele Videk Vranjec, pohvalio je sigurnost u scenskom nastupu svih članova skupine ​(Marte Duž, Lovre Jambreka, Elene Ljubek, Matea Merkaša, Gabriele Pavetić, Leone Pavetić, Laure Stanić i Domenike Valjak), a osobito glumu osmašice Marte Duž, koja je utjelovila lik Crvenkapice, te šestašice Laure Stanić koja je igrala Maricu.

U kategoriji grupnog nastupa osnovnih škola nastupilo je jedanaest škola koje se bave dramsko-scenskim stvaralaštvom. Za državnu smotru koja će se održati početkom travnja predložene su dvije od njih – OŠ Marija Bistrica i OŠ Lijepa naša Tuhelj.

Lidrano je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te ravnateljica OŠ „Ljudevit Gaj” Dragica Belošević. Župan je istaknuo da na smotri sudjeluje 215 učenika i 105 mentora iz osnovnih i srednjih škola županije, što je izuzetno velik broj. Tu je i sjajan žiri koji čine naši književnici, umjetnici i novinari koji mogu na ovakvim natjecanjima djeci dati i pokoji savjet, te im je omogućeno da popričaju direktno sa svojim idolima, i to je zasigurno jedan doživljaj za sve učenike koji će danas proći kroz LiDraNo“.

Čestitamo svim učenicima i voditeljici!


[OPŠIRNIJE]Održana 2. Zimska tribina s gostom Goranom Milićem
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 2. 2018. 10:59

2. ovogodišnja Zimska tribina održana je u našoj Multimedijskoj učionici, u obnovljenoj staroj školi, u petak, 9. veljače, a gost tribine bio nam je živuća novinarska legenda - Goran Milić.

U dvosatnoj tribini, koju su organizirali i realizirali Projektna i Radijska grupa naše škole, te Udruga Angeljeki, brojni posjetitelji su imali prilike čuti kako Goran Milić promišlja o budućnosti naših mladih u tuzemstvu i inozemstvu. Nakon izlaganja, Goran Milić je odgovarao na pitanja brojne prisutne publike, a dao je i intervju našim mladim radijskim novinarima kojeg možete već sada svakog punog sata čuti na našem Školskom internetskom radiju na web poveznici:

RADIO SRCE ZAGORJA

Dio intervjua, ali i brojne druge priloge mladih radijskih novinara naše škole, koje vodi učiteljica Ivana Kranjčec, možete čuti i u srijedu, 28. veljače 2018., na Zagorskom radiju, u emisiji za mlade "Preobražaj".


[OPŠIRNIJE]Leona Pavetić - 2. mjesto u KZŽ!
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 2. 2018. 14:10

U petak, 9. veljače 2018., u OŠ Konjščina je održano županijsko natjecanje iz informatike za učenike osnovnih škola - INFOKUP 2018.

Na županijsku razinu natjecanja se iz naše škole kvalificirala jedino Leona Pavetić, učenica 6.a razreda.
Ona se na županijskom natjecanju natjecala u kategoriji programiranja u LOGO programu i ostvarila izvrstan rezultat - 2. mjesto!

Čestitamo Leoni i njezinoj mentorici, učiteljici informatike Kristini Huljak!
Objema želimo još puno uspjeha u daljnjem radu!


[OPŠIRNIJE]Zimske radosti u PŠ Orehovica
Jasna Končić / datum: 8. 2. 2018. 18:59

U četvrtak , 8.veljače učenici PŠ iskoristili su snijegom prekriveno školsko dvorište. Uživali su grudajući se , praveći snjegovića i sanjkajući se niz brijeg. Snježne grude letjele su na sve strane , a dvorištem se orio smijeh i veselje.


[OPŠIRNIJE]Tribine za Tribinu
Zdenko Kobeščak / datum: 8. 2. 2018. 07:43

Vrijedni djelatnici škole, domar Dragutin Čehulić i spremač Dragutin Meštrović, pojačani Josipom Erdeljom, u kratkom su vremenu osmislili i montirali nove tribine za našu buduću "učionicu budućnosti".

Dio novih tribina probno je montiran u našoj multimedijskoj učionici u obnovljenoj staroj školi te će se prilikom Javne tribine u petak testirati njihova kvaliteta.

Podsjećamo, u petak, 9. veljače 2018. s početkom u 18 sati se u našoj Mjesnoj knjižnici i čitaonici održava Javna tribina na kojoj gostuje poznati TV novinar i putopisac, Goran Milić.

Goran Milić će govoriti o svojoj profesionalnoj karijeri, uspoređujući iskustva života i rada u domovini i inozemstvu.
Pozivamo naše učenike, roditelje i sve druge zainteresirane, da dođu na ovu Javnu tribinu i saznaju brojne novosti i zanimljivosti iz bogate profesionalne karijere Gorana Milića. Ulaz je besplatan.


[OPŠIRNIJE]Brošura za roditelje
Zdenko Kobeščak / datum: 7. 2. 2018. 07:59

Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske izdao je brošuru za roditelje "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati".

Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrže nove psihoaktivne tvari, te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, pozivamo sve roditelje da se informiraju o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima i gdje pojavljuju, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima (drogama).
Osobito su važni savjeti roditeljima kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoaktivnih tvari, odnosno, kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije.

Brošuru možete pronaći i pročitati na priloženoj poveznici:

Brošura za roditelje o suzbijanju zlouporabe droga


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje iz hrvatskoga jezika
Ivana Kranjčec / datum: 6. 2. 2018. 09:57

U našoj je školi jučer, 5. veljače, održano školsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika. Na natjecanju mogu sudjelovati samo učenici 7. i 8. razreda. Iz osmih razreda nije bilo kandidata, a iz sedmih se razreda osmorica učenika okušala u rješavanju gramatičkih zadataka. 

Najbolji rezultat ostvario je Lovro Končić, učenik 7. a razreda, te osvojio prvo mjesto. Upješan je bio i Patrik Boroš, također učenik 7. a razreda, koji je ostvario drugo mjesto, dok je nakon njega Robert Kotarski, učenik 7. b razreda, s osvojenim trećim mjestom.

Zatim slijede: Marko Meštrović (7. a), Domagoj Bedić (7. b), Filip Franc (7. b), David Tenšek (7. a) i Lovro Topolovec (7. b).   

​​Izvrsni rezultati postignuti su zahvaljujući trudu i radu učenika na satima dodatne nastave s učiteljicom Hrvatskoga jezika Ivanom Kranjčec.

Čestitamo svi natjecateljima te se nadamo sudjelovanju i na županijskoj razini.


[OPŠIRNIJE]Info pultovi u matičnoj i područnoj školi!
Zdenko Kobeščak / datum: 5. 2. 2018. 17:58

Poznata svjetska firma Drogerie markt, poznatija kao dm, raspisala je Javni poziv za donaciju svojih info pultova.
Na taj se Javni poziv prijavila i odabrana je i naša škola, a danas su u Brestovec i Orehovicu došla dva Info pulta na kojima će se instalirati servis za pružanje svih bitnih informacija o životu i radu škole (raspored, jelovnik i druge obavijesti).

Ovim putem zahvaljujemo dm-u na donaciji, te se nadamo da će Info pultovi u što skorije vrijeme biti stavljani u upotrebi, kako na korist naših učenika i učitelja, tako i roditelja i drugih gostiju koji dolaze u našu školi i žele dobiti brzu i kvalitetnu informaciju o našoj školi.


[OPŠIRNIJE]DAN SIGURNIJEG INTERNETA
LJUBICA GORIČKI / datum: 5. 2. 2018. 15:27

 

Agencija za odgoj i obrazovanje jedan je od strateških partnera Centra za sigurniji Internet (http://www.sigurnijiinternet.hr) te kontinuirano već dugi niz godina podržava akcije obilježavanja međunarodnog Dana sigurnijeg interneta.

Kroz Školski preventivni program aktivnosti će se provesti i u našoj školi:

- na satovima informatike

- na Satovima razrednika

- individualno, sami učenici: ispunjavanje kviza

Međunarodni Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day  - SID) ove godine obilježava se u utorak, 6. veljače 2018. pod motom Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: Bolji internet počinje s vama.

Program ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta obuhvaća:

 • Online predavanje za učitelje o sigurnosti na internetu
 • Online predavanje za djecu
 • Edukacijski paket za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta
 • Web kviz putem kojeg djeca mogu na sam Dan sigurnijeg interneta 06.02.2018. od 7 do 19 sati i osvojiti jedan od tri ponuđena mobitela (kviz će biti dostupan na stranici www.dansigurnijeginterneta.org)

Zaigrajte kviz! Provjerite znanje! Osvojite nagrade.Sretno đaci!

 


[OPŠIRNIJE]Na put s Goranom Milićem!
Zdenko Kobeščak / datum: 2. 2. 2018. 17:41

Projektna i Radijska grupe OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, te Udruga Angeljeki vas s radošću pozivaju na 2. ovogodišnju zimsku Tribinu u srcu Zagorja koja će se održati u petak, 9. veljače 2018. s početkom u 18 sati u obnovljenoj staroj školi u Brestovcu Orehovičkom.

Gost tribine je živuća legenda TV novinarstva na ovim prostorima - Goran Milić.

Goran Milić će nas na Tribini pod nazivom "Putujmo s Goranom po svijetu i vratimo se doma" podsjetiti na svoje izvrsne putopise i reportaže koje je stvarao diljem svijeta u svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri, ali i govoriti o izazovima današnjice u Hrvatskoj i svijetu u svjetlu svojih iskustava života i rada u inozemstvu i Hrvatskoj.

Ulaz je besplatan.


[OPŠIRNIJE]VJERONAUČNA OLIMPIJADA
LJUBICA GORIČKI / datum: 2. 2. 2018. 16:56

 

Dana 31.siječnja u Loboru je održano županijsko natjecanje iz vjeronauka.

   Od sedamnaest škola sudionika naša ekipa, na čelu s vjeroučiteljem Markom, osvojila je 6. mjesto.

  Naše predstavnice ( Domenika, Magdalena, Valentina i Sandra) i njihov voditelj zahvaljuju školi domaćinu na gostoprimstvu te se raduju susretu na vjeronaučnoj olimpijadi u 2019.!

Iz pouzdanih izvora doznajemo da su naše predstavnice bile vedre, suradljive i komunikativne i time ostavile dojam na ostale sudionike. surprisesmileyheart


[OPŠIRNIJE]Zlatni naši - rukometaši!
Zdenko Kobeščak / datum: 1. 2. 2018. 15:23

I ove godine najbolje rukometaše u županiji ima naša škola!

U uzbudljivoj završnici natjecanja koje je u utorak, 30. siječnja, održano u Krapini, naši su dečki iz 7. i 8. razreda, pod vodstvom učitelja Srećka Pavlovića, nadjačali konkurenciju i osvojili zlatne medalje i veliki pehar.

Zahvaljujući osvojenom 1. mjestu naši rukometaši su zaslužili predstavljati našu županiju na poluzavršnici državnog prvenstva.

Čestitamo im na dosadašnjim uspjesima i želimo puno uspjeha na sljedećim sportskim i životnim stepenicama!


[OPŠIRNIJE]Tribina u obnovljenoj staroj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 30. 1. 2018. 16:28

U multimedijskoj učionici, u obnovljenoj staroj školi, u petak, 26. siječnja 2018. održana je Javna tribina na kojoj je gostovao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

Tribinu su zajedničkim snagama organizirali i realizirali Projektna i Radijska grupa naše škole te Udruga Angeljeki. Na zanimljivoj i dinamičnoj tribini se okupio priličan broj naših sumještana koji su promišljali o izazovima današnjice u svjetlu sve većeg odlaska mladih u potrazi za boljim životom u inozemstvu.

Intervju s Krešimirom Severom možete svaki puni sat čuti na našem Školskom internetskom radiju na web adresi: http://srcezagorja.caster.fm/.

Dio intervjua, ali i druge brojne priloge mladih radijskih novinara koje vodi učiteljica Ivana Kranjčec, možete čuti i u srijedu, 31. siječnja na Zagorskom radiju u emisiji za mlade "Preobražaj" koja se emitira u 13 sati.


[OPŠIRNIJE]Naša škola odabrana za nove aktivnosti Školske sheme!
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 1. 2018. 10:59

Povjerenstvo za odabir škola za provedbu aktivnosti pratećih obrazovnih mjera u sklopu Školske sheme, sastavljeno od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Agenicije za plaćanje u poljoprivredi, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Savjetodavne službe, ocijenilo je prijavu naše škole s najvećim brojem bodova te je odabralo za provođenje pratećih aktivnosti.

Tako će se ove školske godine u našoj školi organizirati satovi kušanja voća i povrća i/ili mliječnih proizvoda, posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi proizvodnjom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda te predavanje - edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima opskrbe hranom, ekološkoj i održivoj proizvodnji i borbi protiv rasipanja hrane.

Zahvaljujemo zajedničkom Povjerenstvu koje je odabralo našu školu te se radujemo predstojećim aktivnostima!


[OPŠIRNIJE]Novi stanovnici u školskom dvorištu
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 1. 2018. 10:46

Zahvaljujući donaciji naše učiteljice Josipe Petrici i prijatelja iz Marije Bistrice u našem školskom dvorištu pojavilo se šestero novih stanovnika: 4 kokoteka "Jureka" i 2 kokice - "Katice".

Budući da baš i nije primjereno da svi kokotići i kokice nose isto ime pozivamo učenike naše škole da predlože nova, zasebna imena za svakog od njih.

Prijedloge možete dostaviti u Tajništvo škole, a najkreativniji predlagatelj će biti i - nagrađen!

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji te pozivamo sve na razvijanje dobrosusjedskih odnosa s novim stanovnicima našeg školskog dvorišta.


[OPŠIRNIJE]Ekipa emisije "Fio show" u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 1. 2018. 10:14

Tijekom održavanja 12. županijske izložbe jaslica našu je školu posjetila i ekipa poznate zabavne emisije "Fio show" sa svojim voditeljem Ivanom Fiolićem.

Tom su prilikom razgledali i našu školu te čestitali svim našim učenicima i djelatnicima na onome što su tom prilikom vidjeli i doživjeli.

U videokonferencijskoj učionici ostavili su i poruku našim učenicima i djelatnicima u kojoj piše: "Živite danas...jer jučer je prošlost, a sutra nije nikom obećano!"

Ovih smo dana primili i fotografije na kojima je zabilježen ovaj posjet u sklopu kojeg je dogovorena i buduća suradnja.

Zahvaljujemo g. Ivanu Fioliću i ekipi te se radujemo novim susretima!


[OPŠIRNIJE]Poziv na 4. sjednicu Dječjeg općinskog vijeća
Zdenko Kobeščak / datum: 25. 1. 2018. 10:57

Sukladno članku 18. Statuta Dječjeg općinskog vijeća (sjednice vijeća su javne, a o radu Dječjeg općinskog vijeća javnost se obavještava putem tiska te internetskih stranica Općine Bedekovčina i osnovnih škola) objavljujemo Poziv za IV. Sjednicu Dječjeg općinskog vijeća Općine Bedekovčina.

4. sjednica Dječjeg općinskog vijeća Općine Bedekovčina će se održati u utorak, 30. siječnja 2018. u 9 sati u Općinskoj knjižnici i čitaonici u Bedekovčini.

Cijeli tekst poziva možete pročitati u priloženom dokumentu:

Poziv


[OPŠIRNIJE]Odluka o odabiru ponude po Pozivu 2/2017.
Zdenko Kobeščak / datum: 25. 1. 2018. 10:45

OSNOVNA ŠKOLA
STJEPANA RADIĆA
BRESTOVEC OREHOVIČKI
KLASA: 602-02/17-01/109
URBROJ: 2197/02-380-2-17-4
Brestovec Orehovički, 25.1.2018.

ODLUKA O ODABIRU PONUDE PO POZIVU 2/2017.

Dana 24. siječnja 2018. godine u 18.40 sati roditelji, učiteljica voditeljica i učiteljica pratiteljica su, većinom glasova nazočnih, odabrali ponudu putničke agencije MEDIA TURIST, Zagreb za organizaciju Školske ekskurzije, za učenike 7.ab razreda.

Odluka roditelja je konačna.

                                                                                         Ravnatelj
                                                                                   Zdenko Kobeščak


[OPŠIRNIJE]Novi garderobni ormarići za sve učenike!
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 1. 2018. 11:07

Početak nove 2018. godine obilježen je i novom opremom koja je postavljena u našu matičnu i područnu školu. 

Naime, škola je iz svojih sredstava financirala nabavu 210 garderobnih ormarića koje je, nakon natječaja, u školu dostavila Bravarija "Piljek" iz Brezove. 

Riječ je o numeriranim garderobnim ormarićima za sve naše učenike, a koji će im pomoći da olakšaju svoje đačke torbe, te po potrebi u njih odlože višak knjiga, pribora ili odjeće. Za prezuvanje i odlaganje obuće i dalje će u funkciji biti učenička garderoba u kojoj će učenici preko noći moći ostavljati i svoju sportsku obuću.

Prvi dojmovi učenika, učitelja i roditelja su izuzetno pozitivni te se nadamo da ćemo čuvanjem i pravilnim korištenjem nove opreme uljepšati svakidašnji školski život sadašnjih i budućih korisnika.


[OPŠIRNIJE]1. i 3. mjesto naših robotičara!
Zdenko Kobeščak / datum: 18. 1. 2018. 17:32

Izvrsne rezultate postigli su naši robotičari u mlađoj i starijoj dobnoj skupini u 1. kolu Croatian makers lige.

Tako su Dino Celjak, Lovro Tenšek, Robert Galic i Karlo Hrdelja osvojili 1. mjesto u Zagorskoj regiji u kategoriji mlađih dobnih skupina (razredna nastava), a Matija Celjak, Leo Tenšek, Karlo Pavetić i Lovro Jambrek su osvojili 3. mjesto u Zagorskoj regiji u kategoriji starijih dobnih skupina (predmetna nastava).

Napominjemo da je u 1. kolu sudjelovalo više od 2200 hrvatskih učenika-natjecatelja, a u Zagorskoj regiji uključilo se 15 škola i klubova.

Svim učenicima i mentoru čestitamo na izvrsnim rezultatima, a ujedno pozivamo i druge zainteresirane učenike da se priključe našim uspješnim robotičarima.


[OPŠIRNIJE]2 nagrade na 12. Županijskoj izložbi jaslica
Zdenko Kobeščak / datum: 18. 1. 2018. 17:25

Na 12. Županijskoj izložbi jaslica i angeljeka koja je od 7. do 12. siječnja 2018. održana u našoj školi nagrađene su i dvoje jaslice naših učenika.

Ravnopravnu 1. novčanu nagradu podijelile su jaslice Srednje škole Bedekovčina, Osnovne škole Marija Bistrica, Dječjeg vrtića Bedekovčina i učenice naše škole, Tihane Tovernić iz 7.a razreda.

Posebnu nagradu Udruge Zagoraca Grada Zagreba osvojile su jaslice koje je izložila naša učenica Helena Đurkan iz Graba.

Na izložbi je bilo izloženo više od 50 jaslica, a odluku o nagradama donijelo je stručno županijsko povjerenstvo u sastavu: Ljiljana Cvetko, Branka Žigman, Jasminka Končić, te Verica i Anita Božiček.

Zahvaljujemo svima koji su izložili svoje jaslice te već sada pozivamo sve da nastupe i na 13. županijskoj izložbi koja će se održati u siječnju 2019. godine.


[OPŠIRNIJE]ZAPOČELA ŠKOLSKA RAZINA NATJECANJA !
LJUBICA GORIČKI / datum: 17. 1. 2018. 15:39

 

U utorak, 16.1., započela je "sezona" školske razine natjecanja po predmetima. Led su probile učenice Magdalena Čehulić, Sandra Kobeščak, Valentina Kobeščak, Matea Groš i Domenika Valjak koje su, kroz pisani oblik, pokazale svoje znanje iz vjeronauka.

   Zahtjevnu temu "Kršćani na putu dijaloga" uspješno su savladale.Slijedi priprema ekipe za županijsku razinu. U povjerenstvu su bili vjeroučitelji Martina Ferenec Gumbas i Marko Vuković te Zdenko Kobeščak, ravnatelj škole.

 


[OPŠIRNIJE]"TURISTIČKI VODIČ"
LJUBICA GORIČKI / datum: 15. 1. 2018. 13:28

 

Devet kreativaca trebalo je razmisliti o svim aktivnostima, sadržajima i konkretnim primjerima u svojoj školi, školskom području i općini koje bi rado pokazali ljudima koji dođu u naš lijepi zavičaj kroz izradu Vodiča. Gledano očima djece.

   Olujom ideja popisali su sve što uočavaju i čime se ponose i dogovorili daljnje aktivnosti na izradi vodiča. Voditeljici Ljubici Gorički pridružila se Gabrijela Trčak-Novosel, naša bivša učenica koja se aktivno uključila u sve elemente susreta.

    Uz vedro raspoloženje i glazbu baš je vrijeme brzo proletjelo!

 


[OPŠIRNIJE]KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE 3
LJUBICA GORIČKI / datum: 15. 1. 2018. 13:10

 

Trinaest sudionika od 5.do 8.razreda sudjelovalo je u aktivnostima usmjerenim na vježbanje verbalne i neverbalne komunikacije te osvještavanje njihove važnosti u svakodnevnom životu. Sudionici su osvijestili smetnje koje se događaju u procesu mominikacije kao i probleme do kojih može doći.Uvježbavali su način otklanjanja i rješavanja nastalih nesporazuma.

   Aktivnost sudionika bila je maksimalna kao i interes uključenih učenika. Na njihovu inicijativu vježbe su modificirane i izvedene nekoliko puta.

 Slijedili su pravila rada u grupi i uspješno slijedili upute voditeljice Marije Lončar.


[OPŠIRNIJE]POKRET POTIČE NEURONE
LJUBICA GORIČKI / datum: 15. 1. 2018. 13:04

Sportske aktivnosti u okviru sadržaja koji su ponuđeni talentiranim i kreativnim učenicima škole okupile su 16 sudionika.

   Pod voditeljstvom učitelja Srećka Pavlovića uvježbavali su tehničko-taktičke elemente iz rukometa i odbojke.

   Učenici su bili toliko zadovoljni te uživali su u igri i druženju u duhu fair-playa da je susret trajao tri sata!


[OPŠIRNIJE]PRUŽIMO PRVU POMOĆ
LJUBICA GORIČKI / datum: 11. 1. 2018. 22:29

 

Tijekom ove aktivnosti, isto održane 10. siječnja, u okviru sadržaja organiziranih na poticaj Radne skupine za darovite "Futura", učenici su upoznali osnovna načela prve pomoći kako bi mogli pravilno reagirati te pomoći sebi i drugima u izvanrednim situacijama.

  Teoretski i praktično usvojili su postupak u slučaju besvjesnog stanja, krvarenja i prijeloma. Voditelj je bio knjižničar Davor Žažar.


[OPŠIRNIJE]SPRETNE RUKE
LJUBICA GORIČKI / datum: 11. 1. 2018. 22:15

 

Kreativna radionica "Spretne ruke"  odrađena je isti dan, 10.siječnja, a pod vodstvom učiteljica Jasne Končić i Jasminke Končić. Prisustvovalo je 14 učenika.

  Uz pomoć voditeljica izradili su likove od sijena - zečiće i anđela.

Bili su vrlo zainteresirani, vrijedni i veseli i na kraju oduševljeni svojim uradcima.

  Sve izrađene likove možete vidjeti u auli škole.


[OPŠIRNIJE]ESCAPE CLASSROOM
LJUBICA GORIČKI / datum: 11. 1. 2018. 22:04

 

Program za motivirane i talentirane učenike proveden je 10.siječnja.Jedna od aktivnosti bila je  "Escape Classroom" koju su pripremile i vodile učiteljice Maja Trbušić Hlad i Zrinka Gregurić Ferenček.

 Devet učenika/učenica 5.i 6.razreda, raspoređenih u dva tima, tražilo je tragove koji su ih vodili do cilja - rješavanja misije. Zadatci koje su rješavali bili su s područja matematike, prirode, biologije i geografije. Rješavanje je ograničeno i vremenski.

   Tragovi su otkrivani korištenjem mobitela, tableta, pametne ploče, micro-bita, UV lampe, "razbijanjem" šifre na lokotima. Učenici su iskazali zadovoljstvo ovim konceptom i želju za sudjelovanje u slijedećim Escape Classroom radionicama.

 


[OPŠIRNIJE]POPIS ODABRANIH PONUDA PO POZIVU 2/2017.
Ivančica Boroš / datum: 9. 1. 2018. 12:24

OSNOVNA ŠKOLA
STJEPANA RADIĆA
BRESTOVEC OREHOVIČKI

KLASA: 602-02/17-01/109
URBROJ: 2197/02-380-2-17-2
Brestovec Orehovički, 9.1.2018.

POPIS ODABRANIH PONUDA ZA IZVANUČIONIČKU NASTAVU

Temeljem članka 14. stavak 7.  točke 6. i 7. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole (NN br. 67/14. i 81/15.) Povjerenstvo za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude za Školsku ekskurziju, nakon otvaranja ponuda, po pozivu br. 2/2017., na sastanku održanom 8.1.2018. u 17,00 sati odabralo je dvije (2) ponude koje će biti predstavljene roditeljima učenika i to:

1. DND-RADOST DJECI  d.o.o. Sveti Križ Začretje

2. MEDIA TURIST Zagreb

Predstavljanje potencijalnih davatelja usluge biti će 24. siječnja 2018. (srijeda) u 18.40 sati, u prostorijama škole, na roditeljskom sastanku roditelja učenika za koje se organizira Školska ekskurzija.

Predstavljanje će biti prema navedenom redoslijedu.

Prezentacija ponude po davatelju usluge trajat će po 15 minuta.

Zahvaljujemo svim ponuditeljima na poslanim ponudama.

                                                              Predsjednica Povjerenstva: Dijana Gubez

 

 

 


[OPŠIRNIJE]FUTURA i KZŽ NUDE, MI ORGANIZIRAMO
LJUBICA GORIČKI / datum: 5. 1. 2018. 14:20

Na inicijativu Radne skupine za darovite učenike KZŽ "Futura", upućen je poziv svim osnovnim školama o mogućnosti organizacije radionica za darovite, talentirane i motivirane učenike, u vrijeme zimskih školskih praznika školske godine 2017./2018.

U predviđenom vremenu odazvalo se 25 osnovnih škola koje će u predviđenom terminu organizirati 70 raznovrsnih radionica diljem Županije.

Naša škola nudi 6 radionica:

1. Spretne ruke (Jasna Končić i Jasminka Končić)

2. Escape Classroom (Zrinka Gregurić Ferenček i Maja Trbušić Hlad)

3. Pokret potiče neurone (Srećko Pavlović)

4. Pružimo prvu pomoć (Davor Žažar)

5. Trening komunikacijskih vještina (Marija Lončar)

6. Kreiramo vodič za našu školu/mjesto/općinu (Ljubica Gorički)

        Prve tri počinju u 9.00, a druge tri u 10.30! U SRIJEDU, 10.1.2018.

Obavijestite prijatelje. Dođite!

 


[OPŠIRNIJE]Menadžment volontera, edukacije u projektu "Moj okoliš, moja budućnost!"
Zdenko Kobeščak / datum: 2. 1. 2018. 15:24

Nastavno na edukaciju Menadžment volontera Modul I, koja se održala u Zagrebu 13. i 14. 12. 2017. na kojem su sudjelovale predstavnice partnerskih organizacija Petra Andrić (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i koordinatorica volontera OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički Tanja Gulija Jujnović, u siječnju će se održati II. Modul istoimene edukacije.

Cilj edukacije bio je upoznati sudionike s volonterskim svijetom, što je volonterstvo i tko su volonteri, te zatim kroz detaljne razrade naučiti kako se izrađuje volonterski program. Isto tako sudionici seminara su upoznati sa Zakonom o volonterstvu.  Najvažniji dio odnosio se na menadžment volontera i uloga koordinatora volontera u organizacijama. Seminar je završen opisom poslova volontera.

Petra i Tanja započele su izradu volonterskog programa u sklopu našeg projekta uz korisne savjete voditeljica Volonterskog centra Zagreb i ostalih sudionika.

Veselimo se idućoj edukaciji, a sve zainteresirane za uključivanje u buduće volonterske aktivnosti pozivamo da se jave našoj koordinatorici Tanji.


[OPŠIRNIJE]Županijska izložba jaslica i angeljeka
Zdenko Kobeščak / datum: 27. 12. 2017. 09:45

Obavještavaju se svi zainteresirani za sudjelovanje na 12. županijskoj izložbi jaslica i anđela da svoje radove mogu dostaviti u OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički do srijede, 3. siječnja 2018. godine do 14 sati, a iznimno i kasnije uz najavu na tel. broj 049 238 149 ili 099 200 100 1.

Podsjećamo da će otvaranje 12. županijske izložbe jaslica i anđela biti u nedjelju, 7. siječnja 2018. u OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički s početkom u 18 sati.

Zatvaranje izložbe i dodjela nagrada najuspješnijim autorima bit će u petak, 12. siječnja 2018. u OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički u 18 sati.

Svim autorima želimo puno uspjeha, a posjetiteljima - dobrodošlicu!


[OPŠIRNIJE]Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 12. 2017. 14:03

Mato Brlošić,
predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Foto: Poduzetnički tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputio Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore:

Poštovani,
najljepša hvala na pitanjima. U nastavku šaljem odgovore.

1. Istina je da osnovnoškolsko obrazovanje pamtim samo po lijepim uspomenama. Iz tog razdoblja prate me lijepa sjećanja i iskrena prijateljstva.
Pouka koju sam primio je ta da je put do velikog uspjeha popločan nizom malih zadataka - a upravo me tome učilo moje prvo osnovnoškolsko obrazovanje.
Osim
odgoja kojeg sam stekao u svojoj obitelji, škola je ta koja me oblikovala te prepoznala i usmjerila moje ambicije.

2. Svim učenicima, djelatnicima i roditeljima želim od srca mirne i radošću ispunjene blagdane, provedene u krugu svojih najmilijih.

Lijepi pozdrav,
Mato Brlošić


[OPŠIRNIJE]Mirko Mrakužić, direktor dm-drogerie markta (dm) Hrvatska
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 12. 2017. 11:22

Mirko Mrakužić,
direktor dm-drogerie markta (dm) u Hrvatskoj

Foto: dm

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputio Mirko Mrakužić, direktor dm-drogerie markta (dm) Hrvatska:
 

Poštovani,
u prilogu dostavljam odgovore na Vaša pitanja:

1. Danas, kada su moja velika djeca prošla osnovno školsku edukaciju i moj sin koji je tek  krenuo u osnovnu školu, još bolje prepoznajem ulogu škole i profesora u razvoju osobnosti. Učitelji i profesori Osnovne škole Slave Raškaj u Ozlju imali su presudan utjecaj na stvaranje mojih radnih navika, ali i formiranje vrijednosti kojima se danas vodim u životu i na poslu. Mislim da se svi sjećamo profesora/učitelja koji je ostavio neizbrisiv trag u našim životima. Za mene su to bili Štefica Kalogjera moja učiteljica u 1. i 2. razredu PŠ Trg, koja me je naučila čitati i pisati i prof. Martin Vajdić koji mi je usadio ljubav prema povijesti.

2. Dobro se odmorite tijekom blagdana i što više vremena provedite u društvu prijatelja i obitelji, uz igru i zabavu.
Ovog Božića stvorite uspomene koje će vam trajati cijeli život.

U moje osobno ime i u ime više od 1.300 djelatnika dm-a želim vam čestit Božić i uspješnu novu godinu!


[OPŠIRNIJE]Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca
Zdenko Kobeščak / datum: 21. 12. 2017. 14:50

Davor Majetić,
glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputio Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca:

Poštovani,
zahvaljujem na poslanom mailu te šaljem odgovore:

1. Osnovna je škola temelj za daljnje školovanje i cjeloživotno učenje pojedinca. Upisujemo ju u ključnom trenutku života, kad su naša dječja srca i otvoreni mladi umovi željni novih znanja i vještina. Tijekom godina školovanja, razvijamo se i rastemo, u čemu škola i te kako igra važnu ulogu, dajući nam vrlo vrijedne alate za cijeli život. Osobno mi je osnovnoškolsko obrazovanje usadilo vrijedne radne navike i vjeru u postizanje uspjeha uz rad i trud.
I danas se rado sjetim nastavnika i njihovih riječi podrške i poticaja.

2. Bez obzira nalazite li se u srcu hrvatskog Zagorja ili u svjetskoj metropoli, u današnje vrijeme kad vijest obiđe svijet u par sekundi a partnerstva se sklapaju povezujući različite kontinente, kulture i jezike, uistinu možemo reći da smo svi dio jednog globalnog „sela“ i da su nam mogućnosti nebrojene.
Stoga bih učenicima poručio da budu vrijedni i da vjeruju u sebe. Svaki je cilj ostvariv ukoliko ulažete u svoja znanja i vještine. Ne bojte se padova i pogrešaka. Svaki takav trenutak tek je trenutak u vašim životima, a ujedno prilika za učenje i razvoj.
Roditeljima želim poručiti da budu podrška i oslonac svome djetetu i da ne gube vjeru u bolje sutra, u svijet kakav svi želimo za našu djecu.
Djelatnicima OŠ Stjepana Radića želim zahvaliti na odabiru ovog plemenitog zvanja i na radu s budućim pokretačima promjena u Hrvatskoj i uzornim građanima svijeta, budućim majkama i očevima koji će svojoj djeci prenositi pouke i riječi koje nose još iz osnovnoškolskih dana u Brestovcu Orehovičkom.

Svima vam želim blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu 2018. godinu.

Davor Majetić,
glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca


[OPŠIRNIJE]Velimir Srića, redoviti profesor managementa i informatičke tehnologije Ekonomskog fakulteta
Zdenko Kobeščak / datum: 21. 12. 2017. 11:11

Velimir Srića,
redoviti profesor managementa i informatičke tehnogije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ekspert Svjetske banke i ugledni konzultant

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputio prof. dr. sc. Velimir Srića:

 

Poštovani,
nažalost, bio sam na putu i u strašnoj gužvi pa tek sada odgovaram.
Nadam se da nije prekasno.

1. Najvažnije što sam naučio u svojoj (klasičnoj) osnovnoj školi bilo je da vjerujem u sebe i svoje talente i da mi je zadatak čitav život učiti jer nitko nije postao dobar sam od sebe.

2. Zagorje je već dalo dva velika predsjednika (Tita i Tuđmana), na vama je da odgojite i trećega.

Srdačno
Prof. dr. Velimir Srića
Ekonomski fakultet u Zagrebu


[OPŠIRNIJE]Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore
Zdenko Kobeščak / datum: 21. 12. 2017. 11:02

Dragutin Ranogajec,
predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora koje nam je uputio Dragutin Ranogajec, kum našeg Poduzetničkog gnijezda i predsjednik Hrvatske obrtničke komore:

Poštovani,
najljepše zahvaljujemo na lijepim riječima i Vašem interesu. 
Odgovore dostavljamo u nastavku:

1. Osnovna škola je mjesto upoznavanja s autoritetom, usvajanja radnih navika i preuzimanja odgovornosti, no i sklapanja prijateljstava, prvih simpatija. Gledajući svoje učitelje naučio sam što znači marljivost i poštenje, a njihovim primjerom i odgojem u obitelji, vodio sam se cijelog života.

2. I sam dolazim iz malog mjesta. Sve što želite, možete postići, svojim radom i upornošću. Ako i odete u bijeli svijet, uvijek ćete se vraćati svojim korijenima u malo zagorsko mjesto, jer vas je ono naučilo što znači obitelj i prijateljstvo.
U tome je vaša snaga.
Vjerujte u sebe i hrabro kročite kroz život!

Želimo Vama, Vašim djelatnicima i učenicima čestit Božić te puno uspjeha i znanja u novoj 2018. godini!

Srdačan pozdrav,

Dragutin Ranogajec,
Hrvatska obrtnička komora


[OPŠIRNIJE]Goran Kezunović, ravnatelj CARNet-a
Zdenko Kobeščak / datum: 20. 12. 2017. 13:18

Goran Kezunović,
ravnatelj Hrvatske akademske istraživačke mreže (CARNet)

Foto: CARNet

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputio Goran Kezunović, ravnatelj CARNet-a:

Poštovani,
prvo isprika na malom čekanju, zatrpani smo sa svih strana.

Odgovori slijede:

1. Najvažnija poruka koju sam primio od svojih učitelja u osnovnoj školi bilo je uvjerenje kako nikada ne trebamo prestati biti znatiželjni i da uvijek propitkujemo svijet oko sebe i istražujemo nepoznato.

2. Vama osobno, učenicima, djelatnicima i roditeljima Vaše škole poručio bih da ostanu ovakvi kao što su sada, kao jedna složna, marljiva i entuzijastična zajednica. Svi zajedno ste dokaz koliko jedna mala škola u srcu Zagorja može postići zajedničkim radom i trudom. Nadahnuće je obostrano, jer uvijek rado surađujemo s Vama i Vašom školom. Zaista ste posebni i ostanite takvi!

Svima Vam želimo sretan i blagoslovljen Božić, te uspješnu 2018!

S poštovanjem,
Goran Kezunović
Ravnatelj/CEO, CARNet


[OPŠIRNIJE]Školska božićna priredba
Zdenko Kobeščak / datum: 19. 12. 2017. 15:56

Pozivamo sve učenike i roditelje naših učenika, kao i druge zainteresirane, na školsku božićnu priredbu koja će se u našoj školi održati u petak, 22. prosinca s početkom u 18 sati.

Priredbu producira Tim za kulturnu i javnu djelatnost naše škole, a u priredbi sudjeluju brojni vrijedni i kreativni učenici razredne i predmetne nastave.

Radujemo se vašem dolasku, a sve nazočne pozivamo i na razgledavanje i prigodnu kupovinu proizvoda naše Učeničke zadruge.
Proizvode možete razgledati na štandu našeg Božićnog sajma, a prihod će se iskoristiti za unapređenje rada UZ "Zviranjek".


[OPŠIRNIJE]Dan "P" područja tehničke kulture
Zdenko Kobeščak / datum: 18. 12. 2017. 18:26

U četvrtak, 14. prosinca, u našoj je školi održani DAN "P" PODRUČJA tehničke kulture. Više od 50 učenika naše škole od 4. do 8. razreda uživalo je u čak 4 praktiočne i kreativne radionice koje su za njih organizirali naši prijatelji iz Hrvatskog saveza CB klubova i Gradske zajednice tehničke kulture iz Požege.

Tako je g. Tomislav Memedović oduševljavao nove zaljubljenike u CB vještine i elektrotehniku, g. Davor Marković je otkrivao tajne Orijentacije, g. Viktor Pelcl i g. Boris Gretzer su nas radionicom Modelarstva i izradom božićnog nakita opskrbili za kićenje božićne jelke, a šlag na torti je bila radionica Aviomodelarstva koju je vodio g. Đuka Pelcl.

Ne treba ni govoriti da su djecu oduševljeni lansiranjem raketa, polijetanjem i slijetanjem aviončića, upravljanjem dronovima...

Nakon par dana odmaka jednodušno je potvrđeno već iskazano oduševljenje naših učenika za ovakav oblik aktivnosti u našoj školi, a svi komplimenti i zahvala idu našim prijateljima i gostima iz Slavonije.

Uz zahvalu vrijedi uputiti i poziv da se takve ili slične radionice što prije ponovo organiziraju u našoj školi.


[OPŠIRNIJE]ODLUKA O ODABIRU PONUDE PO POZIVU 1/2017.
Ivančica Boroš / datum: 18. 12. 2017. 12:35

OSNOVNA ŠKOLA
STJEPANA RADIĆA
BRESTOVEC OREHOVIČKI

KLASA: 602-02/17-01/105
URBROJ: 2197/02-380-2-17-10
Brestovec Orehovički, 18.12.2017.

 

ODLUKA O ODABIRU PONUDE PO POZIVU 1/2017.

Dana 15. prosinca 2017. godine u 17.00 sati roditelji, učiteljica voditeljica i učiteljice pratiteljice su, većinom glasova nazočnih, odabrali ponudu putničke agencije BLAGEC TURIST, Križevci za organizaciju Škole u prirodi, za učenike 4.abc razreda.

Odluka roditelja je konačna.

                                                                                                   Ravnatelj                                                                                                             Zdenko Kobeščak


[OPŠIRNIJE]Korado Korlević, predsjednik Uprave Zaklade ADRIS
Zdenko Kobeščak / datum: 18. 12. 2017. 07:44

Korado Korlević,
predsjednik Zakladne uprave Zaklade ADRIS

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora koju nam je uputio Korado Korlević, predsjednik Uprave Zaklade ADRIS:

Lijep pozdrav,

1. Bio je to drugi, siromašan svijet, škola je bilo mjesto  (posebno školska knjižnica) gdje sam se sreo s onim što je opredmećeno ljudsko znanje.
Od tog trenutka nisam prestao čitati, učiti i "razgovarati" sa svim tim izuzetnim ljudima koji su živjeli razbacani kroz vrijeme.

2. Odmah zaboravite taj dio "mala seoska skola".
Kada izdvojimo pedeset najvećih Hrvata, kroz povijest, samo se dvoje njih rodilo i osnovnu školu pohađalo u Zagrebu.

     "Male seoske skole" su mjesta gdje se sanjala, stvarala i čuvala Hrvatska država, mjesto gdje se prilike ne propuštaju, mjesta gdje jos živi strast.

     Uživajte u "vašoj maloj školi", od vas očekujemo da izrastete u velike i dobre ljude, a od onih kojima se bude ukazala prilika, očekujemo i velika djela.

Sve najbolje!
Korado


[OPŠIRNIJE]Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 12. 2017. 10:01

Luka Burilović,
predsjednik Hrvatske gospodarske komore

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputio Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore:

Najvažnija lekcija koju sam ponio iz svoje osnovne škole je da se uporan rad uvijek naposljetku isplati i da ne treba previše dramatizirati oko sitnih, usputnih neuspjeha na putu prema konačnom cilju. Naučio sam da jedna loša ocjena ne znači kraj svijeta, već je treba uzeti kao motivaciju da ubuduće budem bolji i da zaključna ocjena bude prava slika mog zalaganja. Iako je teško tako razmišljati kad se bliže ispiti i love prosjeci, škola, a kasnije i život, nije utrka na kratke staze, već svojevrsni maraton u kojem konstantan trud i zalaganje na kraju uvijek pobjeđuju.

Još jedna vrlo važna lekcija koju sam usvojio jest da se ocjene nisu toliko važne koliko stečeno znanje koje vam nitko ne može uzeti i osporiti. Učite zbog sebe, a ne da zadovoljite roditelje i učitelje. Nova znanja i vještine najveći su kapital koji možete ponijeti sa sobom iz osnovne škole, na koji god se put odlučili. I na kraju, ne zaboravite se zabavljati usput sa svojim školskim kolegama i prijateljima, da vam razdoblje osnovnog školovanja ostane lijepa uspomena koje ćete se uvijek s radošću prisjećati.

Prije svega bih vam svima poželio puno zdravlja, sreće, ljubavi i, naravno, dobrih ocjena.

Naše Zagorje može poslužiti za primjer drugim krajevima Hrvatske u mnogo područja, a jedno od njih je i poduzetništvo. Nadam se da će mnogi od vas ubuduće na temelju znanja stečenog upravo u vašoj osnovnoj školi pokrenuti svoje tvrtke i ostvariti svoje potencijale u svom rodnom kraju. Iznimno je bitno da vi mladi ljudi ostanete tu, gradite svoje zajednice i bolju budućnost cijele zemlje.

Kažu da društvo napreduje kada starije generacije sade stabla u čijoj sjeni neće sami uživati. To je moto po kojem se osobno vodim u životu i prema kojim nastojim voditi Hrvatsku gospodarsku komoru kao instituciju. Iako moram priznati da situacija koju vam ostavljamo u naslijeđe nije bajna, istinski se trudimo popraviti ju i omogućiti vam što bolje startne pozicije u životu. Na vama je da svaku priliku koja vam se pruži iskoristite pa da u mojim godinama možete s optimizmom gledati mlade koji dolaze, čvrsto vjerujući da za budućnost Hrvatske ne treba strahovati.

Još jednom vam svima želim sve najbolje za blagdane, da vam se sve želje ostvare i da budete na ponos svojim profesorima i roditeljima.
Volite svoju domovinu i kupujmo hrvatsko!


[OPŠIRNIJE]Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu
Zdenko Kobeščak / datum: 15. 12. 2017. 06:31

Marijana Petir,
hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputila Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu u Strasbourgu:

 

Poštovani, 
hvala Vam na javljanju te na Vašoj ulozi odgajatelja mladih koje je u današnje vrijeme posebno važno. Rado ću odgovoriti na pitanja Vaših učenika i Vaših kolega.

1. Osnovna me škola naučila disciplini, redovitom učenju i izvršavanju zadataka, poštivanju učitelja, zahvalnosti prema roditeljima, kolegijalnosti s vršnjacima. U osnovnoj su se školi rodila prva prijateljstva i prve ljubavi. Neka od tih prijateljstava traju i danas. Zahvalna sam svojim učiteljima što su me uvijek poticali da dam sve od sebe, što su vjerovali u mene i naučili me da se svaki trud i rad i svaka pročitana lektira isplate. Područnu školu završila sam u malom mjestu poput vašeg u Sisačko-moslavačkoj županiji u Grabričini, a osnovnu u Velikoj Ludini. Nakon toga školovala sam se u Zagrebu. Sretna sam što sam prve godine svog školovanja mogla provesti u prirodi, na svježem seoskom zraku, igrajući se bezbrižno i družeći se s prijateljima. Te su uspomene zauvijek ostale urezane u mom sjećanju i srcu. 

2. Ovoga Božića učenicima poručujem - budite marljivi i učite, jer ne učite za školu, ni za svoje roditelje, već učite za sebe. Samo znanjem i upornošću možemo postići izvrsnost koja nam je potrebna da promijenimo naše društvo na bolje. A Božić je uvijek prilika da budemo bolji i da svakom dijetu omogućimo da bude sretno i da ne bude gladno. Učiteljima zahvaljujem na njihovu trudu, radu i zalaganju koje ulažu u odgoj i obrazovanje djece i mladih! Tek s određenim odmakom može se vidjeti koliko je Vaš utjecaj na oblikovanje djece i mladih ljudi velik. Vaša uloga donosi i odgovornost ne samo da učenicima prenesete znanje već da im i svojim primjerom pokažete kakvi ljudi trebaju biti.
Zato želim
da ovoga Božića budemo ljudi jedni za druge i da svjetlo Krista obasja i Vašu školu, Vaše malo mjesto te da svijetli drugima kao putokaz da postoji djelotvorna ljubav i da se jedino ona na kraju računa.


S poštovanjem,
Marijana Petir,
hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu


[OPŠIRNIJE]Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica Republike Hrvatske
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 12. 2017. 11:26

Kolinda Grabar - Kitarović,
Predsjednica Republike Hrvatske

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora i poruke koju nam je uputila Kolinda Grabar - Kitarović, Predsjednica Republike Hrvatske:

1. Sjećanja na moju osnovu školu nosim u najljepšoj uspomeni cijeli život jer me sjećaju na bezbrižno doba djetinjstva, dragih prijatelja, učitelja i nastavnika i želja mi je da i vi iz svoje škole ponesete takve uspomene. Posebno se sjećam koliko sam puno čitala, a moji najdraži pisci u osnovnoj školi bili su Ivana Brlić Mažuranić, Mato Lovrak, Ivan Kušan, pjesnici Luko Paljetak, Dobriša Cesarić i Dragutin Tadijanović.

U svojoj sam osnovnoj školi stekla navike učenja, odgovornosti prema sebi i svojoj budućnosti i daljnjem školovanju, solidarnosti prema učenicima koji nisu mogli uspješno svladati neko gradivo i kojima sam rado pomagala.  Upravo sam u osnovnoj školi spoznala kako je znanje ono blago koje čovjek uvijek nosi sa sobom, a nitko mu ga ne može oduzeti. Shvatila sam također, kako jedan pojedinac može puno, ali isto tako da svi zajedno možemo puno više.

2. Božićno doba vrijeme je darivanja, no ne samo onih šarenih paketića, već i vrijeme darivanja dobrih djela.
Draga djeco, upravo darivanje pažnje i dobrih djela Božiću daje onaj pravi smisao i stoga pokušajte nekome blagdane učiniti ljepšim, nekim darom ili pažnjom.
Ponekad je lijepa i utješna riječ poklon koji najviše razveseli onoga koji je primi.

Vama, svim djelatnicima Osnovne škole Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog i vašim obiteljima želim sretan Božić i svako dobro u novoj godini i sve vas srdačno pozdravljam!

Kolinda Grabar-Kitarović 
Predsjednica Republike Hrvatske


[OPŠIRNIJE]Branka Roesler, PricewaterhouseCoopers, menadžer DOP-a
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 12. 2017. 11:17

Branka Roesler,
menadžer za Društveno odgovorno poslovanje u PwC-u

Foto: OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputila Branka Roesler, mnadžer za DOP u najvećoj svjeskoj revizorskoj tvrtci - PricewaterhouseCoopers i velika dobročiniteljica:

Poštovani,
prije svega, hvala Vam na ovom lijepom mailu i ukazanoj časti, zaista ste me razveselili! 😊

Drago mi je da imam priliku s vašim učenicima podijeliti svoje iskustvo i nadam se pozitivno utjecati na njihovo razmišljanje i stavove.

Uvijek su nam govorili kako je osnovna škola odgojno-obrazovna ustanova, dok je srednja škola obrazovno-odgojna. Iako osnovne korijene odgoja dobivamo od roditelja, u osnovnoj školi, pod utjecajem učitelja i nastavnika, formiramo svoju osobnost, stječemo radne navike, učimo se socijalizaciji i osnovama međuljudskih odnosa te osnovnim vrijednostima - kako osobnim, tako i općenitim.

Mene osobno osnovna škola je naučila disciplini i radnim navikama, naučila me da ne budem "kampanjac", što mi je u procesu obrazovanja, a još više u poslu koji obavljam uvijek bilo od neprocijenjive koristi. Također, osnovna škola postavila mi je temelje i pokazala važnost izgradnje pozitivnih međuljudskih odnosa i važnost prijateljstva.  Stara kineska poslovica kaže: "Ako umreš, znajući da si imao jednog prijatelja, umro si kao sretan čovjek".

Ono što smatram najvažnijim u životu je da sve što radiš, trebaš raditi sa srcem, a to je nešto o čemu možemo najviše naučiti od vas, divnih ljudi i djece iz ove škole u srcu Zagorja! Pri svakom posjetu i susretu sa svima vama uvjek me iznova oduševi s koliko entuzijazma i ljubavi radite i pomažete drugima!

U svjetlu nadolazećih blagdana moja poruka vašim učenicima bila bi da  vjeruju u svoje snove i slijede svoje srce i niti jedan cilj neće biti neostvariv. Roditeljima, nastavnicima i djelatnicima vaše škole bih poručila da čuvaju i njeguju najveće blago koje imaju, a to su djeca, jer oni su naša budućnost.

U ime svih djelatnika PwC-a i svoje osobno ime svima želim sretan i blagoslovljen Božić i sretne i vesele blagdane!

Srdačno,

Branka
PwC


[OPŠIRNIJE]Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 12. 2017. 10:56

Tonino Picula,
hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora koje nam je uputio Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u Strasbourgu:

1. Moje osnovne škole koje sam pohađao u Šibeniku (a bilo ih je više) bile su važne jer sam shvatio da ne učim samo zbog dobrih ocjena nego boljeg razumijevanja svijeta koji me čeka izvan razreda
Moji učitelji i nastavnici, svi vršnjaci s kojima sam se družio, pomogli su mi u “vježbanju života” puno prije polaganja onih kasnijih ozbiljnih životnih ispita. Hvala im.

2. Osim dobrog zdravlja i ljubavi, želim vam puno samopouzdanja i ambicija da pokušate ostvariti ono do čega vam je stalo u životu. Prepreke na tom putu ne doživljavajte kao ponore koje nije moguće premostiti.
Dragi prijatelji, sredine ne treba dijeliti na male i velike, nego na uspješne i one druge.
I o vama ovisi  kamo ide Brestovec Orehovički i njegova osnovna škola! Neka vam 2018. ne bude samo nova već i uspješnija godina.


Tonino Picula,
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu


[OPŠIRNIJE]Zoltan Aldott, predsjednik Uprave INA-e
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 12. 2017. 06:41

Zoltan Aldott,
predsjednik Uprave INA-e

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Zoltan Aldott, predsjednik Uprave INA-e:

Poštovani gospodine ravnatelju, dragi učenici i učitelji,

prije svega mali uvod – ovakve mailove ne dobivamo svaki dan i možda je prvi poriv reći da nemamo vremena, imamo puno posla, imamo važnijih obaveza, no kad sam dobio informaciju o kako se lijepoj i vrijednoj inicijativi radi, odlučio sam i sam doprinijeti te je prva i najvažnija poruka i pouka koju želim prenijeti: sve se može kad se hoće, bili vi osnovnoškolac ili predsjednik Uprave neke velike kompanije, i uvijek nađite vremena za učiniti nešto lijepo za druge.

U osnovnoj školi bio sam kao i sva ostala djeca – učio, igrao se, gradio prijateljstva, ponekad radio nepodopštine, ali kad bih naumio dobiti peticu ili napraviti super projekt, onda sam davao sve od sebe da to i ostvarim. Tako funkcioniram i danas i vjerujem da su trud i rad osnova za sve u životu.

Svim učenicima, njihovim roditeljima, i zaposlenicima škole od srca želim lijepe i radosne blagdane, miran Božić i godinu punu novih znanja i dobrih ocjena – blagdane provedite sa svojim najdražima jer vrijeme s obitelji i prijateljima napunit će vas energijom za uspjehe koje ćete i u budućnosti dijeliti s njima.

Sretan Božić i nova 2018. godina!

Srdačan pozdrav
Zoltán Áldott


[OPŠIRNIJE]Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica FSO-a
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 12. 2017. 06:38

Eli Pijaca Plavšić,
izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja

Foto: 

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora koju nam je uputila Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica FSO-a:

Poštovani,
puno vam hvala na javljanju, zaista mi puno znači.

Moji odgovori u nastavku:

1. Najvažnija poruka bila je ona da se samo trudom i radom može uspjeti u životu te da nije važno koliku ćeš ocjenu dobiti iz nekog predmeta već je važno znati da si dao sve od sebe.
Isto tako, s obzirom da sam osnovnu školu pohađala u vrijeme rata u Hrvatskoj poruka mira bila je izuzetno važna kao i ona da je važno pomoći drugima u nevolji.

Učenicima vaše škole poručila bih da je važno da budu sretni, da što više vremena provedu u igri s prijateljima, da poštuju različitosti i uvijek se zauzimaju za slabije od sebe.

Vama, vašim učiteljima i učenicima želim svako dobro povodom praznika i sve najbolje u novoj 2018. godini.

Srdačan pozdrav,
Eli Pijaca Plavšić


[OPŠIRNIJE]Petar Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e
Zdenko Kobeščak / datum: 14. 12. 2017. 05:54

Petar-Pierre Matek,
predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Petar-Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e:

Poštovani,

1. Kad smo djeca neke nam se stvari koje učimo u školi možda ne čine zanimljivima ili važnima, no nikada kasnije u životu nećemo imati prilike učiti toliko raznovrsne stvari kao dok smo bili u školi. Zato nam je ono što naučimo u školi važan temelj za cijeli život. Radne navike koje steknemo u osnovnoj školi nešto je što ćemo nositi i kasnije kroz život.

2. Danas je svijet postao globaliziran i više nije važno gdje se netko geografski nalazi već je važno da prati svjetske i tehnološke trendove te da ima otvoren um i srce prema novim stvarima, znanjima i kulturama.
Vjerujem da tako i u vašoj školi, a već i to što ste jedna od osam EU poduzetničkih škola u Hrvatskoj, te imate i vlastiti internetski radio, o tome najbolje svjedoči.

Nastavite samo tako i dalje te vam svima zajedno, i vašim roditeljima i nastavnicima, želim sve najbolje za blagdane i u novoj 2018. godini.
Također sve najbolje za blagdane i u novoj godini, kako Vama tako i svim zaposlenicima i đacima škole.

Lijep pozdrav,
Petar-Pierre Matek,
predsjednik Upravnog vijeća,
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga / Croatian Financial Services Supervisory Agency 


[OPŠIRNIJE]Damir Bulić, predsjednik Uprave KRAŠ-a
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 19:27

Damir Bulić,
predsjednik Uprave Društva KRAŠ

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Damir Bulić, predsjednik Uprave Društva KRAŠ:

Dragi učenici, poštovani profesori,

ugodno  me  iznenadilo i nadahnulo vaše javljanje i ideja o prisjećanju na osnovnoškolske dane i značaj koji su imali u našim životima.  U svakodnevnoj gužvi i posvećenosti obavezama lako zaboravimo na prve životne pouke i iskustva koja nas oblikuju.
Poštenje, iskrenost, prijateljstvo, zajedništvo, odanost, upornost, želja za znanjem,  samo su mali dio onoga na što me osnovna škola podsjeća. A  upravo ovo su obilježja koja  kroz život oblikuju uspješne i kvalitetne ljude, posvećene  svom poslu, obitelji i prijateljima. 
Danas sam i sam otac osnovnoškolca i uživam gledajući ga kako svakog dana iz škole dolazi pun novih priča i iskustava, stalno u pokretu i traženju novih izazova.  I silno sam zahvalan njegovim  učiteljima i profesorima na stručnosti i upornosti kojom ga oblikuju i usmjeravaju u ovim tako mladim, ali za njega važnim  godinama.
 
Svima vama, učenicima, želim poručiti da nastavite s marljivim radom, zadržite svoj otvoreni, istraživački duh i uporno slijedite svoje želje i snove
Profesorima čestitam na entuzijazmu, ustrajnosti i strpljivosti potrebnoj za odgajanje brojnih generacije novih naraštaja mladih ljudi.
Odgovoran je to i izazovan posao i temelj zdravog  razvoj svake zajednice i u konačnici društva u cjelini.

Svim profesorima i zaposlenicima, svim učenicima Osnovne škole Stjepana Radića i njihovim roditeljima, od srca želim sretne blagdane i uspješnu novu  2018. godinu.

Damir Bulić
Predsjednik  Uprave Društva
KRAŠ prehrambena industrija d.d


[OPŠIRNIJE]Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe Hrvatska
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 19:12

Igor Pureta,
predsjednik Uprave Grawe Hrvatska d.d.

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe Hrvatska d.d.:

Poštovani,
od srca Vam hvala što sam među onima koje ste izabrali da odgovore na postavljena pitanja.

Znanje je je jedan od najvažnijih alata koji čovjek može dobiti i koje mu nitko ne može oduzeti. Znanjem možemo prokrčiti put k ostvarenju svojih želja i snova kako bi smo se ostvarili kao pojedinci i kao članovi društva. Prema nekim američkim istraživanjima znanje se prezentira na različite načine ovisno o mjestu u kojem se živi i školi koju se pohađa. To znači da upravo škola sa svojim pristupom, učitelji i profesori svojim zalaganjem utječu na to hoćemo li prihvatiti taj alat ili će nam on postati teret i svoj ćemo uspjeh morati potražiti na neki drugi način.

Tijekom mog osnovnoškolskog obrazovanja, a naročito tijekom prva četiri razreda, meni je učiteljica Milka Vrbančić pružala dovoljno slobode da mi škola izgleda kao nastavak dječje zaigranosti, a istovremeno je meni i mojim školskim kolegama odškrinula vrata znanja. Time nam je omogućila da se zainteresiramo za ono što se iza vrata nalazi i sami svojom radoznalošću otvaramo vrata i ulazimo u prostore pune čudnih i čudesnih priča. Ipak, sama radoznalost ne bi bila dovoljna za sve što nas je čekalo u školi, jer se radoznalost brzo iscrpi i zadovolji. Stoga je njena upornost u usađivanju radnih navika u svima nama bez obzira je li nam učenje bilo lako ili teško jednako važna kao vječita želja za otkrivanjem novog i zanimljivog. I iako je lakše razrogačenih očiju upijati sve što je novo i zanimljivo, upornost i radne navike su tu da nam pomognu kad nastupi umor, a znatiželja i zanimanje popuste svoj stisak. Zahvaljujući radnim navikama i svakodnevnom uživanju u otkrivanju novih znanja uspio sam kroz daljnje godine svog školovanja, a kasnije i rada prevladati puno prepreka koje su mi priječile put.

Učenicima, djelatnicima i roditeljima osnovne škole Stjepana Radića želim sretne i mirne blagdane te uspješnu i veselu novu godinu.
Pojedinac je taj koji svojom vizijom, idejom i željom potiče promjenu u sebi i svojoj okolini. Svakom od nas promjena potrebna kako bismo opstali u okolini koja se neprestano, makar i sasvim polako, mijenja. No, pojedinac sam je preslab da bi promjenu u potpunosti proveo.
Stoga samo zajedničkim radom možete zavoljeti znanje, potaknuti radoznalost učenja i radne navike. One će vam, to je sasvim sigurno, donijeti veliko zadovoljstvo i lakše nošenje s odlukama koje vas čekaju. Time ćete doprinijeti razvoju svoje zajednice i čitavog društva na poseban i sasvim svoj način uzimajući budućnost u svoje ruke!

Srdačan pozdrav / Best regards
Igor Pureta, mag.ing., MBA
Predsjednik Uprave / Chairman of the Board
GRAWE Hrvatska d.d. 


[OPŠIRNIJE]Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 18:54

Ivan Jakovčić,
zastupnik u Europskom parlamentu

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Ivan Jakovčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u Strasbourgu:

Poštovani,
puno hvala na interesu i evo odgovora:

U osnovnoj školi naučio sam poštivati velike različitosti u školi i u razredu!

Te razlike su bile u načinu na koji smo bili obučeni i što smo marendali jer su socijalne razlike bile jasne, imali smo i talijanski razred pa sam shvatio i jezične razlike, kao i mnoge druge različitosti.
Tako sam naučio poštovati svoje najbliže oko sebe!

To je i moja poruka svima vama: poštujmo se kako god izgledamo, koliko god puno ili malo imamo, kakvim god jezikom govorimo jer smo samo obični ljudi koji trenutno borave na našoj Planeti!

Provedimo to vrijeme u miru, sreći i poštovanju najbližnjih!

Sve naj
Nino Jakovčić 


[OPŠIRNIJE]Balasz Bekeffy, predsjednik Uprave OTP banke u Hrvatskoj
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 18:41

Balazs Bekeffy,
predsjednik Uprave OTP banke Hrvatska

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Balazs Bekeffy, predsjednik Uprave OTP banke u Hrvatskoj:

Kad sam imao 14, osjećao sam se kao da su moji problemi najveći zamislivi problemi. Kolege iz razreda su me maltretirali, kritiziran sam zbog grešaka, ismijavali su me jer sam mucao.
A onda sam dobio upalu uha i upoznao jednog doktora. Vidio je da sam jako tužan i tražio me da mu ispričam što me muči. Na svaki moj problem odgovorio je pitanjem: “Pa što onda?”
Najprije sam bio šokiran, jer sam mislio da je on još netko tko me ne razumije. Međutim, kasnije sam razmislio o tome koje ću posljedice imati zbog svih tih mojih problema.

Tako sam shvatio da me ne određuje nitko drugi, nego ja samoga sebe.
To mi je pomoglo da razumijem da sreća, samopouzdanje pa čak i ljepota nisu nešto što mi drugi mogu pomoći ostvariti.
To mogu ostvariti jedino ja i samo o meni ovisi.

A učenicima želim poručiti da dok je god uz vas obitelj i vaši najdraži - sve drugo će se s vremenom riješiti!
Samo trebate ustrajati, razmišljati o dugoročnim posljedicame i stalno se pitati: "Pa što onda?"


[OPŠIRNIJE]Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 18:32

Hrvoje Kolarić,
predsjednik Uprave Belupa i član Uprave Podravke

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave HBelupa i član Uprave Podravke iz Koprivnice:

Poštovani,
zahvaljujem Vam na lijepim riječima koje ste mi uputili te na povjerenju koju ste mi iskazali davši mi mogućnost da se obratim učenicima Vaše Osnovne škole.

Pogled na moju malu mapu bogatstva dolazi iz iskustva da ništa ne može zamijeniti upornost. Niti talent, niti genijalnost, niti obrazovanje.
Upornost i odlučnost donose sretan i ispunjen život, donose uspjeh.

Jer, priroda je u naše okružje stavila sve što nam je potrebno. I ne samo da je to učinila već je i savršeno uskladila ritmove i upozorila koje nas to stvari moraju držati u harmoniji. Ponekad ni sami ne znamo koliko smo sretni. Ponekad nam to netko drugi treba reći i pokazati. Na listi želja i potreba jedna je najvažnija. Zdravlje! Slijede ljubav i zajedništvo. Što nam više treba kada u tih nekoliko riječi stane sva mudrost svijeta. Darujmo, stoga, sebi barem jedno duhovno ili racionalno priznanje za dobre stvari koje smo učinili i budimo uvjereni da će ih za 365 dana biti još više.

Smisao je ono od čega smo mi ljudi satkani. Osjećaj da je sve upravo onako kako treba biti, tu radost čini gotovo svetim iskustvom. Ne, ona definitivno nije povezana s bankovnim računom, statusom i materijalnim blagostanjem već s našom neiscrpnom mogućnošću da sve loše pretvorimo u dobro, a ono dobro u još bolje. Uz smisao – radost mi se čini jedinom stvari koju bi vrijedilo imati poput obroka – tri puta dnevno ispred sebe na stolu!

I tu ona upornost, s početka, najviše dolazi do izražaja :)

Svima vama, u Velikoj školi u srcu Zagorja, želim Zdravlje, Ljubav i Mudrost.
Da, i puno druženja, kao neizostavnog dijela blagdanskog ozračja.
Proslavite sa svojim bližnjima Staru i dočekajte Novu.

Sretno!

S poštovanjem,

Hrvoje Kolarić,
mag.pharm, MBA


[OPŠIRNIJE]Nenad Bakić, ugledni poduzetnik, investitor, dobročinitelj i vizionar
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 18:20

Nenad Bakić,
ugledni poduzetnik, ulagač, dobročinitelj i vizionar

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo odgovora na naša pitanja koja nam je uputio Nenad Bakić, ugledni poduzetnik i vizionar, osvjedočeni prijatelj naše škole i filantrop:

1. Najvažnija poruka je za mene, nažalost bila, kakva škola ne treba biti:)... najviše mi se urezao u sjećanje prijekor učiteljice 'Sjedi, Bakić, opet postavljaš glupa pitanja!'.
Nema glupih pitanja.

2. Puno važnije od učenja biflanja informacija, pa čak i stjecanja znanja su razvoj ključnih kompetencija kao što su znatiželja, kreativnost, vještina rješavanja problema, vještina učenja i tako dalje, ali i razvoj cjelovite osobe koja razumije društvene okolnosti.
U ovoj maloj školi u Zagorju djeca su na jednom od najboljih mjesta u Hrvatskoj za postizanje takvih rezultata!


[OPŠIRNIJE]Ivica Tolić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 17:48

Ivica Tolić,
zastupnik u Europskom parlamentu

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Ivica Tolić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u Strasbourgu:

Draga djeco, učenici, cijenjeni djelatnici OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom,

cijeli je život proces učenja, no ono što je u tom procesu posebno važno istaknuti jest temelj na kojeg se sve ostalo nadograđuje, a to je ono što ponesete iz svoje osnovne škole i svoga obiteljskog doma.

Kada u svojoj osnovnoj školi steknete dobre osnove i učvrstite dobar temelj, lakše ćete na njemu graditi sve ono što vas čeka u srednjoj školi, na fakultetu i u životu općenito.

Iskreno su me obradovala vaša postavljena pitanja na koja ću vam rado odgovoriti.

1. Najvažnija pouka koju sam primio u svojoj osnovnoj školi jest da se  pošten rad uvijek isplati. Zato je važno vrijedno raditi, izvršavati svoje obveze i radne zadatke u školi i doma.

Kada se takve navike steknu u školi, sve što kasnije susrećete u životu, uključujući i brojne životne izazove, puno je lakše savladati. Pošteno i predano ispunjavanje školskih obveza i poštivanje roditelja, nastavnika i starijih, vodi vas k uspjehu. Važna su i prijateljstva koja steknete u osnovnoj školi, ona ostaju za cijeli život. Stoga je važno da se uvijek lijepo odnosite prema svojim kolegicama i kolegama u školi, da se međusobno poštujete te da se, osim rada, lijepo družite i zabavljate.

2. U svjetlu nadolazećih blagdana, želim vam mir u srcu i dobro raspoloženje. Neka se dijete Isus rodi u svakome od vas i donese vam mir, zdravlje i blagostanje u vašu školu i vaše domove, u naše lijepo Hrvatsko zagorje i cijelu našu domovinu Hrvatsku.

Vama u osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom želim puno uspjeha i puno, puno znanja kojega ćete zajedno usvojiti. Znanje i mudrost su najveće bogatstvo, zato vam želim mudre glave koje će znati naučiti i to što nauče koristiti u životu na svoje i opće dobro.

Sretan vam Božić i uspješna i vesela nova godina!!!

Srdačno vas pozdravlja iz Europskog parlamenta u Strasbourgu vaš zastupnik Ivica Tolić

 


[OPŠIRNIJE]Efka Heder, ravnateljica SEECEL-a
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 17:36

Efka Heder,
ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL)

Foto: SEECEL

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputila naša draga prijateljica, ujedno i ravnateljica Ragionalne agencije za razvoj poduzetništva u zemljama Jugoistočne Europe:

Poštovani ravnatelju Kobeščak,
Poštovani učenici, djelatnici poduzetničkog gnijezda i svjetionika znanja,
zahvaljujem Vam na Vašim pitanjima.

Ad 1) Ne znam jel najvažnija, ali je svakako poruka koju pamtim do danas, a to je poruka profesorice iz matematike “Nema nauke bez muke” - poruka koja me formirala i naučila predanost i odgovornost prema radu, što je izrazito važno u poslu kojim se danas bavim, a gdje je potrebno ući u dubinu stvari, a ne samo površno izvršavati svoj posao, jer svaka površnost na kraju ima bolnu posljedicu za osobe i društva. Ista profesorica naučila nas je da uz predani rad nema prepreke koju ne možemo savladati, a znamo da matematika ponekada zna izgledati kao nepremostiva prepreka. Matematika je poslije kroz život bila jedno od područja mog interesa i važan element u poslu kojim se bavim tako da sam nakon osnovne škole upisala i matematičku gimnaziju. Naučila me je da smo svi kao kaleidoskop, te ako znamo “gledati” otvara nam se neizmjerno bogatstvo pred očima za koje nismo ni mislili da postoji.

Ad 2) Poruka nepoznatog autora koja je meni nit vodilja i koju bih željela podijeliti u duhu Božića s Vama je: “Znanje se množi dijeljenjem” i jedino tako možemo doprinositi našem osobnom napretku ali i općem dobru zajednice. Tko je završio učenje, završio je i rasti…nemojte nikada prestati rasti!

Blagoslovljen Božić i svako dobro u godini koja nam dolazi želim svim učenicima, djelatnicima i roditeljima poduzetničkom gnijezdu male škole s velikim srcem u srcu Zagorja.

Svako dobro,
Efka 


[OPŠIRNIJE]Anny Brusić, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 17:22

Anny Brusić,
direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika

Foto: OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputila Anny Brusić, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge malih i srednjih poduzetnika:

Poštovani,
hvala vam na pitanjima i na njih rado odgovaram:

 1. Iako sam osnovnu školu završila jako davno, i nakon tolikog protoka vremena, čini mi se da s ove vremenske distance, mogu reći da sam zapamtila poruku i pouku kako je obrazovanje najvažnije blago koje ćemo imati u životu. I da se nikada ne treba prestati obrazovati, i to ne samo u školskim klupama nego svakog dana tokom našeg života. Samo sa znanjem možemo razumjeti vrijeme i prostor u kojem živimo, možemo se za njega pripremiti, kako bi živjeli dobro i kvalitetno.
 2. Poručila bih gotovo isto kao i u prvom odgovoru; sve što u životu postignemo od materijalnoga, a često nas to najviše privlači, možemo izgubiti, osim najveće vrijednosti - znanja. Ono nam nitko ne može oduzeti, a sa znanjem možemo postići sve što želimo. Osim toga, važno je bit poduzetna, uzeti sudbinu u svoje ruke, odlučivati sam o našem poslovnom, privatnom, obiteljskom životu. Ako se neki pojedinci odluče, uz to, biti i poduzetnici, to je velika vrijednost i za njih i za društvo.

S poštovanjem,
Mr.sc. Anny Brusić


[OPŠIRNIJE]Ruža Tomašić, hrvatska zastupnica u Parlamentu EU
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 12. 2017. 17:12

Ruža Tomašić,
zastupnica u Europskom parlamentu

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputila Ruža Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu u Strasbourgu:

Poštovani,
prije svega bih Vam se željela zahvaliti na pitanjima koja ste mi proslijedili i reći Vam kako sam iznimno ponosna na to da ste izabrali upravo mene.

 1. Najvažnija poruka koju sam primila u tijeku svog osnovnoškolskog obrazovanja ona je koja govori o odgovornosti svakog pojedinaca za vlastiti život te o poštovanju prema drugima i drugačijima od sebe. Također mi se jako sviđalo to što su učitelji u nas ugrađivali osjećaj ljubavi prema svome selu/gradu i prema svojoj zemlji  te su nam govorili to da će nas stranci koji dolaze u naše kuće ocjenjivati ne samo po tome kakva je naša kuća, nego i kakvo je naše selo/grad. Ono što također nikada neću zaboraviti izreka je koju i dan-danas primjenjujem gotovo svakodnevno na svoj život – "Da bi imao prijatelja, moraš biti prijatelj".
 1. Ono što bi ja, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručila učenicima, djelatnicima i roditeljima Vaše male škole u srcu Zagorja jest to da se druže, poštuju jedni druge i mišljenja drugih čak i onda kada se s njima ne slažu, da vole svoj kraj, budu ponosni na njega te kroz svoju daljnju edukaciju razmišljaju o tome kako će ga pomoći unaprijediti. I neka ne zaborave da im je samo svemir granica, te da se ne smiju dati obeshrabriti nikakvim društveno uvjetovanim ograničenjima jer sve ono što mogu sanjati, to mogu i ostvariti, samo ako doista daju sve od sebe.

Svima Vam od srca želim Čestit Božić! Provedite ga u miru, ljubavi i blagostanju.

Vaša Ruža Tomašić
European Parliament, Member


[OPŠIRNIJE]Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 12. 2017. 19:01

Davor Tomašković,
predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, vodeće hrvatske firme u svijetu telekomunikacija :

Poštovani,

zahvaljujem Vam na javljanju, vrlo sam počašćen što imam priliku obratiti se učenicima Osnovne škole Stjepana Radića.

Za vrijeme dok sam pohađao svoju osnovnu školu, igra i druženje s vršnjacima bilo mi je, naravno, vrlo važno, ali sam istovremeno imao jaku želju za učenjem. Svaki dan proveden u školi bio mi je izrazito zanimljiv jer sam se veselio što ću spoznati nešto novo i iz škole izaći s nečime što prije tog dana nisam znao. Jedna od vrjednijih stvari koje sam naučio u osnovnoj školi je aktivno slušanje. To mi je, dakako, uštedjelo mnogo vremena jer bi mi, nakon dana provedenog u školi, bilo dovoljno pročitati još jednom ili dvaput ono o čemu smo taj dan učili pa bih na taj način sve te informacije vrlo brzo pohranio u pamćenje. Zahvaljujući tome, ostajalo mi je dovoljno vremena za sve ostale izvanškolske aktivnosti. To mi omogućava da se i danas u svom poslu fokusiram na ono što je važno i da što efikasnije upravljam svojim obvezama.

Učenicima Osnovne škole Stjepana Radića bih želio poručiti kako je važnost obrazovanja iznimno važna. Budite uvijek gladni novih znanja, težite da budete što bolji u svemu što radite i nemojte se bojati ako pogriješite ponekad, tu nema nikakve sramote i nemojte da vas to obeshrabri. To će vas samo potaknuti da se drugi put malo više potrudite i time ćete još više učvrstiti svoje znanje. Slušajte svoje nastavnike i poštujte ih jer oni su tu upravo radi vas, kako bi vam usadili nova znanja i kako bi vas pripremili za put u nastavak vašeg daljnjeg obrazovanja.

Roditeljima bih želio reći da potiču svoju djecu na učenje i da im pomognu kako bi razvijali svoju kreativnost te da ih usmjeravaju prema onim znanjima za koja djeca pokazuju svoju znatiželju.

Na kraju, nastavnici su ti koji su u najvećem doticaju s djecom te je važno da im omogućite priliku za stjecanje novih znanja i iskustva koja će ih što bolje pripremiti za nastavak daljnjeg školovanja, a kasnije pomoći i u budućim karijerama. S obzirom na izrazito brze promjene u svijetu oko nas, veliku važnost zauzima STEM područje te smatram kako je mlade potrebno od najranijih godina usmjeravati ka tom polju i omogućiti im pristup novim tehnologijama čime ćemo poticati njihovu kreativnost.

Svim učenicima Osnovne škole Stjepana Radića, njihovim roditeljima kao i svim djelatnicima želim sretne nadolazeće blagdane te puno uspjeha u Novoj godini.

Srdačan pozdrav,

Davor Tomašković

President & CEO

HRVATSKI TELEKOM D.D. 


[OPŠIRNIJE]Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 12. 2017. 18:48

Ivan Čulo,
predsjednik Uprave Hrvatske pošte

Foto: Poslovni tjednik Lider

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke koju nam je uputio Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, velike firme u kojoj rade i brojni naši sumještani:

Dragi moji Orehovčani,

Prije svega moram reći da ste me duboko dotaknuli sa ovim mailom te mi je trebalo malo vremena da duboko udahnem i prisjetim se tih bezbrižnih dana …

Dok prizivam sjećanja stara više od 30 godina, kada sam pohađao osnovnu školu, moram priznati da osjećam posebnu sreću. Mnoga prva iskustva stekao sam upravo ondje - osim najvažnijih temeljnih znanja iz hrvatskog jezika, matematike, fizike, povijesti,... zapravo svega, a bez čega kasnije ne bih mogao dalje učiti. U osnovnoj školi sam stekao drage prijatelje, prvi se put zaljubio, ali i počeo se baviti sportom. Tada se svijet činio velikim mjestom punim mogućnosti. I danas ga takvim vidim, a i slično živim. I dalje volim učiti i istraživati ono što još nisam imao priliku otkriti. 

Osjećaj odgovornosti koji danas imam stekao sam upravo u godinama koje sam proveo u osnovnoj školi. Što sam stariji, to sam zahvalniji svim nastavnicima i profesorima, ali i mojim kolegama iz školskih klupa - svi su oni jako utjecali na mene.

Dragi nastavnici, roditelji i učenici OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog, svima vama sretan Božić i 2018. godina.
 

Vjerujte u svoje snove i budite dobri prema bližnjima! 

Ivan Čulo
Predsjednik uprave
CEO
Hrvatska pošta d.d.


[OPŠIRNIJE]Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 12. 2017. 18:26

Ivana Gažić,
predsjednica Uprave Zagrebačke burze

Foto: Poslovni tjednik Lider

 

Uglednim osobama iz hrvatskog javnog života postavili smo 2 pitanja:

 1. Što je, po Vama, najvažnija pouka koju ste primili u svojoj osnovnoj školi?

 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika naše škole?

Evo poruke Ivane Gažić, predsjednice Uprave Zagrebačke burze, uspješne i u Plivi, Luri, bankarskom sektoru..., a ponosne na svoje zagorske korijene:

Poštovani,
vrlo mi je drago što ste me kontaktirali, obzirom da sam i sama porijeklom iz Zagorja budući da mi je majka bila iz Mača, a otac iz Novog Marofa.

Najvažnija pouka koju sam primila u osnovnoj školi je da je
važno njegovati prijateljstvo i toleranciju prema svojim suučenicima.
A u svjetlu nadolazećih blagdana poručila bih da, bez obzira na to što su roditelji i učenici Vaše škole iz male sredine, da to nije nikakva prepreka da ostvare bilo koji svoj cilj.
Uvijek treba sanjati veliko i neka niti jedan od Vaših učenika ne umanjuje svoje ambicije.
Činjenica da smo u EU omogućuje visokoškolsko obrazlovanje praktički u bilo kojoj državi EU, tako da zaista mogu sanjati veliko.

Čestit Božić i sve najbolje Vama, učiteljicama i učiteljima, te učenicama i učenicima Vaše škole.

Lijepi pozdrav,
Ivana Gažić

 


[OPŠIRNIJE]Što ugledne osobe iz Hrvatske govore o svojoj osnovnoj školi i što nam poručuju?
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 12. 2017. 18:10

U ove predblagdanske dane pomalo se osvrćemo na godinu koja odlazi, ali i puni nade promatramo vrijeme koje je pred nama.

Robert Fulghum je jednom rekao kako je sve što treba znati naučio još u vrtiću, ali mi znamo da upravo osnovna škola često presudno utječe i oblikuje život pojedinaca i cijelog naroda.

Stoga smo zamolili ugledne javne osobe iz svijeta poduzetništva, institucija i civilnog društva da nam odgovore na 2 pitanja:

 1. Što je, po njima, najvažnija pouka koju su primili u svojoj školi?
 2. Što bi, u svjetlu nadolazećih blagdana, poručili učenicima, djelatnicima i roditeljima učenika male seoske škole u srcu Zagorja?

Ovom prilikom još jednom im toplo zahvaljujemo na odgovorima i vremenu kojeg su izdvojili, a mi ćemo u sljedećim objavama predstaviti njihove odgovore i poruke.


[OPŠIRNIJE]Večer matematike
Maja Trbušić / datum: 10. 12. 2017. 11:56

Večer matematike je skup interaktivnih radionica za učenike i roditelje koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Organizira je Hrvatsko matematičko društvo (HMD) gdje valja istaknuti učiteljice Tanju Soucie i Ivanu Katalenac. Ove godine glavni sponzor manifestacje  je IRIM - Institut za razvoj i inovativnost mladih, dok potporu daje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Večer matematike održala se i u našoj školi, 7.12.2017. u 18 sati. Okupilo se mnoštvo učenika i njihovih roditelja te motiviranih učitelja. Rješavali su se zabavni zadaci, igrale matematičke igre, učenici su uz pomoć microbitova programirali kalkulatore, igrali Kahoot kvizove, ...Svi su bili počašćeni sokovima i grickalicama, a atmosfera je bila vesela i radna.

Kako nam je bilo, pogledajte na http://bit.ly/2nMCYSq.

Najveća zahvala svim učenicima koji su svojim dolaskom pridonijeli uspješnosti Večeri matematike u našoj školi!


[OPŠIRNIJE]TN U Zagreb
Andrea Haramustek / datum: 9. 12. 2017. 22:32

U petak , 8.prosinca učenici 1.a,1.b, 2.a te učenici od 1. do 4.r. PŠ Orehovica odradili su terensku nastavu u Zagrebu.U sklopu terenske nastave posjetili su Kazalište lutaka gdje su pogledali odličnu predstavu Ružno pače . Nakon predstave šetali su gradom koji je prigodno adventski uređen. Bijele kućice u kojima su izloženi različiti proizvodi privukli su dječju pažnju. Prošetali su Zrinjevcem , Trgom bana Jelačića i tunelom Grič. Najveće oduševljenje bila je vožnja uspinjačom do Gornjeg grada. Nakon toga prošetali su do Crkve svetog Marka , zgrade Sabora i Vlade te se spustili Kamenitim vratima i nastavili laganim hodom do Glavnog kolodvora gdje su ih čekali autobusi . Puni dojmova sretno su se vratili svojim kućama.


[OPŠIRNIJE]OBJAVA POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE
Ivančica Boroš / datum: 7. 12. 2017. 12:51

DOPUNA OBRASCA:
TOČKA 7.
U usputna odredišta dodaje se Split.

OBRAZAC POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE - MATURALNO PUTOVANJE 2018.


[OPŠIRNIJE]POPIS ODABRANIH PONUDA PO POZIVU 1/2017.
Ivančica Boroš / datum: 7. 12. 2017. 12:33

OSNOVNA ŠKOLA
STJEPANA RADIĆA
BRESTOVEC OREHOVIČKI

KLASA: 602-02/17-01/105
URBROJ: 2197/02-380-2-17-8
Brestovec Orehovički, 7.12.2017.

POPIS ODABRANIH PONUDA ZA IZVANUČIONIČKU NASTAVU

Temeljem članka 14. stavak 7.  točke 6. i 7. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole (NN br. 67/14. i 81/15.) Povjerenstvo za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude za Školu u prirodi, nakon otvaranja ponuda, po pozivu br. 1/2017., na sastanku održanom 6.12.2017. u 17,00 sati odabralo je pet (5) ponuda koje će biti predstavljene roditeljima učenika i to:

1. DND-RADOST DJECI  d.o.o. Sveti Križ Začretje
2. KONTAKT TOURS Zagreb
3. MEDIA TURIST Zagreb
4. BLAGEC TURIST, Križevci
5. PRESEČKI GRUPA d.o.o. Krapina

Predstavljanje potencijalnih davatelja usluge biti će 15. prosinca 2017. (petak) u 17.00 sati, u prostorijama škole, na roditeljskom sastanku roditelja učenika za koje se organizira Škola u prirodi.

Predstavljanje će biti prema navedenom redoslijedu.

Prezentacija ponude po davatelju usluge trajat će po 10 minuta, s pauzom između predstavljanja od 5 minuta.

Zahvaljujemo svim ponuditeljima na poslanim ponudama.                                         
Predsjednica Povjerenstva: Martina Novosel

 


[OPŠIRNIJE]Sv. Nikola u PŠ Orehovica
Andrea Haramustek / datum: 6. 12. 2017. 16:04

U utorak , 5.prosinca u PŠ Orehovica održana je priredba povodom svetog Nikole. Učenici su plesali , recitirali , glumili i pjevali pa je školom vladala vrlo radosna atmosfera. Nakon predstave učenici su dobili gromoglasni pljesak svojih roditelja , baka i djedova , ravnatelja , pedagogice i drugih dragih gostiju koji nas svake godine dolaze podržati u našim priredbama. Zaigralo je svako dječje srce , a pogotovo veliko iznenađenje bio je i dolazak svetog Nikole koji je svim učenicima  i njihovoj mlađoj braći  podijelio prigodne poklone.


[OPŠIRNIJE]Stara škola - Mjesna knjižnica i čitaonica te multimedijska učionica
Ivana Kranjčec / datum: 4. 12. 2017. 22:03

Na blagdan svete Barbare, 4. prosinca, kao i svake godine obilježavamo Dan općine Bedekovčina. I na području Brestovca Orehovičkoga proslavit ćemo taj dan.

U utorak, 5. prosinca, tom će prilikom u prostorima stare škole biti otvorena Mjesna knjižnica i čitaonica te multimedijska učionica za naše učenike. Svečanost otvorenja započinje u 18:30.

Podsjetimo, stara je škola nedavno obnovljena i uređena, a u njoj je već premijerno održana nastava.

Uz pripremljen kulturno-umjetnički program za utorak najavljujemo i gostovanje poznatoga hrvatskog književnika. Stjepan Lice autor je mnogobrojnih duhovnih tekstova, lirskih zbirki, meditativne proze, priča i eseja, ali radi i kao suradnik u časopisima i radijskim emisijama.

Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom vrlo važnom i velikom događaju - i za našu školu, i za cijeli naš kraj!


[OPŠIRNIJE]Od Srca Zagorja do Zagorskoga radija
Ivana Kranjčec / datum: 4. 12. 2017. 21:25

Vijesti našega školskoga radija zaista se brzo šire, a polaznici Radijske novinarske grupe gotovo da i ne izlaze iz studija.

Vrijedno rade, zabavljaju se, snimaju vijesti i emisije u kojima odražavaju život škole i mjesta. I njihov je trud zapažen.

Nedavno su započeli suradnju sa Zagorskim radijem te dogovorili snimanje po jedne polusatne emisije mjesečno. 

Razmislili su o temama, dogovorili se što će prikazati, podijelili uloge i odvažno prionuli pisanju, snimanju, uređivanju... A što su sve zabilježili i kako kuca Srce Zagorja, premijerno poslušajte 6. prosinca u 13 sati upravo na Zagorskom radiju. Bit će im to pravi poklon baš na blagdan djeci dragog sveca - svetog Nikole.

Čestitamo marljivim učenicima koji su nakon snimanja za Hrvatsku radioteleviziju, uspješno savladali i ovaj korak!  

 


[OPŠIRNIJE]Čajanka učenika 7. razreda
Ivana Kranjčec / datum: 1. 12. 2017. 10:40

Učenici 7. razreda uvode nas u blagdanski ugođaj i svečano raspoloženje prosinca.

I ove školske godine u školi organiziraju Čajanku. Već drugu godinu zaredom najavljuju bogati zabavni program. Čajanka će se održati 1. prosinca s početkom u 19 sati. Pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u pjesmi i plesu.

Raskošnom tombolom, nagradnim igrama i ponudom raznovrsnih kolača nastoje privući što više sudionika. Prigodnom prodajom pozivaju na pomoć u prikupljanju financijskih sredstava za maturalnu ekskurziju.  


[OPŠIRNIJE]Moj okoliš, moja budućnost
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 11. 2017. 14:00

U EU projektu "Moj okoliš, moja budućnost", koji se u ovoj školskoj godini provodi u našoj školi, planirano je i zapošljavanje koordinatora volontera na pola radnog vremena.

Prema planu provođenja projekta od petka, 1. prosinca, u našoj školi počinje raditi Tanja Gulija, koja je na natječaju odabrana za koordinatoricu volontera.

Stoga pozivamo sve učenike naše škole, a posebno učenike 4.ab razreda, koje zanima volonterstvo, posebno u području brige za okoliš i održivi razvoj, da se već od petka mogu javiti našoj koordinatorici Tanji.

Tanji i svim sadašnjim i budućim volonterima, kao i svim drugim brižnim i angažiranim pojedincima želimo puno uspjeha u daljnjem radu!


[OPŠIRNIJE]LIJEPA SI/ LIJEP SI
LJUBICA GORIČKI / datum: 29. 11. 2017. 11:20

 

Udruga "Kosa ljubavi" krenula je s projektom "Lijepa si/Lijep si". Prvi susret u projektu održan je u našoj školi. Jer mi imamo učenika koji svoje djetinjstvo živi zajedno s ALOPECIJOM. Živi i radi u 7.razredu pa su naše gošće: Andrea, Biljana i Jelena došle na Sat razrednika.

  To je autoimuna bolest koja je vidljiva kroz gubitak kose. Projekt želi podići svjesnost ljudi širenjem informacija o uključivanjem oboljelih u svakodnevnicu. Naš Matija s time nema problema. Razred ga uključuje, nema ruganja i on se osjeća prihvaćeno. U to su se uvjerile i naše gošće.

   Prvi korak je napravljen! Hvala svim sudionicima.

U poveznici pročitajte vijest Udruge i pogledajte mnoštvo fotografija.

http://www.kosaljubavi.hr/blog/projekt-lijepa-si-lijep-si-o-s-s-radica-brestovec-orehovicki/


[OPŠIRNIJE]Hrvatska radiotelevizija u našem studiju
Ivana Kranjčec / datum: 29. 11. 2017. 08:55

S neizmjernom radošću objavljujemo vijest o jučerašnjem važnom događaju u školi. Naime, velika nam je čast što se glas s našega radija tako brzo širi ovim prostorima, ali i šire. I Hrvatska radiotelevizija zainetersirala se za Srce Zagorja.

Tom je prilikom jučer, 28. studenoga, studio našega školskog radija posjetio videonovinar Hrvatske radiotelevizije Marijan Sviben.

Polaznici Radijske novinarske grupe objasnili su način rada te prikazali korake nastanka jedne emisije. Izložili su program radija, otkrili buduće planove, predstavili svoju ulogu na radiju te iskazali razne mogućnosti učenja, primjene i proširivanja znanja koje im taj medij pruža.

Hrabro su stali pred kamere Hrvatske radiotelevizije, a snimljeni prilog o studiju Brestovca Orehovičkoga pogledajte danas u emisijama "Regionalni dnevnik" u 16:00 na 2. programu i "Zagrebačka panorama" u 18:25 na 4. programu Hrvatske televizije.


[OPŠIRNIJE]Škola u oblaku v. 2.0
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 11. 2017. 07:50

Tri mušketira HT-a: Krešimir Jusup, Branimir Hebrang i Robert Mataković oduševili su učenike predmetne nastave svojim izlaganjem života i rada "među oblacima".

Oni su, naime, u ponedjeljak, 27. studenog, u  našoj školi održali edukaciju o korištenju Cloud resourcesa u školi i kod kuće te na dojmljiv način učenicima približili siguran, dostupan i jeftin pristup informatičkim aplikacijama i sadržajima koje već koriste u svom svakodnevnom radu, ali i one za koje još nisu ni čuli.

Na kraju intenzivne, zanimljive i zabavne edukacije provjerili su i znanje naših učenika te su, sukladno rezultatima, svi učenici dobili i prigodne nagrade HT-a.

Oni vrijedniji i zainteresiraniji učenici, koji će nastaviti raditi na ovom području, bit će nagrađeni i posjetom edukativnoj "učionici budućnosti" u HT-ovom Sky Centru u Zagrebu.

Ovom prilikom još jednom toplo zahvaljujemo HT-ovim ambasadorima budućnosti te se nadamo nastavku suradnje i novom susretu, a sve učenike pozivamo da aktivno žive "na zemlji" koristeći blagodati mogućnosti koje nam pruža rad "u oblacima".


[OPŠIRNIJE]Najljepši školski vrtovi - 3. mjesto!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 11. 2017. 11:02

U petak, 24. studenog, je u Zagrebu, u zgradi Hrvatske radiotelevizije, održana svečanost dodjele nagrada u projektu "Najljepši školski vrtovi".

Među nominiranima za tu hvalevrijednu nagradu našao se i naš školski vrt.

S velikom smo nadom i radošću čekali i dočekali proglašenje pobjednika budući da je naš školski vrt u kategoriji zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osvojio izvrsno 3. mjesto koje uključuje odgovarajuće priznanje te novčanu nagradu.

Našu školu su predstavljali Lora Končić, Višnja Borovčak, Višnja Celjak i Zdenko Kobeščak, a ovim putem čestitamo svima koji su dali veliki doprinos ovom uspjehu.


[OPŠIRNIJE]OSMAŠI UČE NA TERENU
LJUBICA GORIČKI / datum: 27. 11. 2017. 17:49

 

Vidjeti, čuti, doživjeti, pomirisati, izgovoriti, promisliti, zaključiti... sve su to mogli naši osmaši koji su na terenskoj nastavi realiziranoj u Zagrebu posjetili izložbu Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght (Braque, Chagall, Baltus, Calder...)  i Interliber (41. međunarodni sajam knjiga i učila).

  Čujte ovo: osiguranje izložbe iznosi 2 mil. eura, iako se nama učinilo da su neka djela rezultat slikanja osnovnoškolca. Umjetnost ima mnogo lica, zaista!

  Naš lijepi Zagreb dočekao nas je u jesenjoj sonati, a u Zagorje smo ponijeli svježe kupljene knjige koje ćemo udomiti, pokloniti, pročitati, komentirati...

  Čula su uživala. Hvala učiteljicama Ivi, Željki i Marjeti za mogućnost da osjetimo dobri duh Zagreba i svratimo u omiljene kutke brze prehrane.

Pročitajte ponešto o izložbi:

http://www.umjetnicki-paviljon.hr/portfolios/strast-stvaranja-remek-djela-iz-zbirke-fundacije-maeght/


[OPŠIRNIJE]MiliDabar u Područnoj školi
LJUBICA GORIČKI / datum: 27. 11. 2017. 17:43

 Petoro četvrtaša okušalo se u rješavanju dabrićevih zadataka u PŠ Orehovica:  Radili su na tabletima pa je bilo teškoća s uspostavom veze.

   Ipak je troje njih uspješno završilo test i riješilo završnu anketu. 100%-tni odaziv rezultat je dobre motivacije učiteljice Jasminke.

 


[OPŠIRNIJE]MiliDabar u Matičnoj školi
LJUBICA GORIČKI / datum: 27. 11. 2017. 17:37

 

 

MiliDabrice Dora Novosel i Dorotea Habljak uspješno su se prijavile za online natjecanje Dabar 2017. I odradile su zadatke najbolje što su znale. Djevojčicama ide pohvala!

  Njihova motivatorica bila je učiteljica Višnja. Informatika i računalno razmišljanje - zanimljive su to i zahtjevne stvari.


[OPŠIRNIJE]KiloDabar
LJUBICA GORIČKI / datum: 27. 11. 2017. 16:35
 
   KiloDabrovi iz 5. i 6. razreda odradili su Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja.
   Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju", uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a.

   Učiteljica matematike Maja zainteresirala je  dabriće i dabrice koji su se uključili i predano odradili zadatke:  Patrik Tomašić, Matea Bubnjar, Marko Habijanec, Antonia Lončarić, Lovro Horvat, Petra Hrdelja, Marta Mutak, Leona Pavetić, Ivana Pavlek i Leo Tenšek.

    Vijest nije nova, ali je važna!

 

 


[OPŠIRNIJE]Dolazak bivših učenika
Ivana Kranjčec / datum: 24. 11. 2017. 10:03

Ovih je dana našu školu posjetilo nekoliko bivših učenika. Nakon razgovora o snalaženju u novoj sredini, obišli su dragi im školski prostor te se divili viđenim novostima.

Istaknuli su kako su sretni što su bili dijelom ove škole. No, isto tako, izrazili su i žaljenje što do određenih promjena nije došlo tijekom njihovoga osnovnoškolskog obrazovanja.

Kako su bivše novinarke (polaznice novinarske grupe) bile oduševljene novim radijskim studijem, iskazale su želju za suradnjom i povremenim uključenjem u program Srca Zagorja. Izražavamo zadovoljstvo te se radujemo budućim zajedničkim aktivnostima.


[OPŠIRNIJE]Crtani film
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 11. 2017. 10:47

U sklopu projekta "Ruksak pun kulture", koji se u našoj školi provodi pod pokroviteljstvom Minstarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditelj radionice crtanog filma, Marijan Lončar i učenici naše škole zajednički su izradili crtani film.

Uz asistenciju učiteljica Željke Meštrović Kruhak i Ivane Kranjčec suautori crtanog filma su Ana, Antonia, Domagoj, Ines, Iva, Klara, Kruno, Leo, Lovro, Lucija, Maja, Maksmilian, Marko, Marta, Martina, Natalija, Nikola, Patrik, Sandra, Tihana..

Čestitamo svima, a posebno voditelju Marijanu te se nadamo da je ovo tek početak brestovečke škole animiranog filma!

Evo i filma:


[OPŠIRNIJE]60 sadnica joste u našem školskom dvorištu!
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 11. 2017. 15:44

Zahvaljujući donaciji OPG Stjepana Kraljića iz Špičkovine naše je školsko dvorište od danas bogatije za čak 60 sadnice joste!

Što je josta?

Josta je znanstveno stvoreni hibrid, odnosno križanac crnog ribizla (Ribes nigrum) i ogrozda (Ribes uva-crispa). Ime JO+STA dolazi od početnih slova dvije njemačke riječi Johannisbeere (crni ribizl) i Stachelbeere (ogrozd).

Josta nije zahtjevna za uzgoj, raste kao grm visine do 2 metra, otporna je na bolesti i sadi se u proljeće ili jesen jednostavnim zabadanjem grančica u zemlju. Plod je crne boje i sazrijeva u lipnju, srpnju i kolovozu mjesecu. Nasuprot roditeljima, josta znatno manje poboljeva, ima blažu aromu od crnog ribizla, a bobice su višestruko krupnije. Na grozdu se nalazi 3-5 bobica promjera do 15 mm.

Josta za razliku od ogrozda nema bodljikavo trnje, otporana je na hladnoću i blago je kiselkasta. Sadrži brojne minerale i puno vitamina C. Konzumiranje joste se preporuča kod slijedećih bolesti: slabokrvnost, krvarenje desni, bolesti bubrega, za podizanje imuniteta, prehlade i gripe, bolesti jetre itd. Može se uzimati: svježa, smrznuta, termički obrađena ili u obliku vina.

Josta voli vlažno tlo za razliku od drugog voća kojem odgovaraju brdski krajevi. Sadnice se sade na 2 metra razmaka pri čemu jedan grm može dati do 5 kilogram plodova koji se najbolji svježi, a odlični su za spravljanje: džemova, sokova i nadaleko poznatog vina od joste.

Zahvaljujemo gospođi Darinki Kraljić na donaciji i savjetima, a našem tehničkom osoblju na sadnji ove hvalevrijedne voćke od koje puno očekujemo. Sretno!


[OPŠIRNIJE]Novi web za naš projekt!
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 11. 2017. 14:08

Projekt „Moj okoliš, moja budućnost!“ dobio je i svoje zasebne web stranice.

Možete ih pronaći na poveznici:
Moj okoliš, moja budućnost!

Inače, projekt "Moj okoliš, moja budućnost" provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (nositelj projekta) u partnerstvu s Forumom za slobodu odgoja i Osnovnom školom Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Ciljevi projekta su izgraditi kapacitete zaposlenika OCD-a i javnih ustanova za menadžment volontera, izraditi, provesti i diseminirati program školskog volontiranja za okoliš, klimu i održivi razvoj za osnovne škole te povećati broj djece i mladih koji volontiraju.

TRAJANJE PROJEKTA:
24 mjeseca počevši od 1. kolovoza 2017.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA:
1.140.212,86 HRK

IZVORI FINANCIRANJA:
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


[OPŠIRNIJE]Naša škola izabrana za SIPU!
Zdenko Kobeščak / datum: 22. 11. 2017. 12:37

Na temelju Poziva za iskaz interesa za korištenje Sustava za informatizaciju poslovanja ustanove (SIPU) u sklopu projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" koji je u rujnu 2017. godine objavila Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, od 64 prijavljene, odabrano je 28 škola osnovnih i srednjih škola za korištenje Sustava za informatizaciju poslovanja ustanove (SIPU).

Među odabranima je i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički.

Ideja uspostave nove usluge za podršku poslovnim procesima u sklopu pilot projekta je uspostaviti centralizirani, jedinstveni, standardizirani sustav za informatizaciju poslovanja i praćenja poslovnih procesa u školama. Sustav, u osnovi baziran na proračunskom računovodstvu i poslovanju korisnika državnog proračuna, treba biti integriran s postojećom imeničkom infrastrukturom i po potrebi s ostalim uslugama za škole.

CARNet će kao dio projektnih aktivnosti u pilot projektu e-Škole osigurati infrastrukturne preduvjete za implementaciju sustava, nabaviti računalnu opremu za korištenje sustava u školama, osigurati razvoj osnovnog i dodatnog modula sustava za informatizaciju poslovanja ustanove, edukaciju korisnika u školama za korištenje sustava, podršku korisnicima i održavanje sustava za vrijeme trajanja pilot faze projekta.

U okviru pilot projekta e-Škole odabranih 28 škola se obavezuju koristiti u svom poslovanju Sustav za informatizaciju poslovanja ustanove.


[OPŠIRNIJE]RUKSAK PUN KULTURE U PŠ
Jasna Končić / datum: 21. 11. 2017. 22:24

U petak, 17.11.U PŠ Orehovica održana je radionica o Faustu Vrančiću . Riječ je o  projektu „RUKSAK PUN KULTURE“koji zajedno provode Ministarstvo kulture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Tom prilikom gospođa Kosjenka Laszlo Klemar,muzejska  pedagoginja Tehničkog muzeja iz Zagreba održala je zanimljivu radionicu.

Učenici su u kraćoj prezentaciji upoznali lik i djelo izumitelja Fausta Vrančića,  proširili svoje znanje o hrvatskoj tehničkoj baštini i zainteresirali se za znanost i posebno padobran Fausta Vrančića. U radioničkom radu, uz ponuđene dijelove, okušali su se u konstrukciji padobrana te pokušali shvatiti kako je izumitelj Faust Vrančić bio daleko ispred svog vremena i kako  predstavlja važan segment povijesti hrvatske znanosti i hrvatske tehničke baštine. Svoje uratke učenici su isprobali spuštajući svoje padobrane s kata škole te su  uživali u uspješnom „spustu“.Bio je to poseban doživljaj za učenike kojima će ovaj susret sigurno biti poticaj za maštu , svaralaštvo i znanost .


[OPŠIRNIJE]OBJAVA POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE
Ivančica Boroš / datum: 20. 11. 2017. 13:09

OBRAZAC POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE - ŠKOLA U PRIRODI 2018.


[OPŠIRNIJE]VUKOVAR U NAŠIM SRCIMA
Višnja Borovčak / datum: 18. 11. 2017. 22:03

Prošlo je 26 godina od pada grada Vukovara, naše ljepotice na Dunavu, a sjećanja na žrtve ne blijede. Oni su u našim mislima i srcima, za njih palimo lampione i šapćemo tihe molitve.

 Radujemo se obnovljenom gradu heroju kojeg nikada nećemo zaboraviti.

Neka u Vukovaru cvjeta cvijeće i opet se čuje pjesma  sretnih ljudi..."o, divni moj, Vukovaru ti, u tebi lijepo je živjet, u tebi su moji sni..."


[OPŠIRNIJE]Nova usluga za naše učenike i roditelje - Live chat!
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 11. 2017. 08:43

U želji da vama, dragi učenici i roditelji, omogućimo brzu i kvalitetnu informaciju, na naše školske web stranice smo instalirali novu aplikaciju - Pozzito live chat.

Live chat vam omogućava da dobijete brz i kvalitetan odgovor na vaša pitanja koja se tiču škole, nastave, prijevoza...

Kako se aktivira ova usluga?

U donjem desnom uglu naših web stranica nalazi se ikona - crveni kružni isječak s bijelim balončićem. Kad mišem kliknete na taj oblačić aktivirat ćete uslugu live chat, slijedi vaša prijava i postavljanje pitanja, a nakon toga ćete uskoro moći razgovarati s djelatnikom naše škole i dobiti odgovore na svoja pitanja.

Ova nova usluga naše škole, namijenjena našim učenicima i roditeljima, ostvarena je uz pomoć firme Sedam IT i njihovog startup-a Pozzito te im na tome zahvaljujemo i radujemo se uspješnoj suradnji.

Dakle, tko pita - ne skita!
Za sva vaša pitanja vezana uz život i rad škole - javite se na Pozzito live chat!


[OPŠIRNIJE]RADIMO ZAJEDNO - UČIMO ZABAVNO!
LJUBICA GORIČKI / datum: 13. 11. 2017. 17:42

U 2.a razredu na satu prirode i društva tema je bila "obitelj".

   Kada su puno toga čuli i naučili učenici su u grupama radili postere s temom obitelji. Svaka skupina napisala je što za njih znači sretna obitelj. Pa su malo bojali, malo ukrašavali... i nastala su djela koja možete pogledati na  izložbi u auli škole.


[OPŠIRNIJE]PREVENCIJA ZDRAVLJA - PROCJEPLJIVANJE
LJUBICA GORIČKI / datum: 13. 11. 2017. 17:23

 

U okviru školskog programa prevencije zdravlja školski liječnički tim dolazi nam u četvrtak procijepiti dio učenika/učenica 1.razreda (ospice, rubeola, zaušnjaci).

   Pred nama je i 2.doza cjepiva Hepatitis B za šestaše. Pripremite se za drugi tjedan!

 


[OPŠIRNIJE]Radionica crtanoga filma
Ivana Kranjčec / datum: 9. 11. 2017. 17:35

U srijedu je, 8. studenoga, u našoj školi održana radionica crtanoga filma. Riječ je o ostvarenju projekta „Ruksak (pun) kulture“ – umjetnost i kultura u vrtiću i školi koji zajednički provode Ministarstvo kulture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tom je prilikom animator Marijan Lončar vodio radionicu. Marijan Lončar, umjetnik, redatelj, ilustrator, karikaturist i kao što je sam istaknuo - jedini zagorski animator, zainteresirao je učenike za crtanje, ali i za oživljavanje ostvarenih crteža. Učenici su iskazali veliko zanimanje za animaciju i u zavidnom se broju odazvali. Svih dvadeset i šestero učenika marljivo je crtalo tijekom četiriju školskih sati, koliko je radionica trajala. Uz malo mašte i truda, vođeni hvalevrijednim uputama i savjetima, uspjeli su napraviti svoje prve animacije.

Radionici su prisustvovale i učiteljice Hrvatskoga jezika, Željka Meštrović Kruhak i Ivana Kranjčec, a voditelj je pohvalio rad i discipliniranost učenika te u nekima otkrio prave likovne talente. Još će jednom pregledati crteže te nakon što im udahne život, poslat će nastale animacije. Ni učenici nisu krili zadovoljstvo učenja od glavnog animatora Malih letećih medvjedića i Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića te autora nagrađenog animiranog filma Sretan cvrčak, Božićne bajke i novih nastavaka svima nam dragog Profesora Baltazara.


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje u čitanju naglas
Višnja Borovčak / datum: 7. 11. 2017. 21:23

Jučer je u Općinskoj knjižnici i čitaonici u Mariji Bistrici održano županijsko natjecanje u čitanju naglas. Bila je to prava svečanost čitanja, na kojoj su sudjelovale i naše dvije predstavnice: Lora Končić, pobjednica školskog natjecanja mlađe skupine te Domenika Valjak, pobjednica starije skupine. 

Obje naše predstavnice su lijepo predstavile odabranu knjigu i izražajno pročitale odlomak, a do odlaska na nacionalno natjecanje u Sisak, po mišljenju stručne komisije, dijelile su ih nijanse.

Našim zagorskim predstavnicama želimo uspješan nastup i dobar plasman u Sisku, a sve ljubitelje lijepog čitanja pozivam da marljivo vježbaju i dođu sljedeće godine ponovo okušati sreću!


[OPŠIRNIJE]E-Škole scenariji poučavanja
Zdenko Kobeščak / datum: 3. 11. 2017. 08:04

Tim za podršku obrazovanju iz Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet-a - je u srijedu, 25. listopada, u našoj školi održao radionicu pod nazivom „e-Škole scenariji poučavanja: ideje za suvremenu primjenu IKT-a u nastavi“.

Radionicu su izvrsno moderirale i vodile Aleksandra Mudrinić Ribić, Maja Quien, Gordana Benat i Vedrana Vojković Estatiev.

Radionica je okupila 18 zainteresiranih učitelja iz naše škole i drugih škola s područja naše županije koji su aktivno sudjelovali u edukaciji vođeni željom da unaprijede svoju nastavu i obogate je novim idejama primjene IKT-a i suvremenih metoda poučavanja.

To se osobito odnosi upoznavanje s novim konceptima i strukturama scenarija poučavanja.

Nakon radionica su održane i fokus grupe s ciljem prikupljanja mišljenja o primjeni suvremene informatičko-komunikacijske tehnologije u školi.

Zahvaljujemo našim dragim edukatoricama iz CARNet-a, a svim sudionicima želimo puno uspjeha u daljnjem radu.


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje u čitanju naglas
Ivana Kranjčec / datum: 31. 10. 2017. 14:02

Danas je u našoj školi održana školska razina Natjecanja u čitanju naglas. Ovo se nacionalno natjecanje provodi već petu godinu zaredom u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac. 

Cilj je potaknuti djecu na čitanje i javni nastup. Sudjelovati mogu učenici od trećeg do osmog razreda. Oni sami odabiru djelo koje žele izražajno pročitati pred stručnim povjerenstvom. Osim jasnoće i razgovijetnosti, izražajnosti u nastupu, ocjenjuje se i kreativnost pa učenici nastoje što originalnije predstaviti sebe i odabrano prozno djelo. Djelo mora biti primjereno uzrastu učenika, što zajedno s navedenim kriterijima utječe na ukupnu ocjenu. 

Na školsko se natjecanje prijavilo dvadeset i četvero učenika naše matične i područne škole. U kategoriji učenika od trećeg do petog razreda istaknula se Lora Končić, učenica 4. a razreda, dok je drugo mjesto pripalo Anđelku Tretinjaku, učeniku 4. b, razreda, a Sabina Čehulić, učenica 3. a razreda, zaslužila je treće mjesto. 

U kategoriji učenika od  šestog do osmog razreda uvjerljivo je pobijedila Domenika Valjak, učenica 8. b razreda, drugo mjesto zauzela je Sara Krznar, učenica 6. b razreda, a treća je Sandra Kobeščak, učenica 7. b razreda

Najbolji učenici, odnosno učenice Domenika i Lora, sudjelovat će na županijskom natjecanju u Mariji Bistrici, a pobjednici će našu županiju predstavljati na najvišoj razini natjecanja u Sisku. 

Čestitamo svim sudionicima i njihovim mentoricama, pogotovo učiteljici Višnji Borovčak koja je organizirala ovo natjecanje!


[OPŠIRNIJE]Internet of Things
Zdenko Kobeščak / datum: 30. 10. 2017. 10:54

Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih (skraćeni naziv: IRIM) udruga sa sjedištem u Zagrebu, koju je temeljio Nenad Bakić i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički sklopili su Sporazum o sudjelovanju u projektu "Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama 2017."

Sukladno Sporazumu naša je škola primila vrijednu donaciju opreme za provođenje projekta, a u našoj školi je 24. listopada održana i edukacija, koju je izvrsno vodio Paolo Zenzerović iz IRIM-a, za voditelje projekta u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Inače, partneri IRIM i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, kao glavnu platformu za razvoj mladih promiču robotiku i automatiku koje su postale vrlo dostupne – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnim didaktičkim alatima. 

Pri tome STEM aktivnosti promatramo kao alat za postizanje još važnijih kompetencija: ključnih vještina kao što su vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti kao što su znatiželja, inicijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost.

Zahvaljujemo IRIM-u na vrijednoj donaciju i veselimo se nastavku projekta u praktičnom radu s učenicima naše i drugih hrvatskih škola.

 


[OPŠIRNIJE]DABAR IDE I U NAŠU ŠKOLU!
LJUBICA GORIČKI / datum: 29. 10. 2017. 21:04

 

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar odvijat će se od 13.11. u 8 sati do 17.11. u 20 sati.

Svaki zainteresirani učenik/ca dobit će poziv od svoje razredne učiteljice ili predmetne učiteljice matematike. Pošto se provodi online koristi se učenikov korisnički račun iz e-matice.

Za samostalno vježbanje učenicima je dostupan kolegij PseudoDabar.

O svemu će vas informirati vaše učiteljice. Sretno!


[OPŠIRNIJE]Susret zagorskih i zagrebačkih zadrugara
Zdenko Kobeščak / datum: 26. 10. 2017. 10:43

U petak, 20. listopada 2017., u našoj je školi održan međužupanijski susret Podružnica HUUZ-a Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba. Susret je okupio više od 100 voditelja i članova učeničkih zadruga u osnovnim i srednjim školama.

Sudionici su prošli edukacije u okviru 4 radionice koje smo za njih pripremili u matičnoj i područnoj školi u Orehovici:

 1. Radionica izrade sapuna i ambalaže (pakiranja) koju su vodile učiteljice Marjeta Đurđek i Dijana Gubez s učenicima;
 2. Radionica mokrog filcanja sapuna koju su vodile djelatnice Odgojnog doma iz Bedekovčine, Snježana Mort i Ljiljana Bogi Tumpić;
 3. Radionica izrade figurica životinja od sijena koju su vodile učiteljice Jasna i Jasminka Končić u PŠ Orehovica, te
 4. Radionica - Poduzetničko gnijezdo u školi i oko škole ( obilazak školskog vrta, izrada košarica od šibe, izrada platnenih taški sa sitotiskom, obrada drva, 3D printanje) koju su, s odabranim učenicima naše škole, vodili učiteljice Josipa Petric i Kristina Huljak, domar Dragutin Čehulić, vanjski suradnik Tomislav Preksavec te ravnatelj škole, Zdenko Kobeščak.

Svi sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo viđenim te se raduju sljedećem takvom susratu zadrugara koji će se iduće godine održati u jednoj od brojnih zagrebačkih škola.

Ovom prilikom zahvljujemo i čestitamo svim djelatnicima naše škole koji su uložili puno truda i dali veliki obol uspjehu ovog susreta zadrugara.


[OPŠIRNIJE]Fenomenalan LINO višebojac
Zdenko Kobeščak / datum: 23. 10. 2017. 15:38

Kako je prošao Lino višebojac u našoj školi?

"Kao da ste ušli u neki novi, izmišljeni svijet. Pogled je šetao po brežuljcima, vješao se za drveće čiji su se listovi šarenili bojom jeseni, zaustavljao na školskom vrtu, prepoznao stablo vinogradarske breskve... Iza ograde gegalo se nekoliko patkica, a ispred škole mala je fontana skrivaladesetak ribica, dvije kornjače i nekoliko novčića na dnu...", bajkovito svoj opis projekta Line višebojca započinje Ivanka Ožbolt, novinarka Sportskih novosti.

Zajedno s fotografom Robertom Valaijem, zabilježili su iznimnu atmosferu škole prije početka i tijekom ovog iznimnog događaja iz koje izdvajamo i nastavak.

"Potpuno drukčija atmosfera dogodila se u dvorani. Ovacije su dočekale medvjedića Linu, svako je dijete veselo pozdravilo najdraže goste, nogometaše Dinama Dominika Kotarskog i Bornu Miklića, iz sveg glasa navijalo se za svoje vršnjake, a cijela škola zapjevala je sa zborom 3.a razreda Božene Osrečak Petric "Himnu zadrugara".

Takva, "nabrijana" atmosfera vladala je cijelo vrijeme, a natjecatelji su se u "punom gasu" borili za pobjedu. Najboljima su se na kraju pokazali Emma Filipec i Patrik Boroš. 

Najbolji navijači bili su učenici 2.a razreda, a svojim su transparentom oduševili učenici područne škole iz Orehovice.

Nagradu za literarni rad na temu "Svijet po tvom" primila je Matea Groš, učenica 6.b razreda.

Čestitamo svim učenicima i učiteljima mentorima!


[OPŠIRNIJE]Naša škola prošla na natječaju Internet of things!
Zdenko Kobeščak / datum: 20. 10. 2017. 16:00

Institut za razvoj inovativnosti mladih (IRIM) iz Zagreba prihvatio je našu kandidatura te je naša škola prošla na natječaju i ušla u krug odabranih škola koje će primiti vrijednu opremu (tehnologiju), ali i edukacije za realizaciju naprednih Internet of things radionica.

Štoviše, prvi krug radionica održat će se u našoj školi već u utorak, 24. listopada za odabrane škole s područja Krapinsko-zagorske županije i okolice.

Radionice će voditi iskusni "vuk" Paolo Zenzerović, a ovim putem zahvaljujemo donatorima i najvećim hrvatskim filantropima Rujani i Nenadu Bakiću, osnivačima IRIM-a.

 

 


[OPŠIRNIJE]"Svijet po tvom"
Ivana Kranjčec / datum: 18. 10. 2017. 20:09

Kao što čitate na našoj stranici, pripreme za sutrašnji događaj, projekt "LINO VIŠEBOJAC U SRCU ZAGORJA", u punom su jeku.

Pripremaju se sportaši, naši natjecatelji, navijači, suci...svi učenici i svi razredi. Školskim hodnicima odjekuju veseli povici nestrpljive dječice, Lino se čuje i vidi na svakom koraku, proviruje iz gotovo svih kutaka.

Svi su u iščekivanju. No, nije riječ samo o sportskom natjecanju. Lino nagrađuje i najbolji učenički sastavak na temu "Svijet po tvom". O tome da su učiteljice Hrvatskoga jezika ovih dana zaista imale pune ruke posla, svjedoče i rezultati maštovitosti učenika.

Slikovito nam pokazuju kako se osjećaju kad je cijeli svijet podređen dječjim željama, kad u njemu nema mjesta žalosti, već prevladava ljubav, zaigranost i smijeh. Prikazuju i kakvi su dani koje roditelji slobodno provode sa svojom djecom, bez strke, stresa i podređenosti radnom vremenu. Promišljaju o svijetu bez sukoba, o životu bez bolesti, o danima bez ikakvih podjela, bez nejednakosti, o svijetu prepunom veselja i poštovanja.

Upravo nam to i Lino poručuje, poziva nas na pravednost, zajedništvo i uživanje u vlastitom svijetu. U svijetu, kao što učenici ističu, gdje su ruže bez trnja, gdje prevladavaju boje i gdje teče zamišljeni potočić sreće. U ovakvom smo svijetu i mi sretni!

 


[OPŠIRNIJE]Godišnji plan i program rada, Školski kurikulum
Zdenko Kobeščak / datum: 13. 10. 2017. 16:28

Nakon usuglašavanja na Učiteljskom vijeću i Vijeću roditelja Školski odbor OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički usvojio je Godišnji plan i program rada te Školski kurikulum za 2017./2018. školsku godinu.

Navedene dokumente možete vidjeti na priloženim poveznicama:

 

Godišnji plan i program rada OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Školski kurikulum OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički


[OPŠIRNIJE]SOLIDARNOST NA DJELU, GOO
LJUBICA GORIČKI / datum: 13. 10. 2017. 15:01

 

45. Solidarnost na djelu.Volonteri Podmlatka CK  bili su na terenu.

Prodali 176 bonova solidarnosti. Bravo!

Hvala svima koji su sudjelovali otkupom bona.  Iz Brestovca, Graba, Luga, Pustodola, Martinca, Kebla, Orehovice...

Djeca su ponosna na svoj angažman u akciji.

U tijeku je prikupljanje namirnica za potrebe školske kuhinje.


[OPŠIRNIJE]POSJET NAČELNIKU U DJEČJEM TJEDNU
LJUBICA GORIČKI / datum: 12. 10. 2017. 18:05

 

Posjet delegacije djece Darku Banu,  načelniku općine, bio je 6.10.2017. Devetoro predsjednika/ca razreda, s voditeljicama Vesnom i Ljubicom došlo je iz naše dvije osnovne škole. Susretu su nazočile i dvije članice Dječjeg općinskog vijeća te pročelnica općine Suzana Hajdaš.

  Susret  je održan u općinskoj Vjećnici, a  započeo je  predstavljanjem načelnika djeci te međusobnim upoznavanjem. U kratkom govoru načelnik je naglasak stavio na potrebu učenja i obrazovanja, jer znanje i vještine koje stičemo učenjem daju nam mogućnost  da upravljamo svojim životima. Posebno je istaknuo potrebu cjeloživotnog učenja. Objasnio je i način biranja za funkciju načelnika te način financiranja općine. Djecu je upoznao s aktivnostima i izdvajanjima koje općina provodi za djecu.

    Zaključili su da žive zadovoljan i sretan dječji život i da nemaju velike želje i potrebe. Ipak, jedan zajednički kulturni centar već dugo priželjkuju. Kako bi dječje slobodno vrijeme dobilo još kvalitetnih sadržaja koji bi se odvijali na jednom mjestu. Saznali smo da ima određenih pomaka u pregovorima s vlasnikom nekadašnje kino-dvorane i da se nazire rješenje ove dječje želje.

   Aktivnost je organizirana i provedena u suradnji s DND Bedekovčina i DVD Brestovec Orehovički.


[OPŠIRNIJE]DAN ŠKOLSKOG SPORTA OBILJEŽEN U ARENI ZAGREB
LJUBICA GORIČKI / datum: 12. 10. 2017. 17:49

 

Polaznici "Univerzalne sportske škole", koju u našoj školi već 11-tu godinu vodi učitelj Srećko Pavlović,  sudjelovali su u obilježavanju Europskog školskog sportskog dana. Oko 3000 učenika iz cijele Hrvatske pokazalo je u Areni Zagreb  što su sve naučili kroz ovaj program Hrvatskog Školskog sportskog saveza.

  Naši predstavnici ostavili su odličan dojam te su ih voditelji pohvalili zbog vještine, spretnosti i koncentracije koju su pokazali na svakom radilištu.

   Susreli smo Janicu Kostelić, Miu Negovetić, Marija Valentića i mnoge druge koji su sudjelovali u programu.

Naši predstavnici dali su intervju za radio Sljeme. Pročitajte!

http://radio.hrt.hr/radio-sljeme/clanak/u-areni-zagreb-obiljezen-dan-skolskog-sporta/154482/

 


[OPŠIRNIJE]Imamo 3D printer!
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 10. 2017. 15:21

Zahvaljujući vlastitim snagama te uz pomoć dobrotvora naša je škola nabavila novi 3D printer!

3D printer će se koristiti u nastavi, ali i u izvannastavnim aktivnostima, osobito u radu učeničke zadruge.

Nakon edukacija premijera korištenja 3D printera bit će na Međužupanijskom skupu voditelja učeničkih zadruga koji će se u petak, 20. listopada, održati u našoj školi


[OPŠIRNIJE]Uživajte u zvucima Srca Zagorja
Ivana Kranjčec / datum: 11. 10. 2017. 20:19

Naši učenici polaznici Radijske novinarske grupe vrijedno rade i neumorno pripremaju program školskoga radija Srce Zagorja.

Poslušajte njihove emisije te saznajte sve o budućim planovima. Najnovije informacije također možete primiti upravo putem njihovih vijesti, a s njima se možete i opustiti uz odličnu glazbu. Potrebna vam je samo internetska veza i volja za slušanjem raznovrsne glazbe i svakodnevnih vijesti iz naše škole.

Čekamo vas na adresi:

RADIO SRCE ZAGORJA.

I poruke učenika vrlo brzo i radosno stižu baš iz srca Zagorja u vaša srca jer je  radio, kao što i sami novinari kažu, uvijek s vama, uz vas i za vas.


[OPŠIRNIJE]ProMikro edukacije u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 10. 10. 2017. 06:44

U sklopu projekta ProMikro traju i edukacije za rad učitelja s mikroračunalima.
Naša je škola središnje mjesto za edukacije učitelja iz naše županije.

ProMikro je zajednilki projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za razvoj i inovativnost mladih te CARNet-a.

Cilj projekta jest uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Na Javni poziv za sudjelovanje u projektu ProMikro prijavilo se čak 83 posto svih osnovnih škole Hrvatske, a edukacija za naše učitelje bit će u srijedu, 18. listopada, naravno, u našoj školi.

Zahvaljujemo organizatorima ove hvalevrijedne inicijative, a svim učiteljima želimo uspješni završetak edukacije i kreativno korištenje micro:bitova u svakodnevnom radu s učenicima!


[OPŠIRNIJE]Inovacija: stručni suradnici u prvoj trijadi!
Zdenko Kobeščak / datum: 9. 10. 2017. 15:38

Kvaliteta odgojno-obrazovnih sustava u određenoj zemlji dolazi do izražaja, između ostalog, na specifičnim provjerama i istraživanjima od kojih je jedno od najpoznatijih - PISA istraživanje.

Uspoređujući sličnosti i razlike između našeg sustava i odgojno-obrazovnih sustava u uspješnijim zemljama EU vidljivo je da, osim što školovanje duže traje, u prvoj trijadi osnovne škole u nastavi, osim učitelja sudjeluju i stručni suradnici.

Stoga smo, dogovorno i zajednički (učiteljice Božena, Ana, Vesna, Gordana, Jasna i Jasminka, stručni suradnici Davor, Ljubica i Marija, te ravnatelj), u našoj školi pokrenuli inovaciju u radu u prva tri razreda osnovne škole. 
Već nekoliko tjedana, svaki tjedan, u svaki razredni odjel, bar jednom tjedno, na nastavu hrvatskog jezika, matematike ili prirode i društva, dolazi jedan od naših triju stručnih suradnika i pomaže u radu učiteljicama. Na taj način dolazi do međusobne sinergije i obogaćivanja u kojem najviše profitiraju naši učenici.

Prve povratne informacije pokazuju visoku razinu motiviranosti naših učenika, ali i značajno unapređenje kvalitete ostvarenih ishoda u ovako realiziranoj nastavi.

Čestitamo našim učiteljicama i stručnim suradnicima sa željom da nastave s ovom inovacijom u formi akcijskog istraživanja koje svim sudionicima može puno koristiti u razvoju profesionalne karijere.


[OPŠIRNIJE]Susret učenika četvrtih razreda općine Bedekovčina
Višnja Borovčak / datum: 5. 10. 2017. 19:52

U listopadu se, već tradicionalno, u sklopu Dječjeg tjedna sastaju učenici četvrtih razreda naše općine u nekoj od matičnih ili područnih škola.

Tako smo se danas sastali u OŠ Bedekovčina, gdje su nas srdačno dočekali ravnatelj škole, načelnik, učitelji  četvrtih razreda i ostali djelatnici. Osim prigodnih riječi dobrodošlice, ugodno su nas iznenadili i učenici lijepim programom. Druženje smo nastavili aktivno sudjelujući u likovno-literarnim radionicama, a na kraju smo se okušali u sportskim natjecateljskim igrama. 

Na kraju našeg današnjeg susreta, zahvalili smo domaćinima i organizatoru, DND-u Bedekovčina, koji nas je darivao prigodnim darovima.


[OPŠIRNIJE]Edukacija za organizatore volontiranja
Zdenko Kobeščak / datum: 5. 10. 2017. 07:53

Sastavni dio projekta Moj okoliš,moja budućnost jest i trodnevni seminar koji se ovaj tjedan, od ponedjeljka do srijede, održao u Termama Jezerčica.

Središnja tema seminara  bila je organizacija volontiranja u radu s djecom i mladima, te management volontera.

Ova edukacija preduvjet je daljnjih praktičnih aktivnosti koje će se organizirati i provoditi u našoj školi, a važnu ulogu imat će i, na natječaju izabrana, koordinatorica volontera Tanja Gulija koja od 1. prosinca počinje s radom u našoj školi.


[OPŠIRNIJE]Veseli i nasmijani i subotom u školi
Ivana Kranjčec / datum: 30. 9. 2017. 20:25

Danas su polaznici naše Radijske novinarske skupine proveli ugodno jutro u školi. Iako je subota, u velikom su se broju okupili kako bi prisustvovali edukaciji o samostalnom uređivanju vlastitih radijskih emisija.

Rezultat njihova rada, uvodnu emisiju i najavu budućega rada grupe, poslušajte u programu školskoga radija Srce Zagorja.

Zahvaljujemo gospodinu Dariju Odobašiću na stručnim uputama i savjetima, ali i na opuštenom ugođaju, o čemu svjedoči snimljena fotografija.


[OPŠIRNIJE]JESEN U PŠ OREHOVICA
Jasna Končić / datum: 29. 9. 2017. 15:21

Učenici PŠ Orehovica veselo su proslavili dolazak jeseni.

Cijela škola mirisala je na plodove jeseni koje su učenici donijeli u bogato ukrašenim košarama.

Pjevalo se,pričalo, čitalo  o jeseni  te natjecalo s jesenskim plodovima.

Naročito su marljive bile dječje ručice kojesu izradile prekrasnu Jesenku, ježiće, zavjesu od lišća i gljive muhare te time ukrasili školski prostor.


[OPŠIRNIJE]"Ruksak pun kulture" u Orehovici i Brestovcu Orehovičkom
Zdenko Kobeščak / datum: 29. 9. 2017. 08:48

S radošću obavještavamo sve naše učenike i učitelje da je Ministarstvo kulture prihvatilo našu prijavu na natječaj te su naše škole u Brestovcu Orehovičkom i Orehovici odabrane za provođenje projekta - Ruksak (pun) kulture - umjetnost u vrtiću i školi.

Projekt Ruksak (pun) kulture je zapravo kulturno-edukativni program na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem da omoguće dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima i pomognu razvijanje estetske kulture. 

Zajednička nam je želja da senzibiliziramo naše učenike za raznovrsna područja umjetnosti i kulture: kazališnu umjetnost, likovnu umjetnost, filmsku umjetnost, glazbenu umjetnost, plesnu umjetnost, kulturnu baštinu te programe umjetničkih akademija u kojima sudjeluju studenti.      

Uzbuđeni smo što će i učenici naših škola postati dionicima ovakvih kulturno-umjetničkih programa! Veselimo im se i jedva ih čekamo!


[OPŠIRNIJE]Izvrstan uspjeh naših robotičara!
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 9. 2017. 06:40

U subotu je, 23. rujna 2017., u Zagrebu održano međunarodno regionalno natjecanje mladih robotičara iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Mladi robotičari su se natjecali u tri kruga pripremajući svoje edukacijske robote za izvršavanje različitih zadataka. Pobjednik natjecanja zaradio je pravo nastupa na svjetskom natjecanju robotičara koje će se održati u Shangai-u u Kini.

Našu školu predstavljali su robotičari Lovro Jambrek, Leo Tenšek i Matija Celjak, a pripremali su ih bivši učenici naše škole Karlo Kobeščak i Vladimir Šindler.

U jakoj konkurenciji 52 ekipe informatičkih klubova i osnovnih škola naši su robotičari ostvarili izvrstan rezultat i osvojili 5. mjesto.

Čestitamo im i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu, a ujedno pozivamo i druge učenike koji se žele baviti suvremenim tehnologijama (a uskoro dolazi i 3D printer!) da se uključe.


[OPŠIRNIJE]JUMICAR
Andrea Haramustek / datum: 27. 9. 2017. 12:50

Učenici 2.a i 2.b razreda s učiteljicama Anom i Jasnom Končić bili su u petak na edukaciji najmlađih u prometu koja se održavala u OŠ Ante Kovačića u Zlataru.Konkretno, riječ je o preventivnoj akciji "Program prometne kulture za najmlađe" koja se od 2013. provodi u RH.Provodi ga Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnjii s Jumicar Hrvatska. Učenici su tijekom dana slušali predavanje o prometnim pravilima i ponašanju u prometu, vozili male automobile na prometnom poligonu te prošli kroz radionice koje su za njih pripremili GD Crvenog križa Zlatar i DVD Donja Batina.


[OPŠIRNIJE]Primjena fotoaparata (kamere) u nastavi
Ivana Kranjčec / datum: 26. 9. 2017. 12:36

Učenici sedmih razreda jučer su se na satu Hrvatskoga jezika poigrali snimanjem vlastitih govornih ostvaraja.

S učiteljicom Ivanom Kranjčec analizirali su, komentirali i vrednovali pripremljeni krasnoslov. Prepoznavali su jezična i nejezična sredstva izražavanja, uočavali važnost neverbalne komunikacije, ali i primjenjivali različite govorne vrednote. Samostalno su snimili pojedinačne nastupe, izrekli dojam te jos jednom pomoću projektora pogledali i provjerili snimljene uratke. Snimke i fotoaparat pokazali su se odličnim nastavnim sredstvima i pomagalima koja učenicima uvelike olakšavaju obradu novoga gradiva. Isto tako, sami su se uvjerili u vlastite izvedbene mogućnosti i odmah nastojali ispraviti uočene nedostatke. Na temelju snimki odradili su i kratku jezičnu vježbu kojom su sintetizirali znanja.


[OPŠIRNIJE]Spoj prirode i tehnologije
Ivana Kranjčec / datum: 26. 9. 2017. 10:56

Učenici petih razreda posljednji su ljetni dan iskoristili za boravak u prirodi. Kako je nakon dužih kiša napokon svanulo sunce, nasmijani su zaželjeli dobrodošlicu jeseni. Na satu Hrvatskoga jezika na lirskim su pjesmama s učiteljicom Ivanom Kranjčec uočavali dijalektna obilježja (obilježja narječja).

Istaknuli su i ljepote svoga zavičaja i kajkavskoga narječja te se upustili u istraživanje zanimljivosti školskoga (i brestovečkoga) krajolika. Pritom su ponijeli tablete i tražili njima najljepše motive koje su ovjekovječili fotografijom. Snimili su nekoliko fotografija, a na temelju jedne odabrane napisali su vlastitu pjesmu na zavičajnom govoru. Spoj tehnologije i prirode olakšao im je postizanje zadanih ciljeva, a zadovoljstvo ovakvim načinom rada urodilo je hvalevrijednim stihovima. Njihovi radovi bit će izloženi u učionici Hrvatskoga jezika.


[OPŠIRNIJE]SIGURNI U PROMETU
LJUBICA GORIČKI / datum: 21. 9. 2017. 16:37

 

 

Preventivni program sigurnosti u prometu doveo je u našu školu čak trojicu "stričeka policajaca" iz PU Krapinsko-zagorske.

    Prvo su iznenadili naše prvašiće (brojnošću), zatim su ih poučili (kako se kretati u prometu), a onda su ih darivali (kišne kabanice) i nakratko pretvorili u žute leptiriće.

   Svaki dan u školi naučimo nešto novo i važno!


[OPŠIRNIJE]NAJSLAĐI OLIMPIJCI...
LJUBICA GORIČKI / datum: 21. 9. 2017. 16:32

 

Ovi prvašići pridružili su se učenicima predmetne nastave na obilježavanju HOD-a i, zajedno s vjeroučiteljem Markom, poigrali se u dvorani.

    Rado su zauzeli pozu za kameru... Medene naše olimpijke! Kako je njima bilo na olimpijskom danu - saznat ćete uskoro.


[OPŠIRNIJE]HOD 2017.
LJUBICA GORIČKI / datum: 21. 9. 2017. 16:10

 

10.9. obilježavamo Hrvatski olimpijski dan. Posvećen je datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora. To je opće prihvaćena manifestacija koja se provodi u udrugama institucijama i jedinicama lokalne samouprave.

  Aktivnost promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti te razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima. Vanjska poveznica je bijela majica -  "zastava prijateljstva".

   11.9. naši učenici i učitelji obukli su bijele majice i spojili se u olimpijsku zastavu kroz aktivnosti predviđene za učenike predmetne nastave: vježbe zagrijavanja, poligon prepreka, štafetne igre i timske sportove.

  Voditelji aktivnosti bili su učitelj TZK Srećko i pedagogica Ljubica. Pridružili su se i predmetni učitelji u oba turnusa.


[OPŠIRNIJE]ŠKOLSKA GODINA TEČE...
LJUBICA GORIČKI / datum: 21. 9. 2017. 16:03

 

Treći tjedan nastave (prebrzo) klizi...

 Prvi dan, koji je bio 4.9.- znamo svi, pozdravili smo se, otpjevali najljepšu "Lijepu našu", pozdravio nas je ravnatelj škole, učenici s učiteljima su pripremili program dobrodošlice za sve... a posebno za naše prvašiće.

  Koristimo ovu vijest da, u ime prvašića, zahvalimo mami Mariji, vlasnici cjećarnice "Različak" na poklončićima kojima ih je obradovala taj prvi dan. Hvala!


[OPŠIRNIJE]Zajednički roditeljski sastanak
Zdenko Kobeščak / datum: 18. 9. 2017. 13:09

Već po tradiciji školsku godinu započinjemo i zajedničkim roditeljskim sastankom.

Zajednički roditeljski sastanak roditelja svih učenika naše matične i područne škole održat će se u srijedu, 20. rujna 2017. s početkom u 18 sati u auli škole.

Želja nam je da se svi roditelji upoznaju s izmjenama u organizaciji života i rada u našoj školi.

Roditeljski sastanci po pojedinim razrednim odjelima održavat će se u terminima dogovorenim s razrednicima, prije ili poslije zajedničkog roditeljskog sastanka.

Molimo roditelje da se svakako odazovu ovom zajedničkom roditeljskom sastanku.


[OPŠIRNIJE]Zaziv Duha Svetoga na početku školske godine
Zdenko Kobeščak / datum: 16. 9. 2017. 11:03

Već više od četvrt stoljeća, neposredno iza početka školske godine, a pred početak nove akademske godine, u našoj župnoj crkvi u Orehovici zajednički slavimo sv. misu sa zazivom Duha Svetoga.

Tako će i na početku ove školske i vjeronaučne godine sv. misa i zaziv Duha Sv. biti u nedjelju, 17. rujna kod poldanje sv. mise u 11 sati u župnoj crkvi sv. Leopolda B. Mandića u Orehovici.

Naš župnik, vlč. Josip Ban je uputio pismo svim djelatnicima i učenicima škole u kojem stoji:

"Opet smo na početku jedne školske i vjeronaučne godine od koje s pravom puno očekujemo. (...) 
Stoga Vas sve pozivam da se u nedjelju, 17. rujna, okupimo na slavlju Svete mise u 11 sati u našoj župnoj crkvi u Orehovici, da zajedno molimo da nas na putu našeg ljudskog rasta i sazrijevanja prati pomoć, svjetlo i milost Duha Svetoga kako bi nam ova nova školska i vjeronaučna godina bila uspješna i blagoslovljena. (...)
Sve Vas od srca pozivam i radosno očekujem."


[OPŠIRNIJE]Moj okoliš, moja budućnost!
Zdenko Kobeščak / datum: 12. 9. 2017. 09:15

U okviru projekta "Moj okoliš, moja budućnost!", čija provedba aktivno započinje u našoj školi, ciljevi su:

 1. izgraditi kapacitete zaposlenika OCD-a i javnih ustanova za menadžment volontera;
 2. izraditi, provesti i diseminirati program školskog volontiranja za okoliš, klimu i održivi razvoj za osnovne škole;
 3. povećati broj djece i mladih koji volontiraju.

Projekt je financijski uokviren instrumentima kohezijske politike Europske unije kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. a partneri u provođenju su Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba, Forum za slobodu odgoja iz Zagreba te OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog.

Neke od glavnih aktivnosti projekta su:

 • Trodnevni seminar "Volontiranje u radu s djecom i mladima i menadžment volontera";
 • Studijsko putovanje u zemlju EU (vjerojatno Portugal) radi usvajanja primjera dobre prakse;
 • Priprema programa volontiranja;
 • Osnivanje i rad volonterske okolišne sekcije;
 • Prijenos iskustava i replikacija aktivnosti u druge škole;
 • Izrada publikacije;
 • Radionice diseminacije projektnih iskustava.

[OPŠIRNIJE]Susret riječi Bedekovčina - osvojena 3. nagrada
Ivana Kranjčec / datum: 11. 9. 2017. 09:43

U subotu, 9. rujna 2017., u Osnovnoj školi Bedekovčina održana je 48. književno-recitalna manifestacija Susret riječi Bedekovčina 2017. Uz izvedbu odabranih stihova, kratkih priča i eseja uručene su i novčane nagrade autorima najboljih od ukupno 300-injak pristiglih radova. Ocjenjivačko je povjerenstvo našu učenicu 7. a razreda Tihanu Tovernić nagradilo 3. nagradom.

Naime, od ove se godine po prvi put nagrade dodjeljuju i u kategoriji najboljih srednjoškolskih i osnovnoškolskih učeničkih eseja. Zadana je tema bila „Moj dan s…“ pri čemu su učenici trebali prikazati jedan dan s odabranim književnim likom ili autorom određenoga djela. Predsjednica Povjerenstva, Kristina Špiranec, mag. kroatistike i komparativne književnosti, istaknula je maštovitost, razigranost i kreativnost mladih pisaca. Budući da je bilo teško izdvojiti najbolje, Tihanin je uspjeh u konkurenciji od 24 učenika zaista zamjetan. Kako izgleda dan proveden s djevojčicom Cvijetom Matković, pročitajte u ovogodišnjem zborniku Susreta riječi.

Čestitamo Tihani i njezinoj mentorici Ivani Kranjčec, učiteljici Hrvatskoga jezika.  


[OPŠIRNIJE]Studio Radija Srce Zagorja
Zdenko Kobeščak / datum: 5. 9. 2017. 11:11

Zahvaljujući našim dobrotvorima koji su pomogli u organizaciji i pokretanju 1. školskog internetskog radija u ovom dijelu Hrvatske, na sam prvi dan nastave u novoj školskoj godini, 4. rujna 2017. počeo je s radom Radio Srce Zagorja.

Studio našeg školskog internetskog radija se nalazi na galeriji nove školske športske dvorane, a prof. Ivana Kranjčec je zadužena za produkciju učeničkog programa koji će se emitirati tijekom školske godine.

Nakon eksperimentalne faze koja je u tijeku, a u kojoj testiramo kapacitet i sučelje našeg radija, uskoro ćemo omogućiti slušanje radija svim zainteresiranima diljem svijeta uz uvjet da imaju stabilnu internet vezu.

Još jednom veliko hvala svima koji su nam pomogli, a osobito g. Željku Ljubeku i g. Dariu Odobašiću, a sve zainteresirane učenike koji žele raditi u našem radiju kao novinari, voditelji, tehničari ili ton-majstori, pozivamo da se što prije jave učiteljicama Ivani Kranjčec i Željki Meštrović Kruhak.


[OPŠIRNIJE]Izvrsni rezultati naših CB radioamatera
Zdenko Kobeščak / datum: 30. 8. 2017. 12:57

Na 3. Nacionalnom CB kupu radioamatera učenika osnovnih škola, održanom u Osijeku od 25. do 27. kolovoza, sudjelovalo je više od 100 učenika iz Hrvatske i inozemstva.

Na Nacionalnom CB kupu su po prvi put sudjelovali i naši učenici podijeljeni u dvije ekipe te ostvarili izvrsne rezultate.

Prva ekipa je osvojila 3. mjesto (iz ekipe Požege i Tavankuta iz Vojvodine) te zaradila pehar, medalje i 3 CB radio-stanice koje će ubuduće povezati našu matičnu, područnu i staru školu u Brestovcu Orehovičkom.

Izvrsna je bila i druga ekipa koja je ostvarila najbolje vrijeme u praktičnoj CB vježbi i sa 6 minuta i 23 sekunde postavila novi nacionalni rekord u svom uzrastu.

Osim toga u našu školu je došao i pehar za osvojeno 1. mjesto u stolnom tenisu za CB-aše te zahvalnice i priznanja za školu i sudionike.

Ovi izuzetni rezultati ostvareni su u konkurenciji 18 ekipa, a naši učenici su uspjeli nadmašiti vršnjake iz Zagreba, Velike Gorice, Krka, Zadra, Ciste Velike, Osijeka, Ivanić-Grada...

Čestitamo svim učenicima i voditeljima koji su predstavljali našu školu!


[OPŠIRNIJE]Potpisani ugovori za novi projekt naše škole!
Zdenko Kobeščak / datum: 2. 8. 2017. 20:14

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je kao Posredničko tijelo razine 1 odabralo projekt Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba koji je s partnerima OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog te Forumom za slobodu odgoja (FSO) iz Zagreba apliciralo projekt prema Europskim strukturnim i investicijskim fondovima. 

Projekt pod nazivom MOJ OKOLIŠ, MOJA BUDUĆNOST! prihvaćen je u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od 1.140.212,86 kuna od čega bespovratna sredstva iznose 100%. Riječ je zapravo o zajedničkim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i Državnog proračuna kojima se pruža podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa.

Zahvaljujemo partnerima na dobro odrađenom poslu aplikacije projekta, a radujemo se nastavku suradnje na konkretnoj realizaciji projekta koji će postati sastavni dio kurikuluma naše škole.

 


[OPŠIRNIJE]Osnivač IRIM-a u našoj školi
Zdenko Kobeščak / datum: 28. 7. 2017. 16:56

U subotu, 22. srpnja, našu je školu posjetio g. Nenad Bakić, osnivač Instituta za razvoj inovativnosti mladih i veliki dobročinitelj koji je našoj školi (i drugim školama u Hrvatskoj i šire) donirao stotine micro:bit kontrolera, mBot i WER robota te prateću edukaciju kako bi se učenici mogli educirati u tom području sukladno zahtjevima 21. stoljeća.

Tom prilikom su naši učenici PŠ Orehovice pod vodstvom učiteljice Jasminke Končić prezentirali svoj rad s micro:bit procesorima, a učenici, članovi robotičke grupe, svoj rad s mBot robotima, ali i pripremu za međunarodnu natjecanje sa suvremenim WER robotom koje će se u rujnu održati u Zagrebu.

Gospodina Nenada Bakića je pratila u školi i oko škole i filmska ekipa koja priprema specijalnu emisiju koja će se uskoro prikazati na Hrvatskoj televiziji.

Ovom prilikom još jednom toplo zahvaljujemo g. Nenadu Bakiću za dosadašnju podršku i konkretnu potporu te se radujemo nastavku suradnje koja je, načelno dogovorena za sljedeća 3 projekta, a od kojih prvi već ulazi u fazu realizacije.


[OPŠIRNIJE]Naša škola u promo filmu "e-škole"
Zdenko Kobeščak / datum: 17. 7. 2017. 12:22

U okviru provođenja pilot-projekta E-škole izrađen je i poseban promotivan film u kojem je značajnije zastupljena i naša škola. Promotivni film želi pokazati nov smjer u funkcioniranju škola, te pozitivne promjene koje su nastupile u školama koje su opremljene suvremenom IKT opremom.

Namjera je da se projekt e-škola nastavi kako bi od 2018. sve škole u Hrvatskoj imale mogućnost uključivanja u ovaj hvalevrijedan projekt.

Ovom prilikom zahvaljujemo svim učenicima i učiteljima naše škole koji se pojavljuju u ovom filmu te na taj način i sami svjedoče koliko je važno zajednički graditi i razvijati školu.

Film možete pogledati i sami na adresi:

https://www.e-skole.hr/hr/galerija/e-skole-promotivni-film/


[OPŠIRNIJE]Naš školski vrt u emisijama HTV-a
Zdenko Kobeščak / datum: 17. 7. 2017. 11:31

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" koja je emitirana u subotu 15. srpnja gledatelji HTV-a diljem Hrvatske i šire, imali su prilike vidjeti naš školski vrt.
Skraćeni prilog, koji obrađuje naš projekt "Pačje škole", prikazan je zasebno, istog dana, u emisiji "Regionalni dnevnik", a, na zahtjev, u aplikaciji HRTi možete ga pogledati i vi na adresi:

https://hrti.hrt.hr/linear/95?program_id=2091852 

Zahvaljujemo svim voditeljima i članovima zadruge koji i tijekom školskih praznika brinu o školskom vrtu, te su sudjelovali i u promociji istog.


[OPŠIRNIJE]Naša škola nagrađena za 1. mjesto
Zdenko Kobeščak / datum: 4. 7. 2017. 09:31

Pomalo u sjeni brojnih događaja s kraja nastavne godine ostala je dodjela nagrade našim izvrsnim robotičarima.

Naime, u utorak, 20. lipnja, u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu je održana svečana podjela priznanja pobjednicima Croatian Makers lige, uz prisustvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i brojnih drugih sudionika i podržavatelja projekta.

Budući da je naša škola osvojila 1. mjesto u zagorskoj regiji, te ukupno 9. mjesto između svih 360 škola i udruga sudionica iz čitave Hrvatske, pozvani smo na ovu svečanost dodjele nagrada.

Za nagradu smo dobili paket dodatnih elemenata za proširenje mBot robota koji se koriste u Croatian Makers ligi, a svi naši učenici iz robotičke ekipe su dobili diplome.

U ime škole i mladih robotičara nagradu su primili Lovro Jambrek i ravnatelj škole, a uručili su im je filantropski i bračni par Rujana i Nenad Bakić.

Zahvaljujemo im na donaciji robota, organizaciji natjecanja i nagradi, te se već sada radujemo velikom WER robotičkom natjecanju najesen u Zagrebu!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju